Το μυστήριο πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά προσπαθούν να λύσουν οι επιστήμονες και προς το παρόν περιοριζόμαστε σε υποθέσεις.
Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα:
- Αφενός δεν υπάρχει μεταδοτικότητα, δηλαδή τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο δεν φαίνεται να συνδέονται το ένα με το άλλο.
- Αφετέρου, δεν έχει φανεί να υπάρχει συσχέτιση με τον κορονοϊό, ούτε με τον εμβολιασμό για την Covid, καθότι πρόκειται για μικρά παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα.
Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ έχει επιβεβαιώσει 170 κρούσματα σε 16 χώρες, με τα περισσότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ειδικοί εξετάζουν ιούς, βακτήρια, τρόφιμα, και τοξίνες όμως κανένα δεν εξηγεί την έξαρση των κρουσμάτων.
"Είναι περίεργο αυτός ο αδενοϊός να προκαλεί αυτή την ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά, άρα γι’ αυτό προσπαθούν όλοι να ταυτοποιήσουν κάτι άλλο" είπε ο καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, "όπως παιδιά που έχουν περάσει νωρίτερα covid και έχει μειωθεί το ανοσιακό τους σύστημα".
Όπως τόνισε επίσης στην τελευταία ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η ηπατίτιδα είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά. Πριν τα εμβόλια τη βλέπαμε πάρα πολύ συχνά και σε παιδιά και σε μεγάλους, κυρίως την ηπατίτιδα Α, που είναι η πιο ήπια από όλες. Με τον εμβολιασμό βλέπουμε λιγότερα περιστατικά, αλλά σίγουρα τα νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές βλέπουν ηπατίτιδες κάθε χρόνο σε παιδιά.
"Αυτοϊώνται τις περισσότερες φορές, δεν προκαλούν προβλήματα. Σπάνια έχουμε προβλήματα με το ήπαρ στα παιδιά και νομίζω ότι πρέπει όλοι να προσέχουμε, αλλά να μην έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία" σημείωνε.
Οι οδηγίες προς τους γονείς
Ήδη υπάρχουν οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους από τις παιδιατρικές εταιρείες και επιδημιολογική επιτήρηση.
Οι γονείς πρέπει να προσέχουν τα συμπτώματα που είναι γαστρεντερίτιδα, ανορεξία, καταβολή, αλλαγή στο χρώμα του δέρματος.
Όσον αφορά τους κανόνες προστασίας, συνίσταται το συχνό πλύσιμο των χεριών. "Παρακολουθούμε τα παιδιά, αν έχουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, ελέγχουμε τα ούρα τους αν αρχίσουν και χρωματίζονται πιο πολύ, μιλάμε με το γιατρό και αν χρειαστεί μιλάμε με τα νοσοκομεία" είπε η κ. Γκάγκα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr