X

Καρκίνος εντέρου: To καθημερινό ρόφημα που μειώνει τον κίνδυνο κατά ένα πέμπτο

Ένα συνηθισμένο ρόφημα, που μπορεί εύκολα να ενταχθεί στη διατροφή σου, μπορεί να σε προστατεύσει σύμφωνα με την επιστήμη - ποιο είναι;

Γράφει: TheToc team

Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή θεωρείται πρότυπο υγιεινής ζωής, οι αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ασθενειών που συνδέονται με τη διατροφή. Ο καρκίνος του εντέρου, μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου παγκοσμίως, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να μας υπενθυμίσει πόσο σημαντικό μπορεί να είναι ένα απλό ποτήρι γάλα για την υγεία μας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα ποτήρι γάλα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά σχεδόν 20%. Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη μιας ασθένειας που κάθε χρόνο επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους, ακόμα και νεότερες ηλικίες, λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής και στη διατροφή.

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες;

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, εξέτασε δεδομένα από περισσότερες από 542.000 γυναίκες, αναλύοντας τη σχέση 97 διαφορετικών τροφίμων και θρεπτικών συστατικών με την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου. Το συμπέρασμα; Ένα μεγάλο ποτήρι γάλα, που περιέχει περίπου 300mg ασβεστίου, συνδέεται με 17% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το ασβέστιο είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από αυτή την προστατευτική δράση, είτε προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι, είτε από άλλες μη γαλακτοκομικές πηγές. Ωστόσο, τροφές όπως το τυρί και το παγωτό δεν είχαν την ίδια επίδραση, πιθανώς λόγω της διαφορετικής σύστασής τους.

Οι διατροφικές συνήθειες που μειώνουν το ασβέστιο στο σώμα σου

Η Δρ. Κeren Papier, επικεφαλής της έρευνας και ειδικός στη διατροφή από το Oxford Population Health, δήλωσε: "Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη έρευνα που έχει γίνει ποτέ για τη σχέση διατροφής και καρκίνου του εντέρου. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τον προστατευτικό ρόλο του ασβεστίου στην εμφάνιση αυτής της ασθένειας".

Πώς λειτουργεί το ασβέστιο;

Το ασβέστιο φαίνεται να προστατεύει το έντερο, δεσμεύοντας βλαβερές ουσίες, όπως τα χολικά οξέα και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο τοίχωμα του εντέρου και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου. Αυτή η δράση εξηγεί γιατί οι πηγές ασβεστίου, όπως το γάλα, είναι τόσο σημαντικές.

Δείτε περισσότερα στο shape.gr