Κορονοϊός: Πόση ώρα χρειάζεται για να κολλήσει κάποιος σε σπίτι, γραφείο, σχολείο και εστιατόριο [Γράφημα]

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα διαδραστικό εργαλείο που αναλύει πόση ώρα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μεταδίδεται ο κορονοϊός

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Επιστήμονες του πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ, ανέπτυξαν ένα διαδραστικό εργαλείο που αναλύει πόση ώρα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μεταδίδεται ο κορονοϊός από έναν φορέα του ιού σε κλειστό χώρο, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη διασπορά.

Αναλύοντας μια σειρά μαθηματικών εξισώσεων, οι Αμερικανοί επιστήμονες δούλεψαν επάνω σε διάφορα σενάρια για το ρίσκο του να βρίσκεται κάποιος στον ίδιο χώρο με έναν φορέα του κορονοϊού καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η ασφαλέστερη προστασία ενάντιο στη μετάδοση είναι ο επαρκής εξαερισμός και η συνεπής χρήση μάσκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλη η έρευνα των επιστημόνων μετατράπηκε σε ένα διαδραστικό εργαλείο το οποίο αναμένεται να ανέβει στο διαδίκτυο για χρήση από όλους. Σε αυτό, ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να δει πόσο ασφαλής και για πόση ώρα μπορεί να μείνει σε καθημερινούς χώρους, όπως στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο.

Ο χρήστης θα εισάγει πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες για τις οποίες θέλει να δει κατά πόσο είναι ασφαλής. Για παράδειγμα, σε πόση ώρα μπορεί να κολλήσει κάποιος από φορέα όταν βρίσκεται σε ένα σπίτι τάδε τετραγωνικών μέτρων. Στο γράφημα που φέρνει η Daily Mail στη δημοσιότητα παρατίθενται κάποια παραδείγματα.

Το παράδειγμα του σπιτιού

Ενόψει εορτών των Χριστουγέννων και εν αναμονή της ανακοίνωση των μέτρων χαλάρωσης του lockdown το παράδειγμα του σπιτιού είναι το πιο χαρακτηριστικό. Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στο γράφημα όταν βρίσκονται δύο άτομα σε ένα σπίτι, το υγιές μέλος είναι ασφαλές από το να κολλήσει κορονοϊό μέχρι και 7 μέρες.

Μετάδοση κορονοϊός\

Ο χρόνος ασφάλειας μειώνεται ανάλογα με τα άτομα που παραμένουν για ώρα στο σπίτι. Έτσι ο χρόνος ασφάλειας μειώνεται τρεις ημέρες όταν προστίθεται ένα άτομα, σε δύο μέρες όταν συνυπάρχουν τέσσερα άτομα, σε 40 ώρες όταν αυξάνονται σε πέντε και αρκούν 18 ώρες για να κολλήσει κάποιος όταν τα άτομα γίνονται δέκα στο ίδιο σπίτι. Το ρίσκο αυξάνεται κατακόρυφα όταν βρίσκονται 100 άτομα στο ίδιο σπίτι... καθώς χρειάζονται μόλις δύο ώρες για να μεταδοθεί ο ιός. Ανάλογοι είναι οι χρόνοι και για το γραφείο, καθώς οι χώροι υπολογίζονται περίπου οι ίδιοι, όσον αφορά τα τετραγωνικά.

Τι συμβαίνει με τα σχολεία

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το άνοιγμα των σχολεία πριν ή μετά τις γιορτές με τις απόψεις των ειδικών να διίστανται. Σύμφωνα με το διαδραστικό εργαλείο του MIT οι χρόνοι ασφαλείας είναι ίδιο με αυτούς ενός σπιτιού σε συνάθροιση με το πόσα άτομα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Μόνο που η συνάθροιση 100 ατόμων στον ίδιο χώρο στο σχολείο είναι πολύ πιο ρεαλιστικό από αυτό ενός σπιτιού, όπως γίνεται για παράδειγμα όταν μαζεύονται όλοι οι μαθητές ενός σχολείο σε έναν χώρο για τις σχολικές εορτές.

Σχολείο - Μάσκα

Ο χρόνος ασφαλείας στα εστιατόρια

Στο γράφημα παρατίθεται και το παράδειγμα των εστιατορίων. Σύμφωνα με αυτό χρειάζονται δύο ώρες για να μεταδοθεί ο ιός από τον φορέα όταν βρίσκονται 50 άτομα σε αυτό, λίγο παραπάνω από μια ώρα όταν βρίσκονται 100, περίπου μισή ώρα όταν βρίσκονται 200, 24 λεπτά όταν αυξάνονται σε 300, 16 λεπτά όταν οι θαμώνες είναι 500 και μόλις δέκα λεπτά όταν βρίσκονται 1000 άτομα στον ίδιο χώρο.

εστιατορια μασκες

Μάσκα και επαρκής εξαερισμός η καλύτερη προστασία

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εξωτερικοί χώροι θεωρούνται πιο ασφαλείς από τους εσωτερικούς για να κολλήσει κάποιος κορονοϊό και ο συνωστισμός πολλών ατόμων μεγαλώνει κατά πολύ το ρίσκο, δεδομένα για τα οποία προειδοποιούν καθημερινά οι ειδικοί.

Το διαδραστικό αυτό εργαλείο μπορεί και εξομοιώνει και πραγματικές συνθήκες για να υπολογίσει το ρίσκο μετάδοσης. Για παράδειγμα, όταν βρίσκονται δέκα άτομα όλα σε νεαρή ηλικία, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από την περίπτωση που κάποια από αυτά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με την έρευνα, αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα για μη επαρκή εξαερισμό στο σπίτι, όταν υποθετικά κάνει κρύο έξω και κλείνουν το παράθυρο.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού είναι η συνεπής χρήση μάσκας και ο σωστός εξαερισμός.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 16 Ιαν 2021 | 13:51

Στο νοσοκομείο Ελπίς ο Κικίλιας μαζί με τον κ. Τάσο και τον κ. Νίκο που εμβολιάστηκαν

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο νοσοκομείο όπου εμβολιάζονται από το πρωί για τον κορονοϊό άνθρωποι άνω των 85 ετών.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ 16 Ιαν 2021 | 13:28

Λαικές αγορές: Από Δευτέρα επιστρέφουν πλαστικά και βιομηχανικά προιόντα στους πάγκους

Τι ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 16 Ιαν 2021 | 11:37

Τέστ κορονοϊού: Δείγμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα; - Τι δείχνει το "κρας τεστ" των ειδικών

Σύγκριση της ευαισθησίας και κόστους των τεστ για τη λοίμωξη SARS-COV-2 σε δείγματα σιέλου έναντι ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ 16 Ιαν 2021 | 08:59

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 - Η κ. Κασσιανή στον Ευαγγελισμό και ο κ. Χρήστος στη Βέροια [εικόνες]

Η πανδημία που ταλαιπωρεί ακόμα τον πλανήτη, έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Ξεκινούν οι εμβολιασμοί.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 16 Ιαν 2021 | 08:39

Τι συμβαίνει με τα εμβόλια της Pfizer - Γιατί καθυστερούν - Ανησυχία στην Ευρώπη

Γιατί η εταιρεία Pfizer θα μειώσει προσωρινά τις παραδόσεις του εμβολίου της για τον κορονοϊό στην Ευρώπη - Σοβαρή ανησυχία στην ΕΕ - Καθησυχάζει η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 15 Ιαν 2021 | 23:17

Παραδοχή ΠΟΥ για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού: "Είμαστε παράλυτοι, μπερδεμένοι..."

Το θέμα των ταξιδίων πρέπει να οργανωθεί καλύτερα, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ 15 Ιαν 2021 | 22:16

Εξαδάκτυλος: Δεν ξεπεράσαμε το δεύτερο κύμα - "Ανάγκα και Θεοί πείθονται" [Βίντεο]

"Υπάρχει ανάγκη για την οικονομία, έχουμε περίπου 72 μέρες σε lockdown - Πρέπει να αποκατασταθεί το εισόδημα των νοικοκυριών" εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ

ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 21:47

Κορονοϊός: Η Βρετανία κλείνει όλες τις ταξιδιωτικές οδούς από τη Δευτέρα - Σε καραντίνα όλοι οι ταξιδιώτες

Το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 20:47

Πώς θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ EMVOLIO.GOV.GR 15 Ιαν 2021 | 20:07

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 75.000 οι εμβολιασμένοι στη χώρα - Πού έγιναν τα περισσότερα εμβόλια

Σε ποιες περιοχές έχουν γίνει οι περισσότεροι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού - Πώς κλείνετε ραντεβού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 15 Ιαν 2021 | 19:44

Ανησυχία στην Ευρώπη για τα εμβόλια: Καθησυχαστική η Φον ντερ Λάιεν - "Θα παραδοθούν κανονικά το πρώτο τρίμηνο του 2021"

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως οι δόσεις των εμβολίων θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα - Η ανακοίνωση της Pfizer και η επιστολή 6 κρατών της ΕΕ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 15 Ιαν 2021 | 19:42

Κορονοϊός: Τι οδήγησε τους λοιμωξιολόγους στην απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Kαταγράφηκε σημαντική συμμόρφωση μέσα στις γιορτές. Mείωση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη την Επικράτεια