Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ελπίζει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των δοκιμών για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό μέσα στο 2020, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί ακόμη και στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2021.
Ένα εμβόλιο το οποίο θα "λειτουργεί" θεωρείται ως "αλλαγή παιχνιδιού" στη μάχη εναντίον του κορονοϊού, όπως σημειώνει το Reuters, καθώς ο ιός έχει σκοτώσει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρι άτομα σε όλο τον κόσμο, έβαλε σε lockdown την παγκόσμια οικονομία και ανέτρεψε την κανονική ζωή για δισεκατομμύρια ανθρώπους.
"Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής εμβολίων της Οξφόρδης Άντριου Πόλαρντ, απαντώντας στους Βρετανούς νομοθέτες για την παρουσίαση των δοκιμαστικών αποτελεσμάτων φέτος.
Ερωτηθείς αν περίμενε ότι το εμβόλιο θα αρχίσει να χρησιμοποιείται πριν από τα Χριστούγεννα, είπε: "Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είναι δυνατό αυτό, αλλά απλά δεν ξέρω".
Το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca αναμένεται να είναι ένα από τα πρώτα από τα μεγάλα φαρμακευτικά προϊόντα που θα υποβληθούν για έγκριση, μαζί με τον υποψήφιο της Pfizer και της BioNTech. "Ελπίζω ότι θα δούμε θετικά προσωρινά δεδομένα τόσο από την Οξφόρδη όσο και από την Pfizer / BioNTech στις αρχές Δεκεμβρίου και αν τα πάρουμε αυτό, νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους", είπε η Kate Bingham, πρόεδρος της Βρετανικής Vaccine Taskforce.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι υπάρχει η προοπτική εμβολίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.
"Αλλαγή παιχνιδιού"
Οι εργασίες ξεκίνησαν για το εμβόλιο της Οξφόρδης τον Ιανουάριο. Ονομάζεται AZD1222 ή ChAdOx1 nCoV-19, το εμβόλιο του ιικού φορέα κατασκευάζεται από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού κοινού κρυολογήματος που προκαλεί λοιμώξεις στους χιμπατζήδες.
Ο κρύος ιός χιμπατζή έχει γενετικά αλλάξει ώστε να περιλαμβάνει τη γενετική αλληλουχία της λεγόμενης ακίδας πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισέλθει σε ανθρώπινα κύτταρα. Η ελπίδα είναι ότι το ανθρώπινο σώμα θα επιτεθεί στη συνέχεια στο στέλεχος του κορονοϊού εάν το δει ξανά.
Εάν το εμβόλιο της Οξφόρδης λειτουργήσει, θα επιτρέψει τελικά στον κόσμο να επιστρέψει σε κάποιο μέτρο κανονικότητας μετά τα όσα προκάλσε και προκαλεί η πανδημία. Ο Πόλαρντ ερωτηθείς τι θεωρείται επιτυχία, είπε: "Νομίζω ότι καλό είναι να έχουμε εμβόλια που έχουν σημαντική αποτελεσματικότητα - οπότε αν είναι 50, 60, 70, 80 τοις εκατό, ότι κι αν είναι - είναι ένα τεράστιο επίτευγμα".
Ωστόσο, ο Πόλαρντ, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κόσμο στην ανοσολογία, είπε ότι ο κόσμος μπορεί να μην επιστρέψει στο φυσιολογικό αμέσως. "Χρειάζεται χρόνος για τη διάθεση εμβολίων. Δεν θα τα πάρουν όλοι", είπε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr