Για κάποιους η μαγειρική είναι μια αναπόφευκτη αγγαρεία και το φαγητό μια σημαντική απόλαυση ή απλά ένα μέσο επιβίωσης. Για την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη είναι τρόπος ζωής και έκφρασης συναισθημάτων. Εκείνη εκφράζει τον έρωτα, την αγάπη, τη χαρά και τη λύπη της μέσω της μαγειρικής. Μια σχέση ζωής που γεννήθηκε στη Σάμο και την Πάτμο, τα νησιά που μεγάλωσε.
Παιδί ήταν ακόμα όταν μαγείρεψε το πρώτο της παιδικό παστίτσιο με σβολιασμένη μπεσαμέλ, σε μια γωνία του εστιατορίου της γιαγιάς της στην Πάτμο. Εκεί έμαθε να ξεχωρίζει τα καλά υλικά της ημέρας, τους θησαυρούς της ελληνικής γης που έφερναν κάθε πρωί οι προμηθευτές. Από τις καλόγριες στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού έμαθε πώς φτιάχνονται απίθανα φαγητά με λίγα υλικά. «Με το τίποτα» που λένε οι νοικοκυρές.
Η ίδια δηλώνει δημοσιογράφος, νοικοκυρά και μαγείρισσα.
Την Ολυμπιάδα την γνώρισα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της ΕΡΤ το 2011 ως δημοσιογράφο και αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών. Εργαστήκαμε μαζί στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής NETWEΕK με την Ελλη Στάη. «Δέσαμε» απ' την αρχή όπως «δένει» το αλεύρι και το γάλα δημιουργώντας μια σφιχτή και κρεμώδη μπεσαμέλ.
Εγώ της έμαθα να πίνει καφέ, ενώ εκείνη έφερνε τα... συνοδευτικά, αχνιστά και λαχταριστά κατευθείαν από τον φούρνο της. «Εφτιαξα μερικά κουλουράκια βρώμης» έλεγε, «δεν είναι τίποτα». Ποτέ οι συνταγές της Ολυμπιάδας δεν είναι «τίποτα». Γιατί σε ό,τι μαγειρεύει βάζει και λίγη από την ψυχή της. Όπως ακριβώς κάνει κάθε μεσημέρι μέσα από την εκπομπή της «Γεύσεις από Ελλάδα» στη 1:30 μ.μ. από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.
Μιας εκπομπής με γεύσεις και μυρωδιές από την υπέροχη ελληνική κουζίνα που τόσο αγαπά.
Σε κάθε εκπομπή η Ολυμπιάδα και οι καλεσμένοι της μας παρουσιάζουν ένα υλικό, την ιστορία του, τη διατροφική του αξία και γευστικούς τρόπους για να το μαγειρεύουμε και να το προσφέρουμε στους αγαπημένους μας.
Βλέποντάς την να εξωτερικεύει το πάθος της για τη μαγειρική - που μέχρι πρόσφατα απολάμβαναν μόνο οι αγαπημένοι της άνθρωποι - και να το μοιράζεται με το κοινό, αποφάσισα να της κάνω μερικές ερωτήσεις. Και ήξερα ότι θα απαντήσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο, πασπαλίζοντας τα λόγια με συναισθήματα, γεύσεις και μυρωδιές από την υπέροχη ελληνική κουζίνα που τόσο αγαπά.
-Τι είναι για σένα η μαγειρική;
Η μαγειρική είναι το μέσο μου για να επικοινωνώ με τους ανθρώπους. Είναι ο τρόπος μου για να δείξω σε έναν άντρα το πόσο τον έχω ερωτευτεί, σε ένα παιδί το πόσο το έχω αγαπήσει, στους φίλους μου το πόσο σπουδαίοι είναι για μένα. Η μαγειρική είναι η γλώσσα μου για να πω «ευχαριστώ», «σ’ αγαπώ» ή ακόμη και να εκφράσω αρνητικά συναισθήματα. Το φαγητό που μαγειρεύω έχει πάντοτε μια χροιά που οι άνθρωποι της ζωής μου την ξέρουν πια και καταλαβαίνουν αυτό που θέλω να τους πω. Λατρεύω τους διαλόγους των ομοτράπεζων. Είναι ο τρόπος για να γνωριστείς και να μελετήσεις τις όποιες σχέσεις σου με τους ανθρώπους. Το να τρως γύρω από ένα τραπέζι με άλλους μπορεί να είναι μια καθημερινή συνήθεια ενδεχομένως, αλλά με πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτή που νομίζουμε.
-Πότε γεννιέται αυτή η σχέση; Θυμάσαι πότε μαγείρεψες για πρώτη φορά (έστω και ως παιχνίδι, τι αναμνήσεις έχεις ως παιδί από τη μητέρα, τη γιαγιά σου…).
Μεγάλωσα στα νησιά του ανατολικού αιγαίου. Την Σάμο και την Πάτμο, εκεί μοιράζονταν τα καλοκαίρια και οι χειμώνες μου. Η γιαγιά μου είχε ένα εστιατόριο στην Πάτμο το ονομαστό τότε «Κοχύλι». Είχε μια μεγάλη κουζίνα που στο βάθος της με άφηναν κάθε μέρα να παίζω με τα ζυμάρια και τα υλικά. Εκεί μαγείρεψα για πρώτη φορά ένα παιδικό παστίτσιο με σβολιασμένη μπεσαμέλ. Πριν πάω στην πρώτη δημοτικού. Η γιαγιά μου είναι μια εξαιρετική μαγείρισσα με μεγάλο πάθος για την τροφή, δεν υπάρχει περίπτωση το φαγητό της να είναι μέτριο. Όποιος φάει από τα χέρια της ποτέ δεν το ξεχνάει. Η μητέρα μου δεν είχε καλή σχέση με τη μαγειρική, αυτό όμως για μένα ήταν το ενδιαφέρον! Έκανε τα απαραίτητα για εμένα και για τον αδερφό μου, εγώ λάτρευα τα φαγητά της γιαγιάς μου και για να με κερδίσει μια μέρα αποφάσισε να μπει «σοβαρά» στην κουζίνα. Μέρες προετοιμάζονταν ψυχολογικά για να το φαγητό που θα μαγείρευε. Θυμάμαι ήταν μεσημέρι Παρασκευής και γυρίσαμε με τον αδερφό μου από το σχολείο. Το φαγητό της μοσχομύριζε από τον δρόμο. Όταν γεύτηκα την πρώτη μπουκιά από το «κοτόπουλο μαρένγκο» της τότε τα κατάλαβα όλα. Κρύφτηκα στην αγκαλιά της και έκλαιγα από χαρά και συγκίνηση γιατί μέχρι τότε τα 12 μου χρόνια δεν είχα φάει ωραιότερο φαγητό. Όταν μαγειρεύεις με αγάπη και στόχο να προσφέρεις και να επικοινωνήσεις τότε το φαγητό είναι μαγικό! Μπορεί η γιαγιά μου να ήταν η σπουδαία μαγείρισσα στην οικογένεια, η μητέρα μου όμως ήταν αυτή που μου έδωσε το αληθινό νόημα της μαγειρικής, αυτή ήταν που με έδεσε με την τροφή και την προσφορά της.
-Ο ιδιαίτερος δεσμός σου με την Πάτμο έχει επηρεάσει αυτή τη σχέση;
Αν την έχει επηρεάσει λέει; πάρα μα πάρα πολύ. Είμαι πάρα πολύ τυχερή που μεγάλωσα σε νησί. Τα ωραιότερα αρώματα τα έχω μυρίσει εκεί. Τα πρωινά που άνοιγε το εστιατόριο και οι προμηθευτές έφερναν τα υλικά της ημέρας. Έμαθα να ξεχωρίζω τα καλά λαχανικά, να μαθαίνω για τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα όστρακα, το κρέας. Τα απογεύματα μετά το μπάνιο στη θάλασσα πήγαινα στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού, στις καλές μου τις καλόγριες και έμπαινα στην κουζίνα τους και στις «ευλαβικές» τους μαρμίτες έβλεπα να μαγειρεύονται απίθανα φαγητά με λίγα υλικά. Εκεί κατανόησα την απλότητα που συνάδει με την σπουδαιότητα στην μαγειρική. Λατρεύω το αλάδωτο κοκκινιστό κριθαράκι της νηστείας είναι φαγητό gourmet! Την σούπα με ταχίνι της Μεγάλης Παρασκευής και τα κουλουράκια για τον καφέ της Κυριακής μετά τη λειτουργία. Τα ερεθίσματα ήταν πολλά και σπουδαία και αυτό το χρωστάω στη ζωή που έζησα στην αγαπημένη μου Πάτμο.
-«Γεύσεις από Ελλάδα» ο τίτλος της εκπομπής. Πώς θα περιέγραφες τη γεύση της Ελλάδας;
Η γεύση της Ελλάδας είναι το μεγαλείο του ελαιολάδου όταν παντρεύεται με τα λαχανικά της. Η Ελλάδα έχει γεύση από φρεσκοκομμένη καλοκαιρινή κατακόκκινη ντομάτα, ρίγανη και ελαιόλαδο. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτό;
-Παρουσιάζεις μια εκπομπή μαγειρικής που εκτός από γευστικές συνταγές, παρέχει στον τηλεθεατή ενημέρωση για τον πλούτο της ελληνικής γης αλλά και διατροφικές συμβουλές από ειδικούς. Περιέγραψε μας αυτό το τρίπτυχο.
Με ενδιαφέρει η πληροφορία και η γνώση. Δημοσιογράφος είμαι. Είμαστε μια ομάδα - γιατί η τηλεόραση είναι ομαδικό σπορ - που ταιριάξαμε σε αυτό και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη. Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλές εκπομπές μαγειρικής ελληνικών και ξένων δικτύων. Όλες μου αρέσουν και από όλες έχω μάθει. Ως τηλεθεατής μου έλειπε η παραπάνω γνώση. Έτσι λοιπόν όλοι συμφωνήσαμε να αφιερώνουμε κάθε μέρα σε ένα υλικό. Στις «Γεύσεις από Ελλάδα» κάθε υλικό έχει την τιμητική του. Το μαγειρεύουμε με απλούς και ιδιαίτερους τρόπους για όλη την οικογένεια, μαθαίνουμε την ιστορία του με στοιχεία από την ελληνική λαογραφία και παράδοση, την μυθολογία και τις αληθινές ιστορίες. Έπειτα τη διαδρομή του από το χωράφι ή την θάλασσα μέχρι το πιάτο μας, έρχονται στο στούντιο Έλληνες παραγωγοί και καλλιεργητές από όλη τη χώρα, για μας δώσουν την πληροφορία, να μας μεταφέρουν την εικόνα και τέλος δεν ασχολούμαστε μόνο με τις θερμίδες του υλικού αλλά πως μπορούμε να το καταναλώσουμε σωστά, πως να πάρουμε τα οφέλη του συνδυαστικά με άλλα τρόφιμα και πως να το δώσουμε στα παιδιά μας σωστά.
-Γιατί αποφάσισες να επικεντρωθείς αποκλειστικά στην ελληνική κουζίνα;
Γιατί η ελληνική κουζίνα είναι ανεξάντλητη, είναι μαγική! Έχουμε εξαιρετικά προϊόντα, γόνιμο έδαφος, καθαρές θάλασσες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γαστρονομικά υπερέχει από οποιαδήποτε άλλη. Είμαι αυστηρή σε αυτό και απόλυτη. Ποια άλλη χώρα έχει τέτοιες γεύσεις; Σε ποια άλλη χώρα γίνονται φαγητά μόνο με δύο υλικά; η ιστορία και οι συνθήκες αυτής της χώρας από την αρχαιότητα, την τουρκοκρατία μέχρι τα νεότερα χρόνια έδωσαν υπέροχους συνδυασμούς και συγκλονιστικές συνταγές. Εδώ μπορείς να γευτείς υπέροχα φαγητά «με το τίποτα» που λένε οι νοικοκυρές, εδώ μπορείς να ζήσεις την εμπειρία της γαστρονομίας. Και χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει ως κορωνίδα τη γεύση. Μου αρέσει πολύ που οι φίλοι μου από το εξωτερικό γνωρίζουν για την καμπάνια της Ελλάδας που αφορά στο ελληνικό πρωινό.
-Δεδομένου ότι η εκπομπή είναι αφιερωμένη σε ένα υλικό κάθε φορά, ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό και ποια η συνταγή που λατρεύεις να μαγειρεύεις για τους αγαπημένους σου;
Αγαπάω πάρα πολύ το μέλι της Καλύμνου. Η καταγωγή μου είναι και από την Κάλυμνο, από την πλευρά του πατέρα μου. Τα τελευταία χρόνια έχω εξελίξει μια συνταγή που μαγειρεύω για τους αγαπημένους μου. Είναι ένα μπριάμ με μέλι Καλύμνου και άρωμα εσπεριδοειδών. Σε ένα ταψί κόβω σε ίσους κύβους δύο κιλά με όποια λαχανικά βρω φρέσκα. Συνήθως είναι μανιτάρια πλευρώτους, πατάτες, λευκές γλυκοπατάτες, κολοκυθάκια, καρότα, σελινόριζα και κοκκάρια (το μικρό κρεμμύδι). Φτιάχνω μια σάλτσα με 1 κούπα λευκό ξηρό κρασί, 2 κ.σ. μέλι Καλύμνου, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και φρέσκο κόλιανδρο, τον χυμό και το ξύσμα από ένα λεμόνι και τον χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Την σάλτσα αυτή την χτυπάω στο μπλέντερ μέχρι να γίνει κρέμα και περιχύνω τα λαχανικά. Ψήνω στον φούρνο στους 170 βαθμούς για μία ώρα. Γίνεται ένα πολύ ωραίο φαγητό που συνήθως το συνοδεύω με λίγο φρέσκο στραγγιστό γιαούρτι και μια φρυγανισμένη φέτα πολύσπορο ψωμί.
- Εχεις γράψει πολλά χιλιόμετρα πίσω απ' τις κάμερες. Πώς είναι να βρίσκεσαι ξαφνικά μπροστά απ' αυτές, στη θέση της παρουσιάστριας;
Α! δεν είμαι παρουσιάστρια... Είμαι ένας άνθρωπος που μεταφέρει άμεσα τις πληροφορίες στον τηλεθεατή. Όμως κατανοώ την ερώτηση. Έχω συνηθίσει να είμαι ο άνθρωπος που οργανώνει μια εκπομπή και που είναι «το αυτί» του παρουσιαστή. Είναι πολύ σημαντικό στην τηλεόραση να έχεις κάνει όλες τις «δουλειές» από όλα τα πόστα. Μόνο τότε ξέρεις τη λειτουργία, τις δυσκολίες, τις αγωνίες όλης της ομάδας. Δεν βρέθηκα ξαφνικά πουθενά. Κάθε μέτρο στη διαδρομή μου το περπάτησα συνετά, έτσι κάνω και τώρα. Με ενδιαφέρει να κάνω τη δουλειά μου όποια και αν είναι αυτή είτε είμαι αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών, είτε παρουσιάζω μια εκπομπή. Είμαι μια δημοσιογράφος που είναι νοικοκυρά και μαγείρισσα. Αυτό είμαι. Όλα τα άλλα έρχονται και παρέρχονται.
Η εκπομπή «Γεύσεις από Ελλάδα» μεταδίδεται καθημερινά στη 1:30 μμ από την ΕΡΤ 2.
Facebook: Γεύσεις από Ελλάδα
Για να δείτε όλες τις εκπομπές «Γεύσεις από Ελλάδα» στο webtv της ERT2 πατήστε εδώ.