Οι Ελληνες άλλαξαν συνήθειες και επέστρεψαν στο μαγείρεμα στο σπίτι

Επιστροφή του Έλληνα καταναλωτή στο μαγείρεμα στο σπίτι διαπιστώνει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι Ελληνες άλλαξαν συνήθειες και επέστρεψαν στο μαγείρεμα στο σπίτι

Η μελέτη του ΙΕΛΚΑ βασισμένη σε δείγμα 2.000 ατόμων από όλη τη χώρα αναλύει τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων όπως διαμορφώνονται σήμερα, καταγράφοντας σημαντικά θέματα που σχετίζονται και με τις αγοραστικές/καταναλωτικές συνήθειες σε σχέση με την αγορά τροφίμων και ποτών.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύονται σε βάθος η συχνότητα κατανάλωσης τροφών εβδομαδιαίως, καθώς και οι συνήθειες-αντιλήψεις που σχετίζονται με τη διατροφή, διαμορφώνοντας το συνολικό προφίλ του Έλληνα καταναλωτή.

Οι Ελληνες άλλαξαν συνήθειες και επέστρεψαν στο μαγείρεμα στο σπίτι

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των γευμάτων σε ποσοστό άνω του 75% ετοιμάζεται καθημερινά στο σπίτι, ενώ το 95% των ερωτώμενων πραγματοποιεί τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα το κύριο γεύμα του στο σπίτι με φαγητό που είναι μαγειρεμένο στο σπίτι.

Αντίθετα μόλις το 1% τρώει καθημερινά ως κύριο γεύμα φαγητό που δεν έχει ετοιμαστεί στο σπίτι και το 82% δεν παραγγέλνει πότε ή μία φορά την εβδομάδα το πολύ «φαγητό απ’ έξω». Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά για την εστίαση εκτός σπιτιού, η οποία αποτελεί εβδομαδιαία συνήθεια για το 60% περίπου του δείγματος, ενώ το 37% δεν τρώει ποτέ ή σχεδόν ποτέ εκτός σπιτιού.

Οι Ελληνες άλλαξαν συνήθειες και επέστρεψαν στο μαγείρεμα στο σπίτι - εικόνα 2

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν την διαχρονική τάση αύξησης του μαγειρέματος στο σπίτι και μείωσης του φαγητού απ’ έξω που καταγράφεται στις έρευνες καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ την τελευταία 5ετία. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές δηλώνουν κάθε χρόνο ότι προτιμούν να μαγειρέψουν παρά να παραγγείλουν φαγητό απ’ έξω ή να επισκεφθούν κάποιο εστιατόριο.

Συγκεκριμένα, το 2015 σχεδόν το 80% του δείγματος δήλωσε ότι πλέον προτιμάει να μαγειρέψει στο σπίτι παρά να παραγγείλει απ’ έξω. Αυτό δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για το λιανεμπόριο τροφίμων και τους προμηθευτές, με αναβάθμιση κατηγοριών στα τρόφιμα και δημιουργία νέων προωθητικών ενεργειών.

Το αποτέλεσμα αυτών των τάσεων αποτυπώνεται εν τέλει στη μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ ενώ το 2009 ένα μέσω νοικοκυριό για τη διατροφή του δαπανούσε ανά 100 ευρώ 62 ευρώ για αγορά τροφίμων και 38 ευρώ για εστίαση, το 2015 ξόδευε 70 ευρώ για αγορά τροφίμων και 30 ευρώ για εστίαση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, δύο είναι οι λόγοι οι οποίοι φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο. Η μείωση διαχρονικά του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η οποία έχει στρέψει πολλούς καταναλωτές στην φθηνότερη λύση του μαγειρέματος αλλά και η φορολογία και η αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ η οποία έχει επηρεάσει και τις δύο κατηγορίες αγαθών. Αρχικά βέβαια η επίδραση στην εστίαση ήταν μεγαλύτερη, αλλά εν τέλει οι αλλαγές του 2015 σε πολλές βασικές κατηγορίες τροφίμων επηρέασαν και τα τρόφιμα, κάτι που θα φανεί κυρίως το 2016.

Οι Ελληνες άλλαξαν συνήθειες και επέστρεψαν στο μαγείρεμα στο σπίτι - εικόνα 3

Όπως καταγράφεται στην ετήσια έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ, πλέον το 80% των επισκέψεων στο σουπερμάρκετ σχετίζονται άμεσα με το μαγείρεμα στο σπίτι. Συγκεκριμένα το 59% αφορά τις προγραμματισμένες εβδομαδιαίες αγορές και το 31% την επίσκεψη για συμπληρωματικές αγορές για κάποια νέα ανάγκη προϊόντος.

Πρακτικά, πλέον ο μέσος καταναλωτής πραγματοποιεί σε εβδομαδιαία βάση πάνω από 15 επισκέψεις σε όλα τα σημεία που διατίθενται τρόφιμα (Σουπερμάρκετ, Λαϊκή αγορά, Κρεοπωλείο, Οπωροπωλείο, Ιχθυοπωλείο, Φούρνος, Περίπτερο κλπ), από τις οποίες οι 7,5 είναι άμεσα συνδεμένες με το μαγείρεμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι προαναφερθείσες εξελίξεις αν και έχουν ως αφετηρία την μείωση του εισοδήματος του καταναλωτικού κοινού, αναμένεται σε βάθος χρόνου να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία, καθώς οι έρευνες αποτυπώνουν μία γενικότερη στροφή προς την μεσογειακή διατροφή, επισημαίνει το ΙΕΛΚΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 15 Οκτ 2021 | 10:28

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να έχουν υψηλό φορτίο μεταδοτικού κορονοϊού

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι εξίσου ικανοί με τους ενήλικες να μεταφέρουν υψηλά φορτία μεταδοτικού κορονοϊού στο σώμα τους.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 15 Οκτ 2021 | 09:13

Κορονοϊός: Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου σε ΜΕΘ για τους πολύ παχύσαρκους ασθενείς

Διπλάσιος ο κίνδυνος μακρόχρονης παραμονής ή θανάτου σε ΜΕΘ για τους πολύ παχύσαρκους ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με σουηδική μελέτη

15 Οκτ 2021 | 08:37

Τρία λιγότερο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που πρέπει να γνωρίζουμε

Ο καρκίνος του μαστού ΔΕΝ εκδηλώνεται πάντα ως ογκίδιο.

ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΦΑΝΩ" ΣΕ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 14 Οκτ 2021 | 23:41

Πρόβλεψη: Ο κορονοϊός δεν θα φύγει τα επόμενα χρόνια - Επιστροφή στην κανονικότητα μετά την άνοιξη του 2022

Ένας εκ των δημιουργών του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο Ουγκούρ Σαχίν, εκτίμησε ότι με τη βοήθεια του εμβολίου θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, μετά την άνοιξη του 2022

ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ 14 Οκτ 2021 | 09:24

Νέες ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου: Με υπέρηχους χορηγούν φάρμακα απευθείας στον εγκέφαλο

Η νέα μέθοδος κατευθυνόμενων υπερήχων επιτρέπει την προσωρινή διάνοιξη των αιμοφόρων αγγείων σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 14 Οκτ 2021 | 08:54

Τρίτη δόση εμβολίου: Μεγαλύτερη αύξηση αντισωμάτων με Moderna ή Pfizer σε όσους έκαναν Johnson & Johnson

Μεγαλύτερη η αύξηση των αντισωμάτων όταν η ενισχυτική δόση γίνεται με Moderna ή Pfizer σε όσους αρχικά είχαν κάνει εμβόλιο Johnson & Johnson.

14 Οκτ 2021 | 08:41

Φούσκωμα στην κοιλιά; Γιατί συμβαίνει και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Γρήγορες πληροφορίες για το φούσκωμα στην κοιλιά, μια αβλαβή αλλά πολύ ενοχλητική κατάσταση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ 13 Οκτ 2021 | 22:53

ΠΟΥ: Τελειώνει ο χρόνος για να μάθουμε την προέλευση του κορονοϊού - Στήνεται "dream team" για τις μελλοντικές πανδημίες

Στις 13 Αυγούστου η Κίνα απέρριψε την έκκληση του ΠΟΥ για μια νέα επιτόπια έρευνα, κρίνοντας επαρκή την πρώτη.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ 13 Οκτ 2021 | 13:25

Τενοντίτιδα: Αίτια και Συμπτώματα - Εξηγεί ο ορθοπεδικός Ανδρέας Λεωνίδου

Παρακάτω τα πιο συχνά αίτια και συμπτώματα της τενοντίτιδας.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ 13 Οκτ 2021 | 12:43

ΕΚΠΑ: Τι είναι, πόσο κοστίζει το ελπιδοφόρο νέο φάρμακο της Merck για τον κορoνοϊό- Λαμβάνεται από το στόμα, μετά τη νόσηση

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από το χάπι για τον κορονοϊό σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Merck.

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 13 Οκτ 2021 | 09:44

Ερευνα: Οσο περισσότερους χώρους πρασίνου έχει μία περιοχή, τόσο λιγότερα είναι τα κρούσματα κορονοϊού

Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη συσχετίζει για πρώτη φορά την ύπαρξη πρασίνου σε μία περιοχή με τον αριθμό των κρουσμάτων Covid-19.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ MEDICAGO 13 Οκτ 2021 | 09:13

Ερχεται το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού από φύλλα καπνού; Η ιαπωνική εταιρεία που θα ζητήσει έγκριση

Εφόσον όντως εγκριθεί, θα είναι το πρώτο στον κόσμο φυτικής προέλευσης εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

13 Οκτ 2021 | 06:31

Διατροφή για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της φλεγμονής σε ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα.