Κονδυλώματα και καλοκαιρινές σχέσεις για το γυναικείο φύλο - Απλές συμβουλές για ξένοιαστες διακοπές

Η πλέον συχνή πάθηση των διακοπών το καλοκαίρι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κονδυλώματα

Για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων, της πλέον συχνής πάθησης των καλοκαιρινών διακοπών, τα αίτια, τους τρόπους που μεταδίδεται, κυρίως όμως για τους τρόπους που μπορούμε να τον αποφύγουμε, μας απαντά μιλά ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Τι είναι ο ιός των κονδυλωμάτων:

Τα οξυτενή κονδυλώματα, όπως είναι η τυπική τους ονομασία, αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο οφείλεται σε στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων Human Papillomaviruses (HPV). Τα ποσοστά αυξάνονται συνεχώς, με τα στατιστικά στοιχεία να αποδεικνύουν ότι άνω του 60% των γυναικών είναι θετικές στον ιό, μόλις 3 χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Τα όργανα τα οποία προσβάλλονται είναι ο κόλπος, το αιδοίο, ο τράχηλος της μήτρας, η βουβωνική και περιπρωκτική χώρα. Σπανιότερα εκδηλώνονται στα χείλη, στο λάρυγγα, στα χέρια και στο στόμα.

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής τους;

Ως κύριοι παράγοντες για τη μετάδοση του ιού θεωρούνται η σεξουαλική συμπεριφορά, η ηλικία στην οποία ξεκίνησαν οι σεξουαλικές επαφές, ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, η χρήση ή όχι προφυλακτικού από το σύντροφο, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών, το κάπνισμα, άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η διατροφή, κ. α.

Ποια είναι τα συμπτώματα για τις γυναίκες;

Οι περισσότερες γυναίκες με HPV δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο απαιτείται ο τακτικός έλεγχος με test Παπανικολάου, το οποίο θα πρέπει να ξεκινά από σχετικά μικρή ηλικία (προτείνεται η ηλικία των 21 ετών). Η συγκεκριμένη εξέταση εντοπίζει τυχόν αλλαγές που πραγματοποιούνται στον τράχηλο της μήτρας από το συγκεκριμένο ιό. Παράλληλα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, προτείνεται και το HPV test (εξέταση DNA που ανιχνεύει τους περισσότερους τύπους HPV), σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν, βέβαια και περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι εμφανή και παρουσιάζονται ως μεμονωμένο εξόγκωμα ή ως σύμπλεγμα εξογκωμάτων. Οι βλάβες μπορεί να είναι επίπεδες ή ανάγλυφες, μικρές ή μεγάλες ή να έχουν την όψη του κουνουπιδιού.

Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης του ιού;

Όπως προαναφέραμε, μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, είτε δια της κολπικής, είτε δια της πρωκτικής, είτε διά της στοματικής οδού. Δεν είναι όμως απαραίτητη η σεξουαλική διείσδυση. Ακόμη και στην περίπτωση τριβής με μολυσμένα δάχτυλα, μολυσμένα sex toys ή με άλλα μολυσμένα αντικείμενα (όπως πετσέτες, σεντόνια, κ.α.) είναι πιθανή η μετάδοση του ιού. Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους μέσα από τις μικροσκοπικές αμυχές που προκαλούνται στη γεννητική και περιγεννητική περιοχή κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Μολύνονται όλοι όσοι εκτίθεται στον ιό;

Δε μολύνονται όλοι όσοι εκτίθενται στον ιό, ούτε εκδηλώνουν βλάβες όλοι όσοι μολυνθούν, καθώς ενδέχεται να υπερτερήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και εάν τα συμπτώματα εκδηλωθούν μετά από καιρό, (καθόσον ο ιός

ενδέχεται να παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση ακόμα και για αρκετά χρόνια) και με δεδομένο ότι ο έχει μεγάλο χρόνο ίασης, καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του (από ποιόν ερωτικό σύντροφο προήλθε η μετάδοση), ειδικά στην περίπτωση εφήμερων σχέσεων.

Ποιες είναι οι μέθοδοι θεραπείας;

Η πλέον αποτελεσματική, ανώδυνη και με άριστα αισθητικά αποτελέσματα θεραπεία πραγματοποιείται με την εφαρμογή του υπερπαλικού LASER CO2, καθώς επίσης και με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF). Οι συγκεκριμένες μέθοδοι δεν προκαλούν πόνο, δεν απαιτούν χρόνο για αποθεραπεία, ενώ την ίδια στιγμή, προσφέρουν ένα άρτιο οπτικό αποτέλεσμα, χωρίς σημάδια ή ουλές.

Κονδυλώματα και καλοκαιρινές σχέσεις για το γυναικείο φύλο - Απλές συμβουλές για ξένοιαστες διακοπές

Απλές συμβουλές για ξέγνοιαστο καλοκαίρι:

Ακόμη και την καλοκαιρινή περίοδο, θα πρέπει να προσέχουμε τους εαυτούς μας και την υγεία μας. Για να προφυλαχθούμε από τα κονδυλώματα θα πρέπει πάντα, να χρησιμοποιείται προφύλαξη (προφυλακτικό) κατά τις ερωτικές συνευρέσεις, να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις ξυρίσματος ή αποτρίχωσης των περιγεννητικών οργάνων και να μην παραμελούμε την ιατρική δερματολογική εξέταση, η οποία θα πρέπει να αποτελεί μέρος του καθιερωμένου ετήσιου και τακτικού check up, ιδίως πριν τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Καλές και όμορφες διακοπές, σε όλους!

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής στο Ιατρικό Περιστερίου. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ FACEBOOK 21 Σεπ 2021 | 15:58

Απίστευτο: Έκλεψαν τον γιατρό την ώρα που προσπαθούσε να σώσει τον 6χρονο Φώτη στην Πάτρα

Την ώρα που ο γιατρός Βαγγέλης Δημητρόπουλος ήταν πάνω από τον 6χρονο στην Πάτρα προσφέροντάς πολύτιμες για τη ζωή του πρώτες βοήθειες, κάποιος τον έκλεβε

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 20 Σεπ 2021 | 09:15

Συγκλονίζει ο γιατρός που βοήθησε τον 6χρονο στα καρτ - "Οξυγόνο γρήγορα! Βοήθα Χριστέ μου το αγγελούδι"

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 6χρονου Φώτη που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου της Πάτρας, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του με το όχημα καρτ.

ΕΞΥΠΝΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΑΤΟΜΟ 16 Σεπ 2021 | 08:03

Πλαστική χειρουργός της Ιωάννας: Η παρουσία της στο δικαστήριο δείχνει τον χαρακτήρα και τη δύναμή της

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μέσα από τα λόγια της Διευθύντριας Πλαστικής Χειρουργικής στο Θριάσιο, κα. Μαρία Καλοφώνου, που την φροντίζει εδώ και 1,5 χρόνο.

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ 15 Σεπ 2021 | 19:43

Αποκάλυψη - σοκ από τη γιατρό της Ιωάννας: "Τα σημεία χωρίς τραύματα είναι από τα γόνατα και κάτω" - Γιατί φορά τη μάσκα

Η γιατρός της Ιωάννας εξήγησε πως η διπλή μάσκα που φορά η 35χρονη είναι η θεραπεία της - Τι είπε για την έκταση των τραυμάτων και την ψυχολογική της κατάσταση.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 18 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ 10 Σεπ 2021 | 16:57

Κορονοϊός – Νοσοκομείο Καβάλας: Με πιστοποιητικό νόσησης αλλά με... μηδέν αντισώματα ανεμβολίαστος γιατρός [Βίντεο]

Το πρώτο δείγμα υγειονομικού στην Καβάλα με πιστοποιητικό νόσησης από κορονοϊό, αλλά... δίχως αντισώματα, είναι γεγονός και θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης

ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ 03 Σεπ 2021 | 10:56

Πάτρα: Ο γιατρός που βγήκε στο δρόμο με πιάνο και έκανε αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη [εικόνες]

Με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο αποφάσισε να αποχαιρετήσει ένας γιατρός από την Πάτρα και μουσικός, τον Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε χθες από τη ζωή.

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΝΑΞΟΥ 02 Σεπ 2021 | 18:20

Δολοφονία στην Ιο: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 22χρονος Ιρλανδός

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο κατηγορούμενος Ιρλανδός ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του 22χρονου συμπατριώτη του

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ «RHEINISCHE POST» 02 Σεπ 2021 | 18:07

Γερμανία: "Η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει την άνοιξη του 2022"

"Η πανδημία θα διαρκέσει ίσως άλλους έξι έως εννέα μήνες", είπε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών Ασφαλιστικών Ταμείων (KBV) Αντρέας Γκάσεν

ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 01 Σεπ 2021 | 19:51

Ηράκλειο Κρήτης: Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό 62χρονη γιατρός - Αρνήτρια του εμβολιασμού

Η 62χρονη μικροβιολόγος που πέθανε στην Κρήτη φέρεται να ήταν αρνήτρια του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

NIALL O’BRIEN 01 Σεπ 2021 | 13:58

Ίος: Αυτός είναι ο 22χρονος από την Ιρλανδία που έπεσε νεκρός μετά από καβγά - "Ένας ταλαντούχος αθλητής"

Ο 22χρονος Niall O’Brien, ένας ταλαντούχος αθλητής του χέρλινγκ από την Ιρλανδία είναι το θύμα του θανάσιμου καβγά στην Ίο αναφέρουν η Irish Sun.

ΤΙ ΥΠΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ 30 Αυγ 2021 | 13:40

Νοσοκομείο Καβάλας: Αναβλήθηκαν πέντε χειρουργεία λόγω ανεμβολίαστου γιατρού

Πέντε προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν στο Νοσοκομείο Καβάλας, όταν ο γιατρός δήλωσε ανεμβολίαστος.

ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ 26 Αυγ 2021 | 07:16

Γιατρός ξεσπά κατά των αρνητών κορονοϊού και εμβολίων: Κανείς δεν θέλει να σας αλλάξει το έρημο το DNA

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η ανάρτηση ενός γιατρού από τα Χανιά, όπου εκφράζει την αγανάκτησή του με τα επιχειρήματα των αρνητών του κορονοϊού και των αντιεμβολιαστών,

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ 24 Σεπ 2021 | 20:27

Γιαμαρέλλου: Μελέτη έδειξε πως το λουκέτο στα σχολεία δεν περιορίζει τη διασπορά από το πρώτο κρούσμα

Για μια νέα μελέτη από την Αγγλία που αφορά τα κρούσματα στα σχολεία και τους μαθητές μίλησε η Ελένη Γιαμαρέλλου