Κορονοϊός: Η PFizer ετοιμάζει "αναμνηστική δόση" - Για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο πριν από περισσότερο από έξι μήνες

O στόχος της Pfizer για το 2021 έχει αυξηθεί σε 2 δισ. δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό από 1,3 δισ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ως το μοναδικό όπλο επί του παρόντος για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, κάθε νέα εξέλιξη στο πεδίο των εμβολίων παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον. Στον τομέα των κλινικών μελετών, φαίνεται πως έχουμε ακόμη πολλά να δούμε. Ο κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, Country Manager Pfizer Eλλάδας, Κύπρου και Μάλτας μιλά στο Capital.gr για το τι νέο περιμένουμε στο σκέλος των κλινικών μελετών, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες.

Παράλληλα, δίνει το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της μεγάλης διπλής επένδυσης του αμερικανικού κολοσσού στη Θεσσαλονίκη για Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας και Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών και σχολιάζει την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Η Pfizer έκοψε πρώτη το νήμα στην κούρσα του εμβολίου για την Covid-19. Πώς αισθάνεστε για αυτό; Είστε ικανοποιημένος από την πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας;

"Ως πρωτοπόρος βιο-φαρμακευτική εταιρεία έπρεπε να κινηθούμε πολύ άμεσα, καθώς όλος ο κόσμος είχε στρέψει τις ελπίδες του στην Επιστήμη για να βρεθεί μια λύση για την πανδημία του COVID -19. Η Pfizer είναι μια εταιρεία με περισσότερο από έναν αιώνα εμπειρίας στην ανακάλυψη και παραγωγή πρωτοποριακών εμβολίων που άλλαξαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μέσα σε μόλις 248 ημέρες, η Pfizer/BioNTech κατάφερε να αναπτύξει ένα εμβόλιο που ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των ρυθμιστικών αρχών και για το οποίο υπάρχουν πλέον δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας μετά τους εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως.

Παράλληλα, και με στόχο να ανταποκριθούμε στην παγκόσμια ανάγκη για εμβόλια, καταφέραμε να αναβαθμίσουμε σημαντικά την παραγωγική μας ικανότητα και πλέον ο στόχος μας για το 2021 έχει αυξηθεί σε 2 δισ. δόσεις, από 1,3 δισ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, παρά να νιώθουμε δικαιωμένοι για την πίστη και τη διαρκή μας επένδυση στη δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ως Pfizer Hellas, ήμασταν και είμαστε διαρκώς στο πλευρό των ελληνικών αρχών, τόσο πριν την έλευση του εμβολίου, όσο και κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, με υποστηρικτικές ενέργειες που αφορούν σε θέματα διασφάλισης της ποιότητας των εμβολίων, διαρκούς συντονισμού για τη σωστή παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων, συνεχούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης των επιστημόνων υγείας στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και με άλλες σημαντικές ενέργειες (πχ. ειδική τηλεφωνική γραμμή), ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις Αρχές ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε αίτημα ή ερώτημα σχετικά με το εμβόλιο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Ποια είναι τα επόμενα βήματα σε επίπεδο κλινικών μελετών όσον αφορά το εμβόλιο;

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί έχουμε ήδη ξεκινήσει μελέτες που, μετά την ολοκλήρωση τους, ελπίζουμε να έχουν πρόσβαση στην πρόληψη ενάντια στη νόσο COVID-19 μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού.

Πρόσφατα, ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα παγκόσμιας μελέτης Φάσης 3 σε εφήβους 12 – 15 ετών που δεν έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι κλινικές δοκιμές και σε μικρότερες ηλικίες, μια παγκόσμια μελέτη που αναμένεται να συμπεριλάβει παιδιά χωρίς προβλήματα υγείας ηλικίας κάτω των 11 ετών.

Επιπλέον, μελετάται μία αναμνηστική δόση μεταξύ των ατόμων που έλαβαν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου πριν από περισσότερο από έξι μήνες. Η νέα μελέτη θα παρακολουθεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας τρίτης δόσης σε δύο ηλικιακές ομάδες: εκείνες 18 έως 55 και εκείνες 65 έως 85. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από τους εθελοντές της κλινικής δοκιμής φάσης 1-2 που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και ήταν από τους πρώτους που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech. Η μελέτη αυτή εντάσσεται στην στρατηγική κλινικής ανάπτυξης των δύο εταιριών για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας μιας τρίτης αναμνηστικής δόσης έναντι των νέων παραλλαγών του ιού.

Η εταιρία προσπαθεί επίσης να βελτιώσει τη μορφή και τις συνθήκες φύλαξης του εμβολίου ώστε να γίνει περισσότερο εύχρηστο. Οι ερευνητικές προσπάθειες έχουν στόχο να γίνει λυόφιλο (φιαλίδιο με σκόνη) και να συντηρείται σε κανονική θερμοκρασία ψυγείου".

Σε ποια φάση βρίσκονται οι επενδύσεις της Pfizer στην Θεσσαλονίκη

- Η Pfizer προχωρά στη δημιουργία και δεύτερου hub στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική επένδυση που ανακοινώνει ο όμιλος στην ελληνική αγορά μέσα σε δύο χρόνια. Πως προχωρά η υλοποίηση των δύο επενδύσεων; Θα υπάρξει συνέχεια;

"Η επιτυχία του πρώτου Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας μας οδήγησε πολύ σύντομα στην υλοποίηση μιας δεύτερης επένδυσης στη Θεσσαλονίκη, του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών, το οποίο θα προσφέρει κεντρικά εσωτερικές υπηρεσίες για την Pfizer παγκοσμίως (π.χ. οικονομικές υπηρεσίες, ανθρώπινου δυναμικού, υπηρεσίες προμηθειών κτλ).

Η λειτουργία του δεύτερου Κέντρου πρόκειται να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και αξίζει να αναφέρω ότι για 100 θέσεις εργασίας λάβαμε περίπου 4.000 βιογραφικά. Από την άλλη, το Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας ήδη σημειώνει μια πολύ θετική πορεία, καθώς έχει ήδη ξεπεράσει το ορόσημο των 200 προσλήψεων. Και τα δυο Κέντρα δίνουν την ευκαιρία άμεσης απασχόλησης σε ένα δυναμικό, διεθνές περιβάλλον για στελέχη και νέους επιστήμονες από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, ενώ ενισχύουν διεθνώς την εικόνα της πόλης ως κοιτίδα νέων ταλέντων και καινοτομίας.

Στην παρούσα φάση το πλάνο μας επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών και στη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας και των δυο Κέντρων".

- Πιστεύετε πως το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει;

"Παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αρχίζει να τοποθετείται ξανά στον επενδυτικό χάρτη. Οι δύο παγκόσμιες επενδύσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, πέρα από την πολλαπλασιαστική αξία που έχουν για την ελληνική οικονομία, παρουσιάζουν σε διεθνές επίπεδο τη χώρα μας ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, και παράλληλα αναδεικνύουν τα νέα ταλέντα, το σπουδαίο επιστημονικό δυναμικό αλλά και ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας, τεχνολογίας και των start ups που αναπτύσσεται στη χώρα μας.

Αυτό το momentum πρέπει τώρα να αξιοποιηθεί και να συνδυαστεί με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου η ανάκαμψη από την υγειονομική κρίση και η επόμενη ημέρα να συμβάλλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Επενδύσεις που θα επιταχύνουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για την νέα γενιά, θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και παράλληλα, θα συμβάλλουν στο brain regain".

- Πώς θα μπορούσε ο χώρος του φαρμάκου να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις; Τι πρέπει να αλλάξει;

"Ο κλάδος του φαρμάκου έχει τη δυναμική να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ένας κλάδος με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα, που ενσωματώνει την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την υψηλή εξειδίκευση και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και επενδύσεων.

Αυτό που χρειαζόμαστε πλέον είναι ένα 4ετές πλάνο το οποίο θα αξιοποιεί τις ευκαιρίες για την προώθηση νέων επενδύσεων, όπως είναι η κλινική έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ευρύτερα ένα πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει προβλεψιμότητα και διαφάνεια, στοιχεία κρίσιμα όχι μόνο για την προσέλκυση επενδύσεων από τον κλάδο του φαρμάκου αλλά και από οποιοδήποτε κλάδο της οικονομίας.

Είναι αναγκαίο λοιπόν, να ολοκληρωθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο του φαρμάκου, να επανεξεταστούν οι προϋπολογισμοί και να τεθεί όριο στον μηχανισμό επιστροφών στη λογική της συνυπευθυνότητας. Θα πρέπει, επίσης, να αυξηθεί το ποσό για συμψηφισμό μέρους του clawback με επενδύσεις, είτε στην παραγωγή είτε στην Έρευνα και Ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό, τέλος, να δώσουμε έμφαση στον τομέα του smart health και τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας σε αντικείμενα όπως τα Real World Evidence Data, εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, εξατομικευμένη διαγνωστική κ.ά. Η Pfizer, με την επένδυσή της στη Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας έχει ήδη δείξει το δρόμο και τις σπουδαίες δυνατότητες που έχει η χώρα σε αυτό το πεδίο".

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ 10 Απρ 2021 | 18:11

Κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός Ρομά Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Εφαρμογή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στον οικισμό Ρομά Νομισματοκοπείου του Δήμου Χαλανδρίου Αττικής.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ 10 Απρ 2021 | 17:57

Κορονοϊός: 1.350 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική - 391 στη Θεσσαλονίκη, 38 στην Αχαΐα, 53 στην Κοζάνη

Από τα 2.801 νέα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην χώρα το τελευταίο 24ωρο, τα 1.350 σημειώθηκαν στην Αττική.

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 10 Απρ 2021 | 17:35

Κορονοϊός: 2.801 νέα κρούσματα και 75 θάνατοι – Στους 781 οι διασωληνωμένοι

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.833 θάνατοι.

ΕΝΑΣ 84ΧΡΟΝΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥ 10 Απρ 2021 | 17:12

"Γονάτισε" την Μαλεσίνα ο κορονοϊός: Στους 16 έφτασε η μακάβρια λίστα των θυμάτων

Το βράδυ της Παρασκευής 9 Απριλίου, ένας 84χρονος από τη Μαλεσίνα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις επιπλοκές στην υγεία του.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 10 Απρ 2021 | 15:08

Self tests: 11 ερωτήσεις & απαντήσεις για τη χρήση τους - Ολη η διαδικασία, τι κάνουμε αν βγει θετικό

Εντεκα ερωταπαντήσεις σχετικά με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα χαρακτηριστικά και τη χρήση των self tests.

ΑΣΠΙΔΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΙΟΥ 10 Απρ 2021 | 14:27

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Να δούμε το θέμα του εμβολιασμού σαν τοίχο προστασίας κατά του κορονοϊού"

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι "ιδιαίτερα εμείς οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, πρέπει να τρέξουμε για να εμβολιαστούμε".

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 10 Απρ 2021 | 14:16

"Βόμβα" Παπαευαγγέλου: Πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα

Ασχημα νέα για το Πάσχα από την Βάνα Παπαευαγγέλου - Πιθανό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με χρόνο, να εμβολιάζονται παιδιά άνω των 12 ετών στην Ελλάδα.

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ 10 Απρ 2021 | 14:16

Θλίψη: Πέθανε από κορονοϊό ο φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νίκος Μαγγίνας

Ο Νίκος Μαγγίνας ήταν επί σειρά ετών ο προσωπικός φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου και τον ακολουθούσε σε όλες τις επισκέψεις του ανά τον κόσμο.

ΠΩΣ ΚΟΛΛΗΣΕ 10 Απρ 2021 | 10:19

Ελεονώρα Μελέτη: "Έβαλα τα κλάματα μόλις έμαθα ότι έχω κορονοϊό" [βίντεο]

Η Ελεονώρα Μελέτη περιέγραψε τα συναισθήματα που ένιωσε όταν έμαθε ότι είναι θετική στον κορονοϊό.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ 10 Απρ 2021 | 09:16

ΗΠΑ - FDA: Δεν έχουμε διαπιστώσει συνάφεια μεταξύ θρομβώσεων και του εμβολίου της Johnson & Johnson

Τι ανακοίνωσε ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

10 Απρ 2021 | 08:18

Εμβόλιο AstraZeneca: Tα παράδοξα της απόφασης της επιτροπής εμβολιασμών - Οι αντιδράσεις των ειδικών

Το σκεπτικό και οι αντιδράσεις πίσω από την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για συνέχιση των εμβολιασμών με AstraZeneca

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ 09 Απρ 2021 | 19:36

Self tests: Έχουν διατεθεί πάνω από 246.700 τεστ σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και καθηγητές

Περισσότερα από 246.700 self tests από 9.941 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09 Απρ 2021 | 19:21

Παπαευαγγέλου: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα - "Αγκάθι" η ενδοοικογενειακή μετάδοση

"Eίναι ξεκάθαρο ότι εάν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι", ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου