Follow us

Κορονοϊός: Λίγοι οι θάνατοι για τους κάτω των 50 ετών στο β' κύμα

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να μην πλήττει ιδιαίτερα τους ανθρώπους κάτω των 50 ακόμα και στο δεύτερο κύμα πανδημίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κορονοϊός ασθενής

Η ηλικιακή κατανομή των θανάτων από Covid-19 κατά το δεύτερο φθινοπωρινό πανδημικό κύμα είναι αρκετά παρόμοια με εκείνη στο πρώτο κύμα της άνοιξης στις περισσότερες χώρες, με τους θανάτους σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών να παραμένουν μια μικρή μειονότητα διεθνώς. Αυτό είναι το συμπέρασμα μια νέας μελέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, σύμφωνα με την ανάλυση των έως τώρα στοιχείων, η οποία προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, η αναλογία των θανάτων σε οίκους ευγηρίας και άλλες μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων στο σύνολο των θανάτων από κορονοϊό παραμένει σχετικά υψηλή, αλλά έχει μειωθεί κατά το δεύτερο κύμα στις περισσότερες χώρες σε σχέση με το πρώτο κύμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν όλες τις χώρες που είχαν τουλάχιστον 4.000 συνολικά θανάτους από Covid-19 έως το τέλος Νοεμβρίου (η Ελλάδα συνεπώς δεν συμπεριελήφθη στην μελέτη), εκ των οποίων τουλάχιστον 200 κατά το πρώτο κύμα και 200 κατά το δεύτερο, καθώς επίσης εκείνες για τις οποίες υπήρχαν επαρκή στοιχεία αφενός για την ηλικιακή κατανομή των θυμάτων και αφετέρου για τους θανάτους στα γηροκομεία στη διάρκεια και των δύο επιδημικών κυμάτων.

Διαπιστώθηκε ότι στο δεύτερο κύμα οι νεότεροι ασθενείς έως 50 ετών έχουν ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των θανάτων από Covid-19, σε σχέση με το πρώτο κύμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, όμως η διαφορά ανάμεσα στα δύο κύματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν υπερβαίνει το 0,5% σε καμία χώρα. Όσον αφορά τους θανάτους στους οίκους ευγηρίας, το ποσοστό θανάτων σε αυτούς τους χώρους στο σύνολο των θανάτων από κορονοϊό εμφανίζει αισθητή μείωση στο δεύτερο κύμα σε σχέση με το πρώτο (με εξαίρεση την Αυστραλία).

Η μελέτη επισημαίνει ότι αρκετές χώρες που τα πήγαν καλά στο πρώτο κύμα (Σιγκαπούρη, Ισλανδία, Αυστραλία κ.α.), είχαν αναλογικά λίγους θανάτους σε γηροκομεία, ενώ αντίθετα όσες είχαν υψηλά ποσοστά θανάτων την άνοιξη, ήταν εκείνες με αναλογικά πολλά θύματα μεταξύ των ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας. Όσο περισσότερες είναι οι λοιμώξεις μεταξύ των ατόμων τρίτης ηλικίας, τόσο μεγαλώνει ο δείκτης θνητότητας της Covid-19 σε μια χώρα και αυτό είναι κάτι που έχει σημασία για το δεύτερο κύμα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν το παράδοξο της Τουρκίας, όπου κατά το πρώτο κύμα υπήρξαν σχετικά περισσότεροι θάνατοι λόγω κορονοϊού μεταξύ ανθρώπων νεαρής ηλικίας, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη και στα νότια της χώρας, αλλά το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί αισθητά στο δεύτερο κύμα. Ακόμη θεωρούν πιθανό ότι η επιβολή αυστηρού "λοκντάουν" σε μια χώρα, για να ανακοπεί το δεύτερο κύμα, μπορεί να μεταβάλει τη δημογραφική σύνθεση των θανάτων από Covid-19.

Γι' αυτό, χρειάζονται περισσότερα στατιστικά στοιχεία όσο περνάει ο καιρός, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι η ηλικιακή κατανομή των θανάτων του δεύτερου κύματος είναι παρόμοια με εκείνη του πρώτου κύματος. Η παρακολούθηση της μελλοντικής εξέλιξης του δημογραφικού προφίλ των θανάτων από Covid-19, σύμφωνα με τον Γ.Ιωαννίδη, έχει πρόσθετη σημασία ενόψει των εμβολιασμών στη διάρκεια του 2021, για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα εμβόλια θα αλλάξουν αυτό το προφίλ.

Σύνδεσμος για την επιστημονική προδημοσίευση:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.11.28.20240366v1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ 25 Ιουν 2022 | 08:21

Οι ΗΠΑ γυρίζουν 150 χρόνια πίσω: 25 Πολιτείες θα απαγορεύσουν τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Επιστροφή στον Μεσαίωνα για τις ΗΠΑ - Σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να απαγορεύσουν πολύ σύντομα τις αμβλώσεις - Τι σημαίνει αυτό για εκατομμύρια Αμερικανίδες.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ 24 Ιουν 2022 | 23:07

ΗΠΑ: Αποφασισμένοι οι πολέμιοι των αμβλώσεων - "Θέλουμε την πλήρη κατάργηση σε όλη την Αμερική"

Το κίνημα κατά των αμβλώσεων θα ήθελε από το Ανώτατο Δικαστήριο να απαγορεύσει πλήρως τις αμβλώσεις, με το σκεπτικό ότι το έμβρυο είναι πλήρης άνθρωπος και έχει τα ίδια δικαιώματα

ΝΙΠΤΕΙ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΤΩΡΑ 24 Ιουν 2022 | 22:16

"Είναι θέλημα Θεού": Προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ διόρισε τρεις δικαστές και έτσι άλλαξε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ.

ΓΙΑ ΤΗΝ 4Η ΔΟΣΗ 24 Ιουν 2022 | 20:54

Χρηστάκης: Αν υπάρχει η δυνατότητα, ας περιμένουν οι κάτω των 60 το βελτιωμένο εμβόλιο από Οκτώβρη

Ο διακεκριμένος επιστήμονος του Yale θεωρεί πως τα άτομα κάτω των 60 θα έπρεπε να περιμένουν το νέο εμβόλιο που θα έρθει το φθινόπωρο

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ 24 Ιουν 2022 | 20:38

Απανωτά σοκ στις ΗΠΑ: Ανώτατος δικαστής αμφισβητεί τους νόμους για την αντισύλληψη και τον γάμο ομοφυλοφίλων

Πρόκειται για τον Κλάρενς Τόμας που διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1991.

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ 24 Ιουν 2022 | 20:37

Μόσιαλος: Το νέο εμβόλιο από Οκτώβρη έχει νόημα μόνο αν αντιμετωπίζει την υποπαραλλαγή Β5

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως "νόημα το νέο εμβόλιο από Οκτώβρη θα έχει μόνο αν αντιμετωπίζει την παραλλαγή Β5 της Ομικρον"

ΠΟΙΟΙ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ 24 Ιουν 2022 | 19:45

Μπάιντεν: "Οι γυναίκες θα αναγκάζονται να μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους" - Η πρωτοφανής απόφαση για τις αμβλώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενταφίασε μια απόφαση που, για σχεδόν μισό αιώνα, εγγυάται το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 24 Ιουν 2022 | 18:47

Reuters: Σε ποιες Πολιτείες των ΗΠΑ θα παραμείνουν νόμιμες οι αμβλώσεις - Πού θα απαγορευθούν

Σύμφωνα με το Reuters, οι πρώτοι περιορισμοί στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση θα τεθούν σε ισχύ σε 13 πολιτείες

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ 24 Ιουν 2022 | 18:00

Σοκ στις ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε νόμο που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση

Όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το δικαίωμα στις αμβλώσεις θα καθορίζεται από την εκάστοτε πολιτεία, εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει διαφορετικά.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Ιουν 2022 | 17:01

Κορονοϊός: Βράζει η Αττική με 7.344 κρούσματα, στο "κόκκινο" η Κρήτη, 874 σε Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα - Η γεωγραφική κατανομή

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Ιουν 2022 | 15:45
"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ" 24 Ιουν 2022 | 15:17

Κορονοϊός: Νέο κύμα μετά τις διακοπές - Θα έχουμε πολύ υψηλούς αριθμούς, προειδοποιεί ο Γερμανός "Τσιόδρας"

Ο Γερμανός επικεφαλής ιολογίας στο Βερολίνο Ντρόστεν δηλώνει πως μετά τις θερινές διακοπές θα υπάρξει νέο κύμα κορονοϊού.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΓΚΑΦΑ 24 Ιουν 2022 | 12:58

Νέα γκάφα για τον Τζο Μπάιντεν: Έδειξε στην κάμερα σημείωμα με οδηγίες για το τι να κάνει και πώς να κάθεται

Στιγμή αμηχανίας: Ο Τζο Μπάιντεν κρατάει "σκονάκι" με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει.