Κορονοϊός: "Καμπανάκι" ειδικών για την πρόωρη άρση των μέτρων - Κίνδυνος για δεύτερη φάση της επιδημίας

Η καμπύλη της επιδημίας δείχνει να αμβλύνεται.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μία μικρή ανάσα: ακόμη και αν ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας του κορονοϊού μειώνεται σταδιακά στην Ευρώπη και τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς αμβλύνοντας την πίεση επί των συστημάτων υγείας, η επιφυλακή πρέπει να διατηρηθεί, αν ο στόχος είναι η υποχώρηση της επιδημίας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα ήλθαν τις τελευταίες ημέρες με τη μείωση του αριθμού των νεκρών της Covid-19 στην Ιταλία, την Γαλλία και την Ισπανία, που διακόπηκε την Δευτέρα με τους αριθμούς να εκτοξεύονται και πάλι. Ωστόσο, μία καθοδική τάση αρχίζει να διαμορφώνεται στις τρεις χώρες.

Ο άλλος δείκτης που δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, που μειώνεται στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την επιδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αν και αργά, κάποια μείωση της πίεσης αρχίζει να γίνεται αντιληπτή στα περιστατικά που νοσηλεύονται στην εντατική", επεσήμανε η επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου υγειονομικών κρίσεων της Ισπανίας.

Στην Ιταλία, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική συνεχίζει επίσης καθοδική πορεία. Η ίδια τάση παρατηρείται στην Γαλλία, όπου η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ επιβραδύνεται αργά αλλά σταθερά. "Είναι το πιο σημαντικό κριτήριο, διότι αυτός είναι ο παράγοντας που αυξάνει την πίεση επί των νοσοκομείων", δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν.

Μικροενδείξεις

"Αυτές οι ενθαρρυντικές μικροενδείξεις δημιουργούν την πεποίθηση ότι η καμπύλη της επιδημίας αμβλύνεται", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λυών Philippe Vanhems.

"Ο κατ΄οίκον περιορισμός μαζί με τα άλλα θεμελιώδη μέτρα που είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι κανόνες υγιεινής φαίνεται ότι φέρνουν αποτελέσματα στην εξέλιξη της επιδημίας στις τρεις αυτές χώρες", λέει ο Arnaud Banos, ερευνητής του CNRS, ειδικός στην ανάλυση μαθηματικών μοντέλων.

"Αυτό μειώνει τον αριθμό των προσβαλλόμενων ατόμων και χρειάζεται χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα", λέει η επιδημιολόγος Catherine Hill που μελετά καθημερινά τις καμπύλες της επιδημίας στον κόσμο.

Ομως, "οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσβάλλονται", αφού ο SARS CoV-2 συνεχίζει να κυκλοφορεί, προειδοποιεί. Εξ ου και η απόλυτη ανάγκη διατήρησης των περιοριστικών μέτρων, επιμένουν οι επιστήμονες. "Ακριβώς επειδή έχουμε τα πρώτα στοιχεία ότι τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, οφείλουμε να συνεχίσουμε", επιμένει ο Jean-François Delfraissy, πρόεδρος του γαλλικού Επιστημονικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον γενικό πληθυσμό, υπάρχει "ένα ποσοστό, που δεν έχει ακόμη μετρηθεί με ακρίβεια, ατόμων που έχουν προσβληθεί και δεν είναι δυνατόν να εντοπισθούν. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα πρόσωπα αυτά παρουσιάζουν πολύ ελαφριά έως και καθόλου συμπτώματα, αλλά έχουν την ικανότητα να μολύνουν άλλους και να προκαλούν, εν δυνάμει, σοβαρή νόσο”, λέει ο δρ. Vanhems.

Η άμβλυνση της καμπύλης

Αυτό είναι ο μεγάλος άγνωστος που καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις. Το αισιόδοξο σενάριο θα ήταν η άμβλυνση της καμπύλης καθώς θα κορυφώνεται η επιδημία. Στόχος είναι αυτό το σχήμα του μετριασμού να έχει χρονική διάρκεια, διότι η ισχύς των περιοριστικών μέτρων μάς επιτρέπει να κερδίσουμε χρόνο, εξηγεί ο Arnaud Banos. Και αν τα μέτρα συνεχίσουν να τηρούνται, αυτή η αμβλυμμένη καμπύλη μπορεί στο τέλος να αρχίζει να τείνει προς την κάθοδο, για να κερδίσουμε τελικά την παρτίδα.

Ομως, σε περίπτωση εσπευσμένης άρσης των μέτρων, ο κίνδυνος είναι να ξεκινήσει μία δεύτερη φάση της επιδημίας και η καμπύλη να αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει κατακόρυφα. "Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι όταν η επιδημία έχει φθάσει σε αμβλεία κορύφωση, αν χαλαρώσει η πίεση (τα μέτρα), υπάρχει νέα αναζωπύρωση, διότι αρχίζουν να κυκλοφορούν άτομα που μέχρι σήμερα ήταν προστατευμένα και τα οποία θα έλθουν σε επαφή με τον ιό, προειδοποιεί ο επιστήμονας.

Ο φόβος είναι ότι η υπερβολική αισιοδοξία θα φέρει χαλάρωση της επαγρύπνησης. Ετσι, ο επίτροπος της ιταλικής κυβέρνησης για την επιδημία Ντομένικο Αρτούρι, προειδοποίησε να μην πιστεύουμε τους "αντικατοπτρισμούς" διότι βρισκόμαστε μακριά από την έξοδο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οταν γίνεται υπερβολικά νωρίς λόγος για άρση των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, όταν οι άνθρωποι θέλουν να βγουν από τα σπίτια τους και, χωρίς να αγνοούμε τις οικονομικές πιέσεις, αυτές οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνη κατάσταση", προειδοποιεί ο καθηγητής Vanhems, που απευθύνει έκκληση για "μέγιστη προσοχή στην εξέταση όλων των επιδημιολογικών δεικτών (εισαγωγή σε μονάδες εντατικής, αριθμός κρουσμάτων, θάνατοι, κλήσεις στο κέντρο άμεσης βοήθειας, κλπ).

Στην πόλη Γουχάν, την γενέτειρα της επιδημίας, οι αρχές ήραν τα μέτρα αποκλεισμού που είχαν επιβληθεί εδώ και δυόμισι μήνες. Την προηγουμένη, για πρώτη φορά από την εμφάνιση της επιδημίας, η Κίνα δεν είχε ανακοινώσει κανέναν θάνατο από την Covid-19.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

118 ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ, 36.793 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 24 Μαϊ 2020 | 20:26

Βρετανία: Μερική επαναλειτουργία των σχολείων την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Η κυβέρνηση επιδιώκει να χαλαρώσει σταδιακά τα μέτρα της καραντίνας που επέβαλε για να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

70 ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ, 482 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 24 Μαϊ 2020 | 20:20

Ισπανία: Οι κάτοικοι σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη ανυπομονούν να ανοίξουν τα πάρκα

Είναι η όγδοη συνεχής ημέρα που ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι κάτω από το όριο των 100.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 24 Μαϊ 2020 | 19:40

Κομισιόν: Πρόταση για "μείγμα" σχεδίου Μακρόν-Μέρκελ και "αντιπρότασης Κουρτς"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι η συμβιβαστική πρότασή της θα είναι επίσης αποδεκτή από τους τέσσερις "Frugals "

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΦΕΚ 24 Μαϊ 2020 | 19:07
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ 24 Μαϊ 2020 | 18:41

Ποιες είναι οι δύο κατηγορίες τεστ για τον κορονοϊό - Ποιο είναι το πιο αξιόπιστο

Μελέτες επιδημιολογίας έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούνται στην Ελλάδα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ 24 Μαϊ 2020 | 18:24

Χαρδαλιάς: Προανήγγειλε άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων

Επισήμανε πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική, ενώ αντίστοιχη είναι και η εμπειρία από άλλες χώρες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 Μαϊ 2020 | 17:59

Υπ. Υγείας: Κανένας νέος θάνατος, 2 νέα κρούσματα, συνολικά 2.878 - 19 σε ΜΕΘ

Oι ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας - Mέχρι σήμερα 171 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΡΙΝ 24 Μαϊ 2020 | 17:48
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 24 Μαϊ 2020 | 17:34

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει εναλλακτική από το γερμανογαλικό "ταμείο ανασυγκρότησης"- Στηρίζει Μέρκελ-Μακρόν

Σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι ο ίδιος συμβούλευσε να γίνουν τα πράγματα όπως ακριβώς πρότειναν οι Μέρκελ και Μακρόν

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΟΡΥΧΕΙΑ 24 Μαϊ 2020 | 17:19
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ 24 Μαϊ 2020 | 17:01

Γαλλία: Η κυβέρνηση συνιστά στους πολίτες να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι

Aκόμη και τα ταξίδια εντός της Ευρώπης θα πρέπει να είναι περιορισμένα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης της επιδημίας.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ 24 Μαϊ 2020 | 16:04

Αεροπορικές πτήσεις: Από ποιες χώρες θα έρθουν επιβάτες αυτή την εβδομάδα στο Ελ.Βενιζέλος

Από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού μόνο προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος" και από την 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 24 Μαϊ 2020 | 15:58

Το καλοκαίρι μπορεί να "νικήσει" τον κορονοϊό; - Τι ισχύει για μπάνια σε θάλασσα και πισίνα

Επισημαίνει ότι ο συγχρωτισμός, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.