Μια κούπα ζεστού κακάο το φθινόπωρο είναι η τέλεια συντροφιά για τις πιο κρύες μέρες, αλλά η αγαπημένη σου συνήθεια κρύβει έναν λιγότερο γνωστό κίνδυνο: το κάδμιο, ένα βαρέο μέταλλο που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου. Η Mila Sari, PhD, ερευνήτρια Χημείας στο University of Hull, επισημαίνει στο The Conversation ότι "η περιεκτικότητα του κακάο σε κάδμιο εξαρτάται από το είδος του φυτού, τις συνθήκες του εδάφους και τη γεωγραφική προέλευση. Οι καλλιεργητές σε περιοχές με όξινα ή μολυσμένα εδάφη δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να περιορίσουν την απορρόφηση του μετάλλου". Με λίγα λόγια, μπορείς να απολαμβάνεις το φθινοπωρινό σου κακάο με ασφάλεια, αρκεί να ξέρεις τι περιέχει η κούπα σου και να διαλέγεις τα προϊόντα με σύνεση.
Τι είναι το κάδμιο και γιατί είναι επικίνδυνο
Το κάδμιο είναι ένα βαρέο μέταλλο που συσσωρεύεται κυρίως στα νεφρά και στο συκώτι. Ο οργανισμός χρειάζεται 10–30 χρόνια για να το αποβάλει, οπότε η μακροχρόνια έκθεση, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η τοξικότητα του επηρεάζει:
- Νεφρά: διαταράσσει τη λειτουργία των νεφρών, εμποδίζοντας την απορρόφηση απαραίτητων ουσιών όπως πρωτεΐνες και άλατα.
- Οστά: μείωση της οστικής πυκνότητας, πόνοι στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις.
- Καρκίνος: ιδιαίτερα όταν το κάδμιο εισπνέεται (π.χ. από καπνό τσιγάρου).
- Οι περιπτώσεις σοβαρής δηλητηρίασης είναι σπάνιες και συνήθως σχετίζονται με χρόνια, υψηλή έκθεση.