Κορονοϊός - Ελληνική ανακάλυψη: Ποιοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά από τον φονικό ιό

Γενετική προδιάθεση να εμφανίσουν βαριά μορφή κορονοϊού έχουν άτομα στα οποία έχει παρατηρηθεί ένας συνδυασμός μεταλλάξεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Γενετική προδιάθεση να εμφανίσουν βαριά μορφή κορονοϊού και να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή να διασωληνωθούν ,έχουν άτομα στα οποία έχει παρατηρηθεί ένας συνδυασμός μεταλλάξεων. Ωστόσο υπάρχουν και άτομα στα οποία έχει παρατηρηθεί μία παραλλαγή στο γονίδιο CFB (rs641153) που πιθανόν να είναι προστατευτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιείται στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, τα οποία θα παρουσιαστούν στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας τον προσεχή Νοέμβριο και θα δημοσιευτούν στο περιοδικό "Blood".

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ερευνήτρια - αιματολόγος της Αιματολογικής Κλινικής του Παπανικολάου, Ελένη Γαβριηλάκη, εφόσον εντοπιστούν οι ασθενείς που έχουν προδιάθεση για πολύ σοβαρή λοίμωξη Covid-19 μπορούν να ωφεληθούν από μία στοχευμένη θεραπεία με αναστολείς του συμπληρώματος, η οποία σήμερα έχει ένδειξη για αιματολογικές παθήσεις.

1

Το συμπλήρωμα, όπως εξηγεί η κ. Γαβριηλάκη, είναι ένας μηχανισμός μέσω του οποίου προκαλείται η φλεγμονή, δηλαδή η λοίμωξη για την οποία ευθύνεται ο ιός SARS-COV-2 και στους ασθενείς που έχουν προδιάθεση παρατηρείται υπενενεργοποίηση του συμπληρώματος και γι αυτό ερευνάται αν μπορεί να τους χορηγηθεί θεραπεία με αναστολείς του συμπληρώματος.

Έρευνα σε 60 ασθενείς

Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκαν με μία νέα γενετική μέθοδο, την αλληλούχηση νέας γενιάς, 60 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 40, με μέτριας βαρύτητας νόσο, νοσηλεύτηκαν στις Πνευμονολογικές και Παθολογικές Κλινικές και οι 20, με σοβαρή νόσο, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Παπανικολάου και Αττικόν, στο διάστημα Απριλίου - Μαΐου 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μελέτη έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση, εάν δηλαδή υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τους ασθενείς να έχουν σοβαρή λοίμωξη, να νοσούν σοβαρά και να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ.

Στοχευμένη θεραπεία

"Κάναμε αυτή την έρευνα γιατί πιστεύουμε ότι ένας ασθενής που δεν έχει κάποιον γνωστό προδιαθεσικό παράγοντα (πχ διαβήτη, υπέρταση κλπ), για κάποιο λόγο μπορεί να οδηγηθεί στη ΜΕΘ και κάποιος άλλος μπορεί να νοσήσει πολύ ελαφριά χωρίς συμπτώματα. Βρήκαμε ότι υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια του συμπληρώματος, που όταν συνδυάζονται σχετίζονται σημαντικά με την πιθανότητα να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ.

Άρα, επειδή συνεχίζουν οι μελέτες παγκοσμίως με τους αναστολείς του συμπληρώματος, θεωρούμε ότι μπορεί, ελέγχοντας αυτές τις μεταλλάξεις, να βρούμε πιο γρήγορα τους ασθενείς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τους αναστολείς του συμπληρώματος. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι μια σχετικά ακριβή θεραπεία που δεν μπορεί να είναι διαθέσιμη για πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών παγκοσμίως. Θεωρούμε λοιπόν ότι επιλέγοντας αυτούς τους ασθενείς μέσω του γενετικού ελέγχου θα μπορέσουμε να βρούμε εκείνους που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μία θεραπεία με αναστολείς του συμπληρώματος, η οποία έχει ένδειξη για αιματολογικές παθήσεις", εξηγεί η κ. Γαβριηλάκη.

1

Οι αναστολείς του συμπληρώματος, όπως αναφέρει η κ. Γαβριηλάκη, είναι βιολογικοί παράγοντες που κυκλοφορούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες και κάποιοι έχουν πάρει ένδειξη για μία αιματολογική πάθηση, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που βρίσκονται υπό μελέτη. Δηλαδή πρόκειται για φάρμακα που χρησιμοποιούνται για αιματολογικές παθήσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς με Covid που έχουν τις μεταλλάξεις που δημιουργούν προδιάθεση να εμφανίσουν βαριά μορφή της νόσου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΜΕΤΡΑ 23 Σεπ 2021 | 10:55

Σχολεία: Τί γίνεται όταν υπάρχουν αναστολές τμημάτων – Πώς και για ποιους γίνεται τηλεκπαίδευση

Όταν ανασταλεί η λειτουργία τμήματος λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, αυτόματα ξεκινά η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές.

ΣΤΕΦΑΝ ΜΠΑΝΣΕΛ 23 Σεπ 2021 | 10:36

Ο CEO της Moderna προβλέπει το τέλος της πανδημίας σε έναν χρόνο - Σύντομα εμβόλια και σε νήπια

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna διαβλέπει το τέλος της πανδημίας σε έναν χρόνο.

ΧΑΜΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 23 Σεπ 2021 | 10:29

Εφιαλτικές προβλέψεις Σαρηγιάννη: Μέχρι το τέλος του χρόνου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά - Θα γεμίσουν οι ΜΕΘ

Μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά προβλέπει ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης. Ανησυχεί η Β. Ελλάδα.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Σεπ 2021 | 10:27

Θεσσαλονίκη - Φόβοι για τα σχολεία: Τουλάχιστον 40 κρούσματα στο Δημοτικό της Νεάπολης - Έλλειψη σε self test

Φόβοι ότι θα κλείσουν κι άλλα τμήματα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, λόγω κρουσμάτων σε μαθητές. Αυξάνονται τα κρούσματα, ελλείψεις σε self test.

ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 23 Σεπ 2021 | 10:17

Κρήτη - Ευχάριστα νέα: Εξιτήριο για την 36χρονη έγκυο που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με κορονοϊό

Ευχάριστα είναι τα νέα από την Κρήτη για την εξέλιξη της υγείας της 36χρονης εγκύου, που νοσηλευτόταν από τον Αύγουστο στη ΜΕΘ covid.

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 23 Σεπ 2021 | 09:38

Στον... ρυθμό του κορονοϊού: Πάνω από 20 κρούσματα σε χορευτικό σύλλογο της Πάτρας

Ανησυχία από τα περισσότερα από 20 κρούσματα κορονοϊού στην Πάτρα.

ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 23 Σεπ 2021 | 08:56

Κορονοϊός: Γιατί η βαριά νόσος μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στο ανοσοποιητικό σύστημα

Η βαριά νόσος Covid-19 υπάρχει πιθανότητα να ωθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να παράγει τα λεγόμενα αυτο-αντισώματα.

ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 23 Σεπ 2021 | 08:49

Παυλάκης: Να σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές γιατί θα επαναληφθεί η περσινή χρονιά

"Προβλέπω ότι αν δεν γίνει κάτι σοβαρό από άποψη μέτρων, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου χρόνου", είπε ο κ. Παυλάκης.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β' ΜΕΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 23 Σεπ 2021 | 08:22

Καπραβέλος: Πρέπει οι νεκροφόρες να κάνουν παρέλαση για να συνειδητοποιήσουμε τι είναι ο κορονοϊός;

"Αν δεν εφαρμόσουμε τα υγειονομικά μέτρα με πιστότητα, η τραγωδία που θα βιώσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ μεγάλη", είπε ο κ. Καπραβέλος.

ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ 23 Σεπ 2021 | 07:45

ΗΠΑ: "Πράσινο φως" για τη χορήγηση της τρίτης δόσης Pfizer στους άνω των 65

Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε η χορήγηση 3ης δόσης του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech στους άνω των 65 ετών και σε όσους διατρέχουν "υψηλό κίνδυνο".

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 23 Σεπ 2021 | 07:45

Το προφίλ των αρνητών του εμβολιασμού: Φόβος, θεωρίες συνωμοσίας, θρησκεία, και η αντίδραση στην... πίεση

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, 4 στους 10 Ελληνες δεν έχουν την πρόθεση να εμβολιαστούν.

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ 23 Σεπ 2021 | 07:41

Μαϊμού εμβολιασμοί στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας: Σύριγγες χωρίς βελόνα και εμβόλιο σε... βαμβάκι - Τα κόλπα της 59χρονης νοσηλεύτριας

Στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας είχαν εντοπιστεί μισογεμάτες σύριγγες και φιαλίδια των εμβολίων.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 23 Σεπ 2021 | 07:21

Στο "κόκκινο" τα κρούσματα στα παιδιά: Τελευταίο χαρτί οι παιδίατροι - Μόνο το 15% των ηλικιών 12-14 εμβολιασμένο

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ καταδεικνύουν την κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων σε παιδιά κάτω των 17 ετών.