Μετάλλαξη Όμικρον: Απαντήσεις σε οκτώ κρίσιμα ερωτήματα - Μας προστατεύουν τα εμβόλια;

Η παραλλαγή της Μποτσούανα, που ονομάστηκε Ομικρον, έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν είναι ανθεκτική στα εμβόλια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η νέα παραλλαγή του κοροναϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσούανα, ονομάστηκε Ομικρον από τον ΠΟΥ. Η νέα μετάλλαξη έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν είναι ανθεκτική στα εμβόλια.

Διαβάστε Επίσης

Οι φόβοι ότι το στέλεχος θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιδημίες σε πολλές χώρες και να πιέσει τα συστήματα υγείας, ίσως αποφεύγοντας τα εμβόλια και περιπλέκοντας τις προσπάθειες για εκ νέου άνοιγμα των οικονομιών και των συνόρων, εστειλαν ένα κύμα κινδύνου σε όλες τις παγκόσμιες αγορές την Παρασκευή. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες και το αργό πετρέλαιο υποχώρησαν ενώ τα ομόλογα έκαναν ράλι. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να απαγορεύουν τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και τις κοντινές χώρες.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νέα παραλλαγή του ιού, σύμφωνα με τον Guardian.

Πότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά η νέα παραλλαγή;

Η παραλλαγή B.1.1.529 αναγνωρίστηκε την Τρίτη και επισημάνθηκε ως ανησυχητική λόγω του υψηλού αριθμού μεταλλάξεων της, που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στο να αποφύγει την ανοσία. Συνδέθηκε επίσης με μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην επαρχία Gauteng της Νότιας Αφρικής, μια αστική περιοχή που περιέχει την Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτοί οι δύο παράγοντες την έβαλαν γρήγορα στο ραντάρ των αρχών παγκοσμίως , με τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου να περιγράφει την παραλλαγή την Παρασκευή ως "την πιο ανησυχητική που έχουμε δει".

Από πού προέρχεται;

Αν και αρχικά συνδέθηκε με το Gauteng, η παραλλαγή δεν προήλθε απαραίτητα εκεί. Το αρχαιότερο δείγμα δείχνει ότι η παραλλαγή εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου. Οι επιστήμονες λένε ότι ο ασυνήθιστος αστερισμός των μεταλλάξεων υποδηλώνει ότι μπορεί να εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, όπως ενός ασθενούς HIV/Aids χωρίς θεραπεία.

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες;

Η παραλλαγή έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας - το κλειδί που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει τα κύτταρα του σώματός μας - υπερδιπλάσιες από τον αριθμό που μεταφέρει η Delta. Μια τέτοια δραματική αλλαγή έχει εγείρει ανησυχίες ότι τα αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς μπορεί να μην είναι πλέον καλά αντιστοιχισμένα. Με βάση καθαρά τη γνώση της λίστας των μεταλλάξεων, οι επιστήμονες αναμένουν ότι ο ιός θα είναι πιο πιθανό να μολύνει ή να επαναμολύνει άτομα που έχουν ανοσία σε προηγούμενες παραλλαγές.

Είναι πιο μεταδοτική;

Αυτό δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά η εικόνα που εμφανίζεται είναι ανησυχητική. Υπήρξε μια αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική από 273 κρούσματα στις 16 Νοεμβρίου σε περισσότερα από 1.200 μέχρι την αρχή αυτής της εβδομάδας. Περισσότερο από το 80% αυτών προέρχονταν από την επαρχία Gauteng και η προκαταρκτική ανάλυση υποδηλώνει ότι η παραλλαγή έχει γίνει γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος. Η τιμή R, η οποία δείχνει πόσο γρήγορα αναπτύσσεται μια επιδημία, εκτιμάται ότι είναι 1,47 για τη Νότια Αφρική συνολικά, αλλά 1,93 για το Γκαουτένγκ. Υπάρχει πιθανότητα αυτό να είναι μια στατιστική απόκλιση που συνδέεται με ένα συμβάν υπερδιάδοσης, αλλά τα δεδομένα έχουν προκαλέσει αρκετά ανησυχητικά προληπτικά μέτρα.

Θα λειτουργήσουν εναντίον της τα υπάρχοντα εμβόλια;

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τον αριθμό των μεταλλάξεων και το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές έχουν ήδη συνδεθεί με την ικανότητα αποφυγής της υπάρχουσας ανοσολογικής προστασίας. Αυτές ωστόσο είναι θεωρητικές προβλέψεις και διεξάγονται ταχέως μελέτες για να ελεγχθεί πόσο αποτελεσματικά τα αντισώματα εξουδετερώνουν τη νέα παραλλαγή. Τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου για τα ποσοστά επαναμόλυνσης θα δώσουν επίσης σαφέστερη ένδειξη για την έκταση οποιασδήποτε αλλαγής στην ανοσία.

Οι επιστήμονες δεν αναμένουν ότι η παραλλαγή θα είναι εντελώς αγνώριστη σε σχέση με τα υπάρχοντα αντισώματα, απλώς ότι τα τρέχοντα εμβόλια μπορεί να παρέχουν λιγότερη προστασία. Επομένως, ένας κρίσιμος στόχος παραμένει η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των τρίτων δόσεων για τις ομάδες κινδύνου.

Τι γίνεται με τα υπάρχοντα φάρμακα;

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι τα πρόσφατα εγκεκριμένα αντιιικά φάρμακα, όπως το χάπι Merck, θα λειτουργήσουν εξίσου αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής επειδή αυτά τα φάρμακα δεν στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδας. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τα μονοκλωνικά αντισώματα να αποτύχουν ολοκληρωτικά ή μερικώς (όπως η θεραπεία με Regeneron) επειδή στοχεύουν τμήματα του ιού που θα έχουν μεταλλαχθεί.

Η παραλλαγή θα προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση Covid;

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με το εάν η παραλλαγή οδηγεί σε αλλαγή στα συμπτώματα ή τη σοβαρότητα του Covid - αυτό είναι κάτι που θα παρακολουθούν στενά οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες. Δεδομένου ότι υπάρχει μια υστέρηση μεταξύ των λοιμώξεων και των πιο σοβαρών ασθενειών, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να υπάρξουν σαφή δεδομένα. Σε αυτό το στάδιο, οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να υποπτευόμαστε ότι η τελευταία παραλλαγή θα είναι είτε χειρότερη είτε πιο ήπια.

Μπορούν να τροποποιηθούν τα εμβόλια και πόσος χρόνος μπορεί να διαρκέσει;

Ναι, οι ομάδες πίσω από τα εμβόλια εργάζονται ήδη για την ενημέρωση των εμβολίων με τη νέα πρωτεΐνη ακίδας για να προετοιμαστούν για ένα ενδεχόμενο όπου μπορεί να χρειαστεί μια νέα έκδοση.

Πολλές από τις εργασίες προετοιμασίας για μια τέτοια ενημέρωση έλαβαν χώρα όταν εμφανίστηκαν οι παραλλαγές Beta και Delta – αν και σε αυτές τις περιπτώσεις τα υπάρχοντα εμβόλια άντεξαν καλά. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητικές ομάδες ήταν ήδη έτοιμες να δημιουργήσουν νέες εκδόσεις εμβολίων και έχουν συζητήσει με τις ρυθμιστικές αρχές ποιες πρόσθετες δοκιμές απαιτούνται. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν ακόμη τέσσερις έως έξι μήνες προτού τα νέα εμβόλια, εάν απαιτηθούν είναι ευρέως διαθέσιμα.

Πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο;

Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν στη Νότια Αφρική, και λίγα στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Ένα άλλο κρούσμα εντοπίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Ισραήλ –ένα άτομο που είχε επιστρέψει από το Μαλάουι– και άλλα δύο κρούσματα είναι ύποπτα στη χώρα. Την Παρασκευή, το Βέλγιο επιβεβαίωσε ότι είχε εντοπίσει κρούσμα σε κάποια που είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο και την Τουρκία.

Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχει κοινοτική μετάδοση στη νότια Αφρική, η νέα παραλλαγή είναι πιθανό να έχει ήδη εξαπλωθεί απαρατήρητη σε άλλες χώρες.

1

Πηγή: GUARDIAN

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΞΕΣΠΑΣΕ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ 09 Ιαν 2022 | 19:34

Μετάλλαξη Deltacron: "Bεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη", η δήλωση Μαγιορκίνη απαντά ο Κύπριος επιστήμονας που την ταυτοποίησε

Ο δρ. Κωστρίκης, ο οποίος ισχυρίζεται πώς ανακάλυψε τη μετάλλαξη Deltacron στην Κύπρο απαντά στον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, χαρακτηρίζοντας ανήθικη την ανάρτησή του

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΓΚΙΚΑΣ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ 09 Ιαν 2022 | 12:17

Εσφαλμένος συναγερμός στην Κύπρο για τη μετάλλαξη Deltacron: "Τεχνικό λάθος" δείχνουν αναλύσεις

Εσφαλμένος συναγερμός για το νέο στέλεχος κορονοϊού Deltacron που φέρεται να εντοπίστηκε σε 25 περιστατικά στην Κύπρο αφού οφείλεται σε τεχνικό λάθος.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 08 Ιαν 2022 | 16:00

Δεν υπάρχει τελικά Deltacron στην Κύπρο – Τεχνικό λάθος ο εντοπισμός του σε 25 κρούσματα [Βίντεο]

Ανησυχία είχε προκαλέσει στους επιδημιολόγους στην Κύπρο, η εμφάνιση 25 κρουσμάτων της μετάλλαξης Deltacron του κορονοϊού, πού ανιχνεύθηκε αρχικά στη Βρετανία.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 05 Ιαν 2022 | 13:06

Κορονοϊός: Νέα παραλλαγή από το Καμερούν χτυπά "καμπανάκι" στους επιστήμονες

Η παραλλαγή B.1.640.2 ανχνεύθηκε σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από το Καμερούν και έχει ήδη εντοπιστεί σε άλλα 12 άτομα.

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 04 Ιαν 2022 | 16:53

Τι ξέρουμε για τη νέα παραλλαγή από το Καμερούν- Απαντάει ο Ηλίας Μόσιαλος

Ο Ηλίας Μόσιαλος συνόψισε σε ανάρτησή του όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 22 Δεκ 2021 | 18:01

Κορονοϊός: 5.641 νέα κρούσματα σήμερα και 69 νέοι θάνατοι - 665 οι διασωληνωμένοι

H παραλλαγή Όμικρον απειλεί με πέμπτο κύμα της πανδημίας - To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.96

18 Ιαν 2022 | 09:03

Πόνος στην κοιλιά: Αέρια στο έντερο, πέτρα στη χολή, πέτρα στα νεφρά και άλλες πιθανές αιτίες

Ο πόνος στην κοιλιά είναι κάτι που μπορεί να μας ταλαιπωρήσει όλους. Το πρόβλημα είναι πως τα πιθανά αίτιά του είναι πολλά.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 17 Ιαν 2022 | 22:17

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι γενετικοί παράγοντες που μας κάνουν να χάνουμε γεύση και όσφρηση

Γενετικές παραλλαγές που βρίσκονται κοντά σε δύο γονίδια αυξάνουν κατά 11% την πιθανότητα της απώλειας όσφρησης ή γεύσης μετά από λοίμωξη λόγω κορονοϊού.

ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ 17 Ιαν 2022 | 20:25

Ισραήλ: Προκαταρκτική μελέτη δείχνει ότι η 4η δόση είναι λιγότερο αποτελεσματική κατά της μετάλλαξης Όμικρον

Τα εμβόλια προκάλεσαν αύξηση του αριθμού των αντισωμάτων, ωστόσο αυτό μάλλον δεν επαρκεί για την Όμικρον", δήλωσαν Ισραηλινοί επιστήμονες

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ 17 Ιαν 2022 | 16:07

Σπαντιδέας: Όλα δείχνουν ότι τελειώνει η πανδημία, θα κάνουμε καλό Πάσχα - Δεν θα ισχύει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Ολα τα δεδομένα από την Όμικρον δείχνουν ότι οδηγούμαστε στο τέλος της πανδημίας, εκτιμά ο Παθολόγος – Κλινικός Φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας

ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΦΟΡΑ 17 Ιαν 2022 | 15:59

Χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση από την άλλη εβδομάδα - Το "παράθυρο" Πλεύρη

Ο Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ 17 Ιαν 2022 | 09:54

Blue Monday 2022: Σήμερα η πιο μελαγχολική μέρα του έτους - Οι 3 λόγοι που το αποδεικνύουν

Ως η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου θεωρείται η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται Blue Monday.

17 Ιαν 2022 | 08:51

Κηλίδες Bier: Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια στο δέρμα σας, ελέγξτε το συκώτι σας

Πώς είναι οι κηλίδες Bier, τι σημαίνουν για την υγεία του ήπατος και πώς θα τις διακρίνουμε από άλλες δερματικές διαταραχές.