Κορονοϊός: Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test - Μπορεί να δώσουν ψευδή αρνητικά αποτελέσματα;

Αντικρουόμενες απόψεις για τη χρήση των rapid test και προβληματισμός επιστημόνων ως προς την ορθή εκτίμηση των αποτελεσμάτων τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και πάλι εκθετικά, πολλές κυβερνήσεις άρχισαν να ανακοινώνουν μαζική χρήση των rapid tests με σκοπό τον έλεγχο της διασποράς της λοίμωξης.

Οι επιστήμονες όμως έχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την χρήση τους, και ο προβληματισμός ώς προς την ορθή εκτίμηση των αποτελεσμάτων των rapid τεστ αποτυπώθηκε πρόσφατα (11/2/21) στην Επιστημονική Επιθεώρηση Nature. Η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Λιανίδου συνοψίζει τα κύρια δεδομένα της δημοσίευσης.

Είναι δεδομένο ότι τα τεστ αυτά, ενώ είναι φθηνά και μπορούν να εφαρμοσθούν πολύ εύκολα και γρήγορα, αν μεν βγουν θετικά δίνουν πληροφορίες για την δυνατότητα μετάδοσης του ιού από το συγκεκριμένο άτομο, αλλά αν όχι δεν δίνουν με βεβαιότητα την πληροφορία ότι το άτομο αυτό είναι αρνητικό στον ιό.

Αυτό οφείλεται στην χαμηλότερη αναλυτική τους ευαισθησία, καθώς υστερούν ως προς την PCR. Η μεγάλη τους χρησιμότητα έγκειται στο γεγονός ότι μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της διασποράς του ιού ανιχνεύοντας πολύ γρήγορα και φθηνά τα θετικά άτομα, που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό εν αγνοία τους. Πολλοί επιστήμονες είδαν θετικά τη χρήση τους ενώ άλλοι στο αντίθετο άκρο υποστήριξαν ότι αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, διότι τα τεστ αυτά δίνουν και πολλά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα με συνέπεια να αυξηθεί η μετάδοση από άτομα που ψευδώς θεωρούν ότι είναι αρνητικά στον ιό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι επίσης δεδομένο ότι τα τεστ αυτά έχουν πολύ μικρότερη αξιοπιστία αν δεν γίνονται από ειδικούς, ενώ λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας απλά με βάση τα δεδομένα των κατασκευαστών και χωρίς να είναι απαραίτητη η ανεξάρτητη αξιολόγησή τους και η σύγκριση της απόδοσής τους με την PCR. Οι κανόνες αξιολόγησης διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Ένα χρόνο πριν, τον Φεβ του 2020, ένας ανεξάρτητος οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη, το FIND (Foundation for Innovative New Diagnostics) ανέλαβε και ολοκλήρωσε σε συνεργασία με την WHO την αξιολόγηση εκατοντάδων διαφορετικών τεστ σε σύγκριση με την PCR. Τα αποτελέσματα έδειξαν μεγάλη ετερογένεια στην απόδοση των τεστ, αλλά και μεγάλη διαφοροποίηση στις ποσοτικές εκτιμήσεις του ιικού φορτίου με PCR σε διαφορετικά εργαστήρια.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως σε δείγματα με χαμηλό ιικό φορτίο, όπου υπερτερεί σαφώς η PCR, ενώ τα rapid test σε αυτές τις περιπτώσεις χάνουν σε ευαισθησία και δεν ανιχνεύουν τον ιό; συγκεκριμένα, τα τεστ δείχνουν εξαιρετικά καλή συμφωνία με την PCR της τάξης του 91-100% σε δείγματα υψηλού ιικού φορτίου, αλλά όσο μειώνεται το ιικό φορτίο, τα ποσοστά συμφωνίας των rapid test με την PCR μειώνονται σε επίπεδα μέχρι και 76% με τη σοβαρότατη συνέπεια της απώλειας θετικών δειγμάτων.

Αναφέρεται για παράδειγμα ότι στο Πανεπιστήμιο του Birmingham εξετάσθηκαν με rapid test 7.000 ασυμπτωματικοί φοιτητές, και μόνο 2 βρέθηκαν θετικοί με τα rapid test, ενώ όταν ελέγχθηκε το 10% των αρνητικών δειγμάτων με PCR βρέθηκαν επιπλέον 6 θετικά δείγματα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι στο σύνολο των δειγμάτων το rapid test έδωσε 60 ψευδώς αρνητικά δείγματα. Επίσης η αξιοπιστία των τεστ αυτών μειώνεται πολύ αν δεν γίνονται από ειδικούς, με το ποσοστό συμφωνίας με την PCR να μεταβάλλεται από 78% (εκτέλεση από ειδικούς) σε 58% (εκτέλεση από το εξεταζόμενο άτομο).

Παρά όλα τα αρνητικά αυτά χαρακτηριστικά, η μαζική χρήση τους σε χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης τεστ PCR σε μαζική κλίμακα, όπως η Ινδία, έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Επιπρόσθετα στη Σλοβακία έχοντας εφαρμόσει τη χρήση τους σε κλίμακα σχεδόν συνόλου ενός πληθυσμού 5.5 εκατομμυρίων, αναφέρουν ότι περιόρισαν την εξάπλωση του ιού κατά 60%.

Η χρήση των τεστ αυτών σε ασυμπτωματικά άτομα θα μπορούσε να αποβεί πολύ χρήσιμη, σε περιπτώσεις συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως στις φυλακές, σε σχολεία και Πανεπιστήμια, όπου γίνεται συνάθροιση πολλών ατόμων. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η απρόσεκτη συμπεριφορά ατόμων που βρέθηκαν αρνητικά; για παράδειγμα με βάση ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα να επισκεφθούν με καταστρεπτικές συνέπειες αγαπημένα τους πρόσωπα σε ένα οίκο ευγηρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι τα διαφορετικά είδη τεστ έχουν διαφορετικούς ρόλους στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα rapid test δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την PCR στην εκτίμηση της εξάπλωσης του ιού, αλλά μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη της διάδοσης, ειδικά αν εφαρμόζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Από τη στιγμή που τα τεστ αυτά ανιχνεύουν γρήγορα και σχετικά φθηνά τα μολυσματικά άτομα, συνεισφέρουν σημαντικά στην διατήρηση της ανοιχτής οικονομίας.

Η συχνή χρήση τους σε αεροδρόμια, σύνορα, χώρους εργασίας, και σχολεία πλεονεκτεί διότι είναι φθηνά, γρήγορα και χαμηλού κόστους. Αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής το ιδανικό τεστ, οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται με τα καλύτερα διαθέσιμα. Προς την κατεύθυνση αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε με νέες οδηγίες προς τους κατασκευαστές, με σκοπό την παραγωγή τεστ με επιδόσεις συγκρίσιμες με εκείνες των καλύτερων, και προτείνει επίσης σε κάθε χώρα την ανεξάρτητη αξιολόγησή τους πριν από γενικευμένη χρήση.

Αυτό που χρειάζεται αναμφίβολα είναι μία γενικά αποδεκτή, αυστηρή και προτυποποιημένη διαδικασία για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των τεστ, παρόμοια με εκείνη της αξιολόγησης των φαρμάκων και εμβολίων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 17 Απρ 2021 | 09:35

Δημόπουλος: Γιατι "πάγωσαν" οι εμβολιασμοί με J&J ή Astrazeneca - Αυτό είναι το νέο σύνδρομο που παρουσιάστηκε [Βίντεο]

"Υπάρχουν 39 περιστατικά μετά από χορήγηση εμβολίου που προκαλούν ένα νέο σύνδρομο που ονομάζεται αυτοάνοση θρόμβωση" δήλωσε ο Αθανάσιος Δημόπουλος.

ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ 17 Απρ 2021 | 09:21

Απίστευτο "κορονο-πάρτι" με DJ στην Κυψέλη: Εκατοντάδες άτομα χωρίς μάσκες στην πλατεία [Εικόνες-Βίντεο]

Απίστευτες εικόνες συνωστισμού και ανευθυνότητας έλαβαν χώρα το βράδυ της Παρασκευής σε κορονο-πάρτι που στήθηκε στην Κυψέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Απρ 2021 | 08:57

Κορονοϊός: Τι ισχύει από σήμερα σε όλη τη χώρα - Οι νέες περιοχές που μπαίνουν σε "βαθύ κόκκινο"

Νέες περιοχές εντάσσονται από σήμερα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου λόγω κορονοϊού.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 17 Απρ 2021 | 08:07

Εμβολιασμοί: Έρχεται η σειρά των 50άρηδων - Μέσα στον Ιούνιο εμβολιάζονται και οι ηλικίες μέχρι 40 ετών

Δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός από Δευτέρα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, εν αναμονή των αποφάσεων του ΕΜΑ - Ποιες ηλικίες έχουν σειρά την ερχόμενη εβδομάδα

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 16 Απρ 2021 | 22:27

Ισπανία: Έλλειψη εμβολίων στη Μαδρίτη - Πιθανό να κλείσουν τα κέντρα μαζικών εμβολιασμών

Η Μαδρίτη αναμένεται να παραλάβει μόλις 157.900 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech την επόμενη εβδομάδα

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 16 Απρ 2021 | 19:08

Κορονοϊός: Ποιες περιοχές μπαίνουν και ποιες βγαίνουν από το "βαθύ κόκκινο"

Οι περιοχές που μπαίνουν στο "βαθύ κόκκινο" σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

«ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ» 16 Απρ 2021 | 18:39

Παπαευαγγέλου: Αποκλιμάκωση των ΜΕΘ σε 2 με 3 εβδομάδες - Αυτοί είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι

Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει. Η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες, ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ POLITICO 16 Απρ 2021 | 18:07

Κορονοϊός - Politico: Από μυστικές διακοπές μέχρι..."κορονο-όργιο" - Οι 28 πολιτικοί της ΕΕ που "έφαγε" η πανδημία

Μυστικές διακοπές σε νησί, ακόμη και..."κορονο-όργιο" - Δεκάδες πολιτικοί παραβίασαν τους περιορισμούς ενάντια στον κορονοϊό και έχασαν τη θέση τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 16 Απρ 2021 | 18:02

Κορονοϊός: Ανοίγει το λιανεμπόριο στην Κοζάνη με click away και οι σχολές οδηγών σε όλη τη χώρα

Ένας στους τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών - Συνολικά νοσηλεύονται στην επικράτεια 5.500 ασθενείς - Η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 16 Απρ 2021 | 17:41

Κορονοϊός: 1.398 νέα κρούσματα στην Αττική και 425 στη Θεσσαλονίκη - "Στο κόκκινο" το κέντρο της Αθήνας

Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς του κορονοϊού σε όλη την χώρα - Ανησυχία για Λάρισα και Αχαΐα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 16 Απρ 2021 | 17:38

Κορονοϊός: 3.067 νέα κρούσματα σήμερα και 91 θάνατοι - Ανησυχία για τους 824 διασωληνωμένους

Σήμερα Παρασκευή ανακοινώθηκαν 3.067 κρούσματα κορονοϊού, 824 διασωληνωμένοι και 91 θάνατοι - Διενεργήθηκαν 65.209 τεστ, στο 4,7% ο δείκτης θετικότητας

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ 16 Απρ 2021 | 16:40

Αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία: 60 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Οι μισοί περιμένουν από δύο έως δέκα μέρες

Μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής - Σοβαρό πρόβλημα με τις ΜΕΘ και στην Κεντρική Μακεδονία.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΡΙΛΕΡ 16 Απρ 2021 | 15:44

Γιατί οι λοιμωξιολόγοι λένε όχι στο άνοιγμα των Malls και των κέντρων αισθητικής- Τα επιχειρήματα

Οι λοιμωξιολόγοι λένε όχι στο άνοιγμα των Malls επειδή περιμένουν τα αποτελέσματα από το πρώτο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων