Κάπνισμα και κορονοϊός: Πώς συμβάλει στη μετάδοση του ιού - Γιατί αυξήθηκαν οι καπνιστές στην πανδημία

Από το 1988, η 31η Μαΐου τιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Από το 1988, η 31η Μαΐου τιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με σκοπό να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Φέτος, το μήνυμα για το 2021 είναι η "Δέσμευση στη Διακοπή" και παροτρύνει τους καπνιστές να αποδεσμευτούν από τα δεσμά της καπνιστικής έξης μέσω προσωπικής δέσμευσης, με αντάλλαγμα ένα πολύτιμο κέρδος όπως είναι οι καθαρές ανάσες και οι υγιείς πνεύμονες.

"Στην περίοδο της πανδημίας με την αιφνίδια έλευση του κορονοϊού, η ενίσχυση του αμυντικού όλου του ανθρώπινου συστήματος, αλλά κυρίως του αναπνευστικού θεωρήθηκε περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος αποτελεί διαχρονικά την πιο αναστρέψιμη αιτία θανάτου, γι΄αυτό η διάχυση της ορθής ιατρικής ενημέρωσης σχετικά με τη συσχέτιση του καπνίσματος και τη νόσηση από τη λοίμωξη covid 19 είναι ιδιαίτερα καίρια και σημαντική", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, γραμματέας της Ομάδας Ελέγχου Καπνού της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

Ο ρόλος των περιοριστικών μέτρων στην αύξηση του καπνίσματος

Και ενώ θα περίμενε κανείς κατά την περίοδο της πανδημίας, τα ποσοστά καπνίσματος να καταγράψουν μεγάλες μειώσεις σε διεθνές επίπεδο, η ακριβής επιδημιολογική αποτύπωση και καταγραφή των ποσοστών των καπνιστών και των θανάτων που απορρέουν από την εξάρτηση της νικοτίνης δεν δύναται να είναι ακριβής για αυτή την περίοδο, σημειώνει η κ. Τσικρικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσθέτει ότι παράγοντες όπως, η καθιέρωση της τηλεργασίας με άρση των απαγορεύσεων για κάπνισμα στο χώρο εργασίας, ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και εκδηλώσεων και η ψυχολογική επίπτωση της καραντίνας, καθώς και η δυνατότητα παραγγελίας καπνικών προϊόντων από το διαδίκτυο πιθανόν να λειτούργησε αντίστροφα και να αύξησε τα ποσοστά τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος. Πιθανοί επιπρόσθετοι ανασταλτικοί παράγοντες ως προ τη διαδικασία διακοπής πιθανά να αποτέλεσε και το γεγονός ότι τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος και οι συναφείς υπηρεσίες υγείας ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή υπολειτούργησαν λόγω της πανδημίας, ενώ οι επαγγελματίες υγείας επικεντρώθηκαν κυρίως στη μάχη των ασθενών με λοίμωξη covid 19 με αυξημένες απαιτήσεις και ωράρια.

"Τα αντικαπνιστικά μηνύματα και εκστρατείες όχι μόνο δεν διαδόθηκαν με τον ρυθμό και την ένταση που λάμβαναν χώρα τα προηγούμενα έτη, αλλά στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν δημοσιεύματα τα οποία απέδωσαν θετική συσχέτιση με το κάπνισμα και τη βαρύτητα νόσησης και έκβασης από κορονοϊό, χωρίς όμως αυτή να διαπιστώνεται από ανεξάρτητες μελέτες και ισχυρές συσχετίσεις".

Πως το κάπνισμα βοηθάει στην μετάδοση του κορονοϊού

Η κ. Τσικρικά τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η χρήση κοινών καπνικών προϊόντων συνεπάγεται αυξημένη επαφή των χεριών με το στόμα και τη μύτη με αποτέλεσμα να αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του SARS-Cov-2.

Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση αριθμού τσιγάρων την ημέρα δύναται να επηρεάσει την ορθή χρήση της μάσκας ιδίως στους πολυσύχναστους χώρους, ενώ το ποσοστό των ασθενών που εισέρχονται σε ΜΕΘ λόγω σοβαρής covid 19 λοίμωξης φαίνεται να είναι μεγαλύτερο στους καπνιστές με μακροχρόνιο καπνιστικό ιστορικό και μεγάλης εξάρτησης. Επίσης, περισσότερες πιθανότητες νοσηλείας εμφανίζουν οι καπνιστές με λοίμωξη covid 19, οι οποίοι καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για περισσότερα από 30 έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διαδικασία διακοπής καπνίσματος

Η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος δεν είναι πάντα εύκολη, γρήγορη και χωρίς κόπο ή υποτροπές, αναφέρει η κ. Τσικρικά. Οι καπνιστές πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτή την προσπάθεια, αλλά υπάρχουν πλέον ειδικοί και εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας σε τεχνικές κινητοποίησης, ενίσχυσης κινήτρων, αποφυγής στερητικού συνδρόμου και υποτροπών, οι οποίοι να τους συνδράμουν αποτελεσματικά και με εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή όπου κρίνεται απαραίτητο.

Η κ. Τσικρικά παροτρύνει όλους τους καπνιστές να επισκεφτούν ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας και να σχεδιάσουν από κοινού με τον εξειδικευμένο στη διακοπή καπνίσματος επαγγελματία υγείας ένα προσωποιημένο πλάνο απεξάρτησης από τον καπνό, προσφέροντας στον οργανισμό τους το καλύτερο δώρο υγείας!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 05 Αυγ 2021 | 17:49

Κορονοϊός: Δεν "εγκαταλείπει" την Αττική με 885 νέα κρούσματα - 376 στην Κρήτη και 268 στη Θεσσαλονίκη

Στα ύψη για ακόμα μια φορά τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική - Έκρηξη σε Χανιά και Ηράκλειο

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 05 Αυγ 2021 | 17:42

Κορονοϊός: Παραμένει υψηλά τετραψήφιος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων - 2.800 σήμερα, 12 θάνατοι, 192 διασωληνωμένοι

Ανακοινώθηκαν 2.800 νέα κρούσματα σήμερα, 540 αφορούν στο στέλεχος Delta - Οι μεταλλάξεις, τα ποσοστά και οι περιοχές που εντοπίζονται - Πίνακες

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΙ ΔΥΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 05 Αυγ 2021 | 14:12

Κορονοϊός: Μίνι lockdown σε Ζάκυνθο και Χανιά - Απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας

Από αύριο Παρασκευή Ζάκυνθος και Χανιά μπαίνουν σε τοπικό lockdown λόγω διασποράς του κορονοϊού.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 05 Αυγ 2021 | 06:13

Κορονοϊός - "Ξεφεύγουν" τα κρούσματα: Ξεπερνούν τις 22 χιλιάδες από 3,5 χιλιάδες στις αρχές Ιουλίου

Εκτόξευση των ενεργών κρουσμάτων, σύμφωνα με στοιχεία του παρατηρητηρίου Covid. Σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξεπερνούν τις 22 χιλιάδες.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 05 Αυγ 2021 | 00:08

ΗΠΑ: Σχεδόν όλοι οι ξένοι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως

Με λίγες εξαιρέσεις, οι ξένοι πολίτες που θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Αυγ 2021 | 17:58

Κορονοϊός: Προβληματίζει η μεγάλη διασπορά στη χώρα - 830 νέα κρούσματα στην Αττική - 297 στην Κρήτη και 260 Θεσσαλονίκη

Στο κόκκινο η Αττική με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού - Σε επιφυλακή για τη μεγάλη διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 04 Αυγ 2021 | 17:50

Κορονοϊός: 2.856 νέα κρούσματα - Ανησυχία για τους 192 διασωληνωμένους - 16 θάνατοι

Ανησυχητικά διαμορφώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα, τα οποία οδηγούν σε απαισιόδοξα συμπεράσματα και εκτιμήσεις

ΣΕ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ 04 Αυγ 2021 | 11:57

"Μάλωσε" ο Μητροπολίτης Κηφισίας τους πιστούς: Μη μου ζητάτε να μεσολαβήσω για να βρείτε κρεβάτι σε ΜΕΘ

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του μητροπολίτη Κηφισιάς Κυρίλλου ότι υπάρχουν πολίτες που του ζητούν να μεσολαβήσει για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ για ασθενείς με κορoνοϊό

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 04 Αυγ 2021 | 10:20

Παυλάκης: Η μετάλλαξη Δέλτα έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε διακοπές με νεροπίστολα - Lockdown η λύση

"Δυστυχώς το 4ο κύμα του κορονοϊού εξαπλώνεται χωρίς σοβαρή αντίσταση λόγω της χαλάρωσης το καλοκαίρι" είπε ο Γ. Παυλάκης.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 04 Αυγ 2021 | 07:44

Εμβολιασμοί: Ποιοι θα χρειαστεί να κάνουν την τρίτη δόση - Τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις

Προ των πυλών η απόφαση για την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό - Ποιους αφορά.

ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ 03 Αυγ 2021 | 20:09

"Καμπανάκι" της Ένωσης Πνευμονολόγων για τις φωτιές: Οχι άσκοπες μετακινήσεις, κλείστε πόρτες και παράθυρα

Οδηγίες από πνευμονολόγους λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Βαρυμπόπης

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 03 Αυγ 2021 | 19:48

Κορονοϊός: Συναγερμός στον Άγιο Νικόλαο με αύξηση 186% του ιικού φορτίου στα λύματα - 112% πάνω στον Βόλο

Αυξητικές τάσεις του κορονοϊού στα αστικά λύματα των δέκα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθησαν.

ΟΔΗΓΙΕΣ 03 Αυγ 2021 | 19:36

MyHealth app: Πως λειτουργεί και σε ποιες υπηρεσίες δίνει πρόσβαση το ψηφιακό "βιβλιάριο" Υγείας

Πρεμιέρα την Τρίτη κάνει το MyHealth app, η εφαρμογή που δίνει πρόσβαση στους πολίτες στα δεδομένα τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση