Κορονοϊός: Πάνω από 400 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο - H γεωγραφία εμβολίων

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει σε τουλάχιστον 158 χώρες ή εδάφη, όπου κατοικεί το 93% της ανθρωπότητας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
vaccine

Παρά την αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε ορισμένες χώρες, ο παγκόσμιος εμβολιασμός κατά της Covid-19 συνεχίζει να επιταχύνεται, με πάνω από 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων να έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τουλάχιστον 402,3 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, με περισσότερο από το ένα τέταρτο εξ αυτών στις ΗΠΑ, μέχρι σήμερα στις 18:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με αυτή την καταμέτρηση που καταρτίστηκε με βάση επίσημες πηγές.

Οι πρώτες 100 εκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν μέσα σε δύο μήνες, οι δεύτερες 100 εκατομμύρια σε 20 ημέρες, οι τρίτες 100 σε 15 ημέρες και οι τέταρτες 100 σε 11 ημέρες.

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει σε τουλάχιστον 158 χώρες ή εδάφη, όπου κατοικεί το 93% της ανθρωπότητας. Και αν οι πλούσιες χώρες συνεχίζουν να εξυπηρετούνται καλύτερα, οι φτωχές χώρες ξεκίνησαν τελικά να εμβολιάζουν τους πληθυσμούς τους χάρη στον μηχανισμό Covax.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραήλ... μπρος ολοταχώς

Το Ισραήλ είναι η χώρα που προηγείται μακράν στη μάχη της ανοσοποίησης κατά του νέου κορονοϊού, με σχεδόν το 60% του πληθυσμού του να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Σχεδόν ένας στους δύο Ισραηλινούς έχει λάβει και τη δεύτερη δόση, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία εμβολιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλες χώρες που έχουν ξεπεράσει το ποσοστό 15% του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο (38%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (μεταξύ 35 και 70%), τη Χιλή (28%), τις ΗΠΑ (22%), το Μπαχρέιν (22%) και τη Σερβία (16% μέχρι τις 12 Μαρτίου).

Σε απόλυτους αριθμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κυριαρχούν (113 εκατομμύρια δόσεις), μπροστά από την Κίνα (65 εκατομμύρια στις 14 Μαρτίου), την Ινδία (39 εκατομμύρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (27,6 εκατομμύρια).

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αθροιστικά έχουν χορηγήσει 54,4 εκατομμύρια δόσεις, περίπου το 8,5% του πληθυσμού. Η Μάλτα (21%) οδηγεί, ενώ Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία κινούνται περίπου στον μέσο όρο.

vaccine

Εμβολιασμοί σε φτωχές χώρες χάρη στο Covax

Από τις 13 χώρες "χαμηλού εισοδήματος" (όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα) που έχουν αρχίσει τους εμβολιασμούς, εννέα έχουν ξεκινήσει την καμπάνια τους από τις αρχές Μαρτίου χάρη στις δόσεις που παραδίδονται δωρεάν από τον μηχανισμό Covax, που δημιούργησαν o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Συμμαχία για τα εμβόλια (Gavi), και ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (Cepi).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά μέχρι στιγμής, μόλις το 0,1% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως έχουν γίνει σε χώρες "χαμηλού εισοδήματος", οι οποίες φιλοξενούν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ οι χώρες "υψηλού εισοδήματος" (16% του παγκόσμιου πληθυσμού) συγκεντρώνουν το 58% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί.

Γεωγραφία εμβολίων

Παρά την πρόσφατη αναταραχή γύρω από το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αυτό ήδη χορηγείται σε 100 χώρες ή εδάφη. Κανένα από τα ανταγωνιστικά του δεν έχει καλύτερες επιδόσεις. Χαμηλού κόστους, χρησιμοποιείται σε πλούσιες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.λπ.) καθώς και σε φτωχές χώρες, κυρίως χάρη στον Covax, που είναι ο κύριος προμηθευτής του. Χορηγείται επίσης στην Ινδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουλάχιστον 15 χώρες ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χορήγηση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας τις τελευταίες ημέρες, μετά τις αναφορές για εμφάνιση θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες. Ωστόσο νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πως το εν λόγω εμβόλιο είναι "ασφαλές και αποτελεσματικό" και "δεν συνδέεται" με πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης του ΕΜΑ, πολλές χώρες ανακοίνωσαν την επανέναρξη από αύριο των εμβολιασμών με το εμβόλιο.

Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech (χρήση σε πάνω από 70 χώρες) και της αμερικανικής Moderna (χρήση σε περισσότερες από 40 χώρες), που είναι πιο ακριβά και πιο δύσκολο να αποθηκευτούν, χρησιμοποιούνται κυρίως σε πλούσιες χώρες.

vaccine

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V (χρήση σε περισσότερες από 20 χώρες) και τα κινεζικά εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Sinopharm (χρήση σε περισσότερες από 20 χώρες) και το Sinovac (12 χώρες) χρησιμοποιούνται κυρίως στις χώρες που αναπτύχθηκαν, καθώς και σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Όσον αφορά το εμβόλιο της αμερικανικής Johnson & Johnson, το πρώτο που απαιτεί μόνο μία δόση, έχει λάβει άδεια χρήσης στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την ΕΕ, αλλά μέχρι στιγμής χορηγείται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αφρική.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ 21 Απρ 2021 | 21:36

Νέες οδηγίες του ECDC: Ακόμα και χωρίς μάσκα και αποστάσεις οι συναντήσεις πλήρως εμβολιασμένων ατόμων

Η πρόοδος των εμβολιασμών φέρνει επιστροφή στην κανονικότητα - Ποιες επαφές μπορούν να γίνουν χωρίς μέτρα προστασίας σύμφωνα με το ECDC

ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ 21 Απρ 2021 | 20:18

Έντονος προβληματισμός για την άρνηση πολλών ηλικιωμένων να εμβολιαστούν - Τα ποσοστά των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα

Εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ θα γίνονται και Σάββατα και Κυριακές καθώς επίσης θα διευρυνθεί και το ωράριο

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "LA VANGUARDIA" 21 Απρ 2021 | 19:25

Πόσο κοστίζει το εμβόλιο της Pfizer - Διέρρευσε το συμβόλαιο της εταιρείας με την ΕΕ

Το ποσό που καλείται να πληρώσει η ΕΕ για κάθε δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech - Γιατί θα ανέβει η τιμή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 21 Απρ 2021 | 19:09

Κορονοϊός: Με AstraZeneca ο εμβολιασμός των ηλικιών 30-39 - Έως 12 άτομα στο πασχαλινό τραπέζι

Διπλή μάσκα για τους πιστούς στους ναούς, από τις 22:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, από τις 21:00 την Κυριακή του Πάσχα και από τις 23:00 τη Δευτέρα

ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ 21 Απρ 2021 | 18:38

Χρ. Σταϊκούρας: Επιπλέον 200 εκατ. στους ιδιοκτήτες για τα επαγγελματικά μισθώματα

Σήμερα καταβάλλονται άλλα 200 εκατ. ευρώ προς τους ιδιοκτήτες, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 21 Απρ 2021 | 18:30

Κορονοϊός: 1.418 νέα κρούσματα στην Αττική - 422 στο κέντρο της Αθήνας και 442 στη Θεσσαλονίκη - Τριψήφιος αριθμός στη Λάρισα

Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς του κορονοϊού στην χώρα - Για δεύτερη μέρα, πάνω από εκατό τα κρούσματα στη Λάρισα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 21 Απρ 2021 | 18:19

Κορονοϊός: 3.015 νέα κρούσματα σήμερα - 86 θάνατοι και 831 διασωληνωμένοι

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παρουσιάζει μια ήπια πτωτική σταθεροποιητική τάση με τον δείκτη θετικότητας να υποχωρεί - 3.015 νέα κρούσματα σε 61.323 τεστ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Απρ 2021 | 17:39

Κορονοϊός: 2.600.998 εμβολιασμοί συνολικά στην Ελλάδα και 54.844 σε μία μόνο μέρα - Πόσοι έχουν πάρει την 2η δόση [Πίνακες]

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση των εμβολιασμών ενάντια στον κορονοϊό, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 21 Απρ 2021 | 16:42

Κυψέλη: Στον εισαγγελέα ο dj των κορονοπάρτι στην πλατεία Αγίου Γεωργίου

Ως ύποπτος για παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας, καλείται σε εξηγήσεις ο dj στα πάρτι στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη

Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ LOCKDOWN 21 Απρ 2021 | 16:21

Τι συμβαίνει με τον παππού και τη γιαγιά;- Γιατί οι 65+ αρνούνται να εμβολιαστούν, οι "οργισμένες" αντιδράσεις

Μεγάλος προβληματισμός αλλά και αντιδράσεις για το γεγονός ότι οι ηλικίες 65+ αρνούνται να εμβολιαστούν

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΑ 21 Απρ 2021 | 16:05

Κορονοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson - Οι πρώτες αποφάσεις χωρών της ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό της Johnson & Johnson.

ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ 21 Απρ 2021 | 15:19
«ΕΙΜΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ» 21 Απρ 2021 | 14:39

Γαλλία: "Βομβαρδίζουν" με...εσώρουχα τον πρωθυπουργό για να διαμαρτυρηθούν για το lockdown [Εικόνες]

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex θα παραλάβει πληθώρα...εσώρουχων αυτήν την εβδομάδα από ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων ρούχων σε όλη τη Γαλλία.