Κρέας από καλλιέργεια: Πώς θα "πεισθεί" ο καταναλωτής, οι προοπτικές του

Πόσο μεγάλη είναι η αγορά, πώς θα "πεισθεί" ο καταναλωτής και οι προοπτικές για την Ελλάδα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κρέας από καλλιέργεια:  Πώς θα "πεισθεί" ο καταναλωτής, οι προοπτικές του

Τα προϊόντα που θα συμπληρώσουν και μακροπρόθεσμα θα αντικαταστήσουν ως εναλλακτικές λύσεις πρωτεΐνης το κρέας, που σήμερα απολαμβάνουμε στο τραπέζι μας, έχουν ήδη αρκετές γενιές ιστορία. Με τις πρώτες εναλλακτικές πρωτεΐνες να έχουν ως βάση τη σόγια και τη δεύτερη γενιά να μας προτείνει για το τραπέζι προϊόντα που μοιάζουν μεν οπτικά με το κρέας, αλλά στην ουσία βασίζονται σε φυτά, τώρα ίσως βρίσκεται μπροστά από την πόρτα μας μια νέα λύση, που προς το παρόν έχουμε δει μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ο λόγος για το κρέας που θα καλλιεργείται (σ.σ cultured meat), ένα νέο κόνσεπτ που αναφέρεται σε κρέας που παράγεται μέσα από μια κυτταρική δομή (σ.σ produced via cell structure) και όχι μέσα από σφαγέντα ζώα, "τεχνολογία που έγινε εφικτή χάρη στις εξελίξεις που είχαμε μόλις από το 2007 ουσιαστικά και μετά" όπως εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" η Ελβετή επιστήμονας Μπεντζαμίνα Μπόλαγκ (Benjamina Bollag), συνιδρύτρια και CEO της εταιρίας "Higher Steaks", η οποία ετοιμάζει τεχνολογία, που μέσα στα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει σε προϊόντα που θα δούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

"Βρισκόμαστε στην φάση της έρευνας και της ανάπτυξης και ακόμη εξελίσσουμε τα προϊόντα μας, κάτι που αναμένουμε να κάνουμε για τον επόμενο έναν με ενάμιση χρόνο, μια φάση μετά από την οποία θα προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα και θα περάσουμε μέσα από τις διαδικασίες που αφορούν την τήρηση των σχετικών κανονισμών, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα σε τρία με πέντε χρόνια", εξήγησε η επιστήμονας, που έθεσε μάλιστα και το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο αναμένεται να έχουμε κρέας από κυτταρικές δομές και όχι εκτροφή και σφαγή.

"Το μόνο που θα χρειαστεί για να φτάσουν τα προϊόντα (από το εργαστήριο) στο ράφι είναι να περάσουμε μέσα από τις διαδικασίες του κανονιστικού πλαισίου, της συμμόρφωσης με αυτό, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση", εξηγεί η κα Bollag, που τονίζει πως για το συγκεκριμένο μόνο στάδιο θα υπάρξουν διαφορετικοί χρόνοι. Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο σε όλο τον κόσμο και, για την ακρίβεια, μόνο στην Ελβετία έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία αυτού του κανονιστικού πλαισίου, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο σύνολο του δυτικού κόσμου: "εξαρτάται μεν για την περιοχή για την οποία μιλάμε, αλλά αναφερόμαστε στα επόμενα τρία χρόνια", τονίζει η συνιδρύτρια και CEO της Higher Steaks όταν αναφέρεται στον χρόνο περάτωσης της διαδικασίας αυτής, που θα αφορά τις εγκρίσεις.

Τα πλεονεκτήματα του κρέατος που παράγεται μέσα από μια κυτταρική δομή

"Μιλάμε για κρέας που απαιτεί μέχρι και 100 φορές μικρότερη επιφάνεια γης κι έχει ιδιαίτερα μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μπορούμε να έχουμε αυτό το κρέας χωρίς καμία χρήση αντιβιοτικών" εξηγεί η κα Bollag, που όπως περιέγραψε μέσα από τις παρουσιάσεις της κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ, στην εταιρία της "φτιάχνεται κρέας που είναι το ίδιο, σε μοριακό επίπεδο με το κανονικό αλλά είναι πιο αειφόρο και πιο υγιεινό", αφού καλλιεργείται.

Το κρέας που καλλιεργείται είναι μια σχετικά νέα ιδέα, εκεί όμως που τίθεται ζήτημα σε σχέση με άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως τα πουλερικά, τα αβγά, τα ψάρια κ.ο.κ, που κρίνονται ως πηγές πλήρους πρωτεΐνης με όλα τα αμινοξέα που χρειάζονται για τη λειτουργία του σώματος, είναι στο κατά πόσον μαζί με αυτές τις διατροφικές απαιτήσεις είναι αποδεκτή και η γεύση.

"Ο στόχος είναι το κρέας αυτό να έχει ακριβώς την ίδια γεύση. Δουλεύουμε με το ίδιο στοιχείο, οπότε στην ουσία η δουλειά αφορά την τελειοποίηση της τεχνολογίας. Αν, για παράδειγμα, φτιάχνουμε μια μπριζόλα, (το εγχείρημα) είναι κάπως πιο σύνθετο, αφορά την τελειοποίηση της υφής, αν μιλάμε για λουκάνικο είναι απλό και τα υπόλοιπα προϊόντα βρίσκονται ενδιάμεσα σε επίπεδο δυσκολίας. Μακροπρόθεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο σε ό,τι αφορά τη γεύση όμως", είναι η απάντηση της Ελβετής συνιδρύτριας της Higher Steaks στο σχετικό ερώτημα.

Πόσο μεγάλη είναι η αγορά, πώς θα "πεισθεί" ο καταναλωτής και οι προοπτικές για την Ελλάδα

"Σήμερα η αγορά στην ουσία είναι ανύπαρκτη και ακόμη είμαστε στη φάση ανάπτυξης του προϊόντος, αλλά είναι μια αγορά που μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 35% της συνολικής αγοράς του κρέατος μέχρι το 2040, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας μεγάλης εταιρίας συμβουλευτικών υπηρεσιών" απαντά η κα.Bollag, που μάλιστα μεταφέρει και τις εκτιμήσεις για το μέγεθος του καταναλωτικού τζίρου πάνω στις οποίες κινούνται εταιρίες όπως η δική της: "σε είκοσι με 30 χρόνια αναμένουμε η αγορά να είναι της τάξης των 500 δισεκατομμυρίων" τονίζει.

Ιδιαίτερα αισιόδοξη εμφανίζεται η κα Bollag όταν θα ερωτηθεί για μια, κρίσιμη όταν μιλάμε για διατροφικό προϊόν, παράμετρο, αυτή της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αποδοχής. "Θα υπάρξουν πολλές δοκιμές, με τα σουπερμάρκετ, υπάρχει μια μεγάλη αγορά, μια ήδη υπαρκτή αγορά εκεί έξω, περίπου το 51% των πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, λένε πως θα "άλλαζαν" από το κλασικό κρέας, οπότε ναι, υπάρχει εκεί έξω η αγορά, το κοινό που είναι έτοιμο να το δοκιμάσει. Θα είναι βέβαια μια περίπτωση στην οποία θα πάμε από τους λεγόμενους early adopters (σ.σ. τους πρώτους που υιοθετούν ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία) στη μαζική αγορά. Αυτό θα είναι μια πρόκληση", καταλήγει η Ελβετή ειδικός στο κρέας που παράγεται μέσα από μια κυτταρική δομή. Στο ερώτημα "θα μου αρέσει τη γεύση από το χάμπουργκέρ μου όταν θα έχει σαν βάση το προϊόν σας;", η απάντηση της κας Bollag είναι ρητή: "Απολύτως!"

Όταν τέλος θα ερωτηθεί για το ενδεχόμενο να εισέλθει και η Ελλάδα (που έχει μια ήδη ανεπτυγμένη αγορά κλασικού κρέατος) στον συγκεκριμένο τομέα σε ερευνητικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο, η κα Bollag απαντά θετικά. Μάλιστα, εξηγεί πως έχουν ήδη υπάρξει συζητήσεις επί του θέματος κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα. "Είναι απολύτως εφικτό. Είχαμε, να σας αναφέρω, και συζητήσεις με άτομα από Τμήμα Χημικών Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχετε πάρα πολύ καλούς ερευνητές στην Ελλάδα, οπότε είναι απλά θέμα να κάνετε το βήμα και να το κάνετε εδώ", αναφέρει η συνιδρύτρια και CEO της εταιρία Higher Steaks πριν αποχωρήσει για να επιστρέψει στην έδρα της εταιρίας της στην Ελβετία.

ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ 100% ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ Η ΜΕΘ 20 Ιαν 2022 | 11:00

Κορονοϊός: Τέσσερις διασωληνώσεις λόγω μετάλλαξης Όμικρον στο Αττικόν

Στις τελευταίες 11 νοσηλείες διασωληνωμένων ασθενών στο Νοσοκομείο Αττικόν, τα 7 περιστατικά ήταν Δέλτα και τα 4 Όμικρον.

ΤΙ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 20 Ιαν 2022 | 09:33

Έρευνα: Κίνδυνος θρόμβωσης για όσους βλέπουν τηλεόραση πάνω από 4 ώρες τη μέρα

Η πολλή τηλεόραση για πάνω από τέσσερις ώρες τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 20 Ιαν 2022 | 08:53

Ερευνα: Η τρίτη δόση εμβολίου παρέχει αποτελεσματική προστασία έναντι της Όμικρον - 2,5 φορές περισσότερα αντισώματα

Η τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου αυξάνει με επιτυχία τα επίπεδα των αντισωμάτων, έτσι ώστε να μπορούν πλέον να εξουδετερώσουν τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.

20 Ιαν 2022 | 08:51

"Στα 42 μου μπήκα σε πρόωρη εμμηνόπαυση κάνοντας υστερεκτομή"

Η Αθανασία Παππά μοιράζεται μαζί μας την προσωπική της ιστορία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την πρόωρη εμμηνόπαυση και την υστερεκτομή που έπρεπε να κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ REUTERS 19 Ιαν 2022 | 19:55

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Ακόμη και με ήπια συμπτώματα, ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης

Ακόμη και εννά μήνες μετά τη μόλυνση, ο κορονοϊός μπορεί να ταλαιπωρεί ακόμη τον ασθενή.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 19 Ιαν 2022 | 17:55

Μόσιαλος: Αυτές είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στους διαβητικούς αν κολλήσουν - Τι γράφει για τα εμβόλια mRNA

Όπως επισημαίνει ο Ηλίας Μόσιαλος, η μόλυνση από κορονοϊό σχετίζεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων του διαβήτη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 19 Ιαν 2022 | 11:50

Μάσκες ΚΝ95: Οι έξι οδηγίες για τη χρήση τους - Πώς θα διαλέξουμε τη σωστή, τι πρέπει να αναγράφεται

Τι πρέπει να αναγράφεται στο εξωτερικών των μασκών. Αναλυτικές οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

19 Ιαν 2022 | 09:16

Πόνοι περιόδου: 4 τρόποι να τους αντιμετωπίσουμε χωρίς φάρμακα

Οι πόνοι περιόδου δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύουν τη γυναίκα στη διάρκεια της ζωής τους. Οι παρακάτω φυσικές μέθοδοι ανακούφισης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 18 Ιαν 2022 | 20:22

Ηχηρό "καμπανάκι" ΠΟΥ: Ο κορονοϊός θα είναι επικίνδυνος και σε ενδημικό στάδιο - Ισως να μην εξαλείψουμε ποτέ τον ιό

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι δεν θα απαλλαγούμε από τον κοορονοϊό φέτος - "Ενδέχεται να μην εξαλείψουμε ποτέ τον ιό".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ 18 Ιαν 2022 | 19:59

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται αναμνηστική δόση

Ποιες χώρες έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε παιδιά και εφήβους.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΞΗΓΟΥΝ 18 Ιαν 2022 | 19:27

Ερευνα: Οι περισσότερες παρενέργειες των εμβολίων οφείλονται σε αυθυποβολή και όχι στο εμβόλιο

Το δίδυμο φαινόμενο του placebo/nocebo αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση της δύναμης που έχουν οι νοητικοί και ψυχικοί παράγοντες.

18 Ιαν 2022 | 09:03

Πόνος στην κοιλιά: Αέρια στο έντερο, πέτρα στη χολή, πέτρα στα νεφρά και άλλες πιθανές αιτίες

Ο πόνος στην κοιλιά είναι κάτι που μπορεί να μας ταλαιπωρήσει όλους. Το πρόβλημα είναι πως τα πιθανά αίτιά του είναι πολλά.