Follow us

Κορονοϊός: Πόση ώρα χρειάζεται για να κολλήσει κάποιος σε σπίτι, γραφείο, σχολείο και εστιατόριο [Γράφημα]

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα διαδραστικό εργαλείο που αναλύει πόση ώρα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μεταδίδεται ο κορονοϊός

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Επιστήμονες του πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ, ανέπτυξαν ένα διαδραστικό εργαλείο που αναλύει πόση ώρα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μεταδίδεται ο κορονοϊός από έναν φορέα του ιού σε κλειστό χώρο, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη διασπορά.

Αναλύοντας μια σειρά μαθηματικών εξισώσεων, οι Αμερικανοί επιστήμονες δούλεψαν επάνω σε διάφορα σενάρια για το ρίσκο του να βρίσκεται κάποιος στον ίδιο χώρο με έναν φορέα του κορονοϊού καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η ασφαλέστερη προστασία ενάντιο στη μετάδοση είναι ο επαρκής εξαερισμός και η συνεπής χρήση μάσκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλη η έρευνα των επιστημόνων μετατράπηκε σε ένα διαδραστικό εργαλείο το οποίο αναμένεται να ανέβει στο διαδίκτυο για χρήση από όλους. Σε αυτό, ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να δει πόσο ασφαλής και για πόση ώρα μπορεί να μείνει σε καθημερινούς χώρους, όπως στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο.

Ο χρήστης θα εισάγει πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες για τις οποίες θέλει να δει κατά πόσο είναι ασφαλής. Για παράδειγμα, σε πόση ώρα μπορεί να κολλήσει κάποιος από φορέα όταν βρίσκεται σε ένα σπίτι τάδε τετραγωνικών μέτρων. Στο γράφημα που φέρνει η Daily Mail στη δημοσιότητα παρατίθενται κάποια παραδείγματα.

Το παράδειγμα του σπιτιού

Ενόψει εορτών των Χριστουγέννων και εν αναμονή της ανακοίνωση των μέτρων χαλάρωσης του lockdown το παράδειγμα του σπιτιού είναι το πιο χαρακτηριστικό. Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στο γράφημα όταν βρίσκονται δύο άτομα σε ένα σπίτι, το υγιές μέλος είναι ασφαλές από το να κολλήσει κορονοϊό μέχρι και 7 μέρες.

Μετάδοση κορονοϊός\

Ο χρόνος ασφάλειας μειώνεται ανάλογα με τα άτομα που παραμένουν για ώρα στο σπίτι. Έτσι ο χρόνος ασφάλειας μειώνεται τρεις ημέρες όταν προστίθεται ένα άτομα, σε δύο μέρες όταν συνυπάρχουν τέσσερα άτομα, σε 40 ώρες όταν αυξάνονται σε πέντε και αρκούν 18 ώρες για να κολλήσει κάποιος όταν τα άτομα γίνονται δέκα στο ίδιο σπίτι. Το ρίσκο αυξάνεται κατακόρυφα όταν βρίσκονται 100 άτομα στο ίδιο σπίτι... καθώς χρειάζονται μόλις δύο ώρες για να μεταδοθεί ο ιός. Ανάλογοι είναι οι χρόνοι και για το γραφείο, καθώς οι χώροι υπολογίζονται περίπου οι ίδιοι, όσον αφορά τα τετραγωνικά.

Τι συμβαίνει με τα σχολεία

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το άνοιγμα των σχολεία πριν ή μετά τις γιορτές με τις απόψεις των ειδικών να διίστανται. Σύμφωνα με το διαδραστικό εργαλείο του MIT οι χρόνοι ασφαλείας είναι ίδιο με αυτούς ενός σπιτιού σε συνάθροιση με το πόσα άτομα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Μόνο που η συνάθροιση 100 ατόμων στον ίδιο χώρο στο σχολείο είναι πολύ πιο ρεαλιστικό από αυτό ενός σπιτιού, όπως γίνεται για παράδειγμα όταν μαζεύονται όλοι οι μαθητές ενός σχολείο σε έναν χώρο για τις σχολικές εορτές.

Σχολείο - Μάσκα

Ο χρόνος ασφαλείας στα εστιατόρια

Στο γράφημα παρατίθεται και το παράδειγμα των εστιατορίων. Σύμφωνα με αυτό χρειάζονται δύο ώρες για να μεταδοθεί ο ιός από τον φορέα όταν βρίσκονται 50 άτομα σε αυτό, λίγο παραπάνω από μια ώρα όταν βρίσκονται 100, περίπου μισή ώρα όταν βρίσκονται 200, 24 λεπτά όταν αυξάνονται σε 300, 16 λεπτά όταν οι θαμώνες είναι 500 και μόλις δέκα λεπτά όταν βρίσκονται 1000 άτομα στον ίδιο χώρο.

εστιατορια μασκες

Μάσκα και επαρκής εξαερισμός η καλύτερη προστασία

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εξωτερικοί χώροι θεωρούνται πιο ασφαλείς από τους εσωτερικούς για να κολλήσει κάποιος κορονοϊό και ο συνωστισμός πολλών ατόμων μεγαλώνει κατά πολύ το ρίσκο, δεδομένα για τα οποία προειδοποιούν καθημερινά οι ειδικοί.

Το διαδραστικό αυτό εργαλείο μπορεί και εξομοιώνει και πραγματικές συνθήκες για να υπολογίσει το ρίσκο μετάδοσης. Για παράδειγμα, όταν βρίσκονται δέκα άτομα όλα σε νεαρή ηλικία, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από την περίπτωση που κάποια από αυτά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με την έρευνα, αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα για μη επαρκή εξαερισμό στο σπίτι, όταν υποθετικά κάνει κρύο έξω και κλείνουν το παράθυρο.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού είναι η συνεπής χρήση μάσκας και ο σωστός εξαερισμός.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Ιουν 2022 | 15:38

Κορονοϊός: Εκτοξεύθηκαν στα 20.084 τα νέα κρούσματα - 3.664 επαναλοιμώξεις, 16 θάνατοι και 95 διασωληνωμένοι

Νέα μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Καταγράφηκαν 20.084 νέα σε ένα 24ωρο. 3.664 επαναλοιμώξεις,16 νεκροί και 95 διασωληνωμένοι.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 28 Ιουν 2022 | 12:08

Μαγιορκίνης: Ποιος δείκτης θα κρίνει τη λήψη μέτρων κατά του κορονοϊού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου αναμένονται μεγάλα νούμερα σε κρούσματα κορονοϊού που θα κινηθούν μεσοσταθμικά στα 20.000.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 28 Ιουν 2022 | 11:40

Πώς παρακάμπτουν την ανοσία οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5: Πιο βαριά συμπτώματα, με διπλάσια πιθανότητα θανάτου

Οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 & ΒΑ.5 της Όμικρον είναι πιο μεταδοτικές, σημειώνει ο καθηγητής Γ. Ατσαλάκης. Διπλάσια πιθανότητα θανάτου και πενταπλάσια πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 28 Ιουν 2022 | 09:47

Κρήτη: Τρία βρέφη νοσηλεύονται με κορονοϊό στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Τρία νεογνά με κορονοϊό νοσηλεύονται στη Μονάδα Νεογνών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ 28 Ιουν 2022 | 08:24

Κορονοϊός: Η προσωρινή διακοπή ενός ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου διπλασιάζει τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση

Η προσωρινή διακοπή της θεραπείας με το ευρέως συνταγογραφούμενο ανοσοκασταλτικό φάρμακο μεθοτρεξάτη, μπορεί να διπλασιάσει τα παραγόμενα αντισώματα στον οργανισμό τους.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 28 Ιουν 2022 | 08:19

Τζανάκης: Θα φτάσουμε τα 30.000 κρούσματα – Μετά τις 15 Ιουλίου η κορύφωση της πανδημίας

Ο καθηγητής τόνισε ότι η ανοδική πορεία των κρουσμάτων θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 28 Ιουν 2022 | 07:30

Ερχεται εκτίναξη κρουσμάτων κορονοϊού με 20.000 την ημέρα: Χωρίς φρένο το έκτο κύμα της πανδημίας

Η κορύφωση του έκτου κύματος κορονοϊού αναμένεται στα μέσα Ιουλίου. Οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ALPHA 27 Ιουν 2022 | 19:48

Τέταρτη δόση εμβολίου κορονοϊού για τους άνω των 30: 10.000 ραντεβού μέσα σε λίγες ώρες [Βίντεο]

Η ανταπόκριση των πολιτών είναι πολύ θερμή, αφού μέσα σε λίγες ώρες κλείστηκαν περίπου 10.000 ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού

ΤΙ ΕΙΠΕ 27 Ιουν 2022 | 19:29

Θετική στον κορονοϊό η Νίκη Κεραμέως - Το μήνυμά της σε εκδήλωση στο Ζάππειο [Βίντεο]

Απευθυνόμενη στους καλεσμένους της εκδήλωσης, η Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι δεν βρίσκεται εκεί λόγω κορονοϊού.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Ιουν 2022 | 19:15

Κορονοϊός: "Μαύρη" πρόβλεψη Μαγιορκίνη για πάνω από 20.000 κρούσματα αύριο - Πότε κορυφώνεται το νέο κύμα

Κορύφωση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα βλέπουν οι ειδικοί έως τις 15 Ιουλίου - Πάνω από τις 20.000 διαγνώσεις αύριο

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 27 Ιουν 2022 | 16:19

Κορονοϊός: Σχεδόν 4500 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 727 στη Θεσσαλονίκη - Δείτε τον χάρτη της διασποράς

Σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα κορονοϊού στο Λεκανοπέδιο Αττικής - Η κατανομή ανά περιοχή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 27 Ιουν 2022 | 15:41

Κορονοϊός: 7.682 νέα κρούσματα και 1.382 επαναλοιμώξεις - 12 θάνατοι, 97 διασωληνωμένοι

Αναλυτικά τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους ασθενείς που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 27 Ιουν 2022 | 12:58

Δεν αυξάνεται τελικά ο ΦΠΑ στις μάσκες - Παραμένει στο 6% λόγω έξαρσης της πανδημίας, λέει ο Γεωργιάδης

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα γίνει για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα.