Follow us

Οι 4 συμπεριφορές που δείχνουν ότι φθάνετε στον χωρισμό

Δείτε ποιες είναι οι 4 συμπεριφορές που δείχνουν ότι μια σχέση ή ένας γάμος βρίσκεται κοντά στο τέλος του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι 4 συμπεριφορές που δείχνουν ότι φθάνετε στον χωρισμό

Αν σας έχει τύχει κατά την διάρκεια μιας αντιπαράθεσης με τον σύντροφό σας, εκείνος να βγάζει το κινητό του και να αρχίσει αν στέλνει μηνύματα, αυτό είναι ένα από τα σημάδια ότι η σχέση σας δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα.

Οπως εξηγεί ο καθηγητής ψυχολογίας Τζον Γκοτμαν του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η απομόνωση είναι μια από τις αντιδράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε μια σχέση που οδεύει στο τέλος της.

Με την συνεργασία του ψυχολόγου Ρόμπερτ Λέβινσον, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απομόνωση μαζί με άλλες τρεις συμπεριφορές, την περιφρόνηση, την άσκηση κριτικής και την αμυντική στάση, που επαναλαμβάνονται μέσα σε μια 15λεπτη συζήτηση μπορεί να προβλέψουν με ακρίβεια 92% αν ένα ζευγάρι είναι κοντά στον χωρισμό.

Η μελέτη των συγκεκριμένων αντιδράσεων διήρκεσε 14 χρόνια και στην έρευνα πήραν μέρος 79 ζευγάρια, εκ των οποίων τα 21 πήραν διαζύγιο κατά την διάρκεια της μελέτης. Ο υψηλός βαθμός ακρίβειας με την οποία οι ερευνητές κατάφεραν να προβλέψουν έναν χωρισμό, τους έκανε να χαρακτηρίσουν τις τέσσερις αυτές συμπεριφορές ως «τους 4 ιππότες της αποκάλυψης».

Ας δούμε αναλυτικά τις 4 συμπεριφορές:

1. Περιφρόνηση

Η περιφρόνηση είναι ένα συναίσθημα στο οποίο εμπλέκονται η οργή και η απέχθεια και είναι πολύ πιο ισχυρό σε σχέση με τον απλό εκνευρισμό και την αρνητική διάθεση. Ο Γκότμαν την χαρακτηρίζει ως «το φιλί του θανάτου» για μια σχέση ή ένα γάμο. Αν κατά την διάρκεια μιας αντιπαράθεσης, ο σύντροφός σας δεν σας πείσει με τα επιχειρήματά του και σκεφτείτε «Τι ηλίθιος που είναι;» τότε έχετε εμπλακεί σοτ συναίσθημα της απαξίωσης και της περιφρόνησης.

Αν αισθάνεται πιο έξυπνος, καλύτερος ή και πιο ευαίσθητος από τον σύντροφό σας, είναι απίθανο να αντιμετωπίσετε τις απόψεις και τα αισθήματά του ως γνήσια αλλά και εξαιρετικά απίθανο να θελήσετε να μπείτε στην θέση του σε μια προσπάθεια να τον δικαιολογήσετε.

2. Κριτική

Οπως η περιφρόνηση, έτσι και η κριτική προς τον σύντροφο για κάτι που εκείνος έχει κάνει, δείχνει το πόσο αρνητικά σκέφτεστε για την εικόνα του άλλου. Αν ο σύντροφός σας έχει υιοθετήσει μια συμπεριφορά με την οποία δεν συμφωνείτε και σκεφτείτε «Γιατί είμαι μαζί με αυτόν τον άνθρωπο που φέρεται έτσι;» αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε διάθεση να του εξηγήσετε το λάθος του και με την πάροδο του χρόνου αυτές οι συμπεριφορές θα κλιμακώνονται, θα ενισχύουν τις δυσάρεστες σκέψεις γεμάτες απαξίωση και κακία.

3. Αμυντική στάση

Αν σε δύσκολες καταστάσεις συχνά διαπιστώνετε ότι παίζετε τον ρόλο του θύματος έναντι του συντρόφους σας αυτό είναι ένα σημάδι ότι απομακρύνεστε ψυχικά από τον σύντροφό σας.

Ο καθηγητής Γκότμαν εξηγεί ότι όταν ένας άνθρωπος κάνει ένα λάθος και προσπαθήσει να δικαιολογηθεί ακολουθώντας αμυντική στάση, δεν εκτονώνει την ένταση αλλά την ενισχύει, καθώς δεν αναλαμβάνει τις ουσιαστικές ευθύνες του. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν μέσα στα πρώτα χρόνια του γάμου τους. Αυτά τα ζευγάρια, όταν μπουν στην φάση της αρνητικότητας είναι τόσο δύσκολο να ξεφύγουν όσο δύσκολο είναι να γλυτώσει κάποιος από την κινούμενη άμμο.

4. Συναισθηματική απομόνωση

Ας υποθέσουμε ότι αρχίζετε μια έντονη συζήτηση με τον σύντροφό σας, η οποία σταδιακά εξελίσσεται χωρίς να διαφαίνεται εκτόνωση. Οταν πλησιάζει η στιγμή της έκρηξης βγάζετε το κινητό τηλέφωνό σας , απομακρύνεστε και τον αγνοείτε.

Η απότομη διακοπή μιας συζήτησης είναι τόσο επικίνδυνη για μια σχέση, όσο και η περιφρόνηση προς τον σύντροφό σας, τονίζουν οι ερευνητές και θεωρούν ότι αυτές οι αντιπαραθέσεις είναι πολύ χρήσιμες καθώς δίνουν την δυνατότητα σε ένα ζευγάρι να διαπιστώσει τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές του και έτσι να επιλύσει καταστροφικά προβλήματα της σχέσης.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε τέτοιες καταστάσεις καθώς η περιστασιακή έκφραση αυτών των τεσσάρων συμπεριφορών είναι απολύτως φυσιολογική. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η συχνή επανάληψη αυτών των συμπεριφορών δίνει ουσιαστικά το στίγμα ότι μια σχέση ή ένας γάμος οδεύει προς το τέλος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΔΙΚΗ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ 05 Μαϊ 2022 | 16:19

Τζόνι Ντεπ vs Χερντ: Ποιος ήταν το "τέρας" σε αυτό το γάμο; - Απίστευτες σκηνές βίας, αλκοόλ και ναρκωτικών

Ξεσπάσματα βίας εξαιτίας πολλής κοκαΐνης και αλκόολ, υποτιμητικά σχόλια και χαστούκια.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ 03 Μαϊ 2022 | 15:35

Αγνώριστος ο Παναγιώτης Μπουγιούρης: Δείτε πώς είναι σήμερα - Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή του

Η σπάνια εμφάνιση του Παναγιώτη Μπουγιούρη - Η μεγάλη αλλαγή και ο χωρισμός από την μπαλαρίνα σύντροφό του.

ΠΗΓΕΣ ΥΠΟΥΡΓΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 22 Μαϊ 2022 | 22:54

"Αττικόν": Ανεμοβλογιά το ύποπτο κρούσμα - Δεν ανιχνεύθηκε ευλογιά των πιθήκων στον 29χρονο

Το ύποπτο δείγμα για ευλογιά των πιθήκων βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς

ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 22 Μαϊ 2022 | 12:21

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την ευλογιά των πιθήκων: Πόσο διαρκεί η νόσος- Οι θεραπείες

Η διασπορά των περιστατικών της ευλογιάς των πιθήκων αυξάνεται, ενώ είναι άγνωστη ακόμα η μεταδοτικότητα του.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΟΔΗΓΙΩΝ 22 Μαϊ 2022 | 09:09

Ευλογιά των Πιθήκων: "Ο ιός κυκλοφορούσε, δεν υπήρξαν ξεσπάσματα λόγω lockdown" εκτιμά ο ΠΟΥ

Η αρχική αλληλούχηση του γονιδιώματος της ευλογιάς των πιθήκων έδειξε ότι το στέλεχος έχει ομοιότητες με εκείνο που είχε εξαπλωθεί σε Βρετανία, Ισραήλ και Σιγκαπούρη του 2018.

ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 22 Μαϊ 2022 | 08:27

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα - Στο "Αττικόν" ο 29χρονος Άγγλος - Επιστροφή Τσιόδρα

Στο "κόκκινο" οι υγειονομικές αρχές μετά την εμφάνιση του πρώτου ύποπτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων - Σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης o 29χρονος

ΤΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 21 Μαϊ 2022 | 08:19

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η ευλογιά των πιθήκων στην Ευρώπη: Τα χειρότερα ίσως έρθουν το καλοκαίρι

Πάνω από 100 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και δεκάδες τα ύποπτα. Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι η επέκταση και στη χώρα μας

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ 20 Μαϊ 2022 | 21:06

Μαγιορκίνης: Η ευλογιά των πιθήκων δεν θα έχει τη δυναμική του κορονοϊού

Ο καθηγητής επιδημιολογίας, ξεκαθάρισε πως ακόμα κι αν ο ιός εξαπλωθεί, δεν θα έχουμε μια πανδημία όπως αυτή του κορονοϊού.

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 20 Μαϊ 2022 | 19:58

Έκτακτη σύσκεψη Πλεύρη με τους διοικητές των ΥΠΕ για περιστατικά παραμέλησης ασθενών

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε οι διοικήσεις των νοσοκομείων να απαντούν στους ασθενείς και να δείχνουν ανθρωπιά.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 20 Μαϊ 2022 | 19:44

Ευλογιά των πιθήκων: Έκτακτη συνεδρίαση και προειδοποίηση από ΠΟΥ - Μπορεί να εξαπλωθεί το καλοκαίρι

Τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 20 Μαϊ 2022 | 15:40

Ηλίας Μόσιαλος: Ολα όσα γνωρίζουμε για την ευλογιά των πιθήκων- Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Λιγότερα από 100 τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως - 14 ερωτήσεις και απαντήσεις από τον Ηλία Μόσιαλο

20 Μαϊ 2022 | 13:57

Στο Spetsalthlon 2022 ενημερωθήκαμε για το μελάνωμα και σου μεταφέρουμε όσα μάθαμε

Ο Μάιος θεωρείται παγκόσμιος μήνας ενημέρωσης για το μελάνωμα και η Novartis με την καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη νόσο #Baware ήταν επίσημος χορηγός του Spetsathlon και ανέλαβε το σημαντικό ρόλο να μας κινητοποιήσει για τα συμπτώματα και το ρόλο της έγκαιρης διάγνωσης.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 10:35

Γιατί κάποιοι δεν κόλλησαν κορονοϊό; - Αποκαλυπτική ανάλυση της Deutsche Welle

Οσοι την είχαν γλιτώσει μέχρι τώρα, θεώρησαν τους τελευταίους μήνες ότι ήταν ζήτημα χρόνου να δεχθούν κι αυτοί "επισκέψεις" από τον κορονοϊό.