Ηλίας Μόσιαλος: Αυτά είναι τα τρία εμβόλια που είναι αποτελεσματικά και με μία μόνο δόση

Διευκρινίσεις του κ. Μόσιαλου και για το διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μοσιαλος

Με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE εξηγεί τι ισχύει με τις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια και ποια είναι αποτελεσματικά ακόμη και με μία δόση, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες.

"Γνωρίζουμε ήδη για την αποτελεσματικότητα της μιας δόσης του εμβολίου των Jansen/ J&J, όπως και για του ρωσικού, και μάθαμε και για της AstraZeneca" σημειώνει ο καθηγητής.

Την ίδια ώρα, προσθέτει ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα αναφορικά με "τη δυνατότητα εμβολιασμών με μία μόνο δόση, ή και με μια δεύτερη δόση που χορηγείται μετά από μια περίοδο 3 μηνών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου


H στρατηγικής της Αγγλίας για καθυστέρηση της χορήγησης της δεύτερης δόσης για το εμβόλιο της Οξφόρδης - πρόσφατα δεδομένα από τις κλινικές δοκιµές της Astrazeneca.

Το εμβόλιο ChAdOx1 ή αλλιώς AZD1222 του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων για χρήση με σχήμα δύο τυπικών δόσεων.

Όμως γιατί έγινε αντικείμενο συζήτησης το μεσοδιάστημα μεταξύ των δόσεων;

Ο περιορισμένος αριθμός δόσεων, οι παγκόσμιες ελλείψεις στη διαθεσιμότητα των εμβολίων, αλλά και τα υπάρχοντα αποτελέσματα απο τις κλινικές δοκιμές - σύμφωνα με την AZ- έφεραν τη συζήτηση και τελικά την αλλαγή του σχήματος των εμβολιασμών, αναφορικά με το αρχικό μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων μεταξύ των 2 δόσεων.

Χθες αναρτήθηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet η προδημοσίευση μιας συγκεντρωτικής ανάλυσης κλινικών δοκιμών του εμβολίου της AstraZaneca, και κάποιες αναλύσεις για την αποτελεσματικότητα της επέκτασης του διαστήματος μεταξύ 1ης και 2ης δόσης.

Οι αναλύσεις συμπεριέλαβαν 17.177 εθελοντές: 8948 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6753 στη Βραζιλία και 1476 στη Νότια Αφρική. (Στην αποτελεσματικότητα της κλινικής δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα υποσύνολο συμμετεχόντων είχε λάβει τη μισή ποσότητα του εμβολίου ως πρώτη δόση.)

Η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου από τη 14η ημέρα μετά τη 2η δόση, ανεξαρτήτως δοσολογίας, ήταν 66,7% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 57.4% - 74,0%).

Στην ομάδα που έλαβε το σχήμα των 2 τυπικών δόσεων η αποτελεσματικότητα ήταν υψηλότερη όταν μεσολαβούσε μεγαλύτερο μεσοδιάστημα. Δηλαδή με μεσοδιάστημα 12 εβδομάδες και άνω, η αποτελεσματικότητα καταγράφηκε στο 82,4% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 62,7%- 91,7%), σε σύγκριση με αποτελεσματικότητα εμβολίου 54,9% (διάστ. εμπιστοσύνης 32,7% - 69,7%) όταν το μεσοδιάστημα ήταν μικρότερο από 6 εβδομάδες.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά από μία τυπική δόση εμβολίου από την ημέρα 22 έως την ημέρα 90 μετά τον εμβολιασμό, ήταν 76% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 59%- 86%) και η ανάλυση έδειξε ότι η προστασία δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 3 μηνών.

Ομοίως, τα επίπεδα αντισωμάτων διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με ελάχιστη εξασθένιση για περίοδο 90 ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως ερμηνεύονται αυτά τα αποτελέσματα;

Η στρατηγική του εμβολιασμού που προτάθηκε αρχικά από τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες των ρυθμιστικών αρχών υποστηρίζεται από στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

Όπως ανέφερα και για την αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης του ρωσικού εμβολίου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ενδελεχώς τα στοιχεία προστασίας του καθε εμβολίου μετά από την πρώτη δόση, και επίσης την προστασία που προσφέρουν έναντι στις αναδυόμενες παραλλαγές του ιού. Δυστυχώς, πέρα από τα προβλήματα εφοδιασμού στην Ευρώπη, να ξαναπώ πως υπάρχουν χώρες που δεν έχουν ακόμα στη διάθεσή τους κανένα εμβόλιο.

Γνωρίζουμε ήδη για την αποτελεσματικότητα της μιας δόσης του εμβολίου των Jansen/ J&J, όπως και για του ρωσικού, και μάθαμε και για της AstraZeneca.

Τα στοιχεία αυτά ειναι ενθαρρυντικά γιατί στηρίζουν τη δυνατότητα εμβολιασμών με μία μόνο δόση, ή και με μια δεύτερη δόση που χορηγείται μετά από μια περίοδο 3 μηνών (στην περίπτωση της ΑΖ). Διαφαίνεται δηλαδή μια εναλλακτική αποτελεσματική στρατηγική.

Η εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία χρειάζεται επιστημονικά δεδομένα και διαθεσιμότητα πολλών εργαλείων. Έλεγα συχνά πέρσι, πως δυστυχώς δεν έχουμε εμβόλια και εγκεκριμένα φάρμακα, αλλά μπορούμε να προστατευτούμε γιατί έχουμε -έστω- τα μη-φαρμακευτικά μέτρα δημόσιας υγείας. Επί του παρόντος αντιμετωπίζουμε το ζήτημα πως έχουμε εγκεκριμένα εμβόλια αλλά δεν έχουμε αρκετές δόσεις ακόμα για όλους. Όμως, έχουμε αρκετά εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει μεγάλες κλινικές δοκιμες με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές η καθε μία. Λόγω αυτού έχουμε συνεχή ροή αποτελεσμάτων από τις κλινικές δοκιμές.

Κάποια από αυτά τα εμβόλια σχεδιάστηκαν ως εμβόλια 2 δόσεων. Όμως, εκ των αποτελεσμάτων, έχουμε επιστημονικά κριτήρια αξιολόγησης και βλέπουμε πως η εφαρμογή του σχήματος μιας δόσης -για κάποια από αυτά- δεν είναι απλά το βέλτιστο δυνατόν λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας, αλλά μια εναλλακτική αποτελεσματική επιλογή.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 03 Μαρ 2021 | 08:21

Εμβολιασμός: Υπάρχει κίνδυνος για εγκύους και βρέφη; Τι απαντά ο Ηλίας Μόσιαλος

Ο εμβολιασμός για κορονοϊό στην εγκυμοσύνη δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα, αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 03 Μαρ 2021 | 06:30

Η Ελλάδα στις 6 χώρες της ΕΕ που χρησιμοποίησαν πάνω από το 80% των εμβολίων που παρέλαβαν

Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, η Αυστρία βρίσκεται στην 7η θέση μετά την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Δανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

«ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ ΠΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ» 02 Μαρ 2021 | 16:25

Ξαφνική επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΜΕΘ του "Σωτηρία"- "Μια τελευταία προσπάθεια, να αφήσουμε την έξαρση πίσω μας"

Θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 02 Μαρ 2021 | 15:51

Κομισιόν: Δικαίωμα των χωρών-μελών οι διμερείς συμφωνίες για εμβόλια

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε επίσης, ότι η επείγουσα έγκριση εμβολίων από μεμονωμένα κράτη ενδεχομένως να είναι περισσότερο επικίνδυνη

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 02 Μαρ 2021 | 07:18

Φάουτσι: Να τηρηθεί η χορήγηση δύο δόσεων των εμβολίων της Pfizer και της Moderna

Οι ΗΠΑ πρέπει να επιμείνουν στην πρακτική της χορήγησης των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της Moderna για τον κορονοϊό σε δύο δόσεις, τόνισε ο Δρ. Φάουτσι.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ 01 Μαρ 2021 | 23:02

Κορονοϊός: Ευχάριστα νέα - Αποτελεσματικά τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca στους άνω των 70 ετών

Νέα μελέτη στη Βρετανία για τα εμβόλια των Pfizer και AstraΖeneca - Μειώνουν 80% την πιθανότητα νοσηλείας από την πρώτη δόση

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ 01 Μαρ 2021 | 19:06

Θεμιστοκλέους: 915.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα - Μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης

Στα στάδια της επιχείρησης "Ελευθερία", αλλά και στην φαρμοκοεπαγρύπνηση για τα εμβόλια αναφέρθηκε ο ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 01 Μαρ 2021 | 18:57

Η Θεοδωρίδου απαντά στο TheTOC: Ανοσία γύρω στον Ιούνιο - Υποδεέστερη η προστασία των εμβολίων για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Η κα. Θεοδωρίδου εξηγεί τι ισχύει με τα εμβόλια και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αλλά και με την πολυπόθητη ανοσία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙ 01 Μαρ 2021 | 18:49

Θεοδωρίδου: Πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν νοσήσει - Τι είπε για τη δεύτερη δόση

Στα εμβόλια αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Π΄ΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 01 Μαρ 2021 | 15:58

Σε άλλη γραμμή ο Μάας από Μέρκελ: Υπέρ της ταχείας καθιέρωσης ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού

"Θα έπρεπε ήδη να εργαζόμαστε πυρετωδώς για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού", δηλώνει ο κ. Μάας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ 01 Μαρ 2021 | 09:21

Ναύπακτος: Αναβάλλονται 120 εμβολιασμοί - Xάλασαν τα εμβόλια από διακοπή ρεύματος στο Κέντρο Υγείας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, μια βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ προκάλεσε διακοπή ρεύματος και στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το ψυγείο που διατηρούνταν τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 28 Φεβ 2021 | 21:48

Μόσιαλος: Πώς και πότε μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο - Τι πρότεινε για τα σχολεία

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και εφόσον δεν υπάρξει έξαρση περιστατικών της νόσου, θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ NBC 28 Φεβ 2021 | 19:31

Αποκάλυψη Φάουτσι: Αρχές του 2022 "πιθανότατα" θα εμβολιασθούν τα παιδιά - Τι είπε για τις ηλικίες

Ο Αντονι Φάουτσι δήλωσε ότι ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει μελέτες στα εμβόλια κορονοϊού για την προοδευτική μείωση του ορίου ηλικίας.