Νερό για το αύριο: Βάζοντας τα θεμέλια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Μία πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για ανάδειξη λύσεων για την ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα.

Ελένη Δασκαλάκη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
Νερό για το αύριο

Το νερό είναι η αφετηρία του ανθρώπινου είδους αλλά και η ζωογόνος δύναμη για κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη. Σήμερα, η λειψυδρία είναι ένα φαινόμενο που προβάλει ανησυχητικό για το μέλλον μας, είναι μία κατάσταση που σχετίζεται με τις συνθήκες που έχουμε όλοι, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, δημιουργήσει. Είναι όμως και ένα πρόβλημα στο οποίο μπορούμε να αντιδράσουμε, κάνοντας τα σωστά βήματα και λαμβάνοντας τα σωστά μέτρα.

Σε αυτό το στόχο, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αποσκοπεί το νέο πρόγραμμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που ενισχύει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσα από την ανάδειξη λύσεων για την ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Η πρώτη δράση του Προγράμματος που ονομάζεται "Νερό για το Αύριο" εστιάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου μια σειρά από παράγοντες προκαλούν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.

Νερό για το αύριο: Βάζοντας τα θεμέλια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Η αναγνώριση του προβλήματος και οι προτάσεις για τη λύση του

Με κεντρικό σύνθημα "Παράγουμε ένα καλύτερο Αύριο", η εταιρεία υλοποιεί μία στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, έχοντας ως έναν από τους κεντρικούς της πυλώνες την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων. Άλλωστε, το νερό αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή της μπίρας.

Διαβάστε Επίσης

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας και τη μετάβαση σε ένα νέο, αειφόρο μοντέλο διαχείρισης του νερού, η εταιρεία, μέσω του προγράμματος "Νερό για το Αύριο", συνεργάζεται με εκπρόσωπους της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών, με επιστήμονες, ερευνητές και παραγωγούς για τον από κοινού σχεδιασμό λύσεων που θα απαντήσουν στο πρόβλημα της έλλειψης νερού. Tην επιστημονική ευθύνη και τεκμηρίωση του Προγράμματος έχει αναλάβει η επιστημονική ομάδα του UNSDSN – Greece, που εξειδικεύεται σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομικών του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της ενέργειας. Επικεφαλής της ομάδας είναι η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Φοίβη Κουντούρη.Το πρόγραμμα εστιάζει τόσο στην ποιότητα όσο και στην επάρκεια του νερού για τις τωρινές, αλλά και τις μελλοντικές γενιές.

Στο πλαίσιο των δράσεων της, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει μειώσει την κατανάλωση νερού στην παραγωγική της διαδικασία κατά 20% την τελευταία δεκαετία και στοχεύει σε περαιτέρω μείωσή του κατά 14% μέχρι το 2025.

Θεσσαλία: Η πρώτη περιοχή παρέμβασης στο πλαίσιο του προγράμματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης, το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας αντιμετωπίζει έντονα ποσοτικά, ποιοτικά και διαχειριστικά προβλήματα σε θέματα νερού, όχι μόνο σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά υδατικά διαμερίσματα, αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης. Τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στη χρήση νερού για αγροτικούς σκοπούς. Την ίδια στιγμή, η παρουσία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στη Θεσσαλία είναι σημαντική, διότι εδώ και χρόνια συνεργάζεται σταθερά με παραγωγούς από την περιοχή μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας. Πιο συγκεκριμένα περίπου το 25% των συνολικών καλλιεργούμενων στρεμμάτων του ρογράμματος της εταιρείας είναι στη Θεσσαλία.

νερό για το αύριο

Οι τρεις φάσεις της δράσης

Η πρώτη φάση του Προγράμματος έχει ήδη υλοποιηθεί και αφορούσε στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και στο συγκεκριμένο υδατικό διαμέρισμα. Πρόκειται για δευτερογενή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα που επιβλέπει το έργο και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Προγράμματος.

Η επόμενη φάση αφορούσε στη χαρτογράφηση κι ανάλυση των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders’ mapping) στην περιοχή παρέμβασης, δηλαδή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η αρχική χαρτογράφηση έχει ολοκληρωθεί και σε αυτή βασίστηκε η επιλογή των συμμετεχόντων στις τακτικές μηνιαίες συναντήσεις συν-σχεδιασμού λύσεων. Οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα θεσμικών, επιστημονικών και παραγωγικών φορέων.

Διαβάστε Επίσης

Πλέον, υλοποιείται η τρίτη και μεγαλύτερη σε διάρκεια φάση του Προγράμματος, οι συναντήσεις συν-σχεδιασμού, οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο και πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία της επιστημονικής ομάδας σε μηνιαία βάση και για 18 μήνες. Στόχος είναι μέσα από αυτές να προκύψουν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε ολοκληρωμένα επιχειρησιακά σχέδια μετάβασης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην υλοποίηση του Προγράμματος εφαρμόζεται η μεθοδολογία του Καινοτομικού Μετασχηματισμού Συστημάτων, μία σύγχρονη μέθοδος μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η ευρεία, αντιπροσωπευτική και ουσιαστική συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων στον σχεδιασμό των λύσεων.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Προγράμματος "Νερό για το Αύριο" αναμένεται τον Ιούλιο 2022.

Μάθετε περισσότερα για τους συντελεστές του προγράμματος, την ομάδα που έχει την επιστημονική ευθύνη και τεκμηρίωση του προγράμματος "Νερό για το Αύριο" και πολλά ακόμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον ιστότοπο www.nerogiatoavrio.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

28 Ιουλ 2021 | 08:11

Αντιτετανικό εμβόλιο: Το εμβόλιο... των διακοπών

Το αντιτετανικό εμβόλιο είναι αυτό που συνήθως ξεχνάμε να επαναλάβουμε. Είναι όμως πολύ σημαντικό για την προστασία μας, ειδικά στις διακοπές.

27 Ιουλ 2021 | 07:59

Κολύμπι ή τρέξιμο; Ποια από τις δύο μορφές άσκησης είναι πιο αποτελεσματική;

Είναι το κολύμπι καλύτερο για εσάς από το τρέξιμο, ανάλογα με το στόχο σας; Η απάντηση έχει ενδιαφέρον.

26 Ιουλ 2021 | 08:18

Διατροφή για αύξηση μυικής μάζας και ενδυνάμωση: 7ήμερο ενδεικτικό πλάνο

Εδώ θα βρείτε ένα πρότυπο αθλητικής διατροφής που θα σας βοηθήσει να πάρετε μια ιδέα του τι χρειάζεται να τρώτε.

23 Ιουλ 2021 | 06:32

Η γύρη μελισσών και τα 9 απίστευτα οφέλη για την υγεία σας

Η γύρη μελισσών θεωρείται μία από τις πιο θρεπτικές τροφές της φύσης, καθώς περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο άνθρωπος.

22 Ιουλ 2021 | 06:33

Vegan εγκυμοσύνη: Τι να γνωρίζετε, τι να προσέχετε στη διατροφή σας

Η vegan εγκυμοσύνη έχει τις ιδιαιτερότητές της αλλά με λίγη προσοχή όλα πάνε ρολόι!

21 Ιουλ 2021 | 06:32

Γιατί έχετε νεύρα; Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεσή σας

Μήπως διαπιστώσατε ότι τελευταία έχετε νεύρα περισσότερο από το συνηθισμένο; Μπορεί να μη φταίτε εσείς!

20 Ιουλ 2021 | 06:33

"Ήρθα σε επαφή με κρούσμα και είμαι εμβολιασμένη. Τι πρέπει να κάνω;"

Μια βόλτα με παρέα, οι διακοπές, στη δουλειά... Είναι πολύ πιθανό με την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού να μάθουμε ότι ήρθαμε σε επαφή με κρούσμα. Τι πρέπει να κάνουμε εάν είμαστε εμβολιασμένοι;

19 Ιουλ 2021 | 06:22

Ποιο είναι το μέλι με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά;

Μελέτη από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας της Σχολής Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μας δίνει μερικά πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για το μέλι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ 16 Ιουλ 2021 | 06:44

Άγχος ή στρες; Μήπως τα μπερδεύετε μεταξύ τους; Ποιο σας ταλαιπωρεί και τι μπορείτε να κάνετε

Άγχος ή στρες; Είναι το ίδιο, απλά η μία λέξη είναι στα αγγλικά, ή έχουν (ουσιαστικές) διαφορές μεταξύ τους;

15 Ιουλ 2021 | 06:43

Να πώς θα μειώσετε τα πρόωρα σημάδια γήρανσης με τη διατροφή σας

"Ακούστε" το σώμα σας και δώστε σημασία σε αυτά που έχει να σας πει. Έτσι θα έχετε περισσότερη ευεξία, καλή υγεία και διάθεση.

14 Ιουλ 2021 | 07:25

Μάτια και οθόνη υπολογιστή/κινητού: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη με οθόνες, από τα smartphones μέχρι τους φορητούς υπολογιστές.

13 Ιουλ 2021 | 08:42

Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2; Φάτε τα φρούτα σας ολόκληρα

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μέτριων έως υψηλών ποσοτήτων φρούτων σε τακτική βάση και ενός χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

12 Ιουλ 2021 | 07:14

Ευαισθησία στα δόντια: Τι την προκαλεί;

Η κακή υγιεινή του στόματος ή μήπως η υπερβολική φροντίδα σχετίζεται με την ευαισθησία στα δόντια;