Στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τις εικόνες που έρχονται από τη Σανγκάη και τα τρομακτικά περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.
Ο Οργανισμός σημειώνει ότι τα αυστηρά μέτρα δεν εγείρουν ανησυχία για νέα μετάλλαξη του ιού, αλλά οφείλονται στην στρατηγική της "μηδενικής διασποράς" στην Κίνα.
"Τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σαγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2.
H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022. Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής "μηδενικής διασποράς" ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2.
Η στρατηγική "μηδενικής διασποράς" ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.
Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική "μηδενικής διασποράς" που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής Όμικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.
Συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.
Η εκτίμηση Τζανάκη για τη Σανγκάη: Πρόκειται για έξαρση της Ομικρον 2, όχι για κάτι νέο
"Πρόκειται για μια έξαρση της Όμικρον 2 και όχι για κάτι καινούργιο", εκτίμησε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης για την κατάσταση που επικρατεί στην Σανγκάη.
Και όπως επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναμένει ότι αυτή η διαπίστωση θα επιβεβαιωθεί από τον ΠΟΥ, προκειμένου ο κόσμος να μη, φοβάται ότι έχει εμφανιστεί κάποιος νέος ιός ή μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη του κορονοϊού.
Σχολιάζοντας τις σκηνές τρόμου που βιώνουν οι κάτοικοι της κινεζικής μεγαλούπολης, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας ενός παρατεταμένου lockdown από τα τέλη Μαρτίου, o κ. Τζανάκης είπε ότι "η Κίνα είναι υπέρ του δόγματος μηδενικής ανοχής κρουσμάτων", τακτική που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες πόλεις στο παρελθόν.
"Έχουν φοβηθεί πάρα πολύ διότι δεν έχουν τα μέσα που υπάρχουν σε άλλες χώρες και να ανταπεξέλθουν αν υποστούν μια μεγάλη έξαρση με πάρα πολλούς θανάτους και νοσηλείες", ανέφερε στην ΕΡΤ και την εκπομπή "Από τις Έξι" ο κ. Τζανάκης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, οι Κινέζοι προχωρούν σε αυτά τα ακραία μέτρα δημόσιας υγείας, τα οποία είναι ανεφάρμοστα σε ευρωπαϊκές κοινωνίες.
"Αυτή είναι η εικόνα μιας χώρας και μίας κοινωνίας που έχει μάθει να λύνει τα προβλήματά της με αυτούς τους τρόπους", πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης σχολιάζοντας τα σκληρά μέτρα που ακολουθούνται στη Σαγκάη, όπου τα ύποπτα κρούσματα οδηγούνται με τη βία σε στρατόπεδα καραντίνας.
Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας , ο κ. Τζανάκης είπε ότι με τα ισχύοντα μέτρα αποκλιμακώνονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "το επιδημιακό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί στο μέλλον κανείς δεν μπορεί να το προδιαγράψει. Προς το παρόν έχουμε την Όμικρον 2 που έχει μολύνει περίπου 2 εκατ. Έλληνες και 500 – 600 χιλιάδες παιδιά. Έχει προσθέσει στην τεχνητή ανοσία με τον εμβολιασμό μια φυσική". Και όπως τόνισε τώρα είναι η ώρα για να επανέλθουμε στην κανονικότητα με προσοχή και προστατεύοντας τους ευπαθείς ανθρώπους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr