Κορονοϊός- Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Πράσινο φως για θεραπεία με μια δόση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Η συνιστώμενη δόση για τα μονοκλωνικά αντισώματα σε ενήλικες και παιδιά είναι μία εφάπαξ έγχυση 700 mg μετά από ένα θετικό τεστ για κορονοϊό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
γιατροί

Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) ολοκλήρωσε την ανασκόπηση των δεδομένων της, σχετικά με τη χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19.

Ο Οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το bamlanivimab και το etesevimab μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί για τη θεραπεία επιβεβαιωμένης COVID-19 σε ασθενείς που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι όμως διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου COVID-19 και σοβαρών επιπλοκών από αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΠΑ: Μείωσε το ιικό φορτίο

Ο Οργανισμός εξέτασε, επίσης, τη χρήση του bamlanivimab σαν μονοθεραπεία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να θεωρηθεί ως θεραπευτική επιλογή, παρά τα το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θετικά δεδομένα σχετικά με τα οφέλη της μονοθεραπείας. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα.

Ο EMA έκανε τις συστάσεις του μετά από μια ανασκόπηση των δεδομένων σχετικά με αυτά τα αντισώματα, συμπεριλαμβανομένων ποιοτικών δεδομένων και δεδομένων από μια μελέτη που εξέτασε τα αποτελέσματα της μονοθεραπείας και της συνδυαστικής θεραπείας σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 που δεν χρειάζονταν συμπληρωματικό οξυγόνο.

Παρόλο που τα δεδομένα σχετικά με τα οφέλη της μονοθεραπείας δεν είναι τόσο ισχυρά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο συνδυασμός μείωσε το ιικό φορτίο (δηλαδή την ποσότητα ιού στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού) περισσότερο από ότι το εικονικό φάρμακο (placebo). Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι ο συνδυασμός αλλά και η μονοθεραπεία είχαν σαν αποτέλεσμα σε λιγότερες ιατρικές επισκέψεις και εισαγωγές σε νοσοκομείο που να σχετίζονται με την COVID-19.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες. Ωστόσο, αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση (συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων) είναι πιθανές και οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακα υπό ιατρική παρακολούθηση.

Το bamlanivimab και το etesevimab είναι αμφότερα μονοκλωνικά αντισώματα. Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (που ονομάζεται αντιγόνο). Το bamlanivimab και το etesevimab έχουν σχεδιαστεί για να προσκολλώνται στην πρωτεΐνη- ακίδα του SARS-CoV-2 σε δύο διαφορετικές θέσεις. Όταν τα αντισώματα αυτά είναι προσκολλημένα στην ακίδα, τότε ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος.

Σύμφωνα με την οδηγία του ΕΜΑ, τόσο το Bamlanivimab ως μονοθεραπεία όσο και το bamlanivimab σε συνδυασμό με το etesevimab ενδείκνυται για τη θεραπεία επιβεβαιωμένης COVID-19 σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο για την COVID-19 και που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής COVID-19.

Οι παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, χρόνια πνευμονοπάθεια, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή 2, χρόνια νεφρική νόσο, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, χρόνια ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή (όπως ενεργό θεραπεία για καρκίνο, μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων, ανοσολογικές ανεπάρκειες, λοίμωξη με HIV (εάν δεν ελέγχεται η νόσος ή αν έχει εκδηλωθεί AIDS), δρεπανοκυτταρική αναιμία, θαλασσαιμία και παρατεταμένη χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων).

Η συνιστώμενη δόση για το bamlanivimab σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς (12 ετών και ηλικίας άνω των 40 κιλών) είναι μία εφάπαξ έγχυση 700 mg το συντομότερο δυνατόν μετά από ένα θετικό τεστ για SARS-CoV-2 και εντός 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Όταν το bamlanivimab χορηγείται μαζί με το etesevimab, τότε η συνιστώμενη δόση για το bamlanivimab και το etesevimab σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς (12 ηλικίας και άνω, βάρους τουλάχιστον 40 kg) είναι μία εφάπαξ έγχυση 700 mg bamlanivimab και 1.400 mg etesevimab, και πάλι το συντομότερο δυνατόν μετά από ένα θετικό τεστ για SARS-CoV-2 και εντός 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 19 Απρ 2021 | 20:29

Δημοσκόπηση Alco: Μπροστά με 13,6 μονάδες η ΝΔ - Ικανοποίηση για τους εμβολιασμούς - Πάσχα στο χωριό ψηφίζει το 62%

Ικανοποίηση για την πορεία των εμβολιασμών και το άνοιγμα Λυκείων και δραστηριοτήτων - Καταλληλότερος πρωθυπουργός με διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η δημοσκόπηση της Alco

ΤΟ ΝΕΟ ΣΠΟΤ 19 Απρ 2021 | 20:20

Ημιμαραθώνιος Κρήτης: Το τρολάρισμα στην πεθερά από τον γαμπρό για τον κορονοϊό [Βίντεο]

Πρωταγωνιστές του νέου σποτ του Ημιμαραθωνίου Κρήτης είναι η πεθερά, ο γαμπρός και ο κορονοϊός

ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ 19 Απρ 2021 | 20:11

Σπύρος Μπιμπίλας: Έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Το μήνυμά του [εικόνες]

Ο Σπύρος Μπιμπίλας αποκάλυψε ότι έχει κάνει άλλα τρία εμβόλια φέτος πριν από αυτό για τον κορονοϊό.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ 19 Απρ 2021 | 18:58

Εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη: Ανατροπή και οδηγίες υπέρ της χορήγησης του εμβολίου

Κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων - Τα πρόσφατα στοιχεία στηρίζονται σε ένα μητρώο που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΤΑΡ ΒΙΛΕΡ 19 Απρ 2021 | 18:16

"Δεν είναι δυνατή η εξάλειψη τoυ κορονοϊού": Δήλωση "βόμβα" από τον πρόεδρο του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ

"H ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια συμβίωση" με τον κορονοϊό, το μήνυμα του Βίλερ.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ 19 Απρ 2021 | 18:02

Κορονοϊός: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Πάνω από 4,5 εκατ. δόσεις της Pfizer μέχρι τον Ιούνιο

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι μονοδοσικό με αποτελεσματικότητα της τάξεως του 85% - Στο 7,35% το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 19 Απρ 2021 | 17:44

Κορονοϊός: 675 νέα κρούσματα στην Αττική, 216 στη Θεσσαλονίκη - Στα ύψη το κέντρο της Αθήνας

Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς του κορονοϊού σε όλη τη χώρα - Ανησυχία για Λάρισα και Αχαΐα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 19 Απρ 2021 | 17:40

Κορονοϊός: Αυξάνονται πάλι οι νεκροί - 78 θάνατοι και 847 διασωληνωμένοι - 1.607 νέα κρούσματα σήμερα

Στα 1.607 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού σε 20.848 τεστ, 78 θάνατοι και 847 διασωληνωμένοι σε 20.848 τεστ

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 19 Απρ 2021 | 16:43

Κορονοϊός: Αυτή είναι η πρώτη μάσκα που αποστειρώνει τον αέρα - Ελληνικής κατασκευής

Η μάσκα κατά του κορονοϊού θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες καθημερινής λειτουργίας και χρήσης.

ΣΤΟΝ ΤΑΜΕΣΗ 19 Απρ 2021 | 16:42

Λονδίνο: Συγκλονιστικός "τοίχος μνήμης" 500 μέτρων με καρδιές και ονόματα χιλιάδων νεκρών του κορονοϊού [εικόνες]

Ο εθνικός τοίχος μνήμης του Λονδίνου με καρδιές και τα ονόματα των χιλιάδων νεκρών της πανδημίας του κορονοϊού.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 19 Απρ 2021 | 15:59

Μπουρλά: Άλλα 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer στην ΕΕ - 600 εκατ. συνολικά το 2021

Ο Αλβέρτος Μπουρλά ανακοίνωσε ότι η Pfizer θα προμηθεύσει την ΕΕ με άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για το 2021

ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ 19 Απρ 2021 | 15:57

Ντόρα Μπακογιάννη: Μετά το ξύλο που έχω φάει…για Πάσχα στο χωριό θα κάνω ότι μου πει ο Μητσοτάκης

Απάντηση με χιούμορ της Ντόρας Μπακογιάννη, για τη δήλωσή της ότι δεν την κρατάει τίποτα από το να μην πάει στην Κρήτη

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ 19 Απρ 2021 | 15:13

Κορονοϊός: Σε προληπτική καραντίνα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά το ταξίδι του στην Ιταλία

Σε επαφή με επιβεβαιβωμένο κρούσμα κορονοϊού ήρθε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και μπήκε σε προληπτική καραντίνα.