Κορονοϊός: Καλά νέα - Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και στη βρετανική μετάλλαξη

Αποτελεσματικό και στη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού το εμβόλιο της AstraZeneca

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη είναι αποτελεσματικό στο νέο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία όπως και στις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν προηγουμένως.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας "The Independent" που δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας, το εμβόλιο που αναπτύσσει η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε παρόμοια επίπεδα προστασία απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη, γνωστή ως Β.1.1.7, παρόμοια με αυτά που έχει έναντι του αρχικού στελέχους του ιού.

Η Σάρα Γκίλμπερτ, εκ των ερευνητών που ανέπτυξαν το εμβόλιο, δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στην αγγλική παραλλαγή, μπορεί να χρειασθεί να προσαρμοσθεί σε μελλοντική παραλλαγή του ιού. Εργαζόμαστε με την AstraZeneca για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας που απαιτείται για μία αλλαγή στελέχους, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα, στην ίδια γραμμή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποφάσισε να μην χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες άνω των 65 ετών και να προχωρήσει άμεσα - στις 12 Φεβρουαρίου- στον εμβολιασμό των ηλικιών από 60 έως 64 με το εμβόλιο αυτό.

Όπως ανακοινώθηκε, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου και η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία.

Μειώνει και τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού

Τα αισιόδοξα μηνύματα δεν τελειώνουν εκεί καθώς σύμφωνα με άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό μειώνει δραστικά την εξάπλωση του ιού. Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που τεκμηριώνεται με στοιχεία ότι μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού.

Ειδικότερα, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στους New York Times αναφέρεται ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca όχι μόνο προστατεύει τους ανθρώπους από τον κορονοϊό και έχει ουσιαστική δράση εναντίον του αλλά επίσης επιβραδύνει ουσιαστικά τη μετάδοση του ιού. Η συγκεκριμένη διαπίστωση ενισχύει τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού ως τη καλύτερη δυνατή λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ερευνητές εξέταζαν κάθε εβδομάδα τους εμβολιαζόμενους, ελέγχοντας κατά πόσο υπάρχουν σταγονίδια του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, όσοι έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca, ακόμα και αυτοί που νοσούσαν από κορονοϊό έκαναν rapid test. Αν δεν υπάρχαν σωματίδια του ιού στη μύτη και το στόμα από τα οποία από τα οποία διασπίρεται ο κορονοϊός, ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όπως διαπιστώθηκε, παρατηρήθηκε μείωση των σωματιδίων της τάξης του 67% σε όσους έκαναν το συγκεκριμένο εμβόλιο. Κάποιοι από τους ερευνητές είναι επιφυλακτικοί και αναμένουν και τα αποτελέσματα άλλων ερευνών για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα. Ωστόσο η αισιοδοξία είναι μεγάλη στη Βρετανία για τα ευρήματα της μελέτης η οποία θα πρέπει να εξετασθεί από ομοτίμους πριν δημοσιευθεί.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, ο Άντριου Πόλαρντ, εξήγησε σήμερα στο BBC πως αυτό το εμβόλιο μπορεί να έχει "τεράστιο αντίκτυπο" όσον αφορά τη μετάδοση, διευκρινίζοντας πάντως πως αυτά τα τεστ είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την εμφάνιση των παραλλαγμένων στελεχών και ότι "αυτός ο ιός προσπαθεί με κάθε θυσία να βρει τρόπους για να συνεχίσει να μεταδίδεται".

Astrazeneca

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτήρισε καταπληκτικά τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας. Μιλώντας στο BBC, ο Ματ Χάνκοκ τόνισε πως "πλέον γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης μειώνει επίσης τη μεταδοτικότητα και αυτό θα μας βοηθήσει όλους να βγούμε από αυτήν την πανδημία. Πρέπει να δώσουμε σε όλους τους πολίτες τη σιγουριά, πως το εμβόλιο όχι μόνο τους κρατά ασφαλείς αλλά βοηθά και στο να μην μεταδίδουν τον ιό".

Αποτελεσματικότητα στο 76% από την πρώτη δόση

Παράλληλα, η μελέτη δείχνει αποτελεσματικότητα 76% κατά των μολύνσεων έπειτα από μια πρώτη δόση, η οποία διατηρείται για τρεις μήνες. Η αποτελεσματικότητα σκαρφαλώνει στο 82% έπειτα από μια δεύτερη δόση του εμβολίου, που χορηγείται τρεις μήνες αργότερα.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της κυβέρνησης η οποία, θέλοντας να προχωρήσει ευρύτερα σε εμβολιασμούς, είχε αποφασίσει να αναβάλει έως και 12 εβδομάδες τη δεύτερη δόση ώστε να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αυτή τη στιγμή στη χώρα χρησιμοποιούνται δύο εμβόλια, αυτό των AstraZeneca/Οξφόρδης και αυτό των Pfizer/BioNTech, στα οποία την άνοιξη θα προστεθεί το εμβόλιο της Moderna.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ενέκρινε εμβόλια ήδη από τον Δεκέμβριο και αποφάσισε να καθυστερήσει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, έχει επικριθεί, ιδιαίτερα από τη Γαλλία. Αντίθετα με το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία δεν συνιστούν τη χορήγηση του εμβολίου στους ανθρώπους κάτω των 65 ετών, έστω κι αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το ενέκρινε για όλους τους ενηλίκους.

Astrazeneca

Ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε πως οι Βρετανοί "αναλαμβάνουν πολλούς κινδύνους σ' αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού". Πριν από την έγκρισή του από την ΕΕ, ο γάλλος πρόεδρος ΕμανουέλΜακρόν είχε εκφράσει αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca: "Σήμερα πιστεύουμε πως είναι σχεδόν αναποτελεσματικό για τους άνω των 65 ετών".

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία έχει χορηγήσει μια πρώτη δόση σε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους, υπολογίζει στον εμβολιασμό για να επιτραπεί μια έξοδος από το αυστηρό lockdown που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει πληγεί σκληρά από τον ιό που έχει στοιχίσει τη ζωή εκεί σε περισσότερους από 108.000 ανθρώπους.

"Αν αυτά τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση στο βαθμό που λέγεται ότι τη μειώνουν, αυτό σημαίνει πως η χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών θα είναι δυνατή νωρίτερα απ' ό,τι θα ήταν αν θα έπρεπε να περιμένουμε τη συλλογική ανοσία", σχολίασε η δρ. Γκίλις Ο'Μπράιαν-Τιρ, πρώην πρόεδρος της Σχολής Φαρμακευτικής Ιατρικής. "Αυτό θα ήταν το Ιερό Δισκοπότηρο της παγκόσμιας ανάπτυξης των εμβολίων", πρόσθεσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ 07 Μαρ 2021 | 18:39

Παρατηρητήριο Covid: Στο 0,98 ο δείκτης μετάδοσης Rt στην Ελλάδα - Στην Αττική το 48% των νέων κρουσμάτων

Η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει αύξηση στο μέσο όρο κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνώσεων. Σχεδόν οι μισές μολύνσεις εμφανίζονται στην Αττική (47,7%) και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (11%).

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΞΥΛΟ 07 Μαρ 2021 | 18:37

Νέα Σμύρνη: Επεισόδια μετά από ελέγχους της αστυνομίας - Καταγγελίες για αστυνομική βία [εικόνες - βίντεο]

Πορεία πολιτών προς το Α.Τ Νέας Σμύρνης μετά τα επεισόδια στην πλατεία. Ενταση μετά από ελέγχους της ΔΙ.ΑΣ. 11 προσαγωγές από την αστυνομία. Καταγγελίες για αστυνομική βία. ΕΔΕ ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 07 Μαρ 2021 | 17:54

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα - 569 σε Αττική, 130 σε Θεσσαλονίκη

Στο κόκκινο και πάλι η Αττική - Η κατανομή των 1.133 κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 07 Μαρ 2021 | 17:37

Κορονοϊός: 1.142 νέα κρούσματα - 466 διασωληνωμένοι και 53 θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 205.120 και των θανάτων 6.758.

ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ 07 Μαρ 2021 | 16:52

Σαρώνουν οι μεταλλάξεις στην Ιταλία: Κλείνουν άρον άρον τα σχολεία - Πιστοποιητικό εμβολιασμού χορηγεί η Ρώμη

Μαθήματα εξ αποστάσεως θα παρακολουθούν συνολικά εννέα στους δέκα Ιταλούς μαθητές.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 07 Μαρ 2021 | 16:13

Νέα Σμύρνη: Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και πολιτών μετά από ελέγχους - 11 προσαγωγές [εικόνες - βίντεο]

Σύμφωνα με την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ., ομάδα 30 - 40 ατόμων επιτέθηκε εναντίον αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που διενεργούσαν εκείνη την ώρα ελέγχους στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Βίντεο - καταγγελία για αστυνομική βία.

«ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΘΑΥΜΑ» ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ 07 Μαρ 2021 | 16:00

Μ. Σχοινας: Πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μην χαθεί το καλοκαίρι

"Στόχος μας είναι η διευκόλυνση των ασφαλών μετακινήσεων, ώστε να μη χαθεί το καλοκαίρι", δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς για το πιστοποιητικό εμβολιασμών.

ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ 07 Μαρ 2021 | 13:44

Ασφυξία στις ΜΕΘ της Αττικής: Μόνο δύο νοσοκομεία με διαθέσιμο κρεβάτι - Διασωληνωμένοι ασθενείς και εκτός Εντατικής

Χωρίς κλίνες ΜΕΘ τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής - Διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ

ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 07 Μαρ 2021 | 13:07

Ένας χρόνος με κορονοϊό: Μια δασκάλα, μια παθολόγος και ένας καταστηματάρχης αφηγούνται πώς άλλαξαν οι ζωές τους

Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο να προσαρμοστούν στους όρους "τηλεκπαίδευση", "τηλεργασία", "αναστολή συμβάσεων", αλλάζοντας άρδην τη ζωή τους.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Μαρ 2021 | 12:45

Σαρώνει την Ελλάδα η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού σε ποσοστό 90%: Προειδοποίηση Τζανάκη για 3.000 κρούσματα την ημέρα

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης δήλωσε ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του κορονοϊού σε ποσοστό 80% με 90%.

ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 07 Μαρ 2021 | 10:01

Οχι, δεν έχουν εμβολιαστεί 1 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα: Εχουν εμβολιαστεί 725.338 άτομα

Είναι λάθος η αναφορά σε ένα εκατ. εμβολιασθέντες. Το σωστό είναι ένα εκατ. εμβολιασμοί.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 07 Μαρ 2021 | 08:23

Προς παράταση του lockdown και μετά τις 16 Μαρτίου - Στο τραπέζι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου

Στη κυβέρνηση τονίζουν πως το άνοιγμα της αγοράς θα πρέπει να είναι αυτή την φορά οριστικό και να μην υπάρξει κανένα πισωγύρισμα. Θα προηγηθεί το λιανεμπόριο από τα σχολεία αυτή τη φορά.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 06 Μαρ 2021 | 21:58

Κορονοϊός: Αυξάνονται κατακόρυφα οι μολύνσεις στην Ιταλία - Στα 23.641 τα νέα κρούσματα

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 23.641 περιστατικά κορονοϊού και 307 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.