Ο καθηγητής Παυλάκης στο TheTΟC: Αυστηρό lockdown έως ότου περιοριστεί ο κορονοϊός - Οι ειδικοί να μην δίνουν ψεύτικες ελπίδες

Αυστηρό lockdown έως ότου περιοριστεί ο κορονοϊός, διαφορετικά θα δούμε έως και 140 νεκρούς την ημέρα λέει στο TheTOC ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
pavlakis

Αυστηρή τήρηση του lockdown για τουλάχιστον δύο εβδομάδες έτσι ώστε να περιοριστεί ο κορονοϊός πριν γίνουν οι πρώτες κινήσεις για άνοιγμα της αγοράς, είναι η πρόταση του καθηγητή στις ΗΠΑ και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στις ΗΠΑ, Γιώργου Παυλάκη στην συνέντευξή του στο TheTΟC και τον Μανόλη Καψή, διαφορετικά, όπως λέει, μπορούμε πολύ εύκολα να βρεθούμε με 140 νεκρούς την ημέρα...

Οπως σημειώνει ο καθηγητής Παυλάκης, η κρίση που βιώνει σήμερα η Ελλάδα με τα κρούσματα ρεκόρ και την ασφυξία του ΕΣΥ με τους εκατοντάδες διασωληνωμένους, οφείλεται φυσικά στις μεταλλάξεις του ιού, στην πλημμελή τήρηση των μέτρων από τον ελληνικό πληθυσμό, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καλή ανίχνευση του κορονοϊού, καθώς δεν γίνονται αρκετά τεστ. Η επέλαση του τρίτου κύματος δεν ήταν κανένα μυστικό, προσθέτει. Οι ειδικοί την είχαν προβλέψει από τον Ιανουάριο και είχαν προβλέψει και πότε θα "σκάσει".

Φυσικά η πρώτη ερώτηση είναι αν τα τεστ που υπόσχεται η κυβέρνηση ότι θα διανείμει δωρεάν στους πολίτες από τα φαρμακεία, μπορεί να δώσει μια απάντηση στα λίγα τεστ. Η απάντηση του καθηγητή Παυλάκη είναι επιφυλακτική. Η ιδέα είναι τόσο πρωτοποριακή, που δεν είναι βέβαιον ότι θα πετύχει. Οι άνθρωποι θα πρέπει να εκπαιδευτούν, σημειώνει και επισημαίνει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι πολλά, αφού θα πρέπει όσοι είναι θετικοί να ενημερώνουν την σχετική πλατφόρμα ή να μπουν μόνοι τους σε καραντίνα και μετά να πάνε να κάνουν και δεύτερο- μοριακό αυτή τη φορά- τεστ , ενώ ενδεχομένως άλλοι- ασυμπτωματικοί- να διστάσουν να το δηλώσουν, για να μην χάσουν το μεροκάματο.

Ο καθηγητής Παυλάκης στο TheTΟC: Αυστηρό lockdown έως ότου περιοριστεί ο κορονοϊός - Οι ειδικοί να μην δίνουν ψεύτικες ελπίδες

Γιώργος Παυλάκης: Είμαστε στην τελική ευθεία

Ο Γιώργος Παυλάκης, Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ εκφράζει την αισιοδοξία ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την έξοδο από την κρίση- χαρη στους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν- αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι παραμένουμε σε πόλεμο και για να κερδίσουμε τη μάχη πρέπει να γίνει κατανοητή και να γίνει σεβαστή από τον κόσμο, η βασική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας. Και για τον κ. Παυλάκη δεν υπάρχει αμφιβολία. Η σωστή στρατηγική είναι τα αυστηρά μέτρα, όπως εκείνα του πρώτου lockdown.

Φοβάμαι, σημειώνει, ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ουσιαστικά χάσει την μπάλα, μιλώντας μόνο για την κούραση και ότι δεν έχουμε πια αντοχές, τη στιγμή που θεριεύει ένα τρίτο κύμα που μπορεί κάθε μέρα να καταστρέψει τα νοσοκομεία και να βάλει τεράστια προβλήματα στην κοινωνία μας. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε, προσθέτει. Δηλαδή, λέει ο καθηγητής Παυλάκης, το να ζητάμε να ανοίξει η κοινωνία, το να ζητάμε να ανοίξουν τα κομμωτήρια, να ανοίξουν οι εκκλησίες, τη στιγμή που όλη η υπόλοιπη Ευρώπη που προσπάθησε να ανοίξει κλείνει- μέχρι να περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος- δεν είναι σωστό και δεν είναι και έξυπνο.

Ο κ. Παυλάκης δεν κρύβει τη διαφωνία του με την πολιτική του ακορντεόν, καθώς όπως εξηγεί όλες τις φορές που άνοιξε η αγορά και επιτράπηκε η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, έδωσε τη δυνατότητα στον ιό να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει καινούργια μεταλλαγμένα στελέχη. Πρέπει, σημειώνει, πρώτα να γίνει καταπίεση του ιού και μετά να ανοίξει η κοινωνία και να επιστρέψει μια σχετική κανονικότητα. Διαφορετικά, τώρα έχουμε συνηθίσει τους 40 νεκρούς την ημέρα και συζητάμε το άνοιγμα, λέει, αλλά είναι πολύ εύκολο να βρεθούμε ξαφνικά με 70 νεκρούς και μέσα σε 2 εβδομάδες να φθάσουμε και τους 140 νεκρούς. Δεν είναι σωστό αυτό το πράγμα και δεν έχει και καμία λογική λέει. Και δεν είναι σωστό να λέγεται από τους ανθρώπους, τους ειδικούς, που καλούνται να μας πείσουν να εφαρμόσουμε τα μέτρα, προσθέτει αφήνοντας μια αιχμή για τον τρόπο που γίνεται η ενημέρωση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

pavlakis

Γιώργος Παυλάκης: Ξεχάσαμε ότι ανοίξαμε το καλοκαίρι...

Στην ερώτηση αν θα έπρεπε να μείνουμε κλειστοί όλους αυτούς τους μήνες ο καθηγητής Παυλάκης μας διορθώνει. Θυμίζοντάς μας ότι όταν καταφέραμε τον προηγούμενο χρόνο να περιορίσουμε δραστικά τον ιό και να μην έχουμε κανέναν θάνατο για εβδομάδες, η κοινωνία άνοιξε και ζήσαμε ένα υπέροχο καλοκαίρι. Οι περισσότεροι, θυμίζει, πήγαν παντού και έκαναν τα πάντα, ίσως και σε σημείο υπερβολής, αλλά δεν το θυμούνται, σημειώνει. Θυμούνται μόνο ότι τον Νοέμβρη τους ζήτησαν πάλι να μπουν σε lockdown. Αλλά αυτό το lockdown δεν τηρήθηκε, παρά μόνο όταν άρχισε το γιγάντιο κύμα της Θεσσαλονίκης. Είδατε τι έγινε από τη μία μέρα στην άλλη…

Στην ερώτηση τι μπορούμε να κάνουμε τώρα, η απάντηση του καθηγητή Παυλάκη είναι συνεπής με τις αρχικές του τοποθετήσεις για τη σωστή στρατηγική. Locdown και αυστηρή τήρηση των μέτρων, έστω κι αν όπως παραδέχεται, στην Ελλάδα η καραντίνα την Ανοιξη είναι τυραννική.

Το πρόβλημα είναι ότι αν ο ελληνικός πληθυσμός δεν δείξει τις αντοχές του και δεν συνεχίσει τη συμμόρφωση στα μέτρα για δύο εβδομάδες ακόμα, θα δούμε χειρότερα πράγματα στην Αττική, υπογραμμίζει. "Λοιπόν για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μια αυστηρή εντατικοποίηση της καραντινας. Οχι να πηγαίνουμε στα μαγαζιά που πιθανόν να ανοίξουν, ούτε να είμαστε ασυγκράτητοι στο να πάμε στα κομμωτήρια”

Ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στο TheTΟC, προβλέπει ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες γιατί θα δούμε τους θανάτους να ανεβαίνουν. Και επιμένει ότι ο μόνος τρόπος να δοθεί τέλος και να επιστρέψουμε σε φυσιολογικές συνθήκες- όσο μπορεί να είναι φυσιολογικές οι συνθήκες με τον κορονοϊό παρόντα- είναι οι λιγότερες επαφές. Γιατί ο ιός όπως λέει είναι εδώ, είναι στο χειρότερο σημείο αυτή τη στιγμή και τα νέα στελέχη είναι αμείλικτα. Μεταδίδονται πολύ ευκολότερα και το βλέπετε κάθε μέρα στους δέκτες σας.

Ο καθηγητής επιμένει πολύ στην ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και προτείνει ανοιχτές πόρτες και παράθυρα παντού. Προτείνει απλές λύσεις, εκτός από τον εξαερισμό με φίλτρα, όπως η χρήση του ανεμιστήρα στις σχολικές αίθουσες.”Αυτό θα φέρει τεράστια διαφορά, σημειώνει.

Καθηγητής Παυλάκης: Αυτό που γίνεται στα κομμωτήρια είναι κωμικό

Αν και πολλά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κ. Παυλάκης παρακολουθεί από κοντά όσα συμβαίνουν στην πατρίδα του, γνωρίζει για παράδειγμα τι συνέβη στη Μαλεσίνα και σχολιάζει και τα όσα είδε στην τηλεόραση με το άνοιγμα των κομμωτηρίων. "Βεβαίως οι άνθρωποι είναι ευσυνείδητοι και φοράνε μάσκες, αλλά οι κομμωτές τους έβλεπα μπροστά μου κάθε μισό λεπτό, να ακουμπάνε τη μάσκα τους για να την φορέσουν, γιατί πέφτει κάτω από τη μύτη. Αυτό δεν είναι φόρεμα μάσκας, είναι αστείο τελικά, γιατί σε εσωτερικό χώρο ακόμα και με τη μάσκα η οποία είναι χαλαρή στο πρόσωπο, υπάρχει ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού. Και βεβαίως άμα πιάνετε τη μάσκα που πέφτει συνέχεια κάτω από τη μύτη, μιλάμε για αστειότητα”.

Στην ερώτηση αν με την άνοδο της θερμοκρασίας θα μπορέσουμε να βγούμε έξω, η απάντηση είναι ναι αλλά ο κ. Παυλάκης επισημαίνει και πάλι το πρόβλημα του συνωστισμού.

Το καλοκαίρι είναι ο σύμμαχός μας, λέει ο καθηγητής, είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδα, αλλά ο συνωστισμός είναι ύπουλος εχθρός. Και συνεχίζει, θυμίζοντας το παράδειγμα της Μαλεσίνας όπου είχαμε δεκάδες ή και εκατοντάδες κρούσματα, αν και οι καλεσμένοι στον περίφημο γάμο που έγινε στο χωριό, ήταν εκτός της εκκλησίας. Δεν στάθηκε αρκετό για να αποφευχθεί η μόλυνση του τοπικού πληθυσμού.

Ο κορονοϊός μεταδίδεται στις διαδηλώσεις;

Η συνέντευξη πάει προφανώς στο θέμα των διαδηλώσεων, με τον κ. Παυλάκη να επαναλαμβάνει ότι "ο ιός μεταδίδεται σε κάθε συνωστισμό”. Τελεία.

Δυστυχώς, προσθέτει, τις περασμένες εβδομάδες δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου και στα αυτιά μου από τους υποτίθεται και ειδικούς, που έβγαιναν με ανεύθυνες δηλώσεις κυριολεκτικά, και να λένε αλλοπρόσαλλα πράγματα.

"Σταματήστε την κινητικότητα, σταματήστε τις επαφές, σταματήστε τον ιό, δεν υπάρχει άλλο γιατρικό αυτή τη στιγμή μέχρι να πιάσουν τα εμβόλια”, είναι η ουσία της τοποθέτησης του κ. Παυλάκη.

Επιχειρώντας να κωδικοποιήσουμε την πρόταση του καθηγητή Παυλάκη σημειώνουμε ότι να τηρήσουμε ευλαβικό το lockdown για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και να αρχίσουμε να ανοίγουμε με σύμμαχο τον καλό καιρό, με καλό εξαερισμό των χώρων και με αποστάσεις έως ότου και ο εμβολιασμός δημιουργήσει μια σχετική ανοσία του πληθυσμού. Ναι, απαντά ο καθηγητής αλλά δεν είναι το καλοκαίρι πανάκεια. Πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ και πρέπει πάντα να τηρούνται οι αποστάσεις. Και οι επαγγελματίες που ξέρουν καλύτερα για αυτά τα πράγματα, προσθέτει ο κ. Παυλάκης, να μην δίνουν ψεύτικες ελπίδες γιατί θα τα βρούμε μπροστά μας….

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 18 Απρ 2021 | 17:51

Κορονοϊος: "Καλπάζει" στην Αττική με 917 νέα κρούσματα - 225 στην Θεσσαλονίκη

Η Αττική κατέχει ξανά τα πρωτεία στα νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 18 Απρ 2021 | 17:47

Κορονοϊός: 1.829 νέα κρούσματα και 65 θάνατοι - Στους 841 οι διασωληνωμένοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 315.273 και των θανάτων σε 9.462.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ 18 Απρ 2021 | 16:51

Γκίκας: Την Μ. Δευτέρα η απόφαση για τις μετακινήσεις το Πάσχα - "Να το... ανταλλάξουμε με το καλοκαίρι"

"Θα πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας" τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Αχιλλέας Γκίκας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 18 Απρ 2021 | 14:52

"Αναπνέοντας Ελεύθερα" στο Ισραήλ: Τέλος οι μάσκες από σήμερα σε υπαίθριους χώρους [εικόνες]

Οι Ισραηλινοί κυκλοφόρησαν σήμερα χωρίς προστατευτική μάσκα, καθώς δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να την φορούν σε εξωτερικούς χώρους.

ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 18 Απρ 2021 | 14:28

"Πάσχα στο χωριό" εντός Αττικής "κλείνουν" οι Αθηναίοι, που σαρώνουν τις κρατήσεις σε βίλες και Airbnb

Κλείνουν διακοπές σε κοντινούς προορισμούς στην Αθήνα για τις ημέρες του Πάσχα - Κάνουν κρατήσεις χωρίς προκαταβολή μέσω ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης με δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ JOHNSON & JOHNSON 18 Απρ 2021 | 13:56

Παυλάκης: Δεν βγαίνουν οι εμβολιασμοί χωρίς τα εμβόλια Johnson & Johnson και AstraZeneca - Nα μην μείνει η Ελλάδα ανοχύρωτη

Nα μην μείνει η Ελλάδα ανοχύρωτη, τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας για τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca

ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 18 Απρ 2021 | 13:13

"Κορονο - πάρτι" και στην Πάτρα: Το "έκαψαν" μέχρι πρωίας στο κέντρο της πόλης [Εικόνες]

Εικόνες απίστευτου συνωστισμού σε υπαίθρια "κορονο - πάρτι" που στήθηκαν στην Πάτρα

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ 18 Απρ 2021 | 10:16

Φορολογικές δηλώσεις-Οριστικό: Πότε θα τις υποβάλουμε, πώς θα πληρώσουμε, πόση έκπτωση θα γίνει αν τα δώσουμε εφάπαξ

Πότε ξεκινά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πώς θα πληρώσουμε, πόση έκπτωση θα γίνει αν τα δώσουμε εφάπαξ

ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΕΤΡΩΝ 18 Απρ 2021 | 09:34

Προειδοποίηση Βασιλακόπουλου: Αν μείνουμε Αθήνα το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν – Να ανοίξει η εστίαση έξω

"Αν μείνουμε στην Αθήνα, και τις άλλες μεγάλες πόλεις, το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν" προειδοποίησε ο Θ. Βασιλακόπουλος

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 18 Απρ 2021 | 09:19

Ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού την 14η Μαΐου

Ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού την 14η Μαΐου - Τι λένε οι φορείς του κλάδου- Επίσημα ανοίγει στις 14η Μαΐου

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ 18 Απρ 2021 | 08:31

Απίστευτες εικόνες: "Βούλιαξαν" από κόσμο οι πλατείες - Συνωστισμός και κορονοπάρτι σε Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ψυρρή

Για δεύτερη ημέρα οι κεντρικές πλατείες της Αθήνας πλημμύρισαν από κόσμο - Κορονοπάρτι σε Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ψυρρή

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 08:03

Κορονοϊός: "Φρένο" στις μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό –  Ανοιχτές με self test οι εκκλησίες

Προβληματισμός για μετακινήσεις το Πάσχα και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Την Παρασκευή οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για τις διαπεριφερειακά ταξίδια

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ PFIZER ΚΑΙ ΤΗΣ MODERNA 17 Απρ 2021 | 22:22

Κορονοϊός: "Προ των πυλών" ο εμβολιασμός των παιδιών - Τι λένε γονείς και επιστήμονες

Πολλοί ανησυχούν ότι η διστακτικότητα των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό σε ορισμένους ενήλικες θα είναι ακόμη πιο έντονη όταν πρόκειται για τα παιδιά τους.