Κορονοϊός και λύματα: Πώς γίνεται ο έλεγχος που δείχνει την εξέλιξη της πανδημίας

Η ανίχνευση του ιικού φορτίου στα λύματα πραγματοποιείται με την τεχνική της RT-qPCR, η οποία παρέχει υψηλή ευαισθησία και απόδοση με χαμηλό κόστος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με αφορμή την εν εξελίξει πανδημία που οφείλεται στον SARS-CoV-2, διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νικόλαου Θωμαΐδη και συνσυγγραφείς τους Νικ. Αλυγιζάκη, Αθ. Μάρκου, Νικ. Ρούση, Κατ. Γαλάνη, Mαργ. Αυγέρη, Παν. Αδαμόπουλο, Ανδ. Σκορίλα, Ευ. Λιανίδου, Δημ. Παρασκευή, Σωτ. Τσιόδρα, Αθ. Τσακρή και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανη ΕΚΠΑ), προέβη στη βιβλιογραφική ανασκόπηση και καταγραφή των μεθοδολογιών προσδιορισμού του ιικού φορτίου στα λύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άρθρο συνοψίζει τις υπάρχουσες μεθοδολογίες που έχουν εφαρμοστεί σε παγκόσμια κλίμακα και δημοσιεύτηκε στο διεθνούς φήμης και μεγάλης απήχησης (Impact Factor 9.8) περιοδικό Trends in Analytical Chemistry. Αφορμή αποτέλεσε η καθημερινή παρακολούθηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας (ΕΥΔΑΠ), που πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας για την καταγραφή της διασποράς της νόσου COVID-19 στο λεκανοπέδιο Αττικής. Τα αποτελέσματα υποβάλλονται καθημερινά στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Από την προαναφερθείσα ανασκόπηση και την καταγραφή είναι έκδηλη η ανάγκη παρακολούθησης της εξέλιξης της πανδημίας, μέσω μη παρεμβατικών και με χαμηλό κόστος εργαλείων, όπως η Επιδημιολογία Λυμάτων. Με την εφαρμογή αυτής της μεθοδολογίας αναπτύσσεται ένα σύστημα έγκαιρης και έγκυρης προειδοποίησης, που αποτελεί αρωγό των αρμόδιων Αρχών στη λήψη σωστών αποφάσεων την κατάλληλη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συνθήκες φύλαξης των δειγμάτων, τα στάδια προσυγκέντρωσης και απομόνωσης του ιικού φορτίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και πρέπει να ελέγχονται με εξωγενή πρότυπα και πειράματα επικύρωσης, ώστε να πραγματοποιείται ο έλεγχος ποιότητας της μεθοδολογίας και να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Η ανίχνευση του ιικού φορτίου πραγματοποιείται με την τεχνική της RT-qPCR, η οποία παρέχει υψηλή ευαισθησία και απόδοση με χαμηλό κόστος. Λόγω της πολυπλοκότητας του αντικειμένου και της άμεσης ανάγκης για ευαίσθητες και αξιόπιστες μεθοδολογίες, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη βελτίωση των κομβικών σημείων που επηρεάζουν την ανάλυση.

Η εργασία που δημοσιεύτηκε από τη διεπιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ αποτελεί εφαλτήριο και προαπαιτούμενη γνώση για τις έρευνες που εκπονούνται όσον αφορά την ανίχνευση του SARS-CoV-2 στα λύματα. Παράλληλα, διενεργούνται σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες σε πολλές ακαδημαϊκές μονάδες του ΕΚΠΑ.

Οι επόμενες εργασίες σχετικά με την παρουσία του SARS-CoV-2 στα λύματα αφορούν:

1. Την ανάπτυξη και επικύρωση νέου μοντέλου υπολογισμού των μολύνσεων από SARS-CoV-2 στην περιφέρεια της Αττικής σε καθημερινή βάση από τα λύματα.

2. Την ανάπτυξη πρωτότυπων και υπερευαίσθητων νέων μοριακών μεθοδολογιών για την ανίχνευση και αλληλούχηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα και σε κλειστές δομές, οι οποίες αναμφισβήτητα αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης (υπό τον συντονισμό του καθηγητή Κλινικής Βιοχημείας Ανδ. Σκορίλα).

3. Την ανάπτυξη μίας πολλαπλής RT-ddPCR με σκοπό την άμεση, απόλυτη ποσοτικοποίηση του αριθμού των αντιγράφων του ιού σε κλινικά δείγματα χωρίς την ανάγκη εξωτερικής βαθμονόμησης (υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας Αναλυτικής και Κλινικής Χημείας Ε. Λιανίδου). Η droplet digital PCR (ddPCR) αποτελεί μία εξελιγμένη τεχνική ποσοτικής PCR με πολλά πλεονεκτήματα ως προς την αναλυτική ευαισθησία. Το κύριο πλεονέκτημα της αναπτυσσόμενης πολλαπλής RT-ddPCR έναντι της RT-qPCR είναι η πολύ καλή ειδικότητα και η ακρίβεια στον ποσοτικό προσδιορισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκεντρώσεων ιικού φορτιού.

4. Την εφαρμογή μεθοδολογιών με ddPCR για την ποσοτικοποίηση των αντιγράφων του SARS-CoV-2 που βρίσκονται στα λύματα με χαμηλό ιικό φορτίου λόγω της υψηλής ευαισθησίας και ακρίβειαά της.

Σύσσωμη η ερευνητική κοινότητα του ΕΚΠΑ συνεργάζεται με σκοπό να συμβάλλει στην αναχαίτιση της πανδημίας. Μέσω της διεπιστημονικής προσέγγισης, της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειρίας των ερευνητικών ομάδων του ΕΚΠΑ και της ενδελεχούς προσπάθειας, οι εργασίες που έπονται θα συνδράμουν σημαντικά στην κατανόηση της παρούσας γνώσης και θα την τροφοδοτήσουν με νέα, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν χρήσιμα όπλα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 19:16

Κοντοζαμάνης για τα πρακτικά των λοιμωξιολόγων: Η δημοσιοποίησή τους θα έπληττε την ανεξαρτησία και ευθυκρισία τους

Σκληρή κόντρα Κοντοζαμάνη - Φάμελλου στη Βουλή για την διαχείριση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων

ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΟΥΣΕ 18 Ιαν 2021 | 19:15

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Βίαζε 13χρονη δίνοντας χαρτζιλίκι - Συγκλονίζει η δικογραφία

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να δικαστεί ένας κατηγορούμενος για τον βιασμό 13χρονης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ 18 Ιαν 2021 | 18:47

"Καμπανάκι" Παγώνη: Με αυτούς τους ρυθμούς στους εμβολιασμούς δε θα έχουμε ανοσία τον Ιούνιο

Δεν έχουν γίνει όσοι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό θα θέλαμε υποστηρίζει η Ματίνα Παγώνη

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ 18 Ιαν 2021 | 18:44

Θεοδωρίδου για θανάτους στη Νορβηγία: Δεν υπάρχει συσχέτιση με τα εμβόλια κορονοϊού - Στους 33 οι νεκροί

Οι αρχικές αναφορές από τη Νορβηγία προκάλεσαν ανησυχία καθώς ο κόσμος αναζητά πρώιμα σημάδια πιθανών παρενεργειών από τα εμβόλια.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 18 Ιαν 2021 | 18:01

Κορονοϊός: Έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για εμβόλιο - Σε ποια νησιά θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι ταυτόχρονα

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 84.831 πολίτες στη χώρα - Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2021 | 17:56

Κορονοϊός: 138 νέα κρούσματα στην Αττική - Στο "επίκεντρο" και ο Πειραιάς - Ο χάρτης της διασποράς

Η Αττική κατέγραψε 137 κρούσματα κορονοϊού με τα περισσότερα να εντοπίζονται στον Κεντρικό Τομέα και στον Πειραιά. Μόλις 35 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Ιαν 2021 | 17:39

Κορονοϊός: 320 νέα κρούσματα σήμερα - 19 θάνατοι και 322 διασωληνωμένοι

Σήμερα Δευτέρα 18/01 τα νέα κρούσματα είναι 320, οι θάνατοι 19 και οι διασωληνωμένοι 322 - Η κατάσταση όπως φαίνεται αποσυμφορείται

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 18 Ιαν 2021 | 17:01

Συγκίνηση: Αντί για στεφάνια κηδείας για τον φίλο τους, μάζεψαν χρήματα για αναπνευστήρες, στολές και μόνιτορ για τις ΜΕΘ

Αντί για στεφάνια κηδείας για τον φίλο του Γιάννη Σταματίου που πέθανε από κορονοϊό, μάζεψαν χρήματα για να ενισχύσουν τις ΜΕΘ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ FOCUS BARI. 18 Ιαν 2021 | 16:57

Έρευνα: Όλοι οι Έλληνες είναι πλέον χρήστες internet - Πώς χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα

Η διείσδυση του internet στις ηλικιακές ομάδες 16-74 χρόνων στην χώρα μας φθάνει το 92% σύμφωνα με Πανελλήνια Έρευνα της Focus Bari.

ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:23

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Mε μάσκες, αποστάσεις αλλά και ουρές σε καταστήματα - Τι έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Ζωντάνεψε το λιανεμπόριο με το άνοιγμα των καταστημάτων - Ουρές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα,

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 16:01

Κοντοζαμάνης: Θα γίνονται έξι αντί για πέντε εμβόλια για τον κορονοϊό ανά φιαλίδιο της Pfizer - Με τη χρήση ειδικής σύριγγας

Από κάθε φιαλίδιο της Pfizer θα γίνονται έξι εμβόλια και όχι πέντε που ίσχυε μέχρι σήμερα ανακοίνωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ 18 Ιαν 2021 | 15:39

Γυμνάσια και Λύκεια: Στόχος να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου- Θα κριθεί τις επόμενες 10 ημέρες από τα κρούσματα

Το πώς θα κινηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες θα κρίνει και το άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 18 Ιαν 2021 | 15:12

Μητσοτάκης: Μέσα στο 2021 €5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης - Το εμβόλιο είναι ανώδυνο, χωρίς την παραμικρή παρενέργεια

Σε έναν απολογισμό του μέχρι στιγμής κυβερνητικού έργου αλλά και στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.