Follow us

Μετάλλαξη Όμικρον: Απαντήσεις σε οκτώ κρίσιμα ερωτήματα - Μας προστατεύουν τα εμβόλια;

Η παραλλαγή της Μποτσούανα, που ονομάστηκε Ομικρον, έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν είναι ανθεκτική στα εμβόλια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η νέα παραλλαγή του κοροναϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσούανα, ονομάστηκε Ομικρον από τον ΠΟΥ. Η νέα μετάλλαξη έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν είναι ανθεκτική στα εμβόλια.

Διαβάστε Επίσης

Οι φόβοι ότι το στέλεχος θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιδημίες σε πολλές χώρες και να πιέσει τα συστήματα υγείας, ίσως αποφεύγοντας τα εμβόλια και περιπλέκοντας τις προσπάθειες για εκ νέου άνοιγμα των οικονομιών και των συνόρων, εστειλαν ένα κύμα κινδύνου σε όλες τις παγκόσμιες αγορές την Παρασκευή. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες και το αργό πετρέλαιο υποχώρησαν ενώ τα ομόλογα έκαναν ράλι. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να απαγορεύουν τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και τις κοντινές χώρες.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νέα παραλλαγή του ιού, σύμφωνα με τον Guardian.

Πότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά η νέα παραλλαγή;

Η παραλλαγή B.1.1.529 αναγνωρίστηκε την Τρίτη και επισημάνθηκε ως ανησυχητική λόγω του υψηλού αριθμού μεταλλάξεων της, που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στο να αποφύγει την ανοσία. Συνδέθηκε επίσης με μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην επαρχία Gauteng της Νότιας Αφρικής, μια αστική περιοχή που περιέχει την Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτοί οι δύο παράγοντες την έβαλαν γρήγορα στο ραντάρ των αρχών παγκοσμίως , με τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου να περιγράφει την παραλλαγή την Παρασκευή ως "την πιο ανησυχητική που έχουμε δει".

Από πού προέρχεται;

Αν και αρχικά συνδέθηκε με το Gauteng, η παραλλαγή δεν προήλθε απαραίτητα εκεί. Το αρχαιότερο δείγμα δείχνει ότι η παραλλαγή εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου. Οι επιστήμονες λένε ότι ο ασυνήθιστος αστερισμός των μεταλλάξεων υποδηλώνει ότι μπορεί να εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, όπως ενός ασθενούς HIV/Aids χωρίς θεραπεία.

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες;

Η παραλλαγή έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας - το κλειδί που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει τα κύτταρα του σώματός μας - υπερδιπλάσιες από τον αριθμό που μεταφέρει η Delta. Μια τέτοια δραματική αλλαγή έχει εγείρει ανησυχίες ότι τα αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς μπορεί να μην είναι πλέον καλά αντιστοιχισμένα. Με βάση καθαρά τη γνώση της λίστας των μεταλλάξεων, οι επιστήμονες αναμένουν ότι ο ιός θα είναι πιο πιθανό να μολύνει ή να επαναμολύνει άτομα που έχουν ανοσία σε προηγούμενες παραλλαγές.

Είναι πιο μεταδοτική;

Αυτό δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά η εικόνα που εμφανίζεται είναι ανησυχητική. Υπήρξε μια αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική από 273 κρούσματα στις 16 Νοεμβρίου σε περισσότερα από 1.200 μέχρι την αρχή αυτής της εβδομάδας. Περισσότερο από το 80% αυτών προέρχονταν από την επαρχία Gauteng και η προκαταρκτική ανάλυση υποδηλώνει ότι η παραλλαγή έχει γίνει γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος. Η τιμή R, η οποία δείχνει πόσο γρήγορα αναπτύσσεται μια επιδημία, εκτιμάται ότι είναι 1,47 για τη Νότια Αφρική συνολικά, αλλά 1,93 για το Γκαουτένγκ. Υπάρχει πιθανότητα αυτό να είναι μια στατιστική απόκλιση που συνδέεται με ένα συμβάν υπερδιάδοσης, αλλά τα δεδομένα έχουν προκαλέσει αρκετά ανησυχητικά προληπτικά μέτρα.

Θα λειτουργήσουν εναντίον της τα υπάρχοντα εμβόλια;

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τον αριθμό των μεταλλάξεων και το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές έχουν ήδη συνδεθεί με την ικανότητα αποφυγής της υπάρχουσας ανοσολογικής προστασίας. Αυτές ωστόσο είναι θεωρητικές προβλέψεις και διεξάγονται ταχέως μελέτες για να ελεγχθεί πόσο αποτελεσματικά τα αντισώματα εξουδετερώνουν τη νέα παραλλαγή. Τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου για τα ποσοστά επαναμόλυνσης θα δώσουν επίσης σαφέστερη ένδειξη για την έκταση οποιασδήποτε αλλαγής στην ανοσία.

Οι επιστήμονες δεν αναμένουν ότι η παραλλαγή θα είναι εντελώς αγνώριστη σε σχέση με τα υπάρχοντα αντισώματα, απλώς ότι τα τρέχοντα εμβόλια μπορεί να παρέχουν λιγότερη προστασία. Επομένως, ένας κρίσιμος στόχος παραμένει η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των τρίτων δόσεων για τις ομάδες κινδύνου.

Τι γίνεται με τα υπάρχοντα φάρμακα;

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι τα πρόσφατα εγκεκριμένα αντιιικά φάρμακα, όπως το χάπι Merck, θα λειτουργήσουν εξίσου αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής επειδή αυτά τα φάρμακα δεν στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδας. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τα μονοκλωνικά αντισώματα να αποτύχουν ολοκληρωτικά ή μερικώς (όπως η θεραπεία με Regeneron) επειδή στοχεύουν τμήματα του ιού που θα έχουν μεταλλαχθεί.

Η παραλλαγή θα προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση Covid;

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με το εάν η παραλλαγή οδηγεί σε αλλαγή στα συμπτώματα ή τη σοβαρότητα του Covid - αυτό είναι κάτι που θα παρακολουθούν στενά οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες. Δεδομένου ότι υπάρχει μια υστέρηση μεταξύ των λοιμώξεων και των πιο σοβαρών ασθενειών, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να υπάρξουν σαφή δεδομένα. Σε αυτό το στάδιο, οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να υποπτευόμαστε ότι η τελευταία παραλλαγή θα είναι είτε χειρότερη είτε πιο ήπια.

Μπορούν να τροποποιηθούν τα εμβόλια και πόσος χρόνος μπορεί να διαρκέσει;

Ναι, οι ομάδες πίσω από τα εμβόλια εργάζονται ήδη για την ενημέρωση των εμβολίων με τη νέα πρωτεΐνη ακίδας για να προετοιμαστούν για ένα ενδεχόμενο όπου μπορεί να χρειαστεί μια νέα έκδοση.

Πολλές από τις εργασίες προετοιμασίας για μια τέτοια ενημέρωση έλαβαν χώρα όταν εμφανίστηκαν οι παραλλαγές Beta και Delta – αν και σε αυτές τις περιπτώσεις τα υπάρχοντα εμβόλια άντεξαν καλά. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητικές ομάδες ήταν ήδη έτοιμες να δημιουργήσουν νέες εκδόσεις εμβολίων και έχουν συζητήσει με τις ρυθμιστικές αρχές ποιες πρόσθετες δοκιμές απαιτούνται. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν ακόμη τέσσερις έως έξι μήνες προτού τα νέα εμβόλια, εάν απαιτηθούν είναι ευρέως διαθέσιμα.

Πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο;

Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν στη Νότια Αφρική, και λίγα στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Ένα άλλο κρούσμα εντοπίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Ισραήλ –ένα άτομο που είχε επιστρέψει από το Μαλάουι– και άλλα δύο κρούσματα είναι ύποπτα στη χώρα. Την Παρασκευή, το Βέλγιο επιβεβαίωσε ότι είχε εντοπίσει κρούσμα σε κάποια που είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο και την Τουρκία.

Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχει κοινοτική μετάδοση στη νότια Αφρική, η νέα παραλλαγή είναι πιθανό να έχει ήδη εξαπλωθεί απαρατήρητη σε άλλες χώρες.

1

Πηγή: GUARDIAN

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Μαϊ 2023 | 10:52

Αέρια στο στομάχι: 4 υγιεινές τροφές που τα καταπολεμούν

Κάποιες τροφές όπως τα όσπρια και τα λαχανικά μπορεί -εκτός από το όφελος στην υγεία- να μας προκαλούν φούσκωμα και αέρια στο έντερο εξαιτίας των πολλών φυτικών ινών τους.

25 Μαϊ 2023 | 13:03

4 σημάδια ότι δεν προσλαμβάνεις επαρκείς φυτικές ίνες

Ακόμα και αν τρως καθημερινά τροφές με φυτικές ίνες, πώς θα καταλάβεις εάν η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να διατηρήσει το σώμα σου υγιές;

25 Μαϊ 2023 | 10:49

Σάκχαρο στο αίμα: Πώς μπορεί να μειωθεί χωρίς φάρμακα;

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πολύ συχνή ασθένεια, πολλοί μάλιστα την αναφέρουν ως "πανδημία". Και ναι, ο έλεγχός της με αλλαγές στον τρόπο ζωή είναι κάτι εφικτό.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΜΕΛΕΤΗ 25 Μαϊ 2023 | 10:46

Ερευνα: Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μπορεί να έχει βιολογικά αίτια

Αν και σπάνιος, είναι ο κυριότερος μεταγεννητικός βρεφικός θάνατος στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ 25 Μαϊ 2023 | 07:39

Πρέπει να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής; - Τα υπέρ, τα κατά και οι νέες έρευνες

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για το εάν έχει νόημα τελικά να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής - Τι δείχνει η νέα έρευνα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ NATURE 24 Μαϊ 2023 | 18:17

Ιατρικό "θαύμα": Συσκευή βοηθά ασθενή με παράλυση να περπατήσει - Πώς λειτουργεί

Ο ασθενής μπορούσε να περπατήσει με πατερίτσες ακόμα και όταν το εμφύτευμα ήταν απενεργοποιημένο.

24 Μαϊ 2023 | 10:46

Πάχυνα ή κάνει λάθος η ζυγαριά;

Τι σημαίνει όταν ανεβαίνεις στη ζυγαριά και βλέπεις έναν αριθμό που είναι μεγαλύτερος κατά ένα, ενάμισι ή και δύο κιλά; Είναι πραγματικό βάρος;

24 Μαϊ 2023 | 10:40

Γιατί παχαίνουμε στην εμμηνόπαυση; Είναι αναπόφευκτο;

Μπορεί στην εμμηνόπαυση οι ορμόνες να μας βάζουν... τρικλοποδιά, κι όμως μπορούμε φυσικά ακόμη και σε αυτή τη φάση της ζωής μας να έχουμε σταθερό βάρος.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ 24 Μαϊ 2023 | 07:41

Αυτό είναι το καλοκαιρινό φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Ατομα που κατανάλωσαν το συγκεκριμένο φρούτο, παρουσίασαν χαμηλότερη πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών.

23 Μαϊ 2023 | 11:30

Πόσα τσιγάρα την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου;

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The BMJ δίνει μια απάντηση για το πόσα τσιγάρα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς μας.

23 Μαϊ 2023 | 10:54
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 23 Μαϊ 2023 | 07:23

Το ασυνήθιστο όφελος από τo διαβητικό φάρμακο Ozempic που αδυνατίζει- Κόβεις αλκοόλ και κάπνισμα

Oι ερευνητές μπορεί να έχουν ανακαλύψει ένα φάρμακο κατά του εθισμού.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ 22 Μαϊ 2023 | 18:37

Ανάκληση παρτίδων του κτηνιατρικού αντιβιοτικού Clavudale

Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση όλων των παρτίδων του κτηνιατρικού φαρμάκου Clavudale