Follow us

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και στη μάχη κατά του καρκίνου μαστού

Για πρώτη φορά στη χώρα μας μία πρωτοποριακή τεχνολογία για την ακριβή διάγνωση του καρκίνου μαστού είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα από τον 'Ομιλο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
καρκίνος μαστού

Στη μάχη κατά του καρκίνου μαστού, ο οποίος αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου στο γυναικείο φύλο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, μπαίνει και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας μία πρωτοποριακή τεχνολογία για την πρώιμη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου μαστού είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα από τον διαγνωστικό και θεραπευτικό Όμιλο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ.

Πρόκειται για την Υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης Enabled Reading Service (AIERS), ένα καινοτόμο λογισμικό ανάγνωσης ψηφιακής μαστογραφίας, που εγκαταστάθηκε ήδη στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ Χαλανδρίου.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία, επιτυγχάνει την αυτοματοποιημένη, ταχύτερη και ακριβέστερη επεξεργασία των δεδομένων της ψηφιακής μαστογραφίας, επεκτείνοντας τις δυνατότητες της Ιατρικής Ακριβείας στον τομέα του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο.

Το πρόγραμμα εκτελείται μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας (AI hub) όπου εφαρμόζονται εξειδικευμένοι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης για την επεξεργασία των δεδομένων που παρέχουν οι ψηφιακοί μαστογράφοι.

Μετά τη διενέργεια της εξέτασης, οι εικόνες μεταφορτώνονται στην πλατφόρμα AI Hub και το υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας λογισμικό, αναλύει τα ευρήματα και ταξινομεί την εξέταση σε μία από τις τρεις κατηγορίες επικινδυνότητας: Χαμηλή – Μέση – Υψηλή.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Ακτινολόγος – Ακτινοδιαγνώστης έχει άλλο "ένα ζευγάρι μάτια" στη διάθεσή του για να αξιολογήσει την εξέταση τους ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός υποστηρίζεται σημαντικά στη διαδικασία της διάγνωσης, χωρίς να παρακάμπτεται η προσωπική του αξιολόγηση, ενώ διευκολύνεται η ροή εργασιών στο τμήμα Ψηφιακής Μαστογραφίας.

Με δεδομένο ότι το 90% των εξετάσεων μαστογραφίας που διενεργούνται στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι φυσιολογικές, η αυτοματοποιημένη κατηγοριοποίηση των εξετάσεων βελτιστοποιεί τη διαχείριση του χρόνου εκ μέρους του ιατρού, ο οποίος πλέον μπορεί να εστιάσει στα περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Βάσει των παραπάνω, γίνεται εμφανής η αξία της υπηρεσίας AIERS ως υποστηρικτικού εργαλείου για τη δευτερογενή πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ο οποίος αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου στο γυναικείο φύλο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

"Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον στον διαγνωστικό τομέα. Σε λίγα χρόνια 7 στις 10 διαγνωστικές εξετάσεις θα αξιοποιούν το νέο αυτό εργαλείο προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβές. Ήδη στις μαστογραφίες η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί βασικό όπλο στα χέρια των γιατρών ώστε να διευκολύνεται η διάγνωση που πραγματοποιούν" δηλώνει ο Σωκράτης Γουρλής μέλος της Διοίκησης του Ομίλου ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ.

Σήμερα τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ο συχνότερος καρκίνος στη γυναίκα είναι ο καρκίνος του μαστού με 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου και 90.000 θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπολογίζεται ότι περισσότερο από 1 γυναίκα στις 9, θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Στη χώρα μας τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού αγγίζουν τα 7.770 ετησίως ενώ οι θάνατοι είναι 2.330.

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και στη μάχη κατά του καρκίνου μαστού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

52% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ 19 Απρ 2024 | 18:43

Προειδοποιεί ο ΠΟΥ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα

Έρευνες για να καθοριστεί για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβιώσει ο ιός στο γάλα - O ΠΟΥ ζήτησε από όλους να είναι σε επαγρύπνηση.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ 19 Απρ 2024 | 18:42

Πέθανε ένας από τους μακροβιότερους ασθενείς covid-19: Nοσούσε για 613 ημέρες- Γιατί δεν βρέθηκε θεραπεία

Ο ασθενής πέθανε στο νοσοκομείο το φθινόπωρο του 2023 λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού του συστήματος.

17 Απρ 2024 | 09:00

Sobi: Προσφέρουμε "σπάνια" δύναμη στα άτομα που ζουν με Αιμορροφιλία

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ζουν 1.016 άτομα με Αιμορροφιλία Α και Β - Καινοτόμες θεραπείες προσφέρουν στους ασθενείς τη δυνατότητα να ζήσουν μία ζωή με λιγότερους περιορισμούς.

17 Απρ 2024 | 08:46

Άνοια: Αυτό το σημάδι στα μάτια την προβλέπει 12 χρόνια πριν

Κι όμως, τα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία του εγκεφάλου μας.

17 Απρ 2024 | 08:41

Οι συμβουλές για αποτελεσματικό αδυνάτισμα που στηρίζονται από την επιστήμη

Τα βήματα για απώλεια βάρους που επιβεβαιώνονται από επιστημονικές μελέτες.

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΑΣΤΑΡΗΣ 15 Απρ 2024 | 09:19

Λιποαναρρόφηση, Κοιλιοπλαστική & Γυναικομαστία: Από τι εξαρτάται το κόστος τους;

Η λιποαναρρόφηση, η κοιλιοπλαστική και η γυναικομαστία αποτελούν δημοφιλείς επιλογές πλαστικών επεμβάσεων για τη μείωση του περίσσιου λίπους και γενικότερα τη βελτίωση του σώματος.

15 Απρ 2024 | 08:58

7 συμπτώματα που δείχνουν έλλειψη σιδήρου

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να επηρεάσει την συνολική υγεία του οργανισμού σου. Μάθε για τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις.

12 Απρ 2024 | 08:46

Οι 7 απρόσμενες τροφές που λειτουργούν ως φυσικά υπνωτικά

Ποιες τροφές βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα.

12 Απρ 2024 | 08:42

Τα 8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη - το αγαπημένο του καλοκαιριού με την "κακή" φήμη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

11 Απρ 2024 | 14:24

Έντερο: 4 εύκολα βήματα για να το θεραπεύσεις

Εάν θέλεις να αποκτήσεις ένα υγιές έντερο ξεκίνα με αυτά τα τέσσερα εύκολα βήματα.

11 Απρ 2024 | 09:12

Το απρόσμενο σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη της άνοιας

Ένα νέο σύμπτωμα προειδοποιεί για την εμφάνιση άνοιας, αποκάλυψε ένας Βρετανός επιστήμονας.

10 Απρ 2024 | 08:50

Η μία διατροφική αλλαγή που μπορεί να μειώσει το σπλαχνικό λίπος

Πώς μπορεί να συρρικνωθεί το σπλαχνικό λίπος με μία αλλαγή στη διατροφή μας.

10 Απρ 2024 | 08:22

Οι 7 ποιοτικότερες πηγές πρωτεΐνης για να καταναλώνουμε καθημερινά

Ποια είναι η πιο υγιεινή πρωτεΐνη; Δες τις υψηλότερης ποιότητας πρωτεΐνες που μπορείς να εντάξεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα.