Κήλη: Ο χειρουργός απαντά για την κοιλιοκήλη και τη μετεγχειρητική κήλη

Τι είναι οι δύο μορφές κήλης, τα συμπτώματά τους και οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές.

Ελένη Δασκαλάκη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
Σιαμαία διαχωρίστηκαν μετά από 50 ώρες χειρουργείου στο Λονδίνο

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Οι κήλες είναι πολύ συχνά προβλήματα που ο χειρουργός αντιμετωπίζει σήμερα πολύ αποτελεσματικά χάρη στις εξελίξεις της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Τι είναι η κοιλιοκήλη;

Κοιλιοκήλη ονομάζεται η προβολή και πρόπτωση μέρους ενός εσωτερικού οργάνου, εκτός της ανατομικής θέσης του, μέσω ενός στομίου στο εσωτερικό του κοιλιακού τοιχώματος που εντοπίζεται στη κοιλιακή χώρα και προκαλεί εξόγκωμα στο σημείο.

Η κοιλιοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, ενώ ανάλογα με τα αίτια από τα οποία προκλήθηκε, καθώς και με το σημείο εμφάνισης της, χωρίζεται σε επιγαστρική κήλη, ομφαλοκήλη και μετεγχειρητική κήλη.

Σε τι οφείλεται;

Η κοιλιοκήλη οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και αιτίες όπως π.χ. η αδυναμία των μυών, ειδικότερα σε σημείο παλαιότερης χειρουργικής επέμβασης. Κύριες αιτίες είναι η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, χρόνιες δυσκοιλιότητες και βήχας, αυξομείωση βάρους, τοκετός, κλπ.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης και πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της κοιλιοκήλης αποτελεί εύκολη υπόθεση, λόγω της εύκολης διαδικασίας εντοπισμού των τυπικών συμπτωμάτων από τον ασθενή (οξύς, έντονος πόνος σε απότομες κινήσεις, ή προσπαθεί να σηκώσει βαριά αντικείμενα) είτε μέσω της κλινική εξέτασης του ασθενούς.

Πώς δημιουργείται η μετεγχειρητική κήλη;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η μετεγχειρητική κήλη ενδέχεται να αναπτυχθεί σε ουλώδη ιστό, γύρω από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που λαμβάνει χώρα στην κοιλιακή χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσοστά εμφάνισης μετεγχειρητικής κήλης αγγίζουν το 13% μετά από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή, ενώ ενδέχεται να αναπτυχθούν ακόμη και μήνες μετά από αυτές.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αποτελεσματική θεραπεία κοιλιοκήλης και μετεγχειρητικής κήλης


Δεν υπάρχει συντηρητική αγωγή για την αντιμετώπιση της πάθησης, παρά μόνο η χειρουργική οδός. Θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, ότι όλες οι μορφές της πάθησης της κήλης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, ώστε να αποφευχθούν επώδυνες και συχνά, σοβαρές επιπλοκές, όπως περίσφιξη ή και νέκρωση του εντέρου.

Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αποκατάσταση της πάθησης, όλα τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η λαπαροσκοπική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με τη χρήση πλέγματος αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ιδιαίτερα στην περίπτωση της μετεγχειρητικής κήλης. Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται μέσω 3-4 οπών στο πλάι της κοιλιάς, που επιτρέπουν την εισαγωγή ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων και μίας κάμερας, για την τοποθέτηση πλέγματος. Πρακτικά, δηλαδή, με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, η ανάταξη της κήλης και η τοποθέτηση του πλέγματος πραγματοποιούνται από την εσωτερική μεριά της κοιλίας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη της ιατρικής μας έχει βοηθήσει στην επιλογή "πλεγμάτων" που είναι κατασκευασμένα από λεπτά κομμάτια συνθετικού υλικού, τα οποία καθηλώνονται στη θέση τους με διάφορους τρόπους (ράμματα, clips, tacks). Τα συγκεκριμένα "εργαλεία" είναι καλυμμένα με ειδικές αντισυμφυτικές μεμβράνες, ώστε να αποφεύγονται οι συμφύσεις και τα συρίγγια, κυρίως, έχουν ως σκοπό να ισχυροποιήσουν τα αδύναμα κοιλιακά τοιχώματα, και να κλείσουν, ερμητικά, την οπή της κήλης.

Τα 7 οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής


i. Σύντομος χειρουργικός χρόνος, άρα μικρότερη επιβάρυνση για τον ασθενή.
ii. Μικρές τομές, οι οποίες ελαχιστοποιούν τον πόνο.
iii. Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
iv. Λιγότερο χειρουργικό stress.
v. Γρήγορη ανάρρωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, μέσα σε λίγες ημέρες.
vi. Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
vii. Τοποθέτηση του πλέγματος στη σωστή ανατομική θέση.

Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 03 Νοε 2020 | 08:23

Καρκίνος του πνεύμονα: Μια σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία

Έγκριση πήρε η θεραπεία με nivolumab με ipilimumab σε συνδυασμό με δύο κύκλους χημειοθεραπείας ως πρώτης γραμμής θεραπεία για το μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 02 Νοε 2020 | 13:57

Χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις: Ενημερώσου σωστά και τίποτε δεν σε σταματάει!

Οι παθήσεις αυτές είναι γένους θηλυκού, καθώς "προτιμούν" τις γυναίκες. Ωστόσο, η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση αλλάζουν πλέον τα δεδομένα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 02 Νοε 2020 | 07:57

Τα "καλά νέα" για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Τι ισχύει σήμερα για τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και οι νέες θεραπευτικές επιλογές που αλλάζουν τα δεδομένα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 02 Νοε 2020 | 07:56

Εμβόλια ενηλίκων: Εμβόλιο γρίπης 2020 και άλλα 3 σημαντικά εμβόλια

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που όλοι περιμένουμε το εμβόλιο ή τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2, ας θυμηθούμε τα εμβόλια ενηλίκων που έχουμε ήδη στο "οπλοστάσιό μας" και σε ποιους είναι απαραίτητα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 30 Οκτ 2020 | 09:14

Ανεπάρκεια σιδήρου στην εγκυμοσύνη: Πόσο σίδηρο χρειαζόμαστε και πώς μπορούμε να τον πάρουμε

Γνωρίζετε ότι το 17,4 των εγκύων παρουσιάζει σιδηροπενική αναιμία, σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας;

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 29 Οκτ 2020 | 11:51

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Προβιοτικά, πρεβιοτικά και συμβιωτικά οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοί μας

Το πεπτικό σύστημα και συγκεκριμένα το έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 29 Οκτ 2020 | 07:59

Υγιές έντερο: Ο απρόσμενος "σύμμαχος" του ανοσοποιητικού

Ο ρόλος του πεπτικού συστήματος και δη του εντέρου στο ανοσοποιητικό αναδεικνύεται σημαντικότερος απ’ ότι ίσως πιστεύαμε.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 27 Οκτ 2020 | 07:42

Γρίπη 2020 και COVID-19 Ερωτήσεις και απαντήσεις

Η εποχή της γρίπης ίσως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, στατιστικά όμως σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουμε να τη συζητάμε πιο έντονα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 27 Οκτ 2020 | 07:41

Προβιοτικά: 5 τρόποι που μας εξασφαλίζουν υγιές έντερο

Τα προβιοτικά είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος για υγιές έντερο - και κατ' επέκταση για πιο ισχυρό ανοσοποιητικό.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 24 Νοε 2020 | 15:33

Ανοσοποιητικό σύστημα: O ρόλος του ενάντια στις λοιμώξεις και πώς θα το ενισχύσουμε

Σε πολύτιμο "όπλο" του οργανισμού ενάντια στις εποχικές λοιμώξεις αναδεικνύεται το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

18 Νοε 2020 | 13:48

# happyBREATHday Ενημερωνόμαστε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της X.A.Π

Μία σημαντική διαδικτυακή πρωτοβουλία για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια με σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις από τους ειδικούς, που μας αφορούν όλους.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 18 Νοε 2020 | 11:13

Αισθάνεστε ανεξήγητη δύσπνοια και κόπωση; Μην το αμελείτε, επισκεφθείτε το γιατρό σας

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι μια απειλητική για τη ζωή νόσος που πρέπει να αποκλειστεί με την ιατρική διάγνωση.