Daily Mail - Αποκαλυπτική έκθεση: Η θεωρία της διαρροής του ιού από εργαστήριο στην Ουχάν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη

Η θεωρία της διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο πρέπει να εξεταστεί μέχρι να αποδειχτεί ότι είναι λάθος, σύμφωνα με ομάδα κορυφαίων επιστημόνων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
koronoios ouxan

Η θεωρία ότι ο κορονοϊός προκλήθηκε από εργαστηριακή διαρροή στην Ουχάν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη έως ότου υπάρξει μια αυστηρή έρευνα βάσει δεδομένων που να αποδεικνύει ότι είναι λάθος, ανέφερε σήμερα ομάδα κορυφαίων επιστημόνων.

Οι εμπειρογνώμονες αναφερόμενοι στην έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση του θανατηφόρου ιού κατηγόρησαν τον Οργανισμό ότι δεν έλαβε "ισορροπημένη εκτίμηση" της θεωρίας ότι μπορεί να προήλθε από εργαστηριακό συμβάν.

Στην τελική της έκθεση, γραμμένη από κοινού με κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε την Ουχάν απέρριψε την ιδέα ότι ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο ως "εξαιρετικά απίθανο" ενδεχόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετα, η έρευνα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μετάδοση του κορονοϊού από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου είναι το πιο πιθανό σενάριο. Τώρα όμως επιστήμονες από κορυφαία πανεπιστήμια και οργανισμούς υγείας σε όλο τον κόσμο αντικρούουν τους ισχυρισμούς του ΠΟΥ δηλώνοντας ότι η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο "παραμένει βιώσιμη".

"Απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της προέλευσης της πανδημίας", υποστηρίζουν 18 κορυφαίοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της Ravindra Gupta, καθηγήτρια κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και της Jesse Bloom, η οποία μελετά την εξέλιξη των ιών στην έρευνα για τον καρκίνο του Fred Hutchinson. "Οι θεωρίες της τυχαίας απελευθέρωσης από ένα εργαστήριο και οι ζωονοσογόνες διαρροές παραμένουν βιώσιμες", δήλωσαν οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του David Relman, καθηγητή μικροβιολογίας στο Στάνφορντ, σε επιστολή του στο περιοδικό Science. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιδέες σχετικά με την προέλευση του ιού, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς θεωριών συνωμοσίας.

ουχάν

"Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις υποθέσεις τόσο για τις φυσικές όσο και για τις εργαστηριακές διαρροές έως ότου έχουμε επαρκή δεδομένα", ανέφεραν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια αυστηρή επιστημονική έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Σε αυτήν την εποχή του ατυχούς αντι-Ασιατικού συναισθήματος σε ορισμένες χώρες, παρατηρούμε ότι στην αρχή της πανδημίας, ήταν Κινέζοι γιατροί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και πολίτες που μοιράστηκαν με τον κόσμο σημαντικές πληροφορίες για την εξάπλωση του ιού- συχνά με μεγάλο προσωπικό κόστος".

Η δημοσίευση της έκθεσης ΠΟΥ-Κίνας καθυστέρησε επανειλημμένα, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το αν η κινεζική πλευρά προσπαθούσε να παρακάμψει τα συμπεράσματα για να αποτρέψει την ευθύνη για την πανδημία που πέφτει στην Κίνα.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Προέδρου Τραμπ, κατηγόρησαν τον ΠΟΥ ότι παπαγάλισε την κινεζική προπαγάνδα για τον ιό από τότε που το ξέσπασμα του ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο.

Η έκθεση του ΠΟΥ απέκλεισε ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει από εργαστήριο και υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είχε μεταδοθεί από κατεψυγμένα δείγματα ζώων, μια θεωρία που προωθεί και το Πεκίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσα σε μια καταιγίδα κριτικής, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τένδρος Γκεμπρέιεζ - του οποίου οι δικοί του δεσμοί με την Κίνα έχουν τεθεί υπό έλεγχο, υποστήριξε ότι "όλες οι θεωρίες", συμπεριλαμβανομένης της διαρροής του εργαστηρίου, παραμένουν στο τραπέζι. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ιδίως από την κυβέρνηση Τραμπ, έχουν προτείνει τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου ως την "πιο εύλογη" εξήγηση για την προέλευση της πανδημίας.

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, αποκάλυψε ότι έχει "ανησυχίες" για την αμφιλεγόμενη έκθεση του ΠΟΥ.

Οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στην έκδοση της έκθεσης έχουν δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το αν η κινεζική πλευρά προσπαθούσε να παρακάμψει τα συμπεράσματά της

"Έχουμε πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τη μεθοδολογία και τη διαδικασία που ακολουθήθηκαν σε αυτήν την έκθεση, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η κυβέρνηση στο Πεκίνο προφανώς βοήθησε στη συγγραφή της", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε πρόσφατη συνέντευξη στο CNN.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα απέρριψε αυτή την κριτική και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι "ασκούν πολιτική πίεση" στους εμπειρογνώμονες της διερευνητικής αποστολής.

"Οι ΗΠΑ μίλησαν για την έκθεση. Με αυτό τον τρόπο δεν προσπαθούν να ασκήσουν πολιτική πίεση στα μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ;" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian.

Η καταδικαστική αυτή επιστολή έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πανδημία του κορονοϊού ήταν μία καταστροφή που μπορούσε να αποφευχθεί και δεν χρειαζόταν να κοστίσει εκατομμύρια ζωές, εάν η παγκόσμια κοινότητα είχε αντιδράσει πιο γρήγορα.

Αν ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει τις χώρες νωρίτερα και οι παγκόσμιοι ηγέτες που "αρνούνται την επιστήμη" είχαν λάβει σοβαρά υπόψη την απειλή τότε "δεν θα εξετάζαμε μια επιταχυνόμενη πανδημία", αναφέρει η επιστολή η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Covid έχει μολύνει τουλάχιστον 160 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019 και σκότωσε 3,34 εκατομμύρια.

Προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, οι πλούσιες χώρες πρέπει να παράσχουν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο εμβόλια Covid στον φτωχότερο κόσμο μέχρι τον Σεπτέμβριο και άλλα δύο δισεκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2022, πρόσθεσαν οι ειδικοί.

ΠΗΓΗ dailymail.co.uk

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 12 Ιουν 2021 | 18:02

Κορονοϊός - Ο χάρτης της διασποράς: 253 κρούσματα στην Αττική, 62 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 12 Ιουν 2021 | 17:47

Κορονοϊός: 591 νέα κρούσματα και 21 θάνατοι - 360 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 591 νέα κρούσματα - Μειώνονται οι διασωληνωμένοι.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 12 Ιουν 2021 | 15:35

"Πράσινη" η Θεσσαλονίκη: Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Σταθεροποιητική είναι τάση της συγκέντρωσης κορονοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις πιο πρόσφατες ημερήσιες μετρήσεις.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 12 Ιουν 2021 | 15:35

Κορονοϊός- Μαγιορκίνης: Στο διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας στην Ελλάδα

"Το σύστημα μοριακής επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών στην Ευρώπη, πηγαίνει χωλαίνοντας", είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 12 Ιουν 2021 | 12:38

Συναγερμός στην Πάτρα: 15 κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές - Θετικός και ο Νίκος Παλαιοκώστας

Συναγερμός έχει σημάνει στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 12 Ιουν 2021 | 10:07

ΗΠΑ: 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J θα πεταχτούν ως ακατάλληλες

Πολλές παρτίδες του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, που παρασκευάστηκαν σε ένα εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, θα πεταχθούν

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, 12 Ιουν 2021 | 09:58

Κορονοϊος - Ανατροπή από νέα έρευνα: Εξίσου μεταδοτικό το ιικό φορτίο των παιδιών με των ενηλίκων - Ασυμπτωματικά τα περισσότερα

Το ιικό φορτίο των παιδιών με κορονοϊο είναι παρόμοιο με εκείνο των ενηλίκων, άρα μπορεί να είναι εξίσου μεταδοτικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα

«ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» 12 Ιουν 2021 | 09:45

Τζανάκης: "Πράσινη" η χώρα στα μέσα Ιουλίου - Που οφείλεται η μεγάλη πτώση των πανδημικών δεικτών

Στα μέσα Ιουλίου τα κρούσματα θα πέσουν σε χαμηλά τριψήφια νούμερα, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 12 Ιουν 2021 | 09:29

Γκάγκα: Θέμα κοινής λογικής ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες

Η Μίνα Γκάγκα υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η διαδικασία του εμβολιασμού προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 12 Ιουν 2021 | 08:18

Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα: Eπιστρέφει η μουσική στην εστίαση και "έξω" έως τη 1:30

Η ύφεση των επιδημιολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων, δίνουν από σήμερα μια ακόμη σημαντική ανάσα στην κοινωνία.

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΟΠΛΟ 12 Ιουν 2021 | 08:18

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη που ήρθε και στην Ελλάδα - Τι λένε οι ειδικοί

Το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης στην Ελλάδα, έχει ήδη επιβεβαιωθεί από τον ΕΟΔΥ - Έντονη αγωνία στους κόλπους των ειδικών

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Ιουν 2021 | 22:03

Κομισιόν: Οι μισοί ενήλικες Ευρωπαίοι έχουν κάνει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιηθεί 286,5 εκατ. εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ 22ΧΡΟΝΟ 11 Ιουν 2021 | 21:11

Κορονοϊός: Διασωληνώθηκε 19χρονος στο "Σωτηρία" - Μάχη των γιατρών για να τον σταθεροποιήσουν

Πρόκειται για τον νεότερο διασωληνωμένο ασθενή με κορονοϊό στη χώρα αυτή τη στιγμή,