Follow us

Καλά νέα από το ECDC: Μικρότερος ο κίνδυνος βαριάς νόσησης με την Όμικρον

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη σοβαρών κλινικών αποτελεσμάτων από τη λοίμωξη Όμικρον παίζει ο εμβολιασμός, εξηγεί το ECDC.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Σε σύγκριση με παλαιότερες παραλλαγές, οι λοιμώξεις από την Όμικρον φαίνεται λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε σοβαρή κλινική έκβαση που απαιτεί νοσηλεία ή εισαγωγή στη ΜΕΘ". Αυτό επισημαίνει η ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ECDC τονίζει ότι "αν και το τρέχον συνολικό ποσοστό κοινοποιήσεων 14 ημερών στην ΕΕ/ΕΟΧ είναι 2.621 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, το οποίο είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από το μέγιστο που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα, τα ποσοστά νοσηλείας και η θνησιμότητα είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε παλαιότερα πανδημικά κύματα".

Το ECDC τονίζει, επίσης, ότι "αν και η μείωση της βαρύτητας οφείλεται εν μέρει σε εγγενή χαρακτηριστικά του ιού, τα συμπεράσματα από μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχουν δείξει ότι σημαντικό ρόλο στην πρόληψη σοβαρών κλινικών αποτελεσμάτων από τη λοίμωξη Omicron παίζει ο εμβολιασμός, με την αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής ασθένειας να αυξάνεται σημαντικά μεταξύ των ατόμων που έχουν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου".

Διαβάστε Επίσης

Δεδομένου ότι το ποσοστό εμβολιασμού ποικίλλει μεταξύ των χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ (από 28,4% ως 82,9%, μέσος όρος 69,4%) και δεδομένου ότι η πρόσληψη των αναμνηστικών δόσεων εξακολουθεί να είναι σε κατώτερα επίπεδα στην πλειονότητα των χωρών ΕΕ/ΕΟΧ (κάτω του 60%), ο αναμενόμενος αντίκτυπος της Όμικρον θα ποικίλλει, αλλά οι χώρες με χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού αναμένεται να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο βάρος της νόσου.

Επιπλέον, δεδομένων των πολύ υψηλών επιπέδων μετάδοσης από την κοινότητα που παρατηρούνται ανεξάρτητα από τη συνολική πρόσληψη εμβολίου, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αρρωσταίνουν ταυτόχρονα, οι χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού πιθανότατα θα υποστούν επίσης μια περίοδο σημαντικής πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής τους και στα λειτουργία του κοινωνικού συνόλου (κυρίως μέσω της απουσίας από την εργασία και την εκπαίδευση).

Ποιες χώρες κινδυνεύουν

Σύμφωνα με το ECDC, τα αποτελέσματα της μαθηματικής μοντελοποίησης καταδεικνύουν ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που παραμένει ευάλωτο σε σοβαρά αποτελέσματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, ειδικά σε εκείνες με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Οι στατικές προβολές δείχνουν ότι οι νοσηλείες και η θνησιμότητα αναμένεται να έχουν αναλογικά μεγαλύτερο αντίκτυπο μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλά θα επηρεάσουν επίσης άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών. Ως απόκριση στην υψηλή συχνότητα εμφάνισης της Omicron, η προστασία από τον κίνδυνο υψηλού φόρτου νοσηλείας μπορεί να επιτευχθεί αυξάνοντας τη συνολική πρόσληψη εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας χορήγησης αναμνηστικών δόσεων, ειδικά στους ηλικιωμένους και σε πληθυσμό σε κίνδυνο. Επιπλέον, τα εμβόλια και τα ενισχυτικά παρέχουν πρόσθετα μακροπρόθεσμα οφέλη για τα άτομα και την κοινωνία (π.χ. πρόληψη της απουσίας από την εργασία ή την εκπαίδευση και το μετα-οξύ σύνδρομο COVID-19).

μετάλλαξη Όμικρον

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα παρατεταμένων συμπτωμάτων μετά την COVID-19 λόγω της Όμικρον, ούτε για το εάν αυτή διαφέρει από τη συχνότητα του συνδρόμου μετά την COVID-19 που προκλήθηκε από παλαιότερες κυκλοφορούσες παραλλαγές του SARS-CoV-2. Ωστόσο, ο ECDC θεωρεί "εύλογο" ότι ο μεγάλος αριθμός περιπτώσεων λοίμωξης από την Όμικρον μπορεί να ακολουθείται από υψηλή συχνότητα εμφάνισης μετα-COVID-19 κατάστασης, με αναλογικά υψηλότερη συχνότητα μεταξύ των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Καταλήγοντας, ο ECDC τονίζει ότι "αν και αναμένουμε να κινηθούμε προς μια πιο βιώσιμη κατάσταση με την COVID-19 να κυκλοφορεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα, επί του παρόντος παραμένουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και σε μια φάση μετά την πανδημία SARS-CoV-2 θα μπορούσε ακόμα να προκαλεί περιοδικά υψηλά επίπεδα πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης".

Επομένως, οι στρατηγικές πολυεπίπεδης επιτήρησης, ετοιμότητας και αντίδρασης για την αντιμετώπιση της COVID-19 θα είναι απαραίτητες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

22 Μαϊ 2022 | 22:47

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην ΕΕ - Σύσταση του ECDC στα κράτη να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιασμού

Εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε στενές επαφές των κρουσμάτων θα προτείνει το ECDC, σύμφωνα με τους Financial Times

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 19 Μαϊ 2022 | 17:11

Κορονοϊός: Για πρώτη φορά στη χώρα το στέλεχος ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον - Πιο μεταδοτικό και διαφεύγει της ανοσίας

Δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού στο κρούσμα κορονοϊού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση.

ΡΟΥΤΙΝΑ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΟΙΜΩΞΕΙΣ 17 Μαϊ 2022 | 08:28

Ασχημα τα νέα: Μπορούμε να κολλήσουμε κορονοϊό ακόμα και τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο, λένε οι επιστήμονες

Οι ενισχυτικές δόσεις - τρίτη ή τέταρτη - των εμβολίων μειώνουν την πιθανότητα επαναλοίμωξης, αλλά όχι πολύ.

ΟΞΕΙΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ 13 Μαϊ 2022 | 12:32

Επισήμως τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα - Δηλώθηκαν στο ECDC από τον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ δήλωσε και επισήμως στον Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά στην Ελλάδα

ECDC ΚΑΙ EASA 11 Μαϊ 2022 | 12:43

Σύσταση για χαλάρωση των μέτρων σε αεροπλάνα και αεροδρόμια από 16 Μαΐου - Μη υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Επισημαίνεται ότι οι κανόνες ειδικά για τις μάσκες θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 09 Μαϊ 2022 | 09:50

Συναγερμός για τις δύο νέες υποπαραλλαγές της Ομικρον - Μπορεί να προκαλέσουν νέο επιδημικό κύμα

Αρκετές μελέτες τις τελευταίες μέρες έδειξαν ότι οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 είναι ελαφρώς πιο μεταδοτικές σε σχέση με την "κανονική" Όμικρον (ΒΑ.1) και την Όμικρον 2 (ΒΑ.2).

''ΣΕ ΥΦΕΣΗ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ'' 07 Μαϊ 2022 | 14:16

Μαγιορκίνης: Σε ένα χρόνο θα ξέρουμε εάν ο κορονοϊός είναι ενδημικός - Γιατί μπορεί να μη χρειαστεί σύντομα τέταρτη δόση

''Σε ένα χρόνο θα πρέπει να γνωρίζουμε αν έχουμε φτάσει στο στάδιο της στασιμότητας-ενδημικότητας, όπου θα συμβιώνουμε με τον ιό και δεν θα αλλάζει τις ιδιότητες του'', δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 06 Μαϊ 2022 | 08:33

ΗΠΑ: 2 στα 3 παιδιά έως τεσσάρων ετών στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Ομικρον

Οι έως τώρα μελέτες συγκλίνουν ότι ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 είναι μικρότερος στα παιδιά που μολύνονται με Όμικρον, σε σχέση με εκείνα που μολύνονται με Δέλτα.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 05 Μαϊ 2022 | 11:44
ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ 05 Μαϊ 2022 | 09:04

Κορονοϊός: Νέα μελέτη δείχνει πως η Όμικρον είναι εξίσου σοβαρή με τις άλλες παραλλαγές

Ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου την τελευταία περίοδο επικράτησης της Όμικρον είναι σχεδόν ίδιος με εκείνους προηγούμενων περιόδων κορονοϊού.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 04 Μαϊ 2022 | 23:04

Συναγερμός από τον ΠΟΥ: Εντοπίστηκαν δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον - Νέο κύμα πανδημίας στη Νότια Αφρική

Άγνωστο προς το παρόν εάν οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερες μορφές της νόσου.

ΓΙΑ 16ΧΡΟΝΗ 27 Απρ 2022 | 10:20

Οξεία ηπατίτιδα: Συναγερμός για ύποπτο κρούσμα σε 16χρονη στη Λάρισα - Νοσηλεύεται με συμπτώματα

Μία 16χρονη εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με συμπτώματα ηπατίτιδας.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΣΩΝ 26 Απρ 2022 | 15:26

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά - ECDC: 190 περιστατικά σε όλο τον κόσμο - Εχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες

H οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλον τον κόσμο