Κορονοϊός: Μπορεί ένας παραλήπτης μοσχεύματος να λάβει το εμβόλιο; Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί τι είναι το "άγνωστο προφίλ αποτελεσματικότητας" του εμβολίου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα δεδομένα όσον αφορά το αν πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού μεταμοσχευμένοι ή υποψήφιοι προς μεταμόσχευση αναφέρει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Σε μια μακρσσκελή ανάρτηση στο Facebook, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει μεταξύ άλλων πως "δεν έχουμε αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για τη συγκεκριμένη κατηγορία, και όχι πως το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές", ενώ συμπληρώνει πως "άγνωστο προφίλ αποτελεσματικότητας εννοούμε την πιθανότητα μειωμένης ανοσοαπόκρισης για εκείνους που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία".

Αναλυτικά η ανάρτηση

Eμβόλια και μεταμοσχευμένοι

Η αμερικανική εταιρεία μεταμοσχεύσεων (AST) έχει εκδώσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς, σχετικά με τα εμβόλια COVID-19. Όπως αναφέρεται, το έγγραφο θα υπόκειται σε αλλαγές και θα ενημερώνεται συχνά καθώς διατίθενται νέες πληροφορίες ή δεδομένα. (Το έγγραφό είναι αναρτημένο στην εξής ιστοδελίδα https://www.myast.org/.../2020%2012%2024%20COVID19...)

Οι περισσότεροι μεταμοσχευμένοι και οι υποψήφιοι για μεταμόσχευση εμπίπτουν στην κατηγορία "άτομα υψηλού κινδύνου λόγω υποκείμενων ιατρικών παθήσεων". Η συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών (ΑCIP) των αμερικανικών κέντρων ελέγχου λοιμώξεων (CDC) σημειώνει ότι τα άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρό COVID-19.

Επιπλέον, εξηγούν πως εάν τα άτομα αυτά εμβολιαστούν, θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με το άγνωστο προφίλ ασφάλειας. Σε αυτή την περίπτωση "άγνωστο προφίλ ασφάλειας" εννοούμε πως - όπως και με τις έγκυες- απλά δεν έχουμε αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για τη συγκεκριμένη κατηγορία, και όχι πως το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές. Άγνωστο προφίλ αποτελεσματικότητας εννοούμε την πιθανότητα μειωμένης ανοσοαπόκρισης για εκείνους που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία

Μεταφέρω εδώ κάποια από τα απαντημένα ερωτήματα αναφορικά με τη δυνατότητα χρήσης COVID-19 εμβολίων από μεταμοσχευμένους ασθενείς, όπως αναφέρονται στο φυλλάδιο της αμερικανικής εταιρείας μεταμοσχεύσεων.

Μπορεί ένας παραλήπτης μοσχεύματος να λάβει το εμβόλιο ακόμα κι αν είχε κολλήσει κορωνοϊό;

Η τρέχουσα οδηγία στις ΗΠΑ είναι να εμβολιαστούν όλοι, ανεξάρτητα από προηγούμενη μόλυνση COVID-19. Υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων όπου ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς επαναμολύνθηκαν, υποδηλώνοντας ίσως έλλειψη επαρκούς ανοσοαπόκρισης ή εξασθενημένη ανοσία μετά την πρώτη μόλυνση.

Εάν πρόκειται να μεταμοσχευτεί κάποιος που είχε νοσήσει με COVID-19, θα πρέπει να περιμένει έως ότου επιλυθούν όλα τα συμπτώματα και η περίοδος απομόνωσης έχει λήξει. Η οδηγία των αμερικανικών κέντρων ελέγχου λοιμώξεων συνιστά επί του παρόντος ότι ο εμβολιασμός πρέπει να αναβληθεί για 90 ημέρες μετά από μόλυνση COVID-19 ή μετά από λήψη αναρρωτικού πλάσματος ή μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα εμβόλια στους αποδέκτες μοσχευμάτων;

Οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna είχαν κάποια δεδομένα από άτομα με ανοσοανεπάρκεια.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 όμως θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω για τους παραλήπτες μοσχεύματος στερεού οργάνου. Οι δέκτες μοσχευμάτων στερεών οργάνων μπορεί γενικά να έχουν χαμηλότερα ποσοστά αντισωμάτων σε σχέση με τους μη μεταμοσχευμένους εμβολιασθέντες. (Η εξασθένιση των τίτλων των αντισωμάτων, συμβαίνει και με τα συνηθισμένα εμβόλια μετά τη μεταμόσχευση). Επίσης, εάν κάποιοι οι ασθενείς εμβολιάστηκαν πριν από τη μεταμόσχευση, μπορεί να έχουν μειωμένη ανοσοπροστασία μετά τη μεταμόσχευση, ειδικά εάν λαμβάνουν θεραπείες που μειώνουν τη λειτουργία των B κυττάρων (π.χ. ριξουτιμάμπη).

Πότε πρέπει να εμβολιαστεί ένας παραλήπτης μοσχεύματος ή υποψήφιος για μεταμόσχευση;

Με βάση προηγούμενες οδηγίες εμβολιασμού για τους δέκτες μοσχεύματος στερεού οργάνου, συνιστάται ο εμβολιασμός σε όλους τους υποψήφιους για μεταμόσχευση και της οικογένειάς τους. Ιδανικά, οι υποψήφιοι για μεταμόσχευση πρέπει να εμβολιάζονται όσο περιμένουν την μεταμόσχευση. Γενικά, τα εμβόλια συνιστώνται περισσότερο από 2 εβδομάδες πριν από τη μεταμόσχευση ή αρχίζουν από 1- 6 μήνες μετά τη μεταμόσχευση Εάν δοθεί πριν από τη μεταμόσχευση, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο δόσεις πριν από τη μεταμόσχευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σκόπιμο να περιμένετε έως 3 μήνες μετά τη μεταμόσχευση για τον εμβολιασμό. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις όπου έχει χορηγηθεί θυμοσφαιρίνη ή ριτουξιμάμπη.

Υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι δέκτες μοσχεύματος στερεού οργάνου σχετικά με το εμβόλιο;

Η στάθμιση των κινδύνων και των οφελών από τον εμβολιασμό είναι πολύ σημαντική.

Γνωρίζουμε πως οι μεταμοσχευμένοι αναπτύσσουν πολύ πιο δυσμενή κλινική εικόνα μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τους μη μεταμοσχευμένους, λόγω συννοσηρότητας ή ανοσοκαταστολής. Ενώ τα δεδομένα για πιθανούς κινδύνους επί του παρόντος είναι λίγα, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των θεωρητικών κινδύνων, ιδίως σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

Τέλος να προσθέσω, πως το ιατρικό ιστορικό είναι πάντα σημαντικό για την ιατρική συμβουλή όσον αφορά τον εμβολιασμό. Για παράδειγμα, το ιστορικό αναφυλαξίας είναι σημαντικό και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην λήψη απόφασης.

Η ενημερωτική φύση του φυλλαδίου της αμερικανικής εταιρείας μεταμοσχεύσεων, ενθαρρύνει επίσης την κοινότητα των μεταμοσχεύσεων να συλλέγει τα δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό, ώστε οι επικαιροποιημένες μελλοντικές συστάσεις να περιέχουν περισσότερα στοιχεία από την πορεία όσων εμβολιάστηκαν. Αυτή είναι μια πολύ καλή σύσταση και για τη χώρα μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Μαρ 2021 | 07:24

Κορονοϊός: Μάχη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ στην Αττική - Φόβοι για έως 3.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται, όπως λένε οι ειδικοί, η κορύφωση του τρίτου κύματος και είναι πολύ πιθανό να δούμε 3.000 νέα κρούσματα ή και παραπάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 08 Μαρ 2021 | 06:40

Φον ντερ Λάιεν: Σημαντικά περισσότερες παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ από τον Απρίλιο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι κατά το β' τρίμηνο του έτους αναμένει την παράδοση περίπου 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κάθε μήνα.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 07 Μαρ 2021 | 21:40

Ιταλία: "Μέσα στο καλοκαίρι θα εμβολιαστούν όλοι", λέει η κυβέρνηση - 20.765 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα εμβολιαστεί ουλάχιστον το 50% του πληθυσμού της Ιταλίας.

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 07 Μαρ 2021 | 19:56

Καταγγελίες για εμβολιασμούς εκτός σειράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Βύρωνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ημέρα του μεγάλου χιονιά στην Αττική, στις 16 Φεβρουαρίου, εμβολιάστηκαν εκτός σειράς αιρετοί του Δήμου Βύρωνα.

ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ 07 Μαρ 2021 | 19:46

Η Αυστρία αναστέλει τους εμβολιασμούς με συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca μετά το θάνατο 49χρονης νοσοκόμας

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, μία 49χρονη γυναίκα πέθανε ως αποτέλεσμα σοβαρών διαταραχών πήξης του αίματος που εμφάνισε μετά τον εμβολιασμό της.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ 07 Μαρ 2021 | 18:39

Παρατηρητήριο Covid: Στο 0,98 ο δείκτης μετάδοσης Rt στην Ελλάδα - 44 ετών ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων

Η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει αύξηση στο μέσο όρο κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνώσεων. Σχεδόν οι μισές μολύνσεις εμφανίζονται στην Αττική (47,7%) και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (11%).

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΞΥΛΟ 07 Μαρ 2021 | 18:37

Νέα Σμύρνη: Επεισόδια μετά από ελέγχους της αστυνομίας - Καταγγελίες για αστυνομική βία [εικόνες - βίντεο]

Πορεία πολιτών προς το Α.Τ Νέας Σμύρνης μετά τα επεισόδια στην πλατεία. Ενταση μετά από ελέγχους της ΔΙ.ΑΣ. 11 προσαγωγές από την αστυνομία. Καταγγελίες για αστυνομική βία. ΕΔΕ ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 07 Μαρ 2021 | 17:54

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα - 569 σε Αττική, 130 σε Θεσσαλονίκη

Στο κόκκινο και πάλι η Αττική - Η κατανομή των 1.133 κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 07 Μαρ 2021 | 17:37

Κορονοϊός: 1.142 νέα κρούσματα - 466 διασωληνωμένοι και 53 θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 205.120 και των θανάτων 6.758.

ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ 07 Μαρ 2021 | 16:52

Σαρώνουν οι μεταλλάξεις στην Ιταλία: Κλείνουν άρον άρον τα σχολεία - Πιστοποιητικό εμβολιασμού χορηγεί η Ρώμη

Μαθήματα εξ αποστάσεως θα παρακολουθούν συνολικά εννέα στους δέκα Ιταλούς μαθητές.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 07 Μαρ 2021 | 16:13

Νέα Σμύρνη: Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και πολιτών μετά από ελέγχους - 11 προσαγωγές [εικόνες - βίντεο]

Σύμφωνα με την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ., ομάδα 30 - 40 ατόμων επιτέθηκε εναντίον αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που διενεργούσαν εκείνη την ώρα ελέγχους στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Βίντεο - καταγγελία για αστυνομική βία.

«ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΘΑΥΜΑ» ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ 07 Μαρ 2021 | 16:00

Μ. Σχοινας: Πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μην χαθεί το καλοκαίρι

"Στόχος μας είναι η διευκόλυνση των ασφαλών μετακινήσεων, ώστε να μη χαθεί το καλοκαίρι", δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς για το πιστοποιητικό εμβολιασμών.

ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ 07 Μαρ 2021 | 13:44

Ασφυξία στις ΜΕΘ της Αττικής: Μόνο δύο νοσοκομεία με διαθέσιμο κρεβάτι - Διασωληνωμένοι ασθενείς και εκτός Εντατικής

Χωρίς κλίνες ΜΕΘ τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής - Διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ