Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις παθήσεις των αγγείων

Πρόληψη και θεραπεία για τις παθήσεις καρωτίδων, αορτής και αγγείων των άκρων, που είναι υπεύθυνες μεταξύ άλλων, για τα ισχαιμικά επεισόδια και τα ανευρύσματα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις παθήσεις των αγγείων

Η επιστήμη της Αγγειοχειρουργικής έχει ως αντικείμενο της, την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων των αγγείων και συγκεκριμένα, ασχολείται με τις παθήσεις των καρωτίδων, της αορτής και των αγγείων των άκρων.

Οι καρωτίδες είναι οι αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα προς τον εγκέφαλο, και όταν νοσούν, προκαλούν, συχνά, το Αγγειακό Ισχαιμικό Εγκεφαλικό επεισόδιο. Η, πλέον, συνήθης βλάβη της αορτής, δηλαδή του κεντρικού αγωγού του οργανισμού, ο οποίος μεταφέρει αίμα από την καρδιά σε όλο το υπόλοιπο σώμα είναι το ανεύρυσμα, η ρήξη του οποίου εκθέτει σε θανάσιμο κίνδυνο τους ασθενείς. Οι παθήσεις των άκρων, ιδιαίτερα των κάτω άκρων μπορεί να αφορούν τις αρτηρίες, τις φλέβες ή τα λεμφαγγεία.

Πώς όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα; Πώς καταλαβαίνουμε τη νόσο και ποιες είναι οι ενδεδειγμένες θεραπείες;

Ο ιατρός Χρήστος Παπασιδέρης, MD, PhD, Αγγειοχειρουργός και Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Αγγειοχειρουργών Ελλάδος, αναλύει τις βλάβες που προκύπτουν από τις παθήσεις των αγγείων αλλά και τις πιο προσφατες ενδεδειγμένες θεραπευτικές μεθόδους.

Οι κυριότερες παθήσεις, αν θέλουμε να τις χωρίσουμε σύμφωνα με το τι βλάβες παρουσιάζουν τα αγγεία, είναι οι στενώσεις ή αποφράξεις και το ανεύρυσμα.

Στη στένωση, το αγγείο σιγά-σιγά στενεύει σε κάποιο σημείο, λόγω αύξησης της αθηρωματικής πλάκας, οπότε δεν μπορεί να περάσει πολύ αίμα να πάει στον προορισμό του. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, θα φτάσουμε σε πλήρη απόφραξη, στο σημείο δηλαδή που βουλώνει τελείως το αγγείο και δε μπορεί να πάει καθόλου αίμα, οπότε κινδυνεύει με καταστροφή το όργανο που αιματώνει το αγγείο.

Αντίθετα, στην περίπτωση των ανευρυσμάτων, το εύρος του αγγείου αυξάνεται και γίνεται σαν ένα μικρό μπαλονάκι, το οποίο είναι επικίνδυνο, είτε να σπάσει και να έχουμε αιμορραγία, είτε να γεμίσει με θρόμβο, δηλαδή να πήξει το αίμα μέσα σε αυτό και να είναι αδύνατη η διέλευσή του.

Τέλος, ως νόσος χαρακτηρίζεται και η ανεπάρκεια ενός αγγείου, που συνήθως εμφανίζεται στις φλέβες των κάτω άκρων. Στην περίπτωση αυτή, το αίμα δεν μπορεί να προχωρήσει, και λιμνάζει σε κάποιο σημείο, προκαλώντας κίνδυνο θρόμβωσης.

Θεραπευτική αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων

Στένωση Καρωτίδων

Όσο η στένωση είναι μικρή, απαιτείται παρακολούθηση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, του βαθμού της στένωσης με τρίπλεξ (υπέρηχος αγγείων), κατάλληλες οδηγίες για τον τρόπο ζωής του ασθενούς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η βλάβη από τη στιγμή που θα εμφανιστεί, ενδεχομένως να παραμείνει σταθερή, οπότε και δε θα χρειαστεί κάποια επέμβαση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επέμβει ο Αγγειοχειρουργός, ώστε να αποκαταστήσει τη βλάβη και να προλάβει την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην περίπτωση αυτή και ανάλογα με τη βλάβη για το συγκεκριμένο ασθενή, πραγματοποιείται, είτε χειρουργική επέμβαση, είτε Αγγειοπλαστική. Η τελευταία, είναι μία νεότερη μέθοδος (των τελευταίων 25 ετών), λιγότερο αιματηρή και με παρόμοια αποτελέσματα με την παλαιότερη μέθοδο.

Ανευρυσματική νόσος

Η ανευρυσματική νόσος εντοπίζεται συνήθως στην κοιλιακή αορτή. Όσο το εύρος παραμένει μικρό, με τις μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής έχει πολύ μικρό κίνδυνο να σπάσει. Από ένα μέγεθος και πάνω, ο κίνδυνος ρήξης είναι μεγάλος. Η επιστήμη, έχει πλέον εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, δίδοντάς μας τη δυνατότητα να προβούμε σε ενδαγγειακή αποκατάσταση. Η μέθοδος αυτή είναι λιγότερο επώδυνη για τον ασθενή, απαιτεί πολύ μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και έχει λιγότερες επιπλοκές.

Παθήσεις κάτω άκρων

Οι αρτηρίες, που μεταφέρουν το αίμα στα κάτω άκρα, μπορεί να στενέψουν, προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε «Περιφερική Αγγειακή Νόσο». Αυτό, στα αρχικά στάδια, εμποδίζει τον ασθενή να περπατήσει, προκαλώντας του πόνο μετά από κάποια μέτρα βαδίσματος, στη συνέχεια, όμως, αν η νόσος μείνει χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να προκληθούν έλκη – πληγές στα πόδια, γάγγραινα, και τελικά να χάσει ο ασθενής το άκρο του. Οι τρόποι αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πάθησης ποικίλουν, ανάλογα με τη βλάβη, δηλαδή, είτε με by pass, είτε χρησιμοποιώντας τις νέες ενδαγγειακές τεχνικές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι φλέβες των κάτω άκρων υποφέρουν από διαφορετικές παθήσεις. Οι πιο συχνές είναι η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων και η φλεβική θρόμβωση, οι οποίες αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αντιπηκτικής αγωγής και σκληρυντικές ενέσεις ή laser, αντίστοιχα. Στην περίπτωση των κιρσών, τότε γίνεται χρήση κλασικών μεθόδων, ή νεότερων τεχνικών.

Είναι σημαντικό, τέλος, να τονίσουμε ότι για οποιαδήποτε πάθηση που αφορά τα αγγεία, ειδικός είναι ο Αγγειοχειρουργός.

Οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται είτε για να προλάβουν, είτε για να θεραπεύσουν κάποια νόσο των αγγείων σε κάποιον Αγγειοχειρουργό, ο οποίος και θα τους κατευθύνει κατάλληλα, σύμφωνα με τις αρχές της σύγχρονης Ιατρικής επιστήμης και τις εξειδικευμένες ανάγκες τους.Ο Αγγειοχειρουργός Χρήστος Π.Παπασιδέρης MD,PhD., έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Π. Γ. Ν. Αττικόν, και συνεργάζεται με πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία.
Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης "LaSapienza." Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας εργάστηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο Κωνσταντοπούλειο Γ. Ν. Ν. Ιωνίας «Αγία Όλγα» και στο Πανεπιστημιακό Γ. Ν. Αλεξανδρούπολης.
Διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με θέμα ¨‘Αγγειοχειρουργική: ενδαγγειακές τεχνικές’, από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών., μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Heinrich–Heinle στο Duesseldorf της Γερμανίας.
Διδάσκει στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια του μαθήματος ‘Αγγειοχειρουργική’.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Αγγεία & Υγεία στην ηλεκτρονική Διεύθυνση: https://aggeiakaiygeia.gr/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 29 Οκτ 2020 | 07:59

Υγιές έντερο: Ο απρόσμενος "σύμμαχος" του ανοσοποιητικού

Ο ρόλος του πεπτικού συστήματος και δη του εντέρου στο ανοσοποιητικό αναδεικνύεται σημαντικότερος απ’ ότι ίσως πιστεύαμε.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 28 Οκτ 2020 | 18:49

Κορονοϊός: Βράζει Αττική, Θεσσαλονίκη και Σέρρες - Η διασπορά στη χώρα

Σήμερα Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1547 νέες λοιμώξεις, 10 θανάτους, ενώ 108 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι

Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 Οκτ 2020 | 18:18

Σαρώνει ο κορονοϊός: Το ένα μαύρο ρεκόρ μετά το άλλο - 1.547 νέα κρούσματα,  10 θάνατοι, 108 οι διασωληνωμένοι

Σήμερα Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.547 νέες λοιμώξεις, 10 θανάτους και 603 συνολικά στη χώρα, ενώ 108 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΣΕΡΡΕΣ 28 Οκτ 2020 | 18:06

Κορονοϊός: Προς νέο ρεκόρ τρόμου - Κοντά στα 1.500 τα νέα κρούσματα - Στο "κόκκινο" από αύριο Ιωάννινα και Σέρρες

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα κορονοϊού που θα ανακοινωθούν κινούνται στις 1.500 λοιμώξεις - Στο "κόκκινο" από αύριο Ιωάννινα και Σέρρες

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΤΟ ΣΙΑΤΛ 28 Οκτ 2020 | 16:20

Τσακρής: Εφιαλτική πρόβλεψη για 3.000 θανάτους έως τον Φεβρουάριο - Τώρα μπαίνουμε στην πανδημία

Σύμφωνα με την εν λόγω πρόβλεψη για την Ελλάδα, με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, αναμένονται γύρω στις 4.000 θάνατοι από κορoνοϊό στην Ελλάδα έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021

ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ 27 Οκτ 2020 | 21:12

Ξεκίνησε η παραγωγή του δεύτερου ρωσικού εμβολίου EpiVaCKorona

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 14 Οκτωβρίου είχε ανακοινώσει την επίσημη έγκριση του εμβολίου EpiVaCKorona

ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27 Οκτ 2020 | 18:40

Δραματική επανεμφάνιση Τσιόδρα: Χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα - Είναι η ώρα της συνείδησης και της καρδιάς

Κοιτάζουμε να αποφύγουμε το lockdown και να αποφύγουμε τις συνέπειές του ξεκαθάρισε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27 Οκτ 2020 | 17:59

Κορονοϊός: Εφιαλτικό ρεκόρ με 1.259 νέα κρούσματα σε μια ημέρα - 12 νεκροί - 102 διασωληνωμένοι

Τρόμο προκαλούν τα 1.259 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα Τρίτη - 12 άνθρωποι έχασαν τη μάχη ενώ 102 είναι διασωληνωμένοι

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ 27 Οκτ 2020 | 16:56

Αλήθειες και μύθοι για τον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη συνοδεύεται από πολλούς μύθους, που όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά τους άντρες που πάσχουν αλλά και όσους διστάζουν να εξεταστούν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 27 Οκτ 2020 | 12:09

Κορονοϊός: Σοκ από τον θάνατο ενός 56χρονου και μιας 50χρονης- Ο ιός "σαρώνει" στους νέους

Ολοένα και περισσότεροι νέοι εντοπίζονται με κορονοϊό ενώ μεγαλώνει η μακάβρια λίστα θυμάτων

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 27 Οκτ 2020 | 07:42

Γρίπη 2020 και COVID-19 Ερωτήσεις και απαντήσεις

Η εποχή της γρίπης ίσως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, στατιστικά όμως σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουμε να τη συζητάμε πιο έντονα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 27 Οκτ 2020 | 07:41

Προβιοτικά: 5 τρόποι που μας εξασφαλίζουν υγιές έντερο

Τα προβιοτικά είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος για υγιές έντερο - και κατ' επέκταση για πιο ισχυρό ανοσοποιητικό.

ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 26 Οκτ 2020 | 15:56

Μόσιαλος: O "χάρτης" των 9 εμβολίων που ελπίζουμε να σταματήσουν τον κορονοϊό - Η φάση τρία των κλινικών δοκιμών

Στη χαρτογράφηση των εμβολίων για τον κορονοϊό αναφέρονται αναλυτικά τα επόμενα βήματα καθώς και πότε αναμένονται τα αποτελέσματα