Follow us

Νέα μελέτη: Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν θρόμβωση ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς

Τα mRNA εμβόλια δεν πυροδοτούν τη διαδικασία που προκαλεί θρόμβωση, ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν πήξη του αίματος, άρα δεν πυροδοτούν τη διαδικασία που προκαλεί θρόμβωση, ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς, που οι ειδικοί θα περίμεναν μία μεγαλύτερη ευαλωτότητα, καθώς ο καρκίνος αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης θρόμβωσης.

Η διαπίστωση προκύπτει από μελέτη του τμήματος Καρκίνος και Θρόμβωση INCERM U938 της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, που έγινε σε συνεργασία με την Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και για την οποία μίλησε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου "104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ", ο κύριος ερευνητής της μελέτης, καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση, INSERM U938, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Διαβάστε Επίσης

Πρόκειται για μία προοπτική μελέτη που κάναμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συγκεκριμένα με τους καθηγητές κυρίους Δημόπουλο και Τέρπο το διάστημα Μαΐου -Ιουλίου, διευκρίνισε ο κ. Γεροτζιάφας για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι η μελέτη έγινε σε δύο ομάδες: "Σε υγειονομικούς από νοσοκομεία της Αθήνας, και σε ασθενείς με καρκίνο από το δικό μας ογκολογικό τμήμα, οι οποίοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer. Συνολικά 200 άτομα συμμετείχαν στην μελέτη, 100 σε κάθε ομάδα.

Χρησιμοποιήσαμε πολύ ευαίσθητους μοριακούς δείκτες ενεργοποίησης της πήξης των ενδοθηλιακών κυττάρων (τα κύτταρα που καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια των αγγείων) και της φλεγμονής. Οι μετρήσεις έγιναν πριν τον εμβολιασμό, και μέσα στο διάστημα 2-5 ημερών, μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι 2 με 5 μέρες μετά τη χορήγηση των εμβολίων, τόσο στους υγειονομικούς, όσο και στους ασθενείς με καρκίνο, δεν παρουσιάζεται σημαντική ενεργοποίηση των αγγείων, ούτε σημαντική ενεργοποίηση της πήξης του αίματος. Έχουμε στοιχεία από την ενεργοποίηση φλεγμονής, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί αυτό κάνουν τα εμβόλια. Δημιουργούν το ερέθισμα προκειμένου να αντιδράσει η άμυνα του οργανισμού".

Επιτακτικό το εμβόλιο για άτομα με ιστορικό θρόμβωσης

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο συνέδριο της "American Society of Hematology", ενισχύουν σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα, την αντίληψη ότι τα mRNA εμβόλια δεν επηρεάζουν συστηματικά το αγγειακό σύστημα και την πήξη του αίματος, και ως εκ τούτου δεν πυροδοτούν τη διαδικασία που προκαλεί θρόμβωση. "Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που λέμε ότι ακόμη και άνθρωποι που έχουν πάθει θρόμβωση αρτηριακή ή φλεβική, πρέπει να κάνουν εμβόλιο".

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η θρόμβωση μπορεί να προκληθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα 2-5 ημερών μετά τη χορήγηση του εμβολίου ή και μεταγενέστερα. "Όχι", απαντά κατηγορηματικά ο αιματολόγος. Γιατί, όπως εξηγεί, τα εμβόλια είναι one- shot. Εξαφανίζονται από τον οργανισμό μετά από λίγες μέρες. "Στη χορήγηση κάθε δόσης του εμβολίου, υπάρχουν κάποια συμπτώματα πχ πονοκέφαλος, μυαλγία κλπ για το επόμενο 24ωρο, γιατί αρχίζουν τα κύτταρα και εκφράζουν το ερέθισμα που μοιάζει με τον ιό και ο ιός επιτίθεται στα κύτταρα. Τότε έχουμε το peak. Μετά τα συμπτώματα εξαφανίζονται, γιατί τα κύτταρα που έχουν αλλάξει το γενετικό τους υλικό και εκφράζουν την πρωτεΐνη του ιού, τα σκοτώνει ο οργανισμός. Σε 48 η 72 ώρες δεν μένει τίποτε από αυτά τα κύτταρα που έχουν αλλάξει γενετικά, στον οργανισμό".

Διαβάστε Επίσης

Τα κύτταρα των αγγείων τροποποιούνται από τον ιό, όχι από το εμβόλιο

"Με άλλα λόγια δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί ο κόσμος ότι κάνοντας ένα εμβόλιο mRNA, γίνεται μία τροποποίηση του οργανισμού του, η οποία διαρκεί καιρό. Αντίθετα όταν μολυνθούμε από τον κορονοϊό υπάρχει μία τροποποίηση των κυττάρων των αγγείων, την οποία τη βρίσκουμε μέχρι και δύο μήνες μετά σε ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από Covid, σε ένα ποσοστό 25%".

Η μελέτη καθώς είναι προοπτική, καταλήγει ο καθηγητής της Σορβόνης, έχει γίνει και σε απώτερο χρόνο, δηλαδή και σε διάστημα 2-5 ημερών μετά τη δεύτερη δόση, και πριν τη δεύτερη δόση και ένα μήνα μετά από αυτήν, και τα αποτελέσματα είναι ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ 02 Μαϊ 2023 | 19:22

DW: Κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού - Η πρώτη δίκη στις 7 Ιουλίου

Σύντομα η εκδίκαση των πρώτων αγωγών ανθρώπων που επικαλούνται προβλήματα υγείας από τα εμβόλια. Η εταιρεία Biontech πιθανώς να καταβάλει τις πρώτες αποζημιώσεις.

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ» 27 Μαϊ 2023 | 16:17

Πώς μπορούμε να προλάβουμε το 75% των αυτοάνοσων νοσημάτων - Η επιστήμη απαντά

Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που βρίσκεται ήδη σε άσχημη κατάσταση, μπορεί να πυροδοτήσει ένα αυτοάνοσο νόσημα.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 26 Μαϊ 2023 | 20:40

Νεκρός από τον μύκητα candida auris άνδρας στο Μιλάνο: Είχε έρθει από την Ελλάδα, γράφει η Corriere della Sera

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο άνδρας είχε εισαχθεί με εγκεφαλικό σε νοσοκομείο του Μιλάνου και βρέθηκε θετικός στον candida auris.

26 Μαϊ 2023 | 10:52

Αέρια στο στομάχι: 4 υγιεινές τροφές που τα καταπολεμούν

Κάποιες τροφές όπως τα όσπρια και τα λαχανικά μπορεί -εκτός από το όφελος στην υγεία- να μας προκαλούν φούσκωμα και αέρια στο έντερο εξαιτίας των πολλών φυτικών ινών τους.

25 Μαϊ 2023 | 13:03

4 σημάδια ότι δεν προσλαμβάνεις επαρκείς φυτικές ίνες

Ακόμα και αν τρως καθημερινά τροφές με φυτικές ίνες, πώς θα καταλάβεις εάν η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να διατηρήσει το σώμα σου υγιές;

25 Μαϊ 2023 | 10:49

Σάκχαρο στο αίμα: Πώς μπορεί να μειωθεί χωρίς φάρμακα;

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πολύ συχνή ασθένεια, πολλοί μάλιστα την αναφέρουν ως "πανδημία". Και ναι, ο έλεγχός της με αλλαγές στον τρόπο ζωή είναι κάτι εφικτό.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΜΕΛΕΤΗ 25 Μαϊ 2023 | 10:46

Ερευνα: Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μπορεί να έχει βιολογικά αίτια

Αν και σπάνιος, είναι ο κυριότερος μεταγεννητικός βρεφικός θάνατος στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ 25 Μαϊ 2023 | 07:39

Πρέπει να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής; - Τα υπέρ, τα κατά και οι νέες έρευνες

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για το εάν έχει νόημα τελικά να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής - Τι δείχνει η νέα έρευνα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ NATURE 24 Μαϊ 2023 | 18:17

Ιατρικό "θαύμα": Συσκευή βοηθά ασθενή με παράλυση να περπατήσει - Πώς λειτουργεί

Ο ασθενής μπορούσε να περπατήσει με πατερίτσες ακόμα και όταν το εμφύτευμα ήταν απενεργοποιημένο.

24 Μαϊ 2023 | 10:46

Πάχυνα ή κάνει λάθος η ζυγαριά;

Τι σημαίνει όταν ανεβαίνεις στη ζυγαριά και βλέπεις έναν αριθμό που είναι μεγαλύτερος κατά ένα, ενάμισι ή και δύο κιλά; Είναι πραγματικό βάρος;

24 Μαϊ 2023 | 10:40

Γιατί παχαίνουμε στην εμμηνόπαυση; Είναι αναπόφευκτο;

Μπορεί στην εμμηνόπαυση οι ορμόνες να μας βάζουν... τρικλοποδιά, κι όμως μπορούμε φυσικά ακόμη και σε αυτή τη φάση της ζωής μας να έχουμε σταθερό βάρος.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ 24 Μαϊ 2023 | 07:41

Αυτό είναι το καλοκαιρινό φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Ατομα που κατανάλωσαν το συγκεκριμένο φρούτο, παρουσίασαν χαμηλότερη πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών.

23 Μαϊ 2023 | 11:30

Πόσα τσιγάρα την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου;

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The BMJ δίνει μια απάντηση για το πόσα τσιγάρα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς μας.