Κύστη κόκκυγος: Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπισή της;

Η ιατρική πρωτοπορία δίνει πλέον οριστική λύση σε παθήσεις "ταμπού", όπως η κύστη κόκκυγος.

Ελένη Δασκαλάκη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μία από τις συχνότερες χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Δυστυχώς, για μία πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αποτελεί ένα κοινωνικό ταμπού, που επηρεάζει τη φυσιολογία του ασθενούς, την ψυχολογική του κατάσταση και την καθημερινότητά του. Για όλα αυτά, αλλά κυρίως τα συμπτώματα, τις αιτίες, και τη συνδρομή της εξέλιξης της τεχνολογίας στην απόλυτα εξατομικευμένη αντιμετώπιση, μας μιλά ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Τι είναι η κύστη κόκκυγος

Η κύστη κοκκυγος (ή τριχοφωλεακό συρίγγιο) αποτελεί μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα, η οποία εκδηλώνεται με την εμφάνιση ενός σκληρού μορφώματος (κύστη), καθώς και με κάποιες μικρές οπές στο γύρω δέρμα (στόμια των συριγγίων), των πόρων, δηλαδή, που συνδέουν την κύστη με το δέρμα.

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της;

Εμφανίζεται λόγω έντονης τριχοφυΐας, της συνεχούς τριβής στην περιοχή της "ουράς", (πχ καθιστική ζωή) και παχυσαρκίας (η οποία επίσης προκαλεί τριβή στην περιοχή των γλουτών, κ.α.), με το ανδρικό φύλλο να εμφανίζει την πάθηση, περίπου τρείς φορές περισσότερο από το γυναικείο. Αποτελέσματα ερευνών έχουν αποδείξει ότι υπάρχει αύξηση στην εμφάνιση της, σε ηλικίες από 16-20 ετών. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει μία ραγδαία αύξηση στους έφηβους, λόγω της καθιστικής ζωής που επιβάλλει το διάβασμα.

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος

Τα συμπτώματα δεν είναι ίδια σε όλους τους ασθενείς. Κάποιοι μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί για πολλά χρόνια, ενώ σε άλλους εμφανίζονται συμπτώματα τα οποία είναι συγκεκριμένα και δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Συνήθως, η κύστη κόκκυγος εκδηλώνεται με την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά, ή με τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας, δηλαδή αποστήματος, εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο), στην περιοχή. Όταν η περιοχή φλεγμαίνει, τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο, συνήθως, έχει πολύ άσχημη οσμή. Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό, όπου, πλέον, σε αυτήν την περίπτωση, η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση.

Πώς γίνεται η διάγνωση για την κύστη κόκκυγος

Συνήθως μία απλή κλινική εξέταση σε συνδυασμό με ένα αναλυτικό ιστορικό συμπτωμάτων, αρκούν για τη διάγνωση. Παρ’ όλα αυτά και κατά περίπτωση ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος με τη χρήση υπερηχογραφήματος, μαγνητικής τομογραφίας, σιγμοειδοσκόπηση, κλπ, ώστε να αποκλειστούν τυχόν παθήσεις που "μιμούνται" την κύστη κόκκυγος, όπως το περιεδρικό συρίγγιο, η νόσος του Crohn κλπ.

Πώς αντιμετωπίζεται και ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία;

Η φαρμακευτική θεραπεία στην περίπτωση της αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος είναι αδύνατη, γι’ αυτό και εφαρμόζονται μόνο οι χειρουργικές μέθοδοι, με σκοπό την πλήρη αφαίρεση της, μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει τη χειρουργική επιστήμη, δίδοντας στους χειρουργούς τη δυνατότητα της χρήσης ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Η τεχνική, EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment), με τη χρήση της οποίας, η διαγνωστική και η χειρουργική φάση, διενεργούνται ταυτόχρονα, αποτελεί την ιδανικότερη λύση στην περίπτωση της οριστική αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος.

Στην πρώτη φάση πραγματοποιείται η χαρτογράφηση της κύστης και των διακλαδώσεών της και στη δεύτερη, με τη βοήθεια τρισδιάστατης εικόνας σε HD οθόνη, η εκ των έσω, καταστροφή της, μέσω οπτικής ίνας Laser, που καταστρέφει οριστικά την κύστη κόκκυγος με θερμική εξάχνωση. Η τεχνική EPSiT πλεονεκτεί λόγω της ευρείας και εκτενούς απεικόνισης της κύστης και των εμφανών ή και κρυφών συριγγίων. Η καταστροφή του επιθηλίου και ο πλήρης καθαρισμός της βλάβης του συριγγίου γίνεται με απόλυτη ακρίβεια, μειώνοντας αισθητά το χρόνο αποθεραπείας και την πιθανότητα υποτροπής.

Η πλέον σύγχρονη και επαναστατική τεχνική μέθοδος EPSiT συνδυάζει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα της ελάχιστης επεμβατικότητας, προσφέροντας σωρεία ωφελημάτων για τον ασθενή. Με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, και μέσα πολύ μικρό χειρουργικό χρόνο, έχουμε άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, απουσία μεγάλων τομών, τραυμάτων και μετεγχειρητικού πόνου, απαλλαγή από τις συχνές και πολύμηνες αλλαγές τραυμάτων, αφού δεν υπάρχει τραύμα, κυρίως, όμως, τη γρήγορη ανάρρωση και την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

Η σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

Η εξατομικευμένη αντιμετώπιση από τον έμπειρο χειρουργό είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη σωστή αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας, καθώς βασίζεται στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας του κάθε ασθενούς με μοναδικό κριτήριο τη φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική του κατάσταση.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η επιλογή ενός γιατρού θα πρέπει να βασίζεται σε παραμέτρους όπως η εμπειρία και η εξειδίκευσή του αλλά και το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον στο οποίο θα γίνει η διάγνωση και η θεραπεία. Είναι επίσης σημαντικό ο γιατρός να μπορεί να χειριστεί -και το νοσοκομείο, φυσικά, να διαθέτει- τελευταίας τεχνολογίας βιοϊατρικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων, ενώ εξίσου ζωτικής σημασίας είναι η ύπαρξη διεπιστημονικής ομάδας που θα μπορεί να προσφέρει την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε δε θα πρέπει να παραμελούμε την υγεία μας, έχοντας υπόψη πως πέρα από την αναζήτηση υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κορυφαία προτεραιότητα όλων των εμπλεκομένων παραμένει η ασφάλεια.
Κύστη κόκκυγος: Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπισή της;

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

15 Ιουν 2021 | 08:43

Οι βιταμίνες για δυνατό ανοσοποιητικό και 5 συμβουλές για καλή υγεία - από την ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου

Η διατροφή ενισχύει σημαντικά την υγεία μας. Οι παρακάτω βιταμίνες για δυνατό ανοσοποιητικό είναι απαραίτητες.

14 Ιουν 2021 | 08:32

Γυναικολογική υγεία: 13 tips από τον ειδικό

Η καλή γυναικολογική υγεία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μάθετε εδώ τους βασικούς κανόνες και τις συμβουλές του γυναικολόγου.

11 Ιουν 2021 | 09:00

Ορμόνες που παχαίνουν: Κορτιζόλη = λίπος στην κοιλιά, ινσουλίνη = περιφέρεια, οιστρογόνα = "ψωμάκια"

Μήπως σας παχαίνουν οι ορμόνες σας; Ο ενδοκρινολόγος μας εξηγεί τις τρεις βασικές ορμόνες και το πώς επηρεάζουν το σώμα μας.

10 Ιουν 2021 | 05:29

Παραλείψατε μία μαστογραφία; Μάθετε γιατί αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας

Τι δείχνει μια νέα μελέτη και γιατί είναι σημαντικό να είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας για μαστογραφία.

09 Ιουν 2021 | 08:12

Κατάθλιψη στην προεμμηνόπαυση: Τι είναι, πόσο συχνό, πώς θα το καταλάβετε και τι να κάνετε

Η κατάθλιψη πριν την εμμηνόπαυση μπορεί να αφορά κάθε γυναίκα. Μάθετε εδώ όσα χρειάζεται να γνωρίζει κάθε γυναίκα.

08 Ιουν 2021 | 09:46

8 πρώιμα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ - μήπως φταίει το άγχος ή η ηλικία;

Το αποτέλεσμα της κούρασης ή του άγχους μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ. Μήπως όμως είναι "καμπανάκια" προειδοποίησης;

08 Ιουν 2021 | 08:03

Έλλειψη βιταμίνης D: Τα συμπτώματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει ανεπάρκεια στη βιταμίνη D ή αλλιώς στη "βιταμίνη της ηλιοφάνειας".

07 Ιουν 2021 | 08:01

Αιθέριο έλαιο κανέλας: Για υγιές κυκλοφορικό, ανακούφιση συμπτωμάτων και όχι μόνο

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το έλαιο αυτό για να έχουμε καλύτερη υγεία και όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την ασφαλή του χρήση.

04 Ιουν 2021 | 08:15

Λιποπρωτεΐνη-α: Μάθετε αν έχετε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Η λιποπρωτεΐνη-α είναι ένα λιπίδιο που καθορίζει εάν έχεις εκ γενετής αυξημένες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

03 Ιουν 2021 | 08:30

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: 6 ενδείξεις ότι επιδεινώνεται

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αφορά σε μεγάλο βαθμό της γυναίκες και η διαχείριση της νόσου είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής.

02 Ιουν 2021 | 08:00

Οξύμετρο: Όσα πρέπει να ξέρουμε για τη μικρή συσκευή που μετρά το οξυγόνο στο αίμα μας

Τι είναι το παλμικό οξύμετρο, ποιος είναι ο σκοπός του, πώς λειτουργεί και όλα τα βήματα της διαδικασίας.