Μπορεί η τεχνολογία να "σώσει" το νερό; Τα προβλήματα και οι λύσεις για το αύριο

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάπτυξη εξειδικευμένων εφαρμογών θα μπορούσαν να ανακόψουν ή και να αντιστρέψουν το φαινόμενο της λειψυδρίας.

Ελένη Δασκαλάκη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
νερό

Τι θα μπορούσε να κάνει ένα app για να αντιστρέψει τη λειψυδρία; Τι πληροφορίες μπορεί να μας δώσει και πώς να κατευθύνει τις βιομηχανίες ώστε να στραφούν σε πιο φιλική για το περιβάλλον χρήση του νερού; Στα ερωτήματα αυτά απαντούν δύο επαγγελματίες που έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, ο Θεόδωρος Ποτήρης, ηλεκτρολόγος-ηλεκτρονικός μηχανικός, ενσωματωμένων συστημάτων, Managing director της ΑIRBOTS και ο Χρήστος Ξουρής, CEO & Co-Founder της Gaia Robotics.

Μπορεί η τεχνολογία να "σώσει" το νερό;

"Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα αποθέματα νερού στον πλανήτη μειώνονται συνεχώς, ενώ η λειψυδρία απειλεί όλο και περισσότερες περιοχές. Η παγκόσμια κοινότητα, φορείς και βιομηχανίες έχουν στραφεί στα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να "σώσουμε" το νερό. Και σίγουρα μέσα σε αυτό, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν πολλά" σχολιάζει ο Θεόδωρος Ποτήρης. "Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο παγκόσμιος πληθυσμός πρόκειται να φτάσει τα 9,7 εκατομμύρια έως το 2050, ενώ η κλιματική αλλαγή επιφέρει λειψυδρία σε ολοένα και περισσότερα μέρη ανά τον πλανήτη. Η ζήτηση επομένως για νερό αυξάνεται εκθετικά. Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε αφθονία γύρω μας, καλύπτοντας το 70% της επιφάνειας της Γης, ωστόσο μόνο το 1% είναι διαθέσιμο για χρήση από τον άνθρωπο!

Είμαστε όλοι μας τόσο συνηθισμένοι στο να έχουμε νερό γύρω μας, που το θεωρούμε δεδομένο και σχεδόν ξεχνάμε ότι σε αντίθεση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό που έχουμε και οι τρόποι με τους οποίους το βρίσκουμε, είναι και οι μοναδικοί. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε προκειμένου να αποφύγουμε μια μη αναστρέψιμη κρίση παγκόσμιου βεληνεκούς και μη διαχειρίσιμης κλίμακας. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η τεχνολογία και οι καινοτόμες ιδέες για τη ‘διάσωση του νερού’. Μέσα από μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο και συχνές χρεώσεις (real time metering & frequent billing), εντοπισμό διαρροών (leakage detection), μηχανισμούς ελέγχου (control mechanisms) και διαχείριση κατανομής (distribution management), αλλά και από τη συλλογή και αξιολόγηση όσο το δυνατόν περισσότερων και ποιοτικότερων δεδομένων (data collection), η τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων ετών, μας έχει καταστήσει πιο έτοιμους από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι το πολύτιμο αυτό αγαθό θα συνεχίσει να ‘ρέει’".

Διαβάστε Επίσης

Μια άλλη πτυχή της ίδιας πρόκλησης επισημαίνει από την πλευρά του ο Χρήστος Ξουρής. "Η Τεχνολογία δεν μπορεί απο 'μόνη της' να σώσει το νερό. Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι πολυδιάστατο και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα απο μια συνολική αλλαγή στον τρόπο που η κοινωνία αντιλαμβάνεται το νερό ως ενα ανεξάντλητο αγαθό. Οι δράσεις λοιπόν που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας πρεπει να περιλαμβάνουν την εκπαίδευση του κοινού στην σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, την αλλαγή νοοτροπίας ώστε να εμπεδωθεί απο όλους μας οτι το νερό πολύ πιθανόν να αποτελέσει το πολυτιμότερο αγαθό του 21ου αιώνα και την καλλιέργεια μίας νέα κουλτούρας για τη σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού στις επόμενες γενιές.

Αυτό που μπορεί να κάνει όμως η τεχνολογία είναι να δώσει λύσεις σε προβλήματα που ως τώρα θωρούνταν άλυτα μέσα από τις υψηλής ποιότητας πληροφορίες και λύσεις που παρέχει για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των ξηρασιών, να κατάστησει οικονομικά βιώσιμες και τεχνικά εφικτές καίριες παρεμβάσεις όπως πχ κρίσιμων κατασκευαστικών και άλλων έργων. Έτσι η τεχνολογία θα καταστεί κύριος μοχλός της προσπάθειας ολιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου της λειψυδρίας".

νερό λειψυδρία περιβάλλον

Τεχνολογία για το νερό

Αρωγός σε όλη αυτή τη μεγάλη και παγκόσμια προσπάθεια που γίνετια για τη "διάσωση" του νερού στον πλανήτη είναι οι νέες τεχνολογίες, που μπορούν να συνεισφέρουν πολλά. Χρησιμοποιώντας ποια εργαλεία όμως;

"Καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές έχουν αναπτυχθεί και ήδη παρέχουν βιώσιμές λύσεις σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας του νερού. Η λίστα είναι πολύ μεγάλη και διευρύνεται συνεχώς καθώς κάθε μέρα παρουσιάζονται νέες τεχνολογικές λύσεις αφαλάτωσης για τη δημιουργία πόσιμου νερού που βελτιώνονται συνεχώς ενώ διατίθενται πλέον και εμπορικά, εφαρμογές ρομποτικών συστημάτων και αισθητήρων ΙΟΤ που βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση των υδάτων και του εδάφους. Παράλληλα νέες τεχνολογίες εφαρμόζονται στην αλυσίδα των τροφίμων μειώνοντας τις επιπτώσεις της λειψυδρίας στις καλλιεργειες αγροδιατροφικών προϊόντων ενώ λύσεις ελλειμματικής άρδευσης που απαιτούν πολύ λιγότερες ποσότητες νερού για τις καλλιέργειες αυξάνοντας ταυτόχρονα την ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής έχουν αναπτυχθεί βασισμένες στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες διαχείρισης μεγάλων δεδομένων και την Τεχνητή νοημοσύνη" απαντά ο Χρήστος Ξουρής.

Διαβάστε Επίσης

"Η ανάγκη εξοικονόμησης νερού είναι πέρα για πέρα αληθινή και η λειψυδρία είναι μια πραγματική απειλή που δε γνωρίζει σύνορα" εξηγεί από την πλευρά του ο Θεόδωρος Ποτήρης. "Ο καθένας από εμάς θα πρέπει επομένως να διαδραματίσει έναν σπουδαίο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Μια ατομική προσπάθεια, που ανάγεται σε συλλογική είναι άλλωστε βέβαιο ότι θα αποφέρει τα μέγιστα. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, αλλά και οι σύγχρονες, διαρκώς εξελισσόμενες τεχνολογίες για το νερό, θα μπορούσαν κυριολεκτικά να σώσουν τον πλανήτη. Η βιωσιμότητα του νερού παγκοσμίως είναι το ζητούμενο και καινοτομίες όπως το Internet of Things (ΙοΤ), η έξυπνη παρακολούθηση (smart monitoring) ή η έξυπνη άρδευση (intelligent irrigation) και άλλες, θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε σύνθετα μοντέλα διαχείρισης νερού και να κάνουμε τη διαφορά, μια σταγόνα τη φορά!"

νερό πότισμα τεχνολογία καλλιέργειες

Τι έχουμε να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον από τις εξελίξεις στην τεχνολογία αναφορικά με τη "διάσωση" του πλανήτη;

"Η επιτακτική ανάγκη για την διάσωση του πλανήτη και του περιορισμού του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει στην εντατικοποίηση δράσεων που στόχο έχουν τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η τεχνολογία τώρα, περισσότερο από ποτέ έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας καινοτόμες και πρωτοποριακές λύσεις σε χρόνιες παθογένειες. Μέχρι πολύ πρόσφατα καταναλώναμε ανενόχλητοι φυσικούς πόρους, πολύ περισσότερους και με πολύ πιο ραγδαίους ρυθμούς από όσο μπορούσε το περιβάλλον να αντεπεξέλθει. Έρευνες δείχνουν ότι αν η πορεία αυτή συνεχιστεί, έως το 2050 οι άνθρωποι θα καταναλώνουν για τρεις πλανήτες, γεγονός που καταδεικνύει ότι η γραμμική οικονομία, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην κατασπατάληση πόρων, δεν αποτελεί πλέον βιώσιμη επιλογή.

Η τεχνολογία καλείται, λοιπόν να ανατρέψει μια ανεξέλεγκτη, καθοδική πορεία μέσω της αειφόρου παραγωγής και της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα πρέπει να εισάγουμε το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας (circular economy) σε κάθε οικονομική δραστηριότητα, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα στο μέγιστο την τεχνολογική επανάσταση που συντελείται μέρα με τη μέρα. Η διάσωση του πλανήτη με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε καλύτερα οικοσυστήματα μέσα από την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αποτελεσματικούς τρόπους αποθήκευσης ενέργειας, σώζοντας την απειλούμενη άγρια φύση και υιοθετώντας έναν πιο έξυπνο και πιο πράσινο τρόπο ζωής" απαντά ο κύριος Ποτήρης.

"Η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο της λειψυδρίας αποτελούν σημαντικά προβλήματα που θα επηρεάσουν αναμφίβολα τον τρόπο ζωής μας στο μέλλον. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα αρνητικές επιπτώσεις καθώς η τεχνολογία θα είναι αρωγός στην προσπάθεια για την αλλαγή του τρόπου ζωής μας με ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο που θα οδηγήσει στην κυκλική οικονομία" εξηγεί από την πλευρά του ο κύριος Ξουρής. "Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας μας και η παράλληλη ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), θα μας δώσουν λύσεις που αυτή την στιγμή φαντάζουν ανέφικτες. Ήδη αυτή τη στιγμή εφαρμογές ΑΙ σε υδροπονικές μεθόδους παραγωγής (ΝFT κ.α.) δοκιμασμένες σε πρότυπα θερμοκήπια, έχουν επιτύχει διπλασιασμό της παραγωγής κηπευτικών με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 95% και αυτό είναι μόνο η αρχή! Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι πάντα ο άνθρωπος παραμένει στο επίκεντρο και μόνο αυτός μπορεί να αποτελέσει την λύση. Για αυτό ακριβώς το λόγο δράσεις όπως το πρόγραμμα Νερό για το Αύριο που αποτελείται από επιστήμονες, εκπρόσωπους της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών, ερευνητές και παραγωγούς είναι τόσο σημαντικές και χρειάζονται την στήριξη όλων μας".

Νερό για το Αύριο: Οι τεχνολογίες που συνεισφέρουν

"Αξιοποιώντας και εφαρμόζοντας τις ώριμες και αποδεδειγμένα αποτελεσματικές τεχνολογίες δορυφορικής τηλε-επισκόπησης σε συνδυασμό με τεχνολογίες που αναπτύσσουμε στο εσωτερικό της εταιρείας μας όπως εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και διαδικτύου των πραγμάτων (ΙοΤ) είμαστε σε θέση να ελέγξουμε με ακρίβεια την άρδευση γεωργικών εκτάσεων καθώς και να προσδιορίσουμε τις ελάχιστες πραγματικές απαιτήσεις τους σε νερό, επιτυγχάνοντας πολύ ουσιαστικές εξοικονομήσεις έως και 60%. Παράλληλα με τις λύσεις που απευθύνονται σε περιοχές εκτεταμένης γεωργικής δραστηριότητας, αναπτύσσουμε τα εργαλεία που επιτρέπουν την διαχείριση της χρήσης των υδάτων σε επίπεδο διοικητικών περιφερειών, προσφέροντας ένα μέσο εποπτείας για το σύνολο της επικράτειας.
Η μέγιστη αξιοποίηση της χρησιμοποιούμενης ποσότητας νερού για το όφελος των καλλιεργειών, επιτυγχάνει θετικό αντίκτυπο σε τρεις ουσιώδες τομείς: α) Την ανθρώπινη υγεία, μέσω της αποφυγής της μόλυνσης του πόσιμου νερού από αγροχημικά και λιπάσματα, β) την διαφύλαξη της καθαρότητας των πόσιμων αποθεμάτων υπόγειων υδάτων και γ) τη προστασία της βιοποικιλότητας του εδάφους. Παράπλευρη ωφέλεια της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι και η εξοικονόμηση λιπασμάτων, τα οποία η υπερβολική άρδευση απομακρύνει στο υπέδαφος και τελικά στα πόσιμα αποθέματα υπογείων υδάτων τα οποία και μολύνουν", απαντά ο Θεόδωρος Ποτήρης.

"Η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο της λειψυδρίας αποτελούν σημαντικά προβλήματα που θα επηρεάσουν αναμφίβολα τον τρόπο ζωής μας στο μέλλον. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα αρνητικές επιπτώσεις καθώς η τεχνολογία θα είναι αρωγός στην προσπάθεια για την αλλαγή του τρόπου ζωής μας με ενα φιλικό πρός το περιβάλλον τρόπο που θα οδηγήσει στην κυκλική οικονομία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας μας και η παράλληλη αναπτυξη τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), θα μας δώσουν λύσεις που αυτή την στιγμή φαντάζουν ανέφικτες. Ηδη αυτή τη στιγμή εφαρμογές ΑΙ σε υδροπονικές μεθόδους παραγώγης (ΝFT κ.α.) δοκιμασμένες σε πρότυπα θερμοκήπια, έχουν επιτυχει διπλασιασμό της παραγωγής κηπευτικών με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης νερου κατα 95% και αυτό είναι μόνο η αρχή! Κλείνοντας θα ήθελα να ξανατονίσω οτι πάντα ο άνθρωπος παραμένει στο επίκεντρο και μόνο αυτός μπορεί να αποτελέσει την λύση. Για αυτό ακριβώς το λόγο δράσεις όπως το εργο Νερό για το Άυριο που αποτελείται απο επιστήμονες, εκπρόσωπους της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών, ερευνητές και παραγωγούς είναι τόσο σημαντικές και χρειάζονται την στήριξη όλων μας" απαντά ο Χρήστος Ξουρής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

22 Ιουλ 2021 | 06:33

Vegan εγκυμοσύνη: Τι να γνωρίζετε, τι να προσέχετε στη διατροφή σας

Η vegan εγκυμοσύνη έχει τις ιδιαιτερότητές της αλλά με λίγη προσοχή όλα πάνε ρολόι!

21 Ιουλ 2021 | 06:32

Γιατί έχετε νεύρα; Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεσή σας

Μήπως διαπιστώσατε ότι τελευταία έχετε νεύρα περισσότερο από το συνηθισμένο; Μπορεί να μη φταίτε εσείς!

20 Ιουλ 2021 | 06:33

"Ήρθα σε επαφή με κρούσμα και είμαι εμβολιασμένη. Τι πρέπει να κάνω;"

Μια βόλτα με παρέα, οι διακοπές, στη δουλειά... Είναι πολύ πιθανό με την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού να μάθουμε ότι ήρθαμε σε επαφή με κρούσμα. Τι πρέπει να κάνουμε εάν είμαστε εμβολιασμένοι;

19 Ιουλ 2021 | 06:22

Ποιο είναι το μέλι με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά;

Μελέτη από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας της Σχολής Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μας δίνει μερικά πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για το μέλι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ 16 Ιουλ 2021 | 06:44

Άγχος ή στρες; Μήπως τα μπερδεύετε μεταξύ τους; Ποιο σας ταλαιπωρεί και τι μπορείτε να κάνετε

Άγχος ή στρες; Είναι το ίδιο, απλά η μία λέξη είναι στα αγγλικά, ή έχουν (ουσιαστικές) διαφορές μεταξύ τους;

15 Ιουλ 2021 | 06:43

Να πώς θα μειώσετε τα πρόωρα σημάδια γήρανσης με τη διατροφή σας

"Ακούστε" το σώμα σας και δώστε σημασία σε αυτά που έχει να σας πει. Έτσι θα έχετε περισσότερη ευεξία, καλή υγεία και διάθεση.

14 Ιουλ 2021 | 07:25

Μάτια και οθόνη υπολογιστή/κινητού: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη με οθόνες, από τα smartphones μέχρι τους φορητούς υπολογιστές.

13 Ιουλ 2021 | 08:42

Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2; Φάτε τα φρούτα σας ολόκληρα

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μέτριων έως υψηλών ποσοτήτων φρούτων σε τακτική βάση και ενός χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

12 Ιουλ 2021 | 07:14

Ευαισθησία στα δόντια: Τι την προκαλεί;

Η κακή υγιεινή του στόματος ή μήπως η υπερβολική φροντίδα σχετίζεται με την ευαισθησία στα δόντια;

09 Ιουλ 2021 | 07:20
08 Ιουλ 2021 | 07:41

Καρκίνος του πνεύμονα: Τα συμπτώματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Αν έχεις πνεύμονες, μπορείς να πάθεις καρκίνο. Όσο κυνικό κι αν ακούγεται, αποδεικνύει ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τα συμπτώματα για τον καρκίνο του πνεύμονα.

07 Ιουλ 2021 | 08:31

Αναστροφή εμμηνόπαυσης: 13 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις υπάρχουσες θεραπείες

Οι επιστήμονες εξετάζουν δύο πιθανές θεραπείες για τις γυναίκες σε πρόωρη εμμηνόπαυση: θεραπεία μελατονίνης και αναζωογόνηση των ωοθηκών.

06 Ιουλ 2021 | 08:22

Έχετε αυξημένο ουρικό οξύ; Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες απαγορεύονται;

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθήσετε εφόσον διαγνωστείτε με υψηλές τιμές στο ουρικό οξύ; Ιδού ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι!