Ηλίας Μόσιαλος: Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Η ανάλυση του καθηγητή της πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του LSE, Ηλία Μόσιαλου για το εμβόλιο της Pfizer

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μοσιαλος

Μια ανάλυση για όσα γνωρίζουμε και όσα δεν γνωρίζουμε προς το παρόν για το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού ανάρτησε στα social media ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Το κείμενο του κ. Μόσιαλου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Τα Νέα", ωστόσο το ανέβασε και ο ίδιος στη σελίδα του στο Facebook.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Φως στο τούνελ: Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

(δημοσιεύτηκε στα Νέα σήμερα)

Μετά από ένα περίπου χρόνο μετά τη διαπίστωση της πανδημίας στην Κίνα, πέρσι στις αρχές Δεκεμβρίου, έχουμε επιτέλους κάποια καλά νέα στο μέτωπο των εμβολίων.

H Pfizer/BioNTech και η Moderna φαίνεται πως θα είναι οι πρώτες εταιρείες που θα καταθέσουν αίτηση για επείγουσα αδειοδότηση χρήσης εμβολίου COVID-19 σε ανθρώπους. Για την αίτηση αδειοδότησης θα πρέπει να υποβάλουν τα αποτελέσματα δίμηνης παρακολούθησης -τουλάχιστον- των μισών από τους συμμετέχοντες στην τρέχουσα κλινική δοκιμή φάσης 3.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Pfizer ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα ανάλυσης που αξιολόγησε 94 περιπτώσεις όπου οι συμμετέχοντες επιβεβαιωμένα εκτέθηκαν σε COVID-19. Έως τις 8 Νοεμβρίου, 43,538 συμμετέχοντες είχαν λάβει το εμβόλιο, εκ των οποίων 38,955 είχαν λάβει και τις 2 δόσεις, και δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της χρήσης του εμβολίου. Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα, το υποψήφιο εμβόλιο βρέθηκε να είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη από τη νόσο COVID-19 σε συμμετέχοντες χωρίς ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης SARS-CoV-2 σε αυτή την πρώτη ενδιάμεση ανάλυση.

Τα δεδομένα ασφαλείας και πρόσθετης αποτελεσματικότητας συνεχίζουν να συλλέγονται ώστε να υποβληθούν για την έγκριση έκτακτης αδειοδότησης (EUA) στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), κοντά στην τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Η τελική ανάλυση της φάσης του εμβολίου, θα γίνει όταν συλλεχθούν περαιτέρω δεδομένα - δηλαδή από 164 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις- προκειμένου και να χαρακτηριστεί η απόδοση του υποψηφίου εμβολίου. Η μελέτη θα αξιολογήσει επίσης τη δυνατότητα του υποψήφιου εμβολίου να παρέχει προστασία έναντι του COVID-19 σε εκείνους που είχαν προηγουμένως εκτεθεί σε SARS-CoV-2, καθώς και την πρόληψη του εμβολίου κατά της πιθανότητας σοβαρής νόσου COVID-19. Τα πρωτεύοντα σημεία ανάλυσης της αποτελεσματικότητας αξιολογούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, και τα δευτερεύοντα σημεία αξιολόγησης αναφέρονται στην αποτελεσματικότητας με βάση τις περιπτώσεις που ΄κολλησαν’ 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Στην περίπτωση της Moderna περισσότεροι από 25.000 από τους 30,000 εθελοντές, είχαν ήδη λάβει τη μία από τις 2 δόσεις του εμβολίου στις 22 Οκτώβρη. Θεωρώ πως σύντομα θα έχουμε νέα από την αντίστοιχη μελέτη και ενδιάμεση ανάλυση της Moderna.

Να θυμόμαστε πως τα νέα της Pfizer είναι πολύ σημαντικά αναφορικά με την ασφάλεια της χρήσης των εμβολίων και την αποτελεσματικότητα σε αυτό το μικρό νούμερο περιπτώσεων.

Αλλά να τονίσω εδώ κάποια σημαντικά σημεία.

• δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το εμβόλιο θα προλαμβάνει τις πολύ βαριές περιπτώσεις της νόσου (το ποσοστό των νοσούντων δηλαδή που τώρα χρειάζεται νοσοκομειακή υποστήριξη),

• δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο θα εμποδίζει την διασπορά της νόσου (δηλαδή από αυτούς που το έχουν κάνει προς αυτούς που δεν το έχουν κάνει)

• δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια ανόσιας (δηλαδή αν χρειάζεται να κάνουμε ετήσιο εμβόλιο ή σε άλλα τακτά χρονικά διαστήματα).

Θεωρείται πως θα έχουμε 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων διαθέσιμες για το 2020 και 1.3 δις δόσεις για το 2021. Μάλλον αυτές επαρκούν για την κάλυψη των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων. Αυτό γιατί ενώ οι ευπαθείς αντιστοιχούν περίπου στο 30% του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες, το ποσοστό είναι πολύ μικρό -λόγω διαφορετικής δημογραφικής δομής- στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Γνωρίζουμε επίσης πως Pfizer/BioNTech θα επεκτείνουν την παραγωγή σε 7 εργοστάσια και μπορούν να συνεργαστούν και με άλλες εταιρείες για μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής του εμβολίου. Πέραν όμως της διαθεσιμότητας, η διανομή των εμβολίων αποτελεί επίσης πρόκληση. Τα εμβόλια των Pfizer και Moderna (αλλά και άλλα) λόγω του σχεδιασμού τους χρειάζονται κατά την αποθήκευση αλλά και κατά τη μεταφορά, έως τη χρήση, ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να θυμίσω τέλος πως επί του παρόντος δοκιμάζονται 52 εμβόλια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. 11 από αυτά είναι σε φάση 3 των κλινικών δοκιμών, δηλαδή δοκιμάζονται σε χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο. Αυτά τα 11 εμβόλια που προπορεύονται, εκτός από των Pfizer και Moderna, είναι των εταιρειών Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Novavax, Sinopharm (2 εμβόλια), Sinovac, CanSinoBio, το Sputnik V του ρωσικού ερευνητικού ινστιτούτου Gamaleya και το εμβόλιο της εταιρείας Bharat Biotech.

H πρωτοφανής ταχύτητα της ανάπτυξης των εμβολίων δεν επιτεύχθηκε τυχαία ή με επιστημονικές εκπτώσεις. Αντιθέτως, επιτεύχθηκε λόγω

• της ταχύτατης αποκωδικοποίησης της γενετικής σύστασης του ιού

• της χρήσης των υπαρχουσών πλατφόρμων για το σχεδιασμό και την παραγωγή των εμβολίων, και της πρωτοφανούς εκδήλωσης συμμετοχής -από τον γενικό και όχι μόνο πληθυσμό- στις κλινικές δοκιμες

• των τεράστιων επενδύσεων για τις κλινικές δοκιμές

• της έναρξης της παραγωγής των εμβολίων - πριν ακόμα δοθεί έγκριση αδειοδότησης (με μεγάλο οικονομικό ρίσκο για τις κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την παραγωγή και τις εταιρείες).

O Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θα είναι μήνες πολλών ανακοινώσεων για τα εμβόλια. Ελπίζουμε ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών να έχουμε και επιστημονικές δημοσιεύσεις αναφορικά με τα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα θα έχουμε και νέα για τις λύσεις στην πρόκληση της διανομής των εμβολίων. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να κινηθεί άμεσα ώστε να υπάρξει στοχοθεσία και διεκπεραίωση του εμβολιασμού μόλις υπάρξει έγκριση και διαθεσιμότητα των εμβολίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 25 Οκτ 2021 | 08:57

Κορονοϊός: Οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύουν και τους ανεμβολίαστους - Πολύ μικρότερες οι πιθανότητες μετάδοσης

Ολλανδοί ερευνητές υπολόγισαν ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται με την παραλλαγή Δέλτα έχουν μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε ανεμβολίαστους.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 25 Οκτ 2021 | 08:45

Ελληνική έρευνα για το εμβόλιο Pfizer και τη μετάλλαξη Δέλτα: Τα 3 συμπεράσματα

Τα άτομα με υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του WA1 εξουδετερώνουν αποτελεσματικά και τη μετάλλαξη Δέλτα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ 25 Οκτ 2021 | 06:59

ΕΟΔΥ: Σε αυτά τα 164 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

24 Οκτ 2021 | 22:58

Μητροπολίτης Μάνης: Διασωληνωμένος με κορονοϊό στον "Ευαγγελισμό"

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Μάνης δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 24 Οκτ 2021 | 20:36

Η εξομολόγηση της Ελένης Δήμου: Εκλαιγα συνέχεια, δεν είναι αστεία περίπτωση ο κορονοϊός

Στην πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία της λόγω κορονοϊού, που χρειάστηκε μάλιστα και να νοσηλευτεί, αναφέρθηκε η Ελένη Δήμου.

ΣΤΟ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" 24 Οκτ 2021 | 20:04

Καπραβέλος: Ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν - Κάνουμε εφημερίες σε ανοιχτή γραμμή με εισαγγελέα και νομικούς

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται πλέον η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη σε ότι αφορά τον κορονοϊό - "Τα πάντα έχουν γεμίσει" δηλώνει ο Καπραβέλος.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 24 Οκτ 2021 | 18:04

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" παραμένει η Αττική με 413 νέα κρούσματα - 352 στη Θεσσαλονίκη, 151 στη Λάρισα

Υψηλός αριθμός κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες 24 ώρες. Ανησυχία για Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Οκτ 2021 | 17:31

Κορονοϊός: 2.098 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - 365 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 2.098 νέα κρούσματα κορονοϊού και 30 νέους θανάτους. Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 24 Οκτ 2021 | 10:22

Κορονοϊός: Εμβόλια και εγκυμοσύνη - Τι δείχνουν δύο νέες μελέτες για τον κίνδυνο αποβολής

Τα ευρήματα των δύο μελετών για τον κορονοϊό δημοσιεύτηκαν σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ 23 Οκτ 2021 | 22:42

28η Οκτωβρίου: Αναστολή παρελάσεων και στην Πιερία λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, δεν αφήνουν περιθώρια εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 23 Οκτ 2021 | 18:35

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" η Αττική με 712 νέες μολύνσεις, 551 στη Θεσσαλονίκη, 237 στη Λάρισα

Συγκεκριμένα από τα 3.199 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ο ΕΟΔΥ, οι 712 μολύνσεις εντοπίζονται στην Αττική

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΔΥ 23 Οκτ 2021 | 17:32

Κορονοϊός: 3.199 νέα κρούσματα και 43 θάνατοι - 353 οι διασωληνωμένοι

Ανεβασμένος ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού και των θανάτων.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 23 Οκτ 2021 | 16:45

Γκάγκα: Σημαντικό να μην είμαστε χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα - Οφείλουμε να σχεδιάσουμε καλύτερα το αύριο

''Θα συνεχίσω να πηγαίνω στα νοσοκομεία για να προσπαθήσουμε να λύνουμε προβλήματα'', δήλωσε η Μίνα Γκάγκα