Κοροναϊός-Εξαδάκτυλος:"Μην πηγαίνετε στα νοσοκομεία, υπάρχει κίνδυνος διασποράς!"

Το σύστημα υγείας παρά τα προβλήματα είναι εξελιγμένο και θα ανταποκριθεί στην επιδημία του νέου κοροναϊού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εμπιστοσύνη στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας, το οποίο είναι άρτια καταρτισμένο, εκπαιδευμένο και ενημερωμένο, πρέπει να έχουν οι πολίτες, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων κοροναϊού και στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τονίζει ότι "το σύστημα υγείας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι ένα εξελιγμένο σύστημα που θα ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα". Ωστόσο, προσθέτει ότι "τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν σε κλίνες ΜΕΘ και με το αντίστοιχο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό". Τονίζει ότι ο ΠΙΣ ξεκίνησε την ενημέρωση των μελών του από μέσα Ιανουαρίου για τον νέο κοροναϊό. "Ο ιατρικός κόσμος, από την πρώτη στιγμή συνδράμει στην προσπάθεια αναχαίτισης της επιδημίας, και τώρα που έχουμε κρούσματα στη χώρα, όλα όσα σχεδιάζονταν τις προηγούμενες εβδομάδες, είμαστε έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε", αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Τήρηση οδηγιών και όχι πανικός

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, επισημαίνει ότι πρέπει "ευλαβικά" να τηρηθεί η οδηγία, ότι όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος θα πρέπει να μένουν σπίτι και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, ο οποίος θα τους δώσει οδηγίες και θα τους κατευθύνει στο σύστημα Υγείας, αν κρίνει ότι είναι απαραίτητο. "Μην πηγαίνετε στα νοσοκομεία" λέει χαρακτηριστικά, καθώς "υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού". Πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, υπογραμμίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Συμπληρώνει ότι ο πανικός είναι "κακός σύμβουλος", και αναφέρεται στο θέμα που έχει προκύψει με τις χειρουργικές μάσκες: " Δεν χρειάζεται να τρέχουμε στα φαρμακεία για μάσκες, διότι οι υγιείς δεν τις χρειάζονται και θα λείψουν απ’ όσους τις έχουν ανάγκη – και αυτοί είναι όσοι νοσούν".

Όχι αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή. Ο ΠΙΣ "δικαιώθηκε"

Κατηγορηματικά ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει, ότι δεν λαμβάνουμε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού. "Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία χορηγούνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ή με ιατρική συνταγή που γράφεται εκ των υστέρων. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει νομοθεσία που το απαγορεύει από το 1973, αυτή δεν εφαρμόζεται. Αλλά σε μια χώρα που το πρώτο διάταγμα για την απαγόρευση του καπνίσματος βγήκε επί Όθωνος και οι Έλληνες συμμορφωθήκαμε το 2020, είναι σαφές ότι η νομοθεσία χρειάζεται εκσυγχρονισμό και επιβεβαίωση", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προσθέτει πως "με δεδομένο ότι σύμφωνα με όλες τις μελέτες, η ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών θα είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου τις επόμενες δεκαετίες, και καθώς η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, επικοινωνήσαμε με κάθε τρόπο και πολλές φορές στο υπουργείο Υγείας το συγκεκριμένο θέμα, και αναδείξαμε πολλαπλώς το ζήτημα της πολυφαρμακίας και της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, εκφράζοντας την πάγια θέση του ιατρικού κόσμου, και μεταφέροντάς την σε κάθε εγχώριο και διεθνές φόρουμ. Γι’ αυτό με ικανοποίηση δεχθήκαμε την δέσμευση του υπουργού Υγείας να συμπεριληφθεί διάταξη στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, που θα αναφέρει ότι κανένα φάρμακο δεν θα δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Εκτός από τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, όλα τα υπόλοιπα πρέπει να χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη".

Ερωτηθείς τέλος για τις σχέσεις γιατρών και φαρμακοποιών, ο κ. Εξαδάκτυλος δηλώνει πως "απ’ την στιγμή που κακώς και ανεπαρκώς νομοθετήθηκαν τα φαρμακεία ως μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιπτώσεις τριβές μεταξύ των δύο κλάδων, που οφείλουμε να συνεργαζόμαστε επ΄ ωφελεία των ασθενών μας".

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ 02 Απρ 2020 | 17:43

Ξεκινά η δωρεάν διάθεση χλωροκίνης στα νοσοκομεία για τον κορονοϊό

Το θεραπευτικό σχήμα θα καθορισθεί, ανάλογα με τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας.

ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ 02 Απρ 2020 | 16:30

ΠΟΥ- Προσοχή: Μύθος ότι οι νέοι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν από τον κορονοϊό

Ποσοστό από 10 έως 15% των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 50 ετών υποφέρουν από μια μέτρια έως σοβαρή μόλυνση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ 02 Απρ 2020 | 15:20

Αμερικανοί επιστήμονες "ρίχνουν φως" στον βιολογικό μηχανισμό μετάδοσης του κορονοϊού

Η μελέτη του βιολογικού μηχανισμού λοίμωξης ελπίζεται ότι θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη φαρμακευτική αντιμετώπιση του ιού.

01 Απρ 2020 | 17:49

Ερρίκος Ντυνάν: Στη διάθεση της Πολιτείας 12 κλίνες ΜΕΘ και 53 κλίνες νοσηλείας στην μάχη κατά του κορoνοϊού

Και τα δύο τμήματα είναι απομονωμένα και μπορούν να νοσηλεύσουν με απόλυτη ασφάλεια ύποπτα ή/και επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 01 Απρ 2020 | 17:19

Ευρωπαϊκό σύστημα διασύνδεσης νοσοκομείων για τον κορονοϊό

Πρόκειται για ένα σύστημα διασύνδεσης μεταξύ των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε οι γιατροί να μπορούν σε πραγματικό χρόνο να ανταλλάσσουν απόψεις

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 01 Απρ 2020 | 16:05

Κορονοϊός - Καθηγήτρια του ΜΙΤ προειδοποιεί: Ο ιός μπορεί να "ταξιδέψει" έως και 8 μέτρα

Ο κορονοϊός μπορεί να ταξιδέψει έως και 8 μέτρα και να παραμείνει στο αέρα επί ώρες, προειδοποιεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΜΙΤ, Λίντια Μπουρούιμπα.

ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 01 Απρ 2020 | 09:14

Κορονοϊός - Nέα έρευνα: Τα γονίδια πιθανόν να δείχνουν το πόσο θα νοσήσει κανείς

Μερικοί μόνο άνθρωποι που κολλάνε τον ιό, αρρωσταίνουν και, από αυτούς, λίγοι έχουν σοβαρά συμπτώματα.

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 31 Μαρ 2020 | 19:40

Κτηνίατροι: Μην απολυμαίνετε τους σκύλους και τις γάτες με χλωρίνη και υδροαλκοολικά τζελ

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο φόβος ότι θα προσβληθούν οδηγεί σε επικίνδυνες πρωτοβουλίες ορισμένους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς

31 Μαρ 2020 | 19:38

Κορονοϊός: Έτσι απολυμαίνουμε τους χώρους του σπιτιού για να είμαστε ασφαλείς

Οδηγός για τον καθαρισμό και την απολύμανση των νοικοκυριών

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 31 Μαρ 2020 | 13:28

Κορονοϊός: "Μακριά τα χέρια από τα μάτια" - Συστάσεις σε όσους φορούν γυαλά ή φακούς επαφής

"Όπως μύτη και στόμα, έτσι και τα μάτια επιστρώνονται από μία βλεννογόνο μεμβράνη, μέσω της οποίας ο ιός μπορεί να βρει πρόσβαση στο εσωτερικό του σώματος".

ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΓΚΡΑΝΙΑ – ΚΛΩΤΣΑ 30 Μαρ 2020 | 21:24

Κορυφαία Ελληνίδα ερευνήτρια του Cambridge: Είμαστε πιο κοντά σε θεραπεία παρά σε εμβόλιο

Η λοιμωξιολόγος εκτιμά ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας αλλά θα είναι ενδημικός και δε θα έχει αυτή την επιθετική μορφή.

30 Μαρ 2020 | 21:12

Γώγος: Κλινικής μελέτη - Χορήγηση χλωροκίνης σε υγειονομικούς-εξωτερικούς ασθενείς

Τόνισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν κανένα φάρμακο χωρίς εξετάσεις και ιατρική παρακολούθηση και ιδιαίτερα την χλωροκίνη που έχει σοβαρή τοξικότητα.