Κορονοϊός: Πως μεταδίδεται στο σαλόνι, στο μπαρ και σε μια τάξη - Πώς τα μέτρα σώζουν ζωές [Εικόνες]

Συγκλονιστικά γραφήματα για το πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω του αέρα, στο σαλόνι του σπιτιού, σε ένα μπαρ και σε μια σχολική τάξη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μετάδοση κορονοϊού

Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι για την εξέλιξη της σε παγκόσμια επίπεδο ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα σπάει καθημερινά το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο όσον αφορά τα νέα κρούσματα που εντοπίζονται. Από την έναρξη της πανδημίας οι ειδικοί ανά τον κόσμο διατυμπανίζουν το πόσο σημαντικά είναι τα μέτρα προφύλαξης για τη μη μετάδοση του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεδομένης της έλλειψης αποτελεσματικής θεραπείας και εμβολίου κατά του κορονοϊού, τα μέτρα προστασίας που συνιστούνται από τους αρμόδιους λοιμωξιολόγους είναι τα μόνα εφόδια που έχει η ανθρωπότητα για να προστατευτεί από τον ιό. Η ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας EL PAIS δημοσιεύει μια σειρά γραφημάτων που εξηγούν με απλό τρόπο το πόσο απαραίτητα είναι τα μέτρα κατά του ιού και η τήρησή τους.

Η EL PAIS χρησιμοποιεί τρία παραδείγματα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη τήρηση των μέτρων σε εσωτερικούς χώρους που επισκεπτόμαστε καθημερινά ή συχνά μέσα στην εβδομάδα. Οι χώροι αυτοί είναι το σαλόνι του σπιτιού μας, ένα μπαρ και μια σχολική αίθουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα γραφήματα και τις εικόνες θα αντιληφθείτε και εσείς πολύ εύκολα πόσο αναγκαία είναι τα μέτρα κατά της διασποράς και για ποιο λόγο οι ειδικοί προειδοποιούν συνεχώς για την τήρησή τους. Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται στη μετάδοση του κορονοϊού μέσω αερολυμάτων και όχι με άλλο τρόπο.

Το παράδειγμα του σαλονιού

Η EL PAIS ξεκινά τα παραδείγματά της με το σαλόνι του σπιτιού. Εκεί όπου θα καθίσουν οι οικοδεσπότες με τους φιλοξενούμενούς τους. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, έξι άνθρωποι κάθονται στον συγκεκριμένο χώρο. Με κόκκινο χρώμα είναι ο ασθενής μηδέν, ο άνθρωπος που έχει προσβληθεί από κορονοϊό.

Κορονοϊός μετάδοση σαλόνι

Όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, σε περίπτωση που αυτά τα έξι άτομα που δεν φορούν μάσκα περάσουν τέσσερις ώρες μιλώντας δυνατά στον χώρο του σαλονιού χωρίς να εξαερίζεται θα μολυνθούν όλοι από τον κορονοϊό, ανεξάρτητα από το αν τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Κορονοϊός μετάδοση σαλόνι

Σε περίπτωση που φορούν όλοι μάσκες και παραμείνουν τις ίδιες ώρες κάτω από τις ίδιες συνθήκες στον χώρο η κατάσταση δεν θα αλλάξει δραματικά καθώς από τον ασθενή μηδέν θα κολλήσουν άλλοι τέσσερις αφήνοντας ανεπηρέαστο μόνο τον ένα.

Κορονοϊός μετάδοση σαλόνι


Ο κίνδυνος διασποράς μειώνεται στο ελάχιστο, δηλαδή να μολυνθεί ακόμα ένα άτομο, εφόσον και οι έξι χρησιμοποιούν μάσκες, η διάρκεια της συνάντηση μειωθεί στο μισό και ο χώρος αερίζεται επαρκώς.

Κορονοϊός μετάδοση σαλόνι

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας, περίπου το 31% των εστιών κορονοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου έχουν προκληθεί από συγκεντρώσεις οικογένειας ή φίλων σε κλειστούς χώρους σπιτιών.

Το παράδειγμα του μπαρ

Ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί στα μέτρα προστασίας περιλαμβάνεται και το ωράριο των μπαρ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συγκεκριμένοι χώροι αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης καθώς κάθε ξέσπασμα κορονοϊού σε νυχτερινά κέντρα μολύνει κατά μέσο όρο 27 άτομα.

Όπως θα δείτε στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται ένα μπαρ του οποίου η χωρητικότητα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και σε αυτό έχουν συγκεντρωθεί 15 πελάτες και 3 άτομα προσωπικό. Ο ασθενής με κορονοϊό βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας, της οποίας τα παράθυρα είναι κλειστά ενώ υπάρχει μηχανικός εξαερισμός.

Κορονοϊός μετάδοση μπαρ

Μετά από 6 ώρες κάτω από αυτές τις συνθήκες θα έχουν κολλήσει κορονοϊό 14 πελάτες και ένα άτομο από το προσωπικό.

Κορονοϊός μετάδοση μπαρ

Σε περίπτωση όλοι όσοι βρίσκονται στον χώρο φορούν μάσκες υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούν 8 άτομα.

Κορονοϊός μετάδοση μπαρ

Εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και το μέτρο της μάσκας αλλά και υπάρχει μηχανικός εξαερισμός και ο χρόνος παραμονής στο χώρο μειωθεί κατά δύο ώρες, ο κίνδυνος μόλυνσης ελαχιστοποιείται αφού κινδυνεύει να μολυνθεί μόλις ένας άνθρωπος. Αυτός θα είναι η παρέα του ασθενή 0 που κάθεται κοντά στον φορέα.

Κορονοϊός μετάδοση μπαρ

Το παράδειγμα του σχολείου

Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα η δυναμική της μετάδοσης σε μια σχολική αίθουσα αλλάζει τελείως ανάλογα με το αν ο φορέας είναι μαθητής ή δάσκαλος και αυτό γιατί οι εκπαιδευτικοί μιλούν περισσότερο από τους μαθητές και με μεγαλύτερη ένταση. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που είναι και το πιο επικίνδυνο ο ασθενής 0 είναι ο καθηγητής ενώ η αίθουσα δεν εξαερίζεται και κανένας δεν φοράει μάσκα στην τάξη.

Κορονοϊός μετάδοση τάξη

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εάν οι μαθητές περάσουν δύο ώρες στην σχολική αίθουσα με τον καθηγητή που είναι φορέας του κορονοϊού υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν μέχρι και 12 μαθητές.

Κορονοϊός μετάδοση τάξη

Ο κίνδυνος μειώνεται κάτω από το μισό εφόσον όλοι οι μαθητές και ο εκπαιδευτικός φορούν μάσκα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κίνδυνος αφορά πέντε μαθητές οι οποίοι δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί ποιοι θα μολυνθούν καθώς τα αερολύματα κατανέμονται τυχαία στην αίθουσα.

Κορονοϊός μετάδοση τάξη

Εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα και ο χώρος αερίζεται επαρκώς αλλά και αν μειωθεί ο χρόνος παραμονής στην τάξη από δύο ώρες σε μία τότε ο κίνδυνος διασποράς ελαχιστοποιείται.

Κορονοϊός μετάδοση τάξη

Ο ρόλος της απόστασης και της έντασης της φωνής

Τα αερολύματα είναι ένας από τους 3 τρόπους μετάδοσης του κορονοϊού. Χωρίς επαρκή εξαερισμό, αυτά παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα ενός κλειστού χώρου ενώ γίνονται όλο και πιο πυκνά καθώς περνά η ώρα. Η απόσταση που μπορεί να έχει κάποιος σε ένα κλειστό χώρο μπορεί να αποτελέσει στην αρχή ένα πρώτο μέτρο προστασίας, ωστόσο η παραμονή για πολύ ώρα στον ίδιο κλειστό χώρο αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο μόλυνσης στον ιό.

Κορονοϊός Μετάδοση

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η ένταση της φωνής παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη μετάδοση του ιού σε κλειστό χώρο. Και αυτό γιατί η ομιλία με δυνατή της ένταση της φωνής ή το τραγούδι πολλές φορές απελευθερώνει 50 φορές περισσότερα σωματίδια από ιούς απ' ότι όταν δεν μιλάμε καθόλου.

Μετάδοση κορονοϊός


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 26 Νοε 2020 | 17:54

Κορονοϊός: Στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου το Λονδίνο - Το lockdown φεύγει, τα μέτρα μένουν

Μόνο τρεις περιοχές της Αγγλίας τέθηκαν στην χαμηλότερη κατηγορία του κορονοϊού: Νήσος Γουάιτ, Κορνουάλη και Νησιά Σίλι.

ΣΟΒΑΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ 26 Νοε 2020 | 17:42

Κορονοϊός: Στην Αθήνα το C-130 με τους τρεις ασθενείς σε ειδική κάψουλα - Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία [εικόνες]

Πρόκειται για την πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών με κορονοϊό από νοσοκομείο της ανατολικής Μακεδονίας.

ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 26 Νοε 2020 | 17:38

Αποστολή εμβολίων κορονοϊού: Έτοιμες οι πρώτες αποθήκες υπερψύχους - Στήνονται στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ [Εικόνες]

Σε πολλές αποθήκες ψυχρής αποθήκευσης στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, οι εργαζόμενοι προετοιμάζονται για ένα κύμα αποστολών εμβολίων κορονοϊού.

ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ 26 Νοε 2020 | 16:54

"Βόμβα" από Financial Times: Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό διατυπώνουν οι Financial Times

ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΦΟΤΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ 26 Νοε 2020 | 16:42

Αλβέρτος Μπουρλά: Ο Έλληνας επικεφαλής της Pfizer θέλει να σχεδιάσει "τον παγκόσμιο χάρτη της δημόσιας υγείας"

Ο Έλληνας Αλβέρτος Μπουρλά ανακοίνωσε πως θέλει "να σχεδιάσει τον παγκόσμιο χάρτη της δημόσιας υγείας"

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣΤ 26 Νοε 2020 | 16:39

Κορονοϊός - Πάτρα: Γέννα 16χρονης έβαλε σε καραντίνα 10 γιατρούς και νοσηλευτές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Συναγερμός έχει σημάνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου καθώς σε καραντίνα μπήκαν 10 γιατροί και νοσηλευτές μετά από μία γέννα 16χρονης με κορονοϊό.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ 26 Νοε 2020 | 16:20

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών

Για τους δύο πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής οι προθεσμίες έληγαν στις 30 Νοεμβρίου και στις 30 Ιανουαρίου

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 26 Νοε 2020 | 16:00

Κορονοϊός: Συναγερμός για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα - Φόβοι μην γίνει όπως του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Ο εορτασμός του Άγιου Ανδρέα να μην γίνει εστία υπερμετάδοσης στην Πάτρα προειδοποιεί ο Στέλιος Πέτσας

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΒΕΛΤΙΟΥΜΕΝΗ 26 Νοε 2020 | 15:06

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Γιατί παίρνει εξιτήριο την επόμενη εβδομάδα από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός - Το νέο ανακοινωθέν

Οι γιατροί αποφάσισαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να παραμείνει για λίγες ημέρες ακόμη στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός - Νοσηλεύεται με κορονοϊό

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 26 Νοε 2020 | 15:00

Κορονοϊός: Μάσκες ναι, αποστάσεις... όχι - Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα [Εικόνες]

Με μάσκες αλλά χωρίς να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας λόγω κορονοϊού, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας και στην πλατεία Κλαυθμώνος.

33 ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ 26 Νοε 2020 | 14:52

Συνταγή ανθρωπιάς: Μαγειρεύουν για τους ήρωες των νοσοκομείων οι εστιάτορες της Σίνδου [εικόνες]

Με σύνθημα "Μαγειρεύοντας για ήρωες", συνολικά 33 εστιάτορες της Σίνδου μαγειρεύουν για το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων και κλινικών Covid της Θεσσαλονίκης.

26 Νοε 2020 | 14:23

Οι άνθρωποι με αυτή την ομάδα αίματος κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν κορονοϊό

Πώς επηρεάζει η ομάδα αίματος τις πιθανότητες να κολλήσεις κορονοϊό;

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 26 Νοε 2020 | 14:18

Κορονοϊός - Σουηδία: Η ανοσία της αγέλης απέτυχε - Αυξάνονται οι νεκροί, αυστηροποιούνται τα μέτρα

Αυξάνονται οι νεκροί από κορονοϊό στη Σουηδία που αυστηροποιήσει τα μέτρα και βάζει τέλος στο αφήγημα της ανοσία της αγέλης.