Τι κοινό έχουν ένα πακέτο πατατάκια, μια φέτα κέικ, ένα κουτάκι αναψυκτικό και μια σάλτσα έτοιμη για τα μακαρόνια σου; Είναι γρήγορες, νόστιμες, βολικές επιλογές. Κάποιες μέρες, ίσως και αναπόφευκτες. Όμως νέα επιστημονική μελέτη φέρνει στο φως μια ανησυχητική πτυχή. Μήπως αυτά τα "εύκολα” τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό σου πολύ νωρίτερα απ’ όσο θα περίμενες;
Τι έδειξε η έρευνα;
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology και πραγματοποίησε αναλύσεις σε 42.853 άτομα, μέσης ηλικίας 48 ετών, που δεν είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον στην αρχή της παρακολούθησης. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη μελέτη για έως και 26 χρόνια, καταγράφοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη διατροφή τους και την κατάσταση της υγείας τους.
Οι ερευνητές εντόπισαν συσχετίσεις ανάμεσα στην υψηλή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και την εμφάνιση πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον – μιας φάσης που προηγείται των πιο γνωστών συμπτωμάτων, όπως το τρέμουλο ή οι διαταραχές στην κίνηση.
Αυτά τα πρώιμα σημάδια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- διαταραχές στον ύπνο (REM sleep behavior disorder)
- καταθλιπτική διάθεση
- μειωμένη όσφρηση
- υπνηλία μέσα στη μέρα
- σωματικούς πόνους
- μειωμένη ικανότητα διάκρισης χρωμάτων
Δείτε περισσότερα στο shape.gr