Η ELPEN στηρίζει ελληνική κλινική έρευνα για τον COVID-19

Αισιόδοξα τα µηνύµατα από τα πρώτα αποτελέσµατα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ELPEN

Η έκβαση της µάχης ενάντια στον κορονοϊό θα σηµατοδοτήσει, όπως είναι αναµενόµενο, την επόµενη µέρα για τη χώρα µας, αλλά και διεθνώς. Η ελληνική φαρµακοβιοµηχανία ELPEN, µε σταθερή και διαχρονική προσήλωση στην αξία της έρευνας, στηρίζει τη σηµαντική αυτή ερευνητική προσπάθεια.

Η φαρµακοβιοµηχανία χρηµατοδοτεί τη διεξαγωγή κλινικής µελέτης µε την κωδική ονοµασία GRECCO-19, που αφορά τη χορήγηση της δραστικής ουσίας κολχικίνης. Στόχος της συγκεκριµένης µελέτης είναι η αντιµετώπιση και η πρόληψη των επιπλοκών και της εξέλιξης της νόσου COVID-19, κυρίως σε ασθενείς µε καρδιολογικά προβλήµατα. Η συγκεκριµένη ερευνητική δράση αποτελεί µια ελληνική πρωτοβουλία, που πραγµατοποιείται µε τη συµµετοχή Ελλήνων και ξένων καταξιωµένων επιστηµόνων.

Στη µελέτη GRECCO-19 συµµετέχουν ως µέλη της ερευνητικής οµάδας ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (καρδιολόγοι, πνευµονολόγοι, λοιµωξιολόγοι) από νοσοκοµειακά κέντρα αναφοράς, πανεπιστηµιακές κλινικές και νοσοκοµεία του ιδιωτικού τοµέα. Χορηγός της µελέτης είναι η Ελληνική Ρυθµολογική Εταιρεία.

Η διεξαγωγή της συγκεκριµένης µελέτης γίνεται σε 24 ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα. Η µελέτη προβλέπει την ένταξη 180 ασθενών, εκ των οποίων οι 100 έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτήν. Διευκρινίζεται ότι ο µόνος αρµόδιος για την απόφαση της ένταξης ενός ασθενούς στο ερευνητικό αυτό πρωτόκολλο είναι ο θεράπων ιατρός του και υπό την προϋπόθεση ότι το κέντρο είναι ενταγµένο στη µελέτη. Τα πρώτα αποτελέσµατά της µελέτης GRECCO-19 αναµένονται πριν από το τέλος του Απριλίου.

Η κολχικίνη

Η κολχικίνη είναι ένα φάρµακο δοκιµασµένο εδώ και χρόνια στην καρδιολογία. Περιγράφεται κλασικά ως θεραπευτική αντιµετώπιση για την οξεία περικαρδίτιδα. Έχει χρησιµοποιηθεί ερευνητικά µε ασφάλεια σε πλήθος διαφορετικών κλινικών σεναρίων, συµπεριλαµβανοµένου οξέος εµφράγµατος µυοκαρδίου, δίδοντας ελπιδοφόρα αποτελέσµατα. Η οµάδα των ερευνητών που συµµετέχουν στην ανοιχτή, προοπτική, τυχαιοποιηµένη κλινική µελέτη GRECCO-19 υποθέτει ότι το φάρµακο κολχικίνη είναι δυνατόν να τροποποιήσει την ανταπόκριση της αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισµού στον ιό SARS-CoV-2. Μια τέτοια δυνατότητα θα µπορούσε ίσως να συµβάλει στον περιορισµό ή ακόµα και στην πρόληψη των επιβλαβών συνεπειών της νόσου.

Η ELPEN εδώ και 55 χρόνια παράγει φάρµακα υψηλής ποιότητας και είναι διαχρονικά προσηλωµένη στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Επενδύει σταθερά περισσότερο από 9% του ετήσιου τζίρου της σε ερευνητικά προγράµµατα. Από το 1996, µε την ίδρυση του Ερευνητικού, Εκπαιδευτικού και Πειραµατικού Κέντρου (ΕΕΠΚ), του µεγαλύτερου ιδιωτικού εργαστηρίου Πειραµατικής-Μεταφραστικής Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, παρέχει τα µέσα και το πεδίο δράσης, αποδεικνύοντας την έµπρακτη στήριξή της στην ερευνητική κοινότητα και το έργο της. Σήµερα, για ακόµα µία φορά, στέκεται δίπλα στην προσπάθεια που καταβάλλουν αφιλοκερδώς διακεκριµένοι επιστήµονες για να διασφαλίσουν ένα καλύτερο µέλλον για όλους.

Η συγκεκριµένη πρωτοβουλία της ELPEN αποτελεί τη ναυαρχίδα ενός συνόλου κοινωνικών δράσεων που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστηµα η εταιρεία, µε στόχο τη στήριξη του εθνικού συστήµατος υγείας και την προστασία της δηµόσιας υγείας από την κρίση της πανδηµίας του κορονοϊού.

Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη µάχη κατά του κορονοϊού

Στη ερευνητική προσπάθεια συµµετέχει οµάδα Ελλήνων επιστηµόνων, µεταξύ των οποίων κορυφαίοι καρδιολόγοι και λοιµωξιολόγοι, που χαίρουν ιδιαίτερης απήχησης στη διεθνή ιατρική κοινότητα.

Ένας από αυτούς είναι ο κ. Γεράσιµος Σιάσος, αναπληρωτής πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας, ο οποίος ανέφερε τα εξής: "Υποθέτουµε ότι η έγκαιρη χορήγηση της συγκεκριµένης δραστικής ουσίας ίσως µειώσει την επιθετικότητα της πνευµονίας και, άρα, µειώσει τις πιθανότητες ο ασθενής να αναπτύξει αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία θα χρειαστεί µηχανική υποστήριξη (διασωλήνωση). Επιπλέον, θεωρούµε ότι η κολχικίνη θα µειώσει την πιθανότητα επιπλοκών στην καρδιά όπως η µυοκαρδιακή βλάβη, που παρατηρείται στην πλειοψηφία των ασθενών που οδηγούνται σε µονάδες εντατικής θεραπείας, ή θα συµβάλει στην πρόληψη επεισοδίων µυοκαρδίτιδας, µιας επιπλοκής που παρατηρήθηκε σε ένα ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν".

Αισιόδοξα τα µηνύµατα από τα πρώτα αποτελέσµατα

Ο επιβλέπων της µελέτης GRECCO-19, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών, αναφέρθηκε στα αισιόδοξα µηνύµατα που έχουν προκύψει από την ανάλυση των πρώτων αποτελεσµάτων. Πιο συγκεκριµένα, επισήµανε πως η ανάλυση των αποτελεσµάτων από τους πρώτους 120 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε η κολχικίνη έδειξε πως το συγκεκριµένο φάρµακο µπορεί να συµβάλει στη δραστική µείωση της φλεγµονής που προκαλεί παθήσεις του µυοκαρδίου και των πνευµόνων, οι οποίες οδηγούν σε δυσάρεστη έκβαση της πορείας της νόσου.

Ο κ. Στεφανάδης σχολίασε, επίσης, πως "η GRECCO-19 αποτελεί µια αµιγώς ελληνική µελέτη, που αφορά ένα φθηνό φάρµακο, την κολχικίνη. Το γεγονός αυτό δηµιούργησε από µόνο του µια τεράστια δυσκολία στην ανεύρεση χρηµατοδότησης για την έρευνα. Είναι, άλλωστε, σαφές πως ένα τόσο φθηνό φάρµακο δεν υπόσχεται µεγάλα εµπορικά οφέλη".

Αναδημοσίευση από το αφιέρωμα Υγεία στο "Κεφάλαιο".

Πηγή: Capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΜΗ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟ ΑΣΘΕΝΗ 01 Δεκ 2021 | 10:00

Αλεξανδρούπολη: Η πρώτη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα - Το μήνυμα του διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής [εικόνες]

Μέσω ανάρτησης στα social media του διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε επίσημα η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην πρώτη ασθενή με κορονοϊό.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 01 Δεκ 2021 | 08:53

Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για όσους έχουν περάσει βαριά Covid-19 ακόμα και ένα χρόνο μετά

Οι άνθρωποι που πέρασαν σοβαρή Covid-19, στη συνέχεια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 26 Νοε 2021 | 11:30

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Καθιστά τα εμβόλια 40% λιγότερο αποτελεσματικά, λέει ο Βρετανός υπουργός Υγείας [βίντεο]

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα καθιστά τα εμβόλια 40% λιγότερο αποτελεσματικά εκτιμά ο Βρετανός Υπουργός Υγείας - Τρόμος από τη σούπερ μεταδοτικότητα.

ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 26 Νοε 2021 | 07:51

Λακωνία: Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο Μητροπολίτης Μάνης μετά τη μάχη με τον κορονοϊό

Ανακοίνωση σχετικά με την πορεία της υγείας του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομου εξέδωσε η Μητρόπολη Μάνης.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 23 Νοε 2021 | 10:25

Κορονοϊός - Νέα μελέτη: Η κολχικίνη δεν μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου, ούτε τον κίνδυνο θανάτου

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι έπαιρναν κολχικίνη είχαν 58% μεγαλύτερη πιθανότητα για την εκδήλωση παρενεργειών γενικά και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο ειδικότερα για διάρροια.

65 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΕ COVID 12 Νοε 2021 | 10:14

Στο "κόκκινο" το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Με 6 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ έκλεισε η εφημερία

Άλλη μία δύσκολη εφημερία ολοκλήρωσε στις 8:00 το πρωί το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης στο οποίο έγιναν δεκάδες εισαγωγές νέων ασθενών με κορoνοϊό.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΦ 09 Νοε 2021 | 18:01
ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 09 Νοε 2021 | 16:12

ΕΜΑ: "Πράσινο φως" τις επόμενες ημέρες για δύο θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα

Θα είναι η πρώτη φορά που ο EMA εγκρίνει τέτοιου είδους θεραπείες - μονοκλωνικών αντισωμάτων - γιατη θεραπεία του κορονοϊού

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ 08 Νοε 2021 | 09:14

ΕΚΠΑ: 6+1 συχνές ερωτήσεις για τον κορονοϊό και τις επιπλοκές που προκαλεί

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απαντούν σε συχνές ερωτήσεις για τον κορονοϊό.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 07 Δεκ 2021 | 21:21

Μετάλλαξη Όμικρον: Μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα σαν απλό κρυολόγημα - Αισιόδοξοι οι ειδικοί

Ενθαρρυντικά τα έως τώρα ευρήματα για τη νέα μετάλλαξη - Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε άλλες δύο εβδομάδες για να ξεκλειδώσουν όλα τα μυστικά της Όμικρον.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 07 Δεκ 2021 | 19:50

Φάουτσι: Σχεδόν βέβαιο ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι πιο σοβαρή από τη Δέλτα

Ωστόσο, ο Φάουτσι τόνισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι "σαφώς υψηλά μεταδοτική", πιθανότατα περισσότερο από τη Δέλτα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 07 Δεκ 2021 | 17:29

ΕΕ - Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Λήξη στους 9 μήνες ή στους 12 μήνες αν δεν γίνει η τρίτη δόση

Η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι των συζητήσεων της Ε.Ε

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Δεκ 2021 | 12:29

Κορονοϊός: Η θεραπεία αντισωμάτων των GSK-Vir είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων της Ομικρον

Η θεραπεία των δύο εταιρειών, η sotrovimab, είναι αποτελεσματική κατά και των 37 μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην πρωτεΐνη ακίδα της παραλλαγής Όμικρον.