Η Παιδιατρική Ακτινολογία στην Παιδιατρική Ογκολογία

Ο παιδιατρικός καρκίνος παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με τον καρκίνο των ενηλίκων στην ιστολογία, βιολογία, επιδημιολογία αλλά και στην πρόγνωση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Παιδιατρική Ακτινολογία στην Παιδιατρική Ογκολογία

Ο παιδιατρικός πληθυσμός παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες στη φυσιολογία και την παθολογία καθώς τα παιδιά δεν είναι μικρού μεγέθους ενήλικες.

Έτσι, η απεικόνιση στην Παιδιατρική Ογκολογία συνδυάζεται με πολλές προκλήσεις: Η μεγαλύτερη δυσκολία στην απεικόνιση των μικρών ασθενών είναι να εξασφαλίσει ο παιδοακτινολόγος τη συνεργασία τους και να καταφέρει να ξεπεράσει τη δικαιολογημένη δυσπιστία και αγωνία, τόσο στους μικρούς ασθενείς όσο και στους γονείς.

Η απεικόνιση των παιδιών τεχνικά είναι απαιτητική αφού χρειάζονται εξετάσεις υψηλής ποιότητας, χωρίς τεχνητά σφάλματα από κίνηση και μειωμένη συνεργασία, ενώ συχνά τα όργανα που απεικονίζουμε είναι μικρά σε μέγεθος. Αυτά τα εμπόδια ξεπερνιούνται με χορήγηση καταστολής στα μικρά παιδιά και την εφαρμογή μοντέρνων και γρήγορων τεχνικών.

Οι παιδοακτινολόγοι πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους της ιοντίζουσας ακτινοβολίας, που είναι μεγαλύτεροι στο παιδί που αναπτύσσεται και να προσπαθούν να προτείνουν τρόπους απεικόνισης που δεν έχουν ακτινοβολία (υπέρηχους, μαγνητική τομογραφία). Όταν δε είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί κάποια μέθοδος με ακτινοβολία (ακτινογραφία, αξονική τομογραφία), προσαρμόζουν τα πρωτόκολλα στο «μέγεθος» του παιδιού που εξετάζουν, ώστε να επιβαρυνθεί με τη λιγότερη δυνατή ακτινοβολία.

Ο παιδιατρικός καρκίνος παρουσιάζει πολλαπλές διαφορές σε σχέση με τον καρκίνο των ενηλίκων στην ιστολογία, βιολογία, επιδημιολογία, την κλινική παρουσίαση, ανταπόκριση στη θεραπεία αλλά και στην πρόγνωση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στην απεικόνιση στην Παιδιατρική Ογκολογία είναι η εφαρμογή της πιο κατάλληλης απεικονιστικής μεθόδου με τη λιγότερη ακτινοβολία, στόχος ουσιαστικός καθώς τα παιδιά που ξεπερνούν τη νόσο τους και επιβιώνουν, γίνονται ολοένα και περισσότερα. Στα παιδιά η μείωση της επιβάρυνσης σε ακτινοβολία είναι ύψιστης σημασίας, καθώς οι ιστοί τους είναι ταχέως αναπτυσσόμενοι και μέχρι και 10 φορές πιο ευαίσθητοι στις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας.

Η τεχνολογική πρόοδος στην παιδιατρική ακτινολογία, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρόοδος στη Μαγνητική Τομογραφία, έχει επιτρέψει την ακριβέστερη εκτίμηση του παιδιατρικού καρκίνου τόσο στην αρχική διάγνωση και σταδιοποίηση, όσο και στην παρακολούθηση και την εκτίμηση της ανταπόκρισης στην αγωγή. Έχει σημασία όσοι ασχολούνται με παιδιά να κατέχουν τις βασικές διαφορές που τα χαρακτηρίζουν σε σχέση με τους ενήλικες και να εστιάζουν στην ασφάλεια της μακροχρόνιας παρακολούθησης, αποφεύγοντας, όταν είναι δυνατό, την ιοντίζουσα ακτινοβολία.

Γεωργία Παπαϊωάννου, Ακτινοδιαγνώστης
Διευθύντρια Τμήματος Παιδιατρικής Ακτινολογίας ΜΗΤΕΡΑ

Όμιλος ΥΓΕΙΑ: Τα πάντα για την Ογκολογία

Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ ηγείται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, προσφέροντας τις πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές ιατρικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει συνεχή και ολοκληρωμένη υποστήριξη του ογκολογικού ασθενή και της οικογένειάς του.

Όλα τα τμήματα και οι κλινικές των Νοσοκομείων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, προκειμένου να παρέχουν ολοκληρωμένη ογκολογική φροντίδα, από το στάδιο της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης έως την εξειδικευμένη θεραπεία, παρακολούθηση και την παρηγορητική - ανακουφιστική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Συμβούλιο γίνεται εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και την ίαση.

Οι πλέον οργανωμένες ογκολογικές κλινικές, τα υπερσύγχρονα τμήματα απεικόνισης, διάγνωσης και θεραπείας, το state-of-the-art Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-Knife και το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων και Εφήβων σε συνδυασμό με τον τελευταίας γενιάς τεχνολογικό εξοπλισμό και το κορυφαίο επιστημονικό & νοσηλευτικό προσωπικό, συνθέτουν τον Τομέα Ογκολογίας του Όμιλου ΥΓΕΙΑ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ, σας προσκαλεί στην εκδήλωση «All About Oncology» την Τέταρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 17:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Χρ. Λαμπράκη, όπου θα παρουσιάσει το ευρύ φάσμα υπηρεσιών που διαθέτει στον Τομέα της Ογκολογίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κορυφαίοι στον τομέα τους επιστήμονες θα αναπτύξουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον Τομέα της Ογκολογίας.

Ελεύθερη Είσοδος
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6867229.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 26 Οκτ 2020 | 10:06

Μαριλού Ρεπαπή: Συγκλονίζει η εξομολόγηση της δημοσιογράφου για τον καρκίνο του μαστού

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού, η δημοσιογράφος Μαριλού Ρεπαπή αποκάλυψε για πρώτη φορά τη δική της εμπειρία.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2020 | 09:43

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες 49 και 50 ετών

Συνάντησή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο γραφείο του με 6 γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού

Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΟΛΓΟΘΑΣ 20 Οκτ 2020 | 18:48

Ρεγγγίνα Μακέδου: Συγκλονίζει η γυμνάστρια που παλεύει την οξεία λευχαιμία με χορό [Βίντεο]

Η Ρεγγίνα Μακέδου συγκλονίζει λέγοντας "σηκωθείτε και παλέψτε με το θηρίο που έχετε"

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 07 Οκτ 2020 | 18:15

Mike: Η συγκλονιστική μάχη του Έλληνα ράπερ με τον καρκίνο και τα ιδιαίτερα γενέθλια

Ο γνωστός ράπερ Mike ανέφερε με αφορμή τα γενέθλιά του ότι "σαν σήμερα γεννήθηκα δεύτερη φορά, γιατί έδωσα μια μεγάλη μάχη με τον καρκίνο"

ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ 06 Οκτ 2020 | 23:08

Θρήνος στη μουσική: Πέθανε ο θρύλος της ροκ, Έντι Βαν Άλεν

Ο Έντι Βαν Άλεν έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 65 του χρόνια

Η "ΜΠΡΕΝΤΑ" ΑΠΟ ΤΟ "ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΟ BEVERLY HILLS" 30 Σεπ 2020 | 19:05

Σάνεν Ντόχερτι: Συγκλονίζει η μάχη της με τον καρκίνο - Θέλει να αφήσει αποχαιρετιστήρια γράμματα [Βίντεο]

Η Σάνεν Ντόχερτι αποκάλυψε πως βρίσκεται στο 4ο στάδιο του καρκίνου του μαστού και ετοιμάζει αποχαιρετιστήρια βίντεο για τους δικούς της ανθρώπους

ΤΙΜΟΘΙ ΡΕΙ ΜΠΡΑΟΥΝ 30 Σεπ 2020 | 14:09

"Ο ασθενής του Βερολίνου": Πέθανε από καρκίνο ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θεραπεύτηκε από AIDS

Ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV (AIDS), γνωστός και ως "ασθενής του Βερολίνου" πέθανε από καρκίνο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 31 Οκτ 2020 | 08:00

Κήλη: Ο χειρουργός απαντά για την κοιλιοκήλη και τη μετεγχειρητική κήλη

Τι είναι οι δύο μορφές κήλης, τα συμπτώματά τους και οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές.

Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 Οκτ 2020 | 18:13

Κορονοϊός: Νέα αύξηση με 1.690 νέα κρούσματα - 5 θάνατοι και 128 διασωληνωμένοι

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 1.690 νέα κρούσματα, 5 θάνατοι και 128 διασωληνωμένοι

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 30 Οκτ 2020 | 13:15

Κορονοϊός: Στο στόχαστρο των λοιμωξιολόγων οι μετακινήσεις από τις πορτοκαλί περιοχές- Πάνε για διασκέδαση στις πράσινες

Οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται να μπει στοπ στις μετακινήσεις από τις πορτοκαλί περιοχές, στις κίτρινες και πράσινες

ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 30 Οκτ 2020 | 12:35

Κορονοϊός: Νέο ταχύτατο τεστ από την Οξφόρδη - Ανιχνεύει τον ιό σε ΜΜΜ και κτίρια

Ένα ιδιαίτερα ταχύτατο όσο και ακριβές τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού φέρνουν επιστήμονες της Οξφόρδης.

ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΘΗΚΕ 30 Οκτ 2020 | 11:26

Μεγάλη ανησυχία από νέο στέλεχος του κορονοϊού - Εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Νέο στέλεχος του κορονοϊού με την ονομασία "20A.EU1" φαίνεται πως πλήττει την Ευρώπη.