Follow us

Νέος εφιάλτης: Γιατί οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ο μεγάλος φόβος μετά τον Covid - Συναγερμός για τον Candida Auris

Ο νέος μεγάλος κίνδυνος αφορά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Τι είπε σε συνέδριο ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ

Οι προκλήσεις για τη δημόσια υγεία δεν θα σταματήσουν στον κορονοϊό. Ο νέος μεγάλος κίνδυνος αφορά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αναφορά έκανε χθες, μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για έκρηξη λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια στη διάρκεια της επιδημίας και για "μεγάλη επιδείνωση" στον αριθμό των λοιμώξεων, πρόβλημα που θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο, όπως είπε το επόμενο διάστημα.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα δύο επικρατούντα πολυανθεκτικά μικρόβια, τον μύκητα Candida Auris, που απομονώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2019, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτικός στην φαρμακευτική αγωγή και πολλές φορές δύσκολο να διαγνωστεί.

Ποιος είναι ο Candida Auris

O ζυμομύκητας Candida auris αναγνωρίζεται πλέον ως μία αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία για τέσσερις κύριους λόγους:

-Εμφανίζει αντοχή σε σημαντικά αντιμυκητικά φάρμακα όπως οι αζόλες και συχνά αντοχή και σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητικών φαρμάκων όπως οι εχινοκανδίνες και η αμφοτερικίνη Β, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία διεισδυτικών / συστηματικών λοιμώξεων από στελέχη Candida.

-Η ταυτοποίηση του ζυμομύκητα εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι συνήθεις εργαστηριακές μεθοδολογίες ταυτοποίησης. Η εσφαλμένη ταυτοποίηση του μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.

- Προκαλεί επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί έγκαιρα η C. auris σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ώστε να ληφθούν άμεσα οι ειδικές προφυλάξεις για την πρόληψη της διασποράς του.

-Το CDC θεωρεί την C. auris ως ένα αναδυόμενο παθογόνο παράγοντα, επειδή έχει καταγραφεί αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων σε πολλές χώρες, από τότε που αναγνωρίστηκε.

Η C. auris προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις, όπως βακτηριαιμίες, λοιμώξεις μαλακών μορίων και χειρουργικού πεδίου. Έχει επίσης απομονωθεί από δείγματα αναπνευστικού και ούρων, αλλά δεν είναι σαφές εάν προκαλεί λοιμώξεις αναπνευστικού ή ουροποιητικού συστήματος.

Πρόσφατη νοσηλεία με παρεμβατικούς χειρισμούς, όπως διασωλήνωση και τοποθέτηση κεντρικών ενδαγγειακών καθετήρων, μπορεί να δημιουργήσει τη λοίμωξη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις λοιμώξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 4.100.000 ασθενείς εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων να αγγίζει τις 37.000. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα ελληνικά νοσοκομεία, τα οποία κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία, έρχονται αντιμέτωπα με τα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα της μικροβιακής αντοχής και την εμφάνιση νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς Gram – αρνητικούς μικροοργανισμούς.

Υπολογίζεται μάλιστα πως στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι 3.000 θάνατοι οφείλονται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με αυξητική τάση, ενώ το κόστος ξεπερνά τα 1,5-2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι συνηθέστερες νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι αυτές του ουροποιητικού συστήματος, του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, του χειρουργικού πεδίου, του αίματος (βακτηριαιμίες), του δέρματος και των μαλακών μορίων.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ 14 Μαϊ 2022 | 22:36

Ρούλα Πισπιρίγκου: "Καθυστέρησε 3 ώρες να φέρει τη Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο μετά το πρώτο επεισόδιο" - Νέα κατάθεση γιατρού

Γιατροί και νοσηλευτές περιγράφουν στις καταθέσεις τους πως η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν ψύχραιμη και σχεδόν απαθής κατά τη διάρκεια νοσηλείας της Τζωρτζίνας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ 12 Μαϊ 2022 | 13:10

Θρίλερ με τους θανάτους των δύο παιδιών στη Θεσσαλονίκη: Λοίμωξη ή εγκεφαλίτιδα, λέει ο Καπραβέλος

Τα δύο πιθανά αίτια των θανάτων της 3χρονης και του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη. Τι εκτιμά ο Ν. Καπραβέλος.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 12 Μαϊ 2022 | 11:11

Candida Auris: Κι όμως υπήρχε από το 1996 - Οι 4 βασικοί κανόνες προστασίας

Ο μύκητας Candida Auris προϋπήρχε ως αίτιο σηψαιμίας από το 1996. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε και ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΝΕΚΡΟΨΙΑΣ 12 Μαϊ 2022 | 07:36

Θάνατος 7χρονου στη Θεσσαλονίκη: Οι εκτιμήσεις για νόσο των λεγεωνάριων και η αντίδραση των γονιών

Εν αναμονή των εξετάσεων που θα ρίξουν φως στα αίτια του τραγικού θανάτου του 7χρονου στην Θεσσαλονίκη. Υποψίες για την νόσο των λεγεωνάριων.

ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ 11 Μαϊ 2022 | 08:00

Καπραβέλος για μύκητα Candida Auris: Δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, αλλά για τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ

Δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία ο μύκητας Candida Auris, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ 10 Μαϊ 2022 | 23:40

Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι κατασταλτικές ουσίες που έψαχνε όταν η Τζωρτζίνα μπήκε στο Καραμανδάνειο - Τι μπορούν να προκαλέσουν

Νέα "βόμβα" στο θρίλερ της Πάτρας - Η αποκάλυψη του Πέτρου Κουσουλού για τις διαδικτυακές αναζητήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 10 Μαϊ 2022 | 11:35

Πάτρα: Αλαλούμ με τον φονικό μύκητα Candida Auris - Διαψεύδεται ότι υπάρχουν 4 νεκροί

Αλαλούμ με τον αριθμό των θανάτων από τον φονικό μύκητα Candida Auris που έχουν καταγραφεί στην Πάτρα.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 10 Μαϊ 2022 | 07:27

Candida Auris: Πώς επιβιώνει και πώς μεταδίδεται στα νοσοκομεία

Ο μύκητας Candida Auris παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία και μπορεί να αποβεί μοιραίος εάν προσβάλει ασθενή με ήδη επιβαρυμένη κατάσταση υγείας

ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΜΕΘ 09 Μαϊ 2022 | 11:35

Τέσσερις θάνατοι στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα Candida Auris λέει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου- Το διαψεύδει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ

Έχουν καταγραφεί 3-4 θάνατοι από τον μύκητα Candida Auris στην Πάτρα λέει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Μαϊ 2022 | 08:51

Σοκάρουν οι αριθμοί των θανάτων από νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα: Πάνω από 1.600 νεκροί το χρόνο

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο μέσος όρος νοσηλευομένων ασθενών που προσβάλλεται από νοσοκομειακά μικρόβια στην Ευρώπη είναι 5,5%, όμως στη χώρα μας ξεπερνάει το 15%.

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ 06 Μαϊ 2022 | 17:53

Candida auris: Τι μπορεί να προκαλέσει ο μύκητας που "τρυπώνει" στα νοσοκομεία - Ο ΕΟΔΥ εξηγεί

Τους τελευταίους μήνες ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει εντατική καταγραφή της επίπτωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα

ΤΕΛΗ ΜΑΙΟΥ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ 05 Μαϊ 2022 | 16:07

Γρ. Λέων: Η πορεία της κεταμίνης καταγράφεται στο φαρμακείο του νοσοκομείου

Εν αναμονή της ιατροδικαστικής έκθεσης για τα αίτια των θανάτων στα δύο υπόλοιπων παιδιών της οικογένειας από την Πάτρα