Follow us

Νεκρός από τον μύκητα candida auris άνδρας στο Μιλάνο: Είχε έρθει από την Ελλάδα, γράφει η Corriere della Sera

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο άνδρας είχε εισαχθεί με εγκεφαλικό σε νοσοκομείο του Μιλάνου και βρέθηκε θετικός στον candida auris.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΟΔΥ: Δεν υπάρχει λόγος πανικού για τον candida auris στην Ελλάδα

Πέθανε σήμερα το πρωί στο Μιλάνο ένας άνδρας, ο οποίος σύμφωνα με την Corriere della Sera, είχε "μολυνθεί από διάφορα πολυανθεκτικά βακτήρια και τον μύκητα candida auris".

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι "ο ασθενής είχε έρθει από την Ελλάδα και είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Sacco του Μιλάνου με εγκεφαλικό επεισόδιο". Οι εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη έδειξαν ότι ήταν θετικός και στον candida auris, ενώ κατά τις ίδιες πηγές δεν φαίνεται να μολύνθηκε στην Ιταλία.

Διαβάστε Επίσης

Τι ξέρουμε για τον Candida auris

Όπως επισημαίνει η λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου, ο ζυμομύκητας Candida auris απομονώθηκε πρώτη φορά το 2009 στην Ιαπωνία από το αυτί ασθενούς (auris: αυτί στα λατινικά). Η ικανότητα όμως πρόκλησης σοβαρής λοίμωξης περιγράφηκε το 2011, όταν ο μύκητας απομονώθηκε από το αίμα ασθενών με μυκηταιμία στη Ν. Κορέα.

Έκτοτε, στελέχη C. auris απομονώνονται παγκοσμίως σε σποραδικές λοιμώξεις, νοσοκομειακές επιδημίες ή ως αποικισμός νοσηλευόμενων ασθενών, ιδίως σε Μ.Ε.Θ., ενώ τουλάχιστον στις ΗΠΑ οι απομονώσεις στα Νοσοκομεία αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο. Γι΄ αυτό το λόγο το CDC χαρακτήρισε πρόσφατα την C. auris ως επείγουσα παγκόσμια νοσοκομειακή απειλή που έχει ήδη εξαπλωθεί στις μισές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα

Η πρώτη απομόνωση του μύκητα στη χώρα μας έγινε το 2019, και έκτοτε απομονώνονται από διεισδυτικές λοιμώξεις, όπως οι καντινταιμίες, σε βαρέως πάσχοντες με μακροχρόνιες νοσηλείες, όπως και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Επιπλέον, η C. auris αποικίζει το δέρμα ασθενών και προσωπικού, καθώς και το άψυχο περιβάλλον. Σε αντίθεση όμως με την Candida albicans, για την οποία η πηγή της κλινικής λοίμωξης είναι συνήθως η χλωρίδα του γαστρεντερικού του ίδιου του ασθενούς, οι λοιμώξεις από C. auris προκαλούνται κυρίως με τη μεταφορά του μύκητα με τα χέρια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ή από το αποικισμένο άψυχο περιβάλλον με τα χέρια του ίδιου του ασθενούς ή του προσωπικού.

Τι προκαλεί;

Η C. auris προκαλεί σοβαρές μυκηταιμίες, λοιμώξεις μαλακών μορίων και λοιμώξεις χειρουργικού πεδίου, ενώ είναι σπάνιες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Κοινός παράγοντας κινδύνου είναι και η παρατεταμένη νοσηλεία με επεμβατικούς χειρισμούς, όπως η διασωλήνωση και η τοποθέτηση κεντρικών ενδαγγειακών καθετήρων, καθώς το παθογόνο προσβάλλει συνήθως βαρέως πάσχοντες με μακρά νοσηλεία οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο γι’ άλλο λόγο και εμφανίζουν αποικισμό ή λοίμωξη κατά τη διάρκεια της μακράς νοσηλείας τους ενώ φιλεί ιδιαιτέρως και τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Η θνητότητα μπορεί να φτάσει έως 70% σε περιστατικά μυκηταιμίας, κατά κανόνα σε ασθενείς ήδη πολύ επιβαρυμένους με επιπλεγμένα υποκείμενα νοσήματα. Ο ΕΟΔΥ σε πρόσφατη ανακοίνωση ανέφερε για τη χώρα μας ότι η C. auris αποτελεί το 4.4% των ενδονοσοκομειακών μικροβιαιμιών, ποσοστό όχι αμελητέο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η C. auris εμφανίζει:

1. Επιδημίες κατά κανόνα σε Μονάδες Υγειονομικής Περίθαλψης και τις Μ.Ε.Θ., ενώ γι’ αυτό η έγκαιρη ανίχνευσή της είναι σημαντική αλλά και χρονοβόρα, ενώ είναι απαραίτητο να λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την πρόληψη της διασποράς στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

2. Αντοχή στα αντιμυκητιακά φάρμακα, όπως οι αζόλες, ή και σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητικών, όπως οι εχινοκανδίνες και η αμφοτερικίνη Β, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διεισδυτικών λοιμώξεων από ποικίλα στελέχη Candida.

3. Δυσκολίες στην ταυτοποίηση της με τις συνήθεις εργαστηριακές μεθόδους, ενώ η εσφαλμένη ταυτοποίηση της (ως Candida parapsilosis) θα οδηγήσει σε λανθασμένη διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών. Γι’ αυτό απαιτείται στενή συνεργασία των Κλινικών Ιατρών με το Μικροβιολογικό Εργαστήριο.

4. Δυσκολίες στην εκρίζωσή της, τόσο από το δέρμα αποικισμένων ασθενών, όσο και από τις άψυχες επιφάνειες διότι παράγει βιομεμβράνη με την οποία προσκολλάται, ώστε πολλά αντισηπτικά να μην είναι δραστικά.

Candida auris

Πως αντιμετωπίζεται;

Οι περισσότερες λοιμώξεις από C. auris αντιμετωπίζονται με χορήγηση εχινοκανδινών, εφόσον διαπιστωθεί ευαισθησία στο μυκητόγραμμα. Ωστόσο, αναφέρονται στελέχη C. auris ανθεκτικά σε όλες τις κύριες κατηγορίες αντιμυκητιακών φαρμάκων, ώστε να χορηγούνται εμπειρικοί συνδυασμοί, ενώ δεν δίδεται αντιμυκητιακή αγωγή σε ασθενείς αποικισμένους με C. auris, χωρίς διηθητική μυκητιασική λοίμωξη.

Στο τελευταίο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (Μάρτιος 2-5/2023) από μεγάλο Ελληνικό Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο ανακοινώθηκαν επίσημα 75 κρούσματα για το 2022 (20 ασθενείς το 1ο και 55 το 2ο εξάμηνο). Το 64% νοσηλευόταν στη ΜΕΘ και το 36% σε Παθολογικές Κλινικές, ενώ το 28% αφορούσε COVID-19 Κλινικές και το 38.6% είχε πρόσφατα νοσηλεία σε Υγειονομική Δομή. Η C. auris απομονώθηκε κυρίως στο αίμα (30.7%), στο ακρό κεντρικού καθετήρα (14.7%) και στο δέρμα (36%). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 2ο εξάμηνο της μελέτης η απομόνωση C. auris αυξήθηκε κατά 2.5 φορές, ενώ η φορεία των νοσηλευόμενων κατά 42% (!), διασπορά που αποδόθηκε στην έλλειψη εφαρμογής των μέτρων απολύμανσης-απομόνωσης.

Παρ’ όλη την επιστημονική διεθνή απαισιοδοξία, από τις Ελληνικές Μ.Ε.Θ. στο ίδιο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων ανακοινώθηκε ο ‘’Επιτυχής Έλεγχος’’ της απομόνωσης C. auris σε Μ.Ε.Θ. τριτοβάθμιου νοσοκομείου με την εφαρμογή αυστηρής τήρησης των βασικών προφυλάξεων, των προφυλάξεων επαφής και της σωστής και πιστής εφαρμογής της υγιεινής των χεριών, χωροταξικής απομόνωσης των θετικών κρουσμάτων, διαχωρισμό νοσηλευτών με ανάθεση της φροντίδας των ασθενών με C. auris σε συγκεκριμένο νοσηλευτή σε κάθε βάρδια, χρήση αποκλειστικού ιατρικού εξοπλισμού και επιμελή καθαριότητα των αντικειμένων και των επιφανειών σε καθημερινή βάση με τα κατάλληλα αντισηπτικά (χλωροξιδίνη). Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε έλεγχος αποικισμού (δέρμα, μασχάλες και μικροβουβωνικών πτυχών) σε κάθε νοσηλευόμενο ασθενή στη ΜΕΘ δύο φορές την εβδομάδα και έλεγχος του περιβάλλοντας εβδομαδιαίως. Η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να ελεγχθεί η διασπορά της C. auris στη ΜΕΘ αλλά και να αποφευχθεί η διασπορά του μύκητα στο Νοσοκομείο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΝΑΥΑΓΙΟ 007» 30 Μαϊ 2023 | 15:09

Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών οι νεκροί στο δυστύχημα της λίμνης Ματζόρε- Μεταξύ αυτών ένας Ισραηλινός

Ιντριγκάρει η αποκάλυψη των ταυτοτήτων των θυμάτων του ναυαγίου στη λίμνη Ματζόρε - Πράκτορες από Ιταλία και Ισραήλ αλλά και μία Ρωσίδα.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 30 Μαϊ 2023 | 14:02

Γιατί βάφτηκαν πράσινα τα νερά της Βενετίας - Πού στρέφονται οι υποψίες των ιταλικών αρχών

Μοιάζει με ακτιβιστική ενέργεια, όμως δεν έχει υπάρξει "ανάληψη ευθύνης" για τα πράσινα νερά της Βενετίας.

ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΘΕΡΕΤΡΟ 29 Μαϊ 2023 | 13:08

Πάρτι γενεθλίων εξελίχθηκε σε τραγωδία: Τέσσερις νεκροί από ανατροπή σκάφους σε λίμνη της Ιταλίας

Σε τραγωδία μετράπηκε το πάρτι γενεθλίων στη λίμνη Ματζόρε στη βόρεια Ιταλία.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 26 Μαϊ 2023 | 13:56

Αγνοείται σκάφος που μεταφέρει 500 μετανάστες στη Μεσόγειο - Ανάμεσά τους έγκυες και μωρά

Ενα σκάφος το οποίο μεταφέρει περίπου 500 μετανάστες στη Μεσόγειο αγνοείται, σύμφωνα με δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις.

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 21 Μαϊ 2023 | 20:13

Ιταλία: Στους 15 οι νεκροί από την θεομηνία - 36.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Δεν φαίνεται να έχει τέλος η τραγωδία που εκτυλίσσεται στα βόρεια της Ιταλίας.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ 18 Μαϊ 2023 | 17:26

Σκηνικό αποκάλυψης στην Ιταλία μετά τις φονικές πλημμύρες: Τόνοι λάσπης και χιλιάδες εκτοπισμένοι [Εικόνες και βίντεο]

Εικόνες αποκάλυψης στην Ιταλία: Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για να απεγκλωβίσουν ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ 17 Μαϊ 2023 | 17:04

Φονικές πλημμύρες στην Ιταλία: 9 νεκροί, χιλιάδες πολίτες στον δρόμο - Βυθίστηκαν κάτω από τόνους λάσπης τεράστιες εκτάσεις

Πλημμύρες πλήττουν την περιφέρεια Εμίλια Ρομάνα στην Ιταλία. Τουλάχιστον 9 νεκροί.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΜΙΛΙΑ ΡΟΜΑΝΙΑ 17 Μαϊ 2023 | 13:54

Ιταλία: Πέντε νεκροί και ένας αγνοούμενος από την ξαφνική κακοκαιρία - Τεράστια η περιοχή που έχει πλημμυρίσει [εικόνες]

Παράλληλα με τις πλημμύρες, υπάρχουν πολλές κατολισθήσεις που αποτελούν τεράστιο κίνδυνο και για όσους οδηγούν σε μικρούς επαρχιακούς δρόμους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ HIGHLIGHTS 12 Μαϊ 2023 | 20:43

Μαρία Σάκκαρη: Επιβλητική νίκη επί της Τσέχας Στρίκοβα στο OPEN της Ρώμης [βίντεο]

Η Μαρία Σάκκαρη χρειάστηκε 80 λεπτά για να ξεπεράσει με 6-1, 6-3 το εμπόδιο της 37χρονης Τσέχας και να προκριθεί στον 3ο γύρο του OPEN της Ρώμης.

ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ 11 Μαϊ 2023 | 13:53

Ισχυρή έκρηξη στο Μιλάνο: Δεκάδες αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες - Πληροφορίες για τραυματίες [Φωτογραφίες]

Ισχυρή έκρηξη στο Μιλάνο προκάλεσε φωτιά που εξαπλώθηκε σε πολλά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης.

ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣΣΑ 05 Μαϊ 2023 | 19:44

Ιταλία: Αντεμβολιαστής χαστούκισε τον πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε σε πολιτική εκδήλωση [βίντεο]

Ο αντιεμβολιαστής αρχικά πλησίασε τον Κόντε αφήνοντας να φανεί ότι είχε την πρόθεση να τον χαιρετίσει.

ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΦΑΛΤΣΙΟΝΕ 04 Μαϊ 2023 | 09:34

Σοκ στην Ιταλία: 16χρονη πέθανε από ηλεκτροπληξία - Της έπεσε στη μπανιέρα το κινητό που φόρτιζε

Μία 16χρονη πέθανε από ηλεκτροπληξία ενώ μιλούσε στο κινητό της. Σοκαρισμένη είναι η Ιταλία.