Στις περιοχές της Ιαπωνίας όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και διατηρούν φυσιολογικό βάρος, η συνήθεια να τρως μέχρι να νιώθεις περίπου 80% χορτάτη δεν είναι τυχαία. Όπως εξηγεί στο The Conversation η Aisling Pigott, καθηγήτρια Διαιτολογίας στο Cardiff Metropolitan University, πολλοί από τους μακροβιότερους πληθυσμούς ακολουθούν τη φιλοσοφία hara hachi bu, μια πρακτική που δεν περιορίζεται απλώς στο να τρως λιγότερο, αλλά σε καθοδηγεί να τρως με μέτρο, να προσέχεις τα σήματα του σώματός σου και να απολαμβάνεις το φαγητό με συνειδητότητα.
Η φιλοσοφία αυτή, με ρίζες στον Κομφουκιανισμό, επικεντρώνεται στη μέτρια κατανάλωση. Αντί να βλέπεις το γεύμα ως αγώνα ενάντια στην πείνα ή ως ένα νούμερο στη ζυγαριά, σε καλεί να σταματάς όταν αισθάνεσαι άνετα χορτάτη, όχι φουσκωμένη, και να εκτιμάς τη θρεπτική αξία της τροφής σου. Με άλλα λόγια, η μέθοδος συνδέει τη διατροφική συνείδηση με την πραγματική απόλαυση του φαγητού, χωρίς περιττές ενοχές ή ακραίες περιοριστικές συνήθειες.