Follow us

Μόσιαλος για ρωσικό εμβόλιο: Επισφαλής η εκτίμηση για αποτελεσματικότητα 92%

Οπως αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V  η εκτίμηση για αποτελεσματικότητα 92% είναι πολύ επισφαλής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
εμβόλιο

O καθηγητής Hλίας Μόσιαλος με ανάρτηση του στο Facebook σχολιάζει τις σημερινές ανακοινώσεις για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων η εκτίμηση για αποτελεσματικότητα 92% είναι πολύ επισφαλής και αυτό γιατί τα δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα είναι πολύ λιγότερα από την περίπτωση του εμβολίου της Pfizer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η ανάρτηση του καθηγητή του LSE:

"Nεότερα για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya, ανακοίνωσε σήμερα πως το εμβόλιο Sputnik V, έδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι του κορωνοϊού.
Η επιβεβαίωση βασίζεται σε δεδομένα από την πρώτη ενδιάμεση ανάλυση που έγινε 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό 16,000 εθελοντών της (διπλά τυφλής τυχαιοποιημένης και ελεγχόμενης) κλινικής δοκιμής φάσης III του εμβολίου Sputnik V.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

• Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V ανέρχεται στο 92%,
• Οι υπολογισμοί βασίστηκαν σε 20 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 (μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν το εικονικό εμβόλιο).
• Επί του παρόντος, 40,000 εθελοντές συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙΙ.
• Περισσότεροι από 20,000 έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου και πάνω από 16,000 έχουν λάβει και την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Επίσης:

• δεν υπήρχαν απροσδόκητες ή ανεπιθύμητες παρενέργειες κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών και η παρακολούθηση των συμμετεχόντων συνεχίζεται.
• Η παρατήρηση των συμμετεχόντων στη μελέτη θα συνεχιστεί για έξι μήνες, και μετά θα παρουσιαστεί η τελική έκθεση.
• Επί του παρόντος, οι κλινικές δοκιμές Sputnik V Phase III έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκορωσία, τα ΗΑΕ, τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες, καθώς και τη Φάση II-III στην Ινδία.

Διεξάγεται ξεχωριστή λεπτομερής μελέτη για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του εμβολίου για ηλικιωμένους. Η ανακοίνωση αναφέρει πως τα δεδομένα θα κατατεθούν προς δημοσίευση σε ένα από τα κορυφαία ιατρικά ακαδημαϊκά περιοδικά, για να αξιολογηθούν από ομοτίμους, μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση των δεδομένων από κορυφαίους ειδικούς στην επιδημιολογία. Μετά την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών Φάσης III του εμβολίου Sputnik V, το Gamaleya Center θα παρέχει πρόσβαση στην πλήρη έκθεση κλινικών δοκιμών.

Ενθαρρυντικά νέα και από το Sputnik V.
Όμως να σημειώσω εδώ πως:

• δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό με αυτό της Pfizer/ BioNtech
• ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων (20), είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που ανακοίνωσε η Pfizer/ BioNtech (που ανακοίνωσαν 94 και έχουν στόχο να καταθέσουν ανάλυση 164 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες).
• το 92% είναι επομένως ακόμη πολύ επισφαλής εκτίμηση.

Ας περιμένουμε και τις επόμενες ανακοινώσεις που θα συμπεριλαμβάνουν περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Επαναλαμβάνω, πως όπως και στην περίπτωση της Pfizer, όλα τα δεδομένα πρέπει να είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΟΣΗ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 27 Ιουλ 2022 | 15:36

Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν δοκιμές εμβολίου που αντιμετωπίζει και την υποπαραλλαγή BA.2 Omicron

Το εμβόλιο βρίσκεται σε αρχική μελέτη επαλήθευσης της ιδέας (proof-of-concept) για την συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων (https://bit.ly/3veWPKn).

ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ EMA 22 Ιουλ 2022 | 18:41

Ευλογιά των πιθήκων: Πράσινο φως για εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων - Εγκρίθηκε το δανέζικο Imvanex

Η κατάσταση με την ευλογιά των πιθήκων επιδεινώθηκε με πάνω από 15.300 κρούσματα σε 71 χώρες - Παραγγελία 1,5 εκατ. δόσεων του εμβολίου.

Η ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΤΗΝ 1Η ΘΕΣΗ 22 Ιουλ 2022 | 13:27

Ποιο εμβόλιο για τον κορονοϊό έσωσε τις περισσότερες ζωές - Ανάλυση του Economist

Αυτό το εμβόλιο έσωσε τις περισσότερες ζωές από τον κορονοϊό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης βρετανικής επιθεώρησης Economist.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΛΕΥΡΗ 21 Ιουλ 2022 | 12:33

Κορονοϊός: Ποιους προστατεύει τετραπλά η τέταρτη δόση του εμβολίου - Σε ποιες ηλικίες πρέπει να γίνει τώρα

Ποιες ηλικίες πρέπει να κάνουν τώρα την τέταρτη δόση του εμβολίου για να έχουν τετραπλή προστασία από βαριά νόσηση με κορονοϊό.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ 15 Ιουλ 2022 | 11:05

ΠΟΥ: Κόκκινος συναγερμός για τον ελλιπή εμβολιασμό των παιδιών παγκοσμίως

Το ποσοστό των παιδιών που έχουν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας τετάνου και πολιομυελίτιδας μειώθηκε κατά 5%, αναφέρει ο ΠΟΥ.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Ιουλ 2022 | 08:41

Βασιλακόπουλος: Αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες που κρατούν ψηλά τα κρούσματα

Σχετικά με τα οφέλη της τέταρτη δόσης τόνισε, ότι με βάση τις μικρές μελέτες που υπάρχουν, προστατεύει τους νέους στο 50% να παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ECDC ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΑ 12 Ιουλ 2022 | 18:30

Κορονοϊός: Και ο ΠΟΥ Ευρώπης συστήνει 4η δόση εμβολίου για τους ευάλωτους πολίτες

Οι περίπου 50 χώρες που ανήκουν στον ΠΟΥ Ευρώπης καλούνται να χορηγήσουν δεύτερη αναμνηστική δόση σε "μετρίως έως σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ηλικίας από 5 ετών και άνω, καθώς και στο στενό περιβάλλον τους"

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 12 Ιουλ 2022 | 08:50

Τζανάκης: Κορύφωση με πάνω από 20.000 κρούσματα στα μέσα Ιουλίου - Πώς θα είναι ο Αύγουστος

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, είπε ότι κατά μέσο όρο γίνονται 300-350 εισαγωγές ημερησίως, οι οποίες διακινούνται πάρα πολύ γρήγορα χωρίς να επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 11 Ιουλ 2022 | 21:27

Moderna: Αναπτύσσει δύο επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον

Moderna και Pfizer, αναπτύσσουν επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των ταχέως διαδεδομένων υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον

ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19 09 Ιουλ 2022 | 21:22

Ηλίας Μόσιαλος: Ποια είναι τα νέα εμβόλια για τις παραλλαγές του κορονοϊού που έρχονται από τον Οκτώβρη

Διευκρινίσεις για τα νέα εμβόλια για τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού που θα κυκλοφορήσουν από τον Οκτώβρη έδωσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΘ ΤΟΥ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" 08 Αυγ 2022 | 17:32

Καπραβέλος: Τριπλάσιοι οι θάνατοι από κορονοϊό τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι - Αδιανόητο να μην έχουμε πάρει ακόμη μέτρα

Για ακραία χαλάρωση των μέτρων εν μέσω του έκτου κύματος κορονοϊού κάνει λόγο ο Νίκος Καπραβέλος - Τι ζητά.

08 Αυγ 2022 | 09:00

9 συμβουλές για ασφάλεια στη θάλασσα (επειδή μπορεί να μην βρεις μπροστά σου μια πλαστική μπάλα*)

Με 13.676 χιλιόμετρα ακτών, η θάλασσα μας καλεί και εμείς δεν αντιστεκόμαστε. Οι παρακάτω όμως συμβουλές για να κολυμπάμε με ασφάλεια είναι ένας πολύτιμος οδηγός για μικρούς και μεγάλους.

05 Αυγ 2022 | 09:00

True story: Η Λένα Πολυχρόνη έκανε μεταμόσχευση πνευμόνων λόγω κυστικής ίνωσης

Αν θέλεις ένα παράδειγμα εσωτερικής δύναμης, διάβασε την ιστορία της Λένας μιας νέας κοπέλας που αξίζει να γνωρίσουμε.