Νέα μελέτη: Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν θρόμβωση ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς

Τα mRNA εμβόλια δεν πυροδοτούν τη διαδικασία που προκαλεί θρόμβωση, ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν πήξη του αίματος, άρα δεν πυροδοτούν τη διαδικασία που προκαλεί θρόμβωση, ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς, που οι ειδικοί θα περίμεναν μία μεγαλύτερη ευαλωτότητα, καθώς ο καρκίνος αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης θρόμβωσης.

Η διαπίστωση προκύπτει από μελέτη του τμήματος Καρκίνος και Θρόμβωση INCERM U938 της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, που έγινε σε συνεργασία με την Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και για την οποία μίλησε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου "104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ", ο κύριος ερευνητής της μελέτης, καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση, INSERM U938, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Διαβάστε Επίσης

Πρόκειται για μία προοπτική μελέτη που κάναμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συγκεκριμένα με τους καθηγητές κυρίους Δημόπουλο και Τέρπο το διάστημα Μαΐου -Ιουλίου, διευκρίνισε ο κ. Γεροτζιάφας για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι η μελέτη έγινε σε δύο ομάδες: "Σε υγειονομικούς από νοσοκομεία της Αθήνας, και σε ασθενείς με καρκίνο από το δικό μας ογκολογικό τμήμα, οι οποίοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer. Συνολικά 200 άτομα συμμετείχαν στην μελέτη, 100 σε κάθε ομάδα.

Χρησιμοποιήσαμε πολύ ευαίσθητους μοριακούς δείκτες ενεργοποίησης της πήξης των ενδοθηλιακών κυττάρων (τα κύτταρα που καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια των αγγείων) και της φλεγμονής. Οι μετρήσεις έγιναν πριν τον εμβολιασμό, και μέσα στο διάστημα 2-5 ημερών, μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι 2 με 5 μέρες μετά τη χορήγηση των εμβολίων, τόσο στους υγειονομικούς, όσο και στους ασθενείς με καρκίνο, δεν παρουσιάζεται σημαντική ενεργοποίηση των αγγείων, ούτε σημαντική ενεργοποίηση της πήξης του αίματος. Έχουμε στοιχεία από την ενεργοποίηση φλεγμονής, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί αυτό κάνουν τα εμβόλια. Δημιουργούν το ερέθισμα προκειμένου να αντιδράσει η άμυνα του οργανισμού".

Επιτακτικό το εμβόλιο για άτομα με ιστορικό θρόμβωσης

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο συνέδριο της "American Society of Hematology", ενισχύουν σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα, την αντίληψη ότι τα mRNA εμβόλια δεν επηρεάζουν συστηματικά το αγγειακό σύστημα και την πήξη του αίματος, και ως εκ τούτου δεν πυροδοτούν τη διαδικασία που προκαλεί θρόμβωση. "Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που λέμε ότι ακόμη και άνθρωποι που έχουν πάθει θρόμβωση αρτηριακή ή φλεβική, πρέπει να κάνουν εμβόλιο".

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η θρόμβωση μπορεί να προκληθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα 2-5 ημερών μετά τη χορήγηση του εμβολίου ή και μεταγενέστερα. "Όχι", απαντά κατηγορηματικά ο αιματολόγος. Γιατί, όπως εξηγεί, τα εμβόλια είναι one- shot. Εξαφανίζονται από τον οργανισμό μετά από λίγες μέρες. "Στη χορήγηση κάθε δόσης του εμβολίου, υπάρχουν κάποια συμπτώματα πχ πονοκέφαλος, μυαλγία κλπ για το επόμενο 24ωρο, γιατί αρχίζουν τα κύτταρα και εκφράζουν το ερέθισμα που μοιάζει με τον ιό και ο ιός επιτίθεται στα κύτταρα. Τότε έχουμε το peak. Μετά τα συμπτώματα εξαφανίζονται, γιατί τα κύτταρα που έχουν αλλάξει το γενετικό τους υλικό και εκφράζουν την πρωτεΐνη του ιού, τα σκοτώνει ο οργανισμός. Σε 48 η 72 ώρες δεν μένει τίποτε από αυτά τα κύτταρα που έχουν αλλάξει γενετικά, στον οργανισμό".

Διαβάστε Επίσης

Τα κύτταρα των αγγείων τροποποιούνται από τον ιό, όχι από το εμβόλιο

"Με άλλα λόγια δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί ο κόσμος ότι κάνοντας ένα εμβόλιο mRNA, γίνεται μία τροποποίηση του οργανισμού του, η οποία διαρκεί καιρό. Αντίθετα όταν μολυνθούμε από τον κορονοϊό υπάρχει μία τροποποίηση των κυττάρων των αγγείων, την οποία τη βρίσκουμε μέχρι και δύο μήνες μετά σε ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από Covid, σε ένα ποσοστό 25%".

Η μελέτη καθώς είναι προοπτική, καταλήγει ο καθηγητής της Σορβόνης, έχει γίνει και σε απώτερο χρόνο, δηλαδή και σε διάστημα 2-5 ημερών μετά τη δεύτερη δόση, και πριν τη δεύτερη δόση και ένα μήνα μετά από αυτήν, και τα αποτελέσματα είναι ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 20 Ιαν 2022 | 09:33

Έρευνα: Κίνδυνος θρόμβωσης για όσους βλέπουν τηλεόραση πάνω από 4 ώρες τη μέρα

Η πολλή τηλεόραση για πάνω από τέσσερις ώρες τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 19 Ιαν 2022 | 17:55

Μόσιαλος: Αυτές είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στους διαβητικούς αν κολλήσουν - Τι γράφει για τα εμβόλια mRNA

Όπως επισημαίνει ο Ηλίας Μόσιαλος, η μόλυνση από κορονοϊό σχετίζεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων του διαβήτη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 18 Ιαν 2022 | 18:35

ΕΜΑ: Νέο "στοπ" στην τέταρτη δόση εμβολίου - "Δεν είναι απαραίτητη στον γενικό πληθυσμό"

Όπως είπαν στελέχη του ΕΜΑ, οι επαναληπτικές δόσεις με μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα ενδέχεται να μειώσουν τα αντισώματα τα οποία μπορούν να παραχθούν με κάθε δόση - Για ποιες κατηγορίες πολιτών ενδείκνυται η τέταρτη δόση

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΟ 13 Ιαν 2022 | 23:20

Iσπανία: "Πράσινο φως" στην τέταρτη δόση για τις πολύ ευπαθείς ομάδες

Η Ισπανία έδωσε το πράσινο φως της σε μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 13 Ιαν 2022 | 08:16

Εμβολιασμοί: Μύλος με την τέταρτη δόση - Ποιες χώρες προχωρούν παρά τις διαφωνίες του ΠΟΥ

Παρά την ρητά διατυπωμένη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την μη βιωσιμότητα των συνεχιζομενων αναμνηστικών δόσεων, τι κάνουν οι χώρες.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 12 Ιαν 2022 | 18:03
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 11 Ιαν 2022 | 20:12

ΠΟΥ: "Να επικαιροποιηθούν τα εμβόλια - Οι αλλεπάλληλες αναμνηστικές δόσεις δεν είναι βιώσιμη στρατηγική"

"Πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλα εμβόλια που να προκαλούν ευρεία, ισχυρή και μακράς διαρκείας ανοσοαπόκριση απέναντι σε κάθε μετάλλαξη του κορονοϊού", αναφέρει ο ΠΟΥ

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 11 Ιαν 2022 | 16:40

ΠΟΥ για Όμικρον: Περισσότερη έρευνα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ο Οργανισμός λέει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 11 Ιαν 2022 | 11:37

Καναδάς: Έτοιμοι και για 4η δόση εμβολίου - Εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων

Σε ετοιμότητα για την χορήγηση ακόμη και 4ης δόσης είναι οι αρχές του Καναδά.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10 Ιαν 2022 | 22:06

Η πρώτη αγωγή για επιμέλεια παιδιών: Μητέρα κατά του φανατικού αντιεμβολιαστή συζύγου της

Μητέρα ζητά να πάρει την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών της, καθώς ο πρώην σύζυγός της, είναι φανατικός αντιεμβολιαστής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ MISC 10 Ιαν 2022 | 19:00

Κορονοϊός: Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη για τα παιδιά που νόσησαν - Κίνδυνος και για το σπάνιο σύνδρομο MISC

Τα άτομα κάτω των 18 ετών που νοσούν με κορονοϊό έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και ενός σπάνιου συνδρόμου με την ονομασία MISC.

ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΖΕΤΕ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΜΟΝΟ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘ 09 Ιαν 2022 | 15:07

Δρ.Μιούρεϊ: Ο γκουρού των προβλέψεων για τον κορονοϊό: "Η πανδημία τελειώνει τον Μάρτιο, κορύφωση μέσα Ιανουαρίου"

Ο γκουρού των προβλέψεων για τον κορονοϊό Δρ Κρίστροφερ Μιούρεϊ μίλησε στην Καθημερινή της Κυριακής και τον Αλέξη Παπαχελά

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 09 Ιαν 2022 | 13:29

Κορονοϊός: Αυτοαντισώματα μετά από ήπια λοίμωξη - Τι έδειξε μελέτη από το Cedars-Sinai

Παράγονται αυτοαντισώματα ακόμα και αν η νόσος είχε λίγα ή καθόλου συμπτώματα.