Follow us

Junk food και ύπνος: Ο αντίκτυπος της διατροφής μας στην ποιότητα του ύπνου - Πόσο επηρεάζει

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα μελέτησαν με ποιόν τρόπο το πρόχειρο φαγητό επηρεάζει τον ύπνο μας και την ποιότητά του. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Obesity.

JUNK FOOD

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα μελέτησαν με ποιόν τρόπο το πρόχειρο φαγητό επηρεάζει τον ύπνο μας και την ποιότητά του. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Obesity.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που ήταν υγιείς, ακολουθούσαν μια ανθυγιεινή και μια πιο υγιεινή διατροφή με τυχαία σειρά. Μετά την ανθυγιεινή διατροφή, η ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων ήταν χειρότερη, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ακολουθήσει πιο υγιεινή διατροφή.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό που τρώμε σχετίζεται με αλλαγές στον ύπνο μας. Για παράδειγμα, προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέονται με φτωχότερη ποιότητα ύπνου.

Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει πώς η ίδια η διατροφή επηρεάζει άμεσα τον ύπνο. Ένας τρόπος για να διαπιστωθεί αυτό ήταν ο ίδιος συμμετέχων να ακολουθεί διαφορετικές δίαιτες με τυχαία σειρά.

"Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι ο ύπνος είναι κάτι δυναμικό. Αποτελείται από διαφορετικά στάδια με διαφορετικές λειτουργίες, όπως ο βαθύς ύπνος που ρυθμίζει την απελευθέρωση ορμονών, για παράδειγμα" σημείωσε ο Jonathan Cedernaes, αναπληρωτής
καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. "Επιπλέον, κάθε στάδιο ύπνου χαρακτηρίζεται από διαφορετικούς τύπους ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο" συμπλήρωσε.

Τι έδειξε η μελέτη

Κάθε κομμάτι της μελέτης περιλάμβανε αρκετές ημέρες παρακολούθησης σε εργαστήριο ύπνου. Τελικά, μόνο 15 άτομα συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Συνολικά λοιπόν 15 υγιείς νεαροί άνδρες κανονικού βάρους συμμετείχαν σε δύο συνεδρίες.

Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν αρχικά για τις συνήθειες ύπνου τους, οι οποίες έπρεπε να είναι φυσιολογικές και εντός του συνιστάμενου εύρους (κατά μέσο όρο επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα).

Διαβάστε Επίσης

Με τυχαία σειρά, οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή και μια πιο ανθυγιεινή. Οι δύο δίαιτες περιείχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, προσαρμοσμένες στις ημερήσιες ανάγκες του καθενός.

Μεταξύ άλλων, η πιο ανθυγιεινή διατροφή περιείχε υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Κάθε διατροφή ακολουθούνταν για μια εβδομάδα, ενώ τα προγράμματα ύπνου, δραστηριότητας και γευμάτων των συμμετεχόντων παρακολουθούνταν σε ατομικό επίπεδο.

Μετά οι συμμετέχοντες εξετάζονταν σε εργαστήριο ύπνου. Εκεί, τους επέτρεψαν αρχικά να κοιμηθούν μια κανονική νύχτα, ενώ καταγραφόταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Η ανθυγιεινή διατροφή είχε ως αποτέλεσμα λιγότερο βαθύ ύπνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες αλλαγές στον ύπνο συμβαίνουν με τη γήρανση και σε καταστάσεις όπως η αϋπνία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

12 Σεπ 2023 | 10:12

Άλλος άνθρωπος η Σίσσυ Χρηστίδου: Η έξοδος με λευκό jumpsuit που τόνισε την μεγάλη απώλεια κιλών

Μετά από μήνες διατροφής, τα αποτελέσματα στην εμφάνισή της είναι εμφανή. Η total white εμφάνιση στο θέατρο Άλσος με τους συνεργάτες της.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 08 Σεπ 2023 | 07:36

Το μυστικό για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια: Τι δείχνει νέα έρευνα για το βάρος του σώματος

Είναι η διατήρηση ενός σταθερού βάρους το μυστικό για να ζήσουμε πολλά χρόνια; Φαίνεται πως είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology.

ΕΡΕΥΝΑ 06 Σεπ 2023 | 07:47

Πόσοι καφέδες την ημέρα είναι αρκετοί και πού πρέπει να σταματάμε

Πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ είχε δείξει πως 8 στους 10 πίνουν καφέ καθημερινά, ενώ το 50% των ερωτηθέντων κατανάλωναν πάνω από έναν καφέ την ημέρα.

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 04 Σεπ 2023 | 07:52

Ποια είναι τα καλά λιπαρά που πρέπει να τρώμε: Γιατί τα χρειαζόμαστε και σε ποιες τροφές θα τα βρούμε

Τα λιπαρά, όπως έχει άλλωστε φανεί από πολλές μελέτες, δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό μας πιάτο, χρειάζεται όμως προσοχή όσον αφορά ποια επιλέγουμε.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ 01 Σεπ 2023 | 07:45

Στοπ στις ακραίες δίαιτες βάζει νέα έρευνα - Ποια η σχέση λιπαρών και υδατανθράκων με τη μακροζωία

Νέα μελέτη βάζει στοπ στις στερητικές δίαιτες, τονίζοντας πως τα ακραία πρότυπα διατροφής που σχετίζονται με τους υδατάνθρακες και το λίπος έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μακροζωία.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 31 Αυγ 2023 | 07:55

Το ιδανικό πρωινό για να μειώσουμε τη χοληστερίνη: Ποιες τροφές είναι οι καλύτερες επιλογές

Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, εάν θέλουμε να μειώσουμε τη χοληστερίνη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Αυγ 2023 | 12:12

Ερευνα Aboutpeople για τις θεωρίες συνομωσίας: Πόσοι δεν θέλουν τις νέες ταυτότητες και αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή

Οι αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες φέρνουν στο φως και άλλες... θεωρίες συνωμοσίας.

29 Αυγ 2023 | 14:34

Πόνοι στον αυχένα: Πώς η διατροφή επηρεάζει τη μυοσκελετική υγεία σου;

Η σωστή διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του μυοσκελετικού συστήματος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 29 Αυγ 2023 | 07:36

Τα 4+1 superfoods που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

Αν και πολλά τρόφιμα, φυτικής προέλευσης κυρίως, έχουν μπει στη "λίστα" των superfoods, αυτά θεωρούνται τα πιο δημοφιλή.

ΜΕ DRONE, ΥΠΕΡΥΘΡΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΦΩΝΑ 28 Αυγ 2023 | 00:06

Σκωτία: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη έρευνα για τα "μυστικά" που κρύβει η λίμνη Λοχ Νες [βίντεο]

Στη λίμνη του Λοχ Νες ερευνητές και εθελοντές ερευνούν για το μυθικό τέρας που εδώ και αιώνες εξάπτει τη φαντασία

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ 09 Σεπ 2023 | 08:24

Ποτάσιο: Γιατί μας είναι απαραίτητο - Ποια τρόφιμα το περιέχουν, περισσότερο ακόμη και από τα συμπληρώματα.

Ακόμη κι αν αναζητούμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη C ή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ποτάσιο είναι εξίσου σημαντικό.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 08 Σεπ 2023 | 07:36

Το μυστικό για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια: Τι δείχνει νέα έρευνα για το βάρος του σώματος

Είναι η διατήρηση ενός σταθερού βάρους το μυστικό για να ζήσουμε πολλά χρόνια; Φαίνεται πως είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology.

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ 07 Σεπ 2023 | 07:56

Γιατί "θερίζει" ο καρκίνος στους κάτω των 50: Αύξηση των κρουσμάτων κατά 80% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτω των 50 ετών πεθαίνουν από καρκίνο - Οι αιτίες πίσω από την αύξηση.