Follow us

Καρκίνος μαστού - Αντιμέτωποι με μια σύγχρονη μάστιγα

Οι μαστοί εμφανίζουν πληθώρα παθολογικών καταστάσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες καλοήθεις, όμως ο καρκίνος του μαστού στις μέρες μας αποτελεί ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα για την επιστημονική κοινότητα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι μαστοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του γεννητικού συστήματος, με το οποίο φέρουν άμεση ορμονική αλληλεξάρτηση.

Εμφανίζουν πληθώρα παθολογικών καταστάσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες καλοήθεις, όμως ο καρκίνος του μαστού στις μέρες μας αποτελεί ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα για την επιστημονική κοινότητα.

Εμβρυολογικά, οι καταβολές των μαστών εμφανίζονται από την 6η εμβρυική εβδομάδα σαν δύο γραμμές, που εκτείνονται από τον θώρακα έως τις βουβωνικές περιοχές, οι οποίες στη συνέχεια από την 9η εβδομάδα ατροφούν ενώ παραμένει ένα τμήμα τους επί του θώρακα, που
εξελίσσεται σε μαστό (θηλή, αδένα και γαλακτοφόρους πόρους).

Η πλήρης όμως ανάπτυξη των μαστών συντελείται κατά την ήβη (θηλαρχή).

Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού διακρίνονται σε:
- Παθήσεις λόγω θηλασμού
- Φλεγμονές (Οξεία μαστίτιδα, χρόνια υποτροπιάζουσα μαστίτιδα, μαστίτιδα από σιλικόνη, φυματίωση, σύφιλη, λέπρα, έκζεμα)
- Ινοκυστική μαστοπάθεια
- Ενδοαυλικό θήλωμα
- Διάταση γαλακτοφόρων πόρων
- Δυσπλασίες (Απλασία μαστών, ατροφία μαστών, υπερτροφία μαστών, ανισομαστία, υπεράριθμες θηλές, υπεράριθμοι μαστοί)
- Καλοήθεις όγκοι (ιναδένωμα, κύστη, λίπωμα, αδενολίπωμα, γαλακτοκήλη
- Μαστοδυνία-κυστική μαστοπάθεια
- Πλασματοκυτταρική μαστίτιδα
- Νόσος του Modor
- Αιμάτωμα
- Γυναικομαστία

Όμως στο επίκεντρο των ερευνών, στις μέρες μας, βρίσκεται ο καρκίνος του μαστού, μια νοσολογική οντότητα, που αποτελεί τη συχνότερη κακοήθη νόσο για τις γυναίκες του ανεπτυγμένου κόσμου, καθώς και την δεύτερη αιτία θανάτου του γυναικείου πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, προσβάλλονται κάθε χρόνο περισσότερες από 3500 γυναίκες και 1600-1800 πεθαίνουν ετησίως από καρκίνο του μαστού. Μόνο το 70% των ασθενών επιβιώνει μετά την 5ετία, ενώ το 30% πεθαίνει πριν συμπληρωθεί αυτή. Η αιτιολογία του παραμένει άγνωστη.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

- Φύλο
200 γυναίκες προς 1 άνδρα

- Φυλή
Λευκές 80%, Χαβανέζες 66%, Κινέζες 54%, Γιαπωνέζες 44% και Φιλιππινέζες 21%

- Ηλικία
Ο καρκίνος του μαστού δεν εμφανίζεται πριν την ήβη. Μέχρι την εμμηνόπαυση υπάρχει μια συνεχής αύξηση της συχνότητας, ενώ μετά την εμμηνόπαυση η συχνότητα αυτή μειώνεται.

- Οικογενειακό ιστορικό
Γυναίκες, των οποίων η μητέρα ή η αδελφή εμφάνισαν καρκίνο του μαστού έχουν 3πλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν και οι ίδιες. Εάν ο καρκίνος στην συγγενή παρουσιάστηκε πριν την εμμηνόπαυση ή ήταν αμφοτερόπλευρος, ο κίνδυνος 8πλασιάζεται. Επίσης προκύπτει ότι σε γυναίκα που έχει εμφανίσει καρκίνο μαστού στον ένα μαστό υπάρχουν 5πλάσιες πιθανότητες να εμφανισθεί και στον άλλο μαστό.

- Ορμονικοί παράγοντες
Σε γυναίκες με πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως(πριν την ηλικία των 11 ετών), καθώς και σε γυναίκες με εμφάνιση της εμμηνόπαυσης μετά το50ό έτος, 2πλασιάζεται η πιθανότητα προσβολής από τη νόσο.

Η τελειόμηνη εγκυμοσύνη σε γυναίκες πριν το 20ό έτος φαίνεται ότι παίζει προστατευτικό ρόλο για την ανάπτυξη της νόσου, ενώ η ατεκνία και η απόκτηση του 1ου παιδιού μετά το 35ο έτος 3πλασιάζουν την πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του μαστού.

- Η λήψη ορμονών
Η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών από γυναίκες , που τεκνοποίησαν
μεταξύ 25-39 ετών δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ ο κίνδυνος
αυξάνεται στις άτοκες λήπτριες του χαπιού.

- Κοινωνικό-οικονομικοί παράγοντες
Σύμφωνα με την International Agency for Research on Cancer, η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού είναι μεγαλύτερη στις ανώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις (σύμφωνα με το εισόδημα, την μόρφωση και το επάγγελμα).

- Παχυσαρκία

- Διαιτητικοί παράγοντες – οινόπνευμα

- Έκθεση σε μεγάλη ακτινοβολία

- Ύπαρξη άλλων καρκίνων (ωοθήκης, ενδομήτριου, εντέρου)

Το 10% των καρκίνων του μαστού έχει σαν υπόβαθρο την οικογενειακή/κληρονομική προδιάθεση, που συνδέεται κυρίως με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2.

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι ο σημαντικότερος παράγοντας στην διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η πρώιμη και η έγκαιρη διάγνωση.

Αναδεικνύεται, λοιπόν η υψίστη σημασία του τακτικού ελέγχου των μαστών, που πραγματοποιείται κατά το πρώτο 10ήμερο του κύκλου από την ίδια τη γυναίκα ή από τον θεράποντα ιατρό της με την αυτοεξέταση και την ψηλάφηση των μαστών.

Όμως σήμερα η μαστογραφία χαμηλής δόσης κατέχει την πρωτεύουσα θέση στην υποκλινική, πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Καταλληλότερος χρόνος έναρξης για γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό το 30ό έτος της ηλικίας τους, ενώ για εκείνες με ελεύθερο ιστορικό μετά το 35ο έτος και μετά το 40ό, κάθε χρόνο.

Βέβαια στις μέρες μας, την γνωστή μαστογραφία έχει αντικαταστήσει η ψηφιακή, η οποία φέρει 25-50% λιγότερη ακτινοβολία και είναι πολύ περισσότερο φιλική για την γυναίκα ως εξέταση.

Στις γυναίκες με ινοκυστική μαστοπάθεια και πυκνούς μαστούς συστήνεται και η παράλληλη υπερηχογραφική εξέταση των μαστών, ενώ σ ’εκείνες με βεβαρυμμένο ιστορικό ίσως να χρειασθεί έλεγχος των μαστών με μαγνητική τομογραφία.

Τέλος, σε γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού συνιστάται γενετικός έλεγχος για πιθανή ύπαρξη μετάλλαξης των γονιδίων BRCA1 και BRCA2.

Στις γυναίκες αυτές η εξάσκηση στη αυτοεξέταση θα πρέπει ν ’αρχίζει από το 18ο έτος, ενώ ο ετήσιος έλεγχος με μαγνητική μαστογραφία μαστών από το 25 ο έτος ή να εξατομικεύεται με βάση την ηλικία εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε κάποιο μέλος της οικογένειας.

Συμπερασματικά, η μάχη με το καρκίνο του μαστού δεν είναι μια μάχη χαμένη απριόρι. Με όπλα την πρώιμη διάγνωση και τις νέες τεχνικές και εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου και της γενετικής συνεχίζουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στον ύπουλο αυτό
εχθρό.

Ευχαριστούμε για το άρθρο τoν κ. Κωνσταντίνο Γκούμα, Μαιευτήρα, Χειρούργο Γυναικολόγο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 12 Αυγ 2022 | 11:40

Κορονοϊός: Τα ανεμβολίαστα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μακρόχρονη Covid-19 - Τι δείχνει νέα έρευνα

Μεγαλύτερο κίνδυνο για μακρά Covid-19 αντιμετωπίζουν όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

12 Αυγ 2022 | 09:00

Ο Κωνσταντίνος Χόρτης πάσχει από καρδιαγγειακό νόσημα και μας μιλά για τους "αόρατους ασθενείς"

Ο Κωνσταντίνος Χόρτης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, μας μιλά για τον ίδιο, για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και στέλνει ένα μήνυμα σε όλους τους ασθενείς.

ΝΕΑ ΟΔΗΓΙΑ 12 Αυγ 2022 | 08:41

ΗΠΑ: Δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα οι μαθητές που έχουν εκτεθεί σε κορονοϊό

Τα CDC δεν συνιστούν πλέον τον περιορισμό σε καραντίνα για τους μαθητές που έχουν εκτεθεί στην COVID-19.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 12 Αυγ 2022 | 06:39

Ποιος είναι ο ιός Langya που έχει σκορπίσει ανησυχία στην Κίνα - Ποια συμπτώματα προκαλεί, γιατί έχει σημάνει συναγερμός

Η Langya φαίνεται να προκαλεί σπάνιες, σποραδικές λοιμώξεις και πιθανότατα μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 11 Αυγ 2022 | 23:54

Κορονοϊός: Τα CDC χαλαρώνουν την καραντίνα, τέλος τα τεστ στα σχολεία - Νέες οδηγίες

Απλή σύσταση η καραντίνα πλέον για όσους έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 11 Αυγ 2022 | 16:22

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 48 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Όλες οι λοιμώξεις αφορούν άντρες

Τα 48 φτάνουν τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

11 Αυγ 2022 | 09:00

Γιατί οι διακοπές είναι πολύτιμες για τη σωματική και την ψυχική υγεία μας;

Οι διακοπές δεν είναι μόνο καλοπέραση. Είναι αυτό που χρειάζεσαι για να είσαι υγιής σωματικά και ψυχικά.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΝΟΣΟΣ 10 Αυγ 2022 | 15:21

Πολιομυελίτιδα: Εξαπλώνεται στο Λονδίνο πρώτη φορά από το 1980 - Εκστρατεία εμβολιασμού στα παιδιά κάτω των 10 ετών

Η Βρετανία άρχισε ενισχυτικό εμβολιασμό στα παιδιά κάτω των 10 ετών για την πολιομυελίτιδα, που εξαπλώνεται για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1980.

10 Αυγ 2022 | 09:00

Τα απαραίτητα: Η... χρυσή τριάδα για την τσάντα της παραλίας

Τι πρέπει να υπάρχει στην τσάντα για τη θάλασσα εκτός από πετσέτα και μαγιό; Όχι μόνο το κινητό αλλά και τρία ακόμα σημαντικά πράγματα για την υγεία σου.

ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 09 Αυγ 2022 | 14:48

Κορονοϊός: Ο EMA ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση επικαιροποιημένου εμβολίου των Pfizer και BioNTech

Κυλιόμενη αξιολόγηση σημαίνει ότι ο EMA εξετάζει τα στοιχεία μόλις γίνονται διαθέσιμα και η διαδικασία συνεχίζεται

09 Αυγ 2022 | 09:00

True story: Η Τίνα Μιχαηλίδου υπήρξε φροντιστής του μπαμπά της, αυτή είναι η ιστορία της

Πώς είναι να φροντίζεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που ασθενεί; Η Τίνα μας μεταφέρει την προσωπική της εμπειρία και την ευχαριστούμε πολύ.

O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΘ ΤΟΥ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" 08 Αυγ 2022 | 17:32

Καπραβέλος: Τριπλάσιοι οι θάνατοι από κορονοϊό τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι - Αδιανόητο να μην έχουμε πάρει ακόμη μέτρα

Για ακραία χαλάρωση των μέτρων εν μέσω του έκτου κύματος κορονοϊού κάνει λόγο ο Νίκος Καπραβέλος - Τι ζητά.

08 Αυγ 2022 | 09:00

9 συμβουλές για ασφάλεια στη θάλασσα (επειδή μπορεί να μην βρεις μπροστά σου μια πλαστική μπάλα*)

Με 13.676 χιλιόμετρα ακτών, η θάλασσα μας καλεί και εμείς δεν αντιστεκόμαστε. Οι παρακάτω όμως συμβουλές για να κολυμπάμε με ασφάλεια είναι ένας πολύτιμος οδηγός για μικρούς και μεγάλους.