Νέες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Καινοτομίες και νέα επιτεύγματα που αυξάνουν τις δυνατότητες επιτυχίας.

Βρέφος

Γράφει ο Ηλίας Θ. Γάτος, MD, χειρουργός, γυναικολόγος-μαιευτήρας, επιστημονικός διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO IVF medical center, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική (eliasgatos.gr, embio-med.gr).

Η εξωσωματική γονιμοποίηση εξελίσσεται με νέες καινοτόμες τεχνικές που αφορούν όλα τα στάδια της εξωσωµατικής διαδικασίας, από τη λήψη και επεξεργασία του γενετικού υλικού, τη γονιµοποίηση των ωαρίων, την επώαση, έως και τις τεχνικές επιλογής των εµβρύων προς εµβρυοµεταφορά και τη διατήρηση της γονιμότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Τα τελευταία χρόνια, σημαντικό μέρος της έρευνας αναπαραγωγής είναι επικεντρωμένο στη δημιουργία νέων φαρμακευτικών ουσιών με στόχο τη βελτίωση της πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας και την ελάττωση των παρενεργειών στις γυναίκες. Παράλληλα αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό στις κλινικές εγκυμοσύνες.

Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) και μηχανικής μάθησης (machine learning) παρέχουν τη δυνατότητα φωτογραφικής απεικόνισης εμβρύων στα διάφορα στάδια της καλλιέργειας στο εργαστήριο, έτσι ώστε να λαμβάνεται πλήρης εικόνα των μορφολογικών και μορφοκινητικών χαρακτηριστικών τους, με αποτέλεσμα αυξημένα ποσοστά εγκυμοσύνης. Αντιστοίχως εξελίσσεται και το σύστημα επιλογής των κατάλληλων ωαρίων και εμβρύων για κρυοσυντήρηση.

Η βελτίωση των μεθόδων προοεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης (PGD) εγγυώνται υψηλότερη αξιοπιστία στην ανίχνευση γονιδίων που ευθύνονται για σοβαρά νοσήματα και δίνουν τη δυνατότητα ασφαλούς επιλογής υγιών εμβρύων που θα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφύτευσης, μείωση της πιθανότητας αυτόματης αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, καθώς και αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Με την τεχνική παρακολούθησης και καταγραφής της εξελικτικής πορείας των εµβρύων (Time Lapse), εντός των επωαστικών κλιβάνων, µε µικροκάµερες σε 24ωρη βάση µέχρι και τη στιγµή της εµβρυοµεταφοράς, επιδιώκεται αξιολόγηση και επιλογή των δυνητικά καλύτερων εµβρύων, ως προς τα µορφοκινητικά τους γνωρίσματα, χωρίς να εκτίθενται σε αλλαγές των συνθηκών καλλιέργειάς τους.

Η δυνατότητα να προσδιορίζουμε το "παράθυρο εμφύτευσης" (Window of Implantation-WOI), αυξάνει την πιθανότητα επιτυχούς εμφύτευσης και εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος υποδεκτικότητας του ενδομητρίου είναι ένα εξατομικευμένο τεστ το οποίο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες οι γυναίκες που πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα εξωσωματικής. Επίσης μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ζευγάρια που έχουν βιώσει ανεπιτυχείς κύκλους ή απώλεια εγκυμοσύνης μετά τη μεταφορά καλής ποιότητας εμβρύων.

Η θεραπεία αναζωογόνησης του ενδομητρίου και των ωοθηκών PRP (Platelet-Rich Plasma) είναι μια πρωτοποριακή τεχνική που εφαρμόζεται και στη γυναικολογία με σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα με το PRP ενδομητρίου επιτυγχάνεται η αύξηση της υποδεκτικότητας του ενδομητρίου ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εμφύτευση του εμβρύου και ταυτόχρονα, να μειωθεί ο κίνδυνος αποβολής τις πρώτες ημέρες της παρουσίας του στη μήτρα. Το PRP ωοθηκών δίνει τη δυνατότητα σύλληψης με το γενετικό υλικό της ίδιας της γυναίκας και όχι με ωάρια δότριας.

Ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος (minimal stimulation in vitro fertilization ή Mini IVF) είναι μια νέα θεραπεία γονιμότητας που παρέχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας με τη χρήση πολύ λιγότερης φαρμακευτικής αγωγής. Η Mini IVF είναι μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής εξωσωματικής, περίπου όμοια με το φυσικό κύκλο, αλλά δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΜΕΘ 16 Ιουν 2021 | 22:30

Ηγούμενος Εφραίμ: Επιδεινώθηκε η υγεία του από τον κορονοϊό - Σκληρή μάχη των γιατρών

Εδώ και 13 ημέρες, ο ηγούμενος Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου νοσηλεύεται με κορονοϊό στην εντατική του "Ευαγγελισμού".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 13 Ιουν 2021 | 13:52

Σταθερή η κατάσταση του Ερικσεν: "Μιλήσαμε μαζί του, έστειλε χαιρετισμούς στους συμπαίκτες του"

Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Κρίστιαν Ερικσεν - Εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Κοπεγχάγης - Τα νεότερα της υγείας του

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 12 Ιουν 2021 | 11:25

Με νάρθηκα στο χέρι η Χριστίνα Μπόμπα - Το πρόβλημα υγείας που αποκάλυψε στους followers της

Η Χριστίνα Μπόμπα βρίσκεται στην τελική ευθεία για να φέρει στον κόσμο τα δίδυμα κοριτσάκια της και λίγο πριν, της παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα υγείας.

ΑΙΧΜΗΡΟ ΣΧΟΛΙΟ 09 Ιουν 2021 | 13:52

Ο Ακης Σκέρτσος "μετράει" τις κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ στα self test- Κάθε μήνα και διαφορετική θέση

Με ανάρτησή του ο Ακης Σκέρτσος γράφει για το πόσες φορές άλλαξε θέση ο ΣΥΡΙΖΑ για τα self test

ΣΤΟ REGIONAL GROWTH CONFERANCE 04 Ιουν 2021 | 21:34

Γιώργος Παπανδρέου: Οικονομία και ανάπτυξη δεν υπάρχουν χωρίς την υγεία

Τοποθέτηση Παπανδρέου για τον ρόλο του δημόσιου συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας - Η πρότασή του για την "πράσινη" ανάπτυξη.

ΠΟΤΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΞΙΤΗΡΙΟ 04 Ιουν 2021 | 17:28

Κορονοϊός: Ξεπέρασε τον κίνδυνο το βρέφος που νοσηλεύεται στα Γιάννενα - Βελτιώνεται η υγεία του [Βίντεο]

Το βρέφος είχε μεταφερθεί αρχικά στο νοσοκομείο Κέρκυρας με υψηλό πυρετό και μετά από τεστ που έγινε διεγνώσθη με κορονοϊό.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΚΙΛΙΑ - ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ 03 Ιουν 2021 | 19:07

Ψηφιακή Υγεία: Έρχεται app στο κινητό για τη συνταγογράφηση - Υπενθύμιση εξετάσεων με sms

Τι αλλάζει στην Υγεία: Πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της συνταγογράφησης μέσω mobile app, ψηφιακές βεβαιώσεις και τηλεσυμβουλευτική.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΡ. ΤΣΙΚΡΙΚΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ 31 Μαϊ 2021 | 08:45

Κάπνισμα και κορονοϊός: Πώς συμβάλει στη μετάδοση του ιού - Γιατί αυξήθηκαν οι καπνιστές στην πανδημία

Από το 1988, η 31η Μαΐου τιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 27 Μαϊ 2021 | 19:23

Πάνος Μεταξόπουλος: Η αποκάλυψη για το σοβαρό πρόβλημα υγείας - "Κινδύνευσε η ζωή μου" [βίντεο]

Το δύσκολο χειρουργείο, το σοβαρό πρόβλημα υγείας και η κατάθλιψη - Αποκαλυπτικός ο Πάνος Μεταξόπουλος για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε.

22 Ιουν 2021 | 09:07

Γιατί έχετε πρησμένα πόδια και τι μπορείτε να κάνετε;

Διαπιστώσατε ότι έχετε πρησμένα πόδια; Τι μπορεί να φταίει και μήπως το πρήξιμο αυτό σημαίνει κάτι για την υγεία σας;

21 Ιουν 2021 | 08:54

Υγιές συκώτι: Τα λάθη που κάνουμε το καλοκαίρι και που επιβαρύνουν το συκώτι μας - και πώς θα το προστατέψετε

Κάποιες καλοκαιρινές μας συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο συκώτι.

18 Ιουν 2021 | 13:52

Περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα: Ο καρδιολόγος εξηγεί τι είναι, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή τους

Τα mRΝΑ εμβόλια για τον κορονοϊό, έχουν παρουσιάσει περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ρωτήσαμε τον ειδικό και ιδού οι απαντήσεις.

18 Ιουν 2021 | 08:17

Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.