Νοσήματα του εντέρου: Η ελκώδης κολίτιδα, τα συμπτώματα, η καθημερινότητα των ασθενών και οι θεραπευτικές επιλογές

Τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου είναι η αιματηρή διάρροια, η επιτακτική ανάγκη κένωσης, οι κοιλιακές κράμπες, ο πόνος, η μειωμένη όρεξη και η απώλεια βάρους.

κοιλιά έντερο υγεία 2020

Γράφει ο Πολύμερος Δημήτρης, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Αττικόν".

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια, άγνωστης αιτιολογίας, φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει το παχύ έντερο και συνήθως πλήττει νέα άτομα, ηλικίας 30-40 ετών. Στην Ελλάδα υπολογίζουμε ότι υπάρχουν 76.000 ασθενείς.

Τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας

Τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου είναι η αιματηρή διάρροια, η επιτακτική ανάγκη κένωσης, οι κοιλιακές κράμπες, ο πόνος, η μειωμένη όρεξη και η απώλεια βάρους. Διαταραχές από άλλα συστήματα, όπως η αρθρίτιδα, μπορεί να συνοδεύουν τα εντερικά συμπτώματα.

Αναφορικά με τα συμπτώματα, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι η ελκώδης κολίτιδα είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. Η φυσική της πορεία ποικίλλει, με κάποιους ασθενείς να πετυχαίνουν μακροχρόνια ύφεση και άλλους με πολλές εξάρσεις μέσα στη χρονιά.

Πώς η ελκώδης κολίτιδα επιδρά στην καθημερινότητα του ασθενούς

H καθημερινότητα των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα (ΕΚ), ειδικά τις περιόδους έξαρσης, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη. Το 79% των ασθενών πιστεύει ότι η ΕΚ τους εμποδίζει να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Η απρόβλεπτη φύση των συμπτωμάτων οδηγεί τους ασθενείς να ζουν με τον φόβο στιγματισμού, αλλά και την αμηχανία μήπως δεν μπορέσουν να βρουν έγκαιρα τουαλέτα, βιώνοντας έτσι έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση. Επίσης, αρκετοί ασθενείς αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εκπλήρωση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων λόγω της νόσου αλλά και στην κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις θεραπευτικές επιλογές για την ελκώδη κολίτιδα

Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα των ασθενών. Υπάρχουν οι θεραπείες πρώτης γραμμής που ελέγχουν καλά την πλειονότητα των ασθενών με ήπια-μέτρια νόσο και οι βιολογικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρια-σοβαρή ΕΚ. Γενικά, ο στόχος της θεραπείας είναι να επιτύχει και να διατηρήσει την ύφεση των συμπτωμάτων και ταυτόχρονα την επούλωση της φλεγμονής στο έντερο όπως αυτή αποτυπώνεται στις αντίστοιχες εξετάσεις. Απώτερα αποτελέσματα των παραπάνω είναι η αποφυγή νοσηλειών, χειρουργικής επέμβασης, εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και κυρίως, η κατά το δυνατόν φυσιολογική ποιότητα ζωής.

Σήμερα, το χειρουργείο της κολεκτομής αποτελεί τη λύση σε περιπτώσεις που αποτυγχάνει η φαρμακευτική αγωγή. Παρά τις διαθέσιμες θεραπείες, σημαντικός αριθμός ασθενών με ΕΚ εξακολουθεί να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για τη νόσο. Αν και η χειρουργική επέμβαση με την πλήρη απομάκρυνση του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του ορθού, είναι "θεραπευτική" για την ΕΚ, σχετίζεται με μια ποικιλία πιθανών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπλοκών που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, απαιτούν θεραπεία και χρήση πόρων υγειονομικής περίθαλψης, και συντελούν στη μείωση της παραγωγικότητας. Για παράδειγμα έχει φανεί ότι μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειωθεί η γονιμότητα των γυναικών, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε γυναίκες με ΕΚ, ιδιαίτερα, αφού οι ασθενείς με ΕΚ βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Το σήμερα και το μέλλον στη θεραπεία της νόσου

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Προσδοκούμε στο μέλλον να έχουμε στη θεραπευτική μας φαρέτρα πολλές θεραπείες με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, για να έχουμε επιλογές εξατομίκευσης για τον ασθενή μας. Χρειαζόμαστε εναλλακτικούς φαρμακευτικούς παράγοντες με ταχεία έναρξη δράσης, καλή αποτελεσματικότητα στον έλεγχο της νόσου, χωρίς ανάγκη χρήσης κορτικοστεροειδών και κυρίως, με καλό μακροχρόνιο προφίλ ασφάλειας.

Οι σύγχρονες θεραπείες για τη μέτρια προς βαριά ΕΚ περιλαμβάνουν τους ενέσιμους βιολογικούς παράγοντες, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε στη χώρα μας μια νέα στοχευμένη θεραπεία και αναμένουμε και άλλα μόρια τα επόμενα χρόνια. Τα φάρμακα αυτά πετυχαίνουν σε ικανό ποσοστό ασθενών τους θεραπευτικούς στόχους που αναφέρθηκαν.

Τέλος, πρέπει να τονισθεί η σημασία της επικοινωνίας γιατρού - ασθενή. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γιατροί κάποιες φορές υποτιμούν την επίδραση συμπτωμάτων στους ασθενείς τους και δεν απευθύνονται σε θέματα που αφορούν την επίπτωση της νόσου στην ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση των ασθενών. Αντίστοιχα, η ελλιπής εκπαίδευση των ασθενών για τη νόσο τους οδηγεί στο να θεωρούν την παρουσία συμπτωμάτων ή εξάρσεων ως κάτι φυσιολογικό. Οι ασθενείς εκφράζουν την επιθυμία ενημέρωσης για τις θεραπευτικές επιλογές και συμμετοχής στις θεραπευτικές αποφάσεις. Αυτό προϋποθέτει τη βέλτιστη επικοινωνία γιατρού-ασθενή η οποία θα θέσει προσαρμοσμένους θεραπευτικούς στόχους στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των ασθενών.

Οι διαθέσιμες σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές επιτρέπουν την από κοινού διαμόρφωση καλύτερο πλάνου θεραπείας για τον ασθενή με στόχο τον καλύτερο μακροχρόνιο έλεγχο της νόσου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

14 Απρ 2021 | 14:04

Βουβωνοκήλη: Πότε πρέπει να αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζουμε για το χειρουργείο

Η βουβωνοκήλη είναι το συνηθέστερο είδος κήλης που μπορεί να εμφανιστεί στο κοιλιακό μας τοίχωμα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 12 Απρ 2021 | 09:05

Συμπτώματα κατάθλιψης: Οι βιταμίνες και τα βότανα που βοηθούν

Ορισμένες βιταμίνες και βότανα έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι μπορεί να απαλύνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 11 Απρ 2021 | 08:51

Ολιστική αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον στο Αιγινήτειο νοσοκομείο

Η ολιστική προσέγγιση μιας πάθησης όπως η Πάρκινσον μπορεί να αλλάξει την ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ 09 Απρ 2021 | 15:13

Ενέσιμα υαλουρονικού οξέος: Ο πλαστικός χειρουργός εξηγεί τη νέα τάση

Πώς να αποκτήσετε συμμετρία και φρεσκάδα στο πρόσωπο σας με ενέσιμα υαλουρονικού οξέος στο πηγούνι.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 09 Απρ 2021 | 11:35

Η μία κίνηση για να κρατήσουμε μακριά μικρόβια, ιούς και αλλεργιογόνα

Μπορεί αυτή την περίοδο να έχουμε επικεντρωθεί στον SARS-COV-2, ωστόσο δεν είναι ο μόνος ιός που μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες υγείας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 09 Απρ 2021 | 09:12

Στόχος υγιής καρδιά: 5 συμβουλές που πρέπει να υιοθετήσετε

Ναι, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση συμβάλουν στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Δεν είναι όμως τα μόνα που αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 08 Απρ 2021 | 09:20

Σιδεροπενία: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο, τα συμπτώματα και τη θεραπεία

Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό μας γι' αυτό και η έλλειψή του χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 06 Απρ 2021 | 09:02

Μην αφήνετε τίποτε να σας στερεί μία πλήρη και απολαυστική ερωτική ζωή

Η κόπωση της καθημερινότητας, το άγχος, οι ορμονικές διακυμάνσεις, είναι όλα τους καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική σας διάθεση. Τώρα υπάρχει μία φυσική και αποτελεσματική λύση.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 05 Απρ 2021 | 16:30

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης: Πώς δεν θα σας δυσκολέψουν την καθημερινότητα

Έχουμε μάθει να περιμένουμε ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης θα μας κάνουν… τη ζωή δύσκολη και θα επηρεάσουν τις προσωπικές μας σχέσεις. Ωστόσο, σήμερα αυτό είναι μύθος!

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΤΑΡ ΒΙΛΕΡ 19 Απρ 2021 | 18:16

"Δεν είναι δυνατή η εξάλειψη τoυ κορονοϊού": Δήλωση "βόμβα" από τον πρόεδρο του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ

"H ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια συμβίωση" με τον κορονοϊό, το μήνυμα του Βίλερ.

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 19 Απρ 2021 | 16:43

Κορονοϊός: Αυτή είναι η πρώτη μάσκα που αποστειρώνει τον αέρα - Ελληνικής κατασκευής

Η μάσκα κατά του κορονοϊού θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες καθημερινής λειτουργίας και χρήσης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 19 Απρ 2021 | 15:59

Μπουρλά: Άλλα 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer στην ΕΕ - 600 εκατ. συνολικά το 2021

Ο Αλβέρτος Μπουρλά ανακοίνωσε ότι η Pfizer θα προμηθεύσει την ΕΕ με άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για το 2021