Follow us

Όσα πρέπει να ξέρουμε για την αρτηριακή υπέρταση

Στην Ελλάδα, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού πάσχει από υπέρταση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί το πιο συχνό χρόνιο νόσημα αφού υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 1,13 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μάλιστα, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σημειώνει πως αυτό το νούμερο αναμένεται να αυξηθεί κατά 15-20% έως το 2025.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, στην Ελλάδα, όπου τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού πάσχουν από υπέρταση (περίπου 3.300.000 άτομα) ενώ ένα στα δύο ηλικιωμένα άτομα είναι υπερτασικό. Περίπου 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι ενώ λιγότερο από 1/3 των υπερτασικών έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική αγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίπτωση της αυξάνεται με την ηλικία και πάνω από το 60% των ατόμων άνω των 60 ετών πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση. Παράλληλα η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων μυοκαρδίου και καρδιακής ανεπάρκειας καθώς και πρώιμων θανάτων από αυτά.

Παράγοντες κινδύνου

Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ανθυγιεινή διατροφή (υπερβολική κατανάλωση αλατιού, δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών), την έλλειψη σωματικής άσκησης, την κατανάλωση καπνού και αλκοόλ και την παχυσαρκία. Στους μη τροποποιήσιμους παράγοντες περιλαμβάνεται το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία άνω των 65 ετών και η ταυτόχρονη νόσηση με διαβήτη και παθήσεις των νεφρών.

Συχνά συνυπάρχει με σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και νεφρική ανεπάρκεια κάνοντας την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων ακόμα χειρότερη. Από την άλλη πλευρά η εξέλιξη πολλών αποτελεσματικών επιλογών που διαθέτουμε και η επιτυχής επίτευξη των στόχων στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης όπως μας δείχνουν οι μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες μας βοηθάει να μειώσουμε θεαματικά την κακή εξέλιξη και τις επιπλοκές της νόσου με αποτέλεσμα να θεωρείται επιτακτική ανάγκη η σωστή ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης.

Πολλές φορές αργούμε να τη διαγνώσουμε

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως είναι ασυμπτωματική και μη αντιληπτή. Οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μέχρι να επισκεφτούν τον ιατρό τους για κάποιο άλλο λόγο.

Η κατάλληλη και συνεχής ενημέρωση του πληθυσμού όσον αφορά στην πρόληψη και η αύξηση της επαγρύπνησης του κοινού για τη νόσο αποτελούν τη βάση της διάγνωσης. Εφιστάται η προσοχή στη μεθοδολογία της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης για τον εντοπισμό και τη διαχείριση αυτής. Συστήνεται ο συνδυασμός μεθόδων μέτρησης στο ιατρείο, ως πιο ενδεδειγμένος τρόπος, ενώ παράλληλα, οι μετρήσεις εκτός ιατρείου με πιστοποιημένα πιεσόμετρα για την παρακολούθηση του ασθενούς είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση των ασθενών που βρίσκονται σε αγωγή ή όχι.

Όσον αφορά στη φαρμακευτική θεραπεία συχνά απαιτείται συνδυασμός φαρμάκων, ιδίως, στην κατηγορία ασθενών με συννοσηρότητες όπως σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, και στεφανιαία νόσος. Τονίζεται ότι η θεραπεία είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή.

Υπάρχουν διάφορα μέσα για να μειωθεί η πίεση χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα δραστικά φάρμακα, ώστε η υπέρταση να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της. Η διατροφή, η σωματική άσκηση, η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

Διαβάστε Επίσης

Μέτρα πρόληψης και ελέγχου

Παράγοντες που μπορεί να προλάβουν, να καθυστερήσουν την εμφάνιση της υπέρτασης και να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι:

  • η υγιεινή διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα
  • η μειωμένη πρόσληψη του άλατος
  • ο περιορισμός κατανάλωσης του αλκοόλ
  • η τακτική σωματική δραστηριότητα
  • η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους
  • η διακοπή καπνίσματος
  • η ρύθμιση άλλον χρόνιων νόσων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια
  • η μείωση του άγχους και ο έλεγχος της ψυχικής υγείας
  • η συχνή μέτρηση της πίεσης
  • η παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό
  • η φαρμακευτική αγωγή και η συνέπεια στη μακροχρόνια λήψη της

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

13 Νοε 2023 | 14:06

Κυτταρική θεραπεία – Εβδομαδιαία ινσουλίνη: Αλλαγή εποχής στην αντιμετώπιση του Διαβήτη

Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση του διαβήτη είναι ραγδαίες και υπόσχονται να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο τη ζωή των ασθενών

13 Νοε 2023 | 14:04

Καρκίνος προστάτη: Θεραπεία ή παρακολούθηση;

Ο Παθολόγος – Ογκολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Μαρίνος Τσιατάς, εξηγεί.

13 Νοε 2023 | 14:04

Καρκίνος Προστάτη: Οι σύγχρονες προσεγγίσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του

Ο καρκίνος προστάτη αποτελεί τον πιο συχνό αλλά και περισσότερο ιάσιμο καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό

13 Νοε 2023 | 14:03

Διαπερινεϊκή MRI-Fusion βιοψία: Ό,τι νεότερο στη διάγνωση καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το πιο συχνό συμπαγή όγκο στον ανδρικό πληθυσμό του δυτικού κόσμου

13 Νοε 2023 | 12:55

Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ 2023: Η αναπνοή σου είναι η ζωή σου, δράσε εγκαίρως!

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την ΕΠΕ

01 Δεκ 2023 | 16:54

ΑΣ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ 90’s!: H διαφορετική και έξυπνη καμπάνια ενημέρωσης για τον HIV από τη Θετική Φωνή

Με χιούμορ και με έμπνευση από τη δεκαετία του ‘90 η Νατάσα Γιάμαλη, η Κατερίνα Ζαρίφη, ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος μας καλούν να ξεκολλήσουμε από τα στερεότυπα του παρελθόντος για τον HIV.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 01 Δεκ 2023 | 08:50

Στικάκια νικοτίνης: Παγώνη και Τζανάκης εξηγούν τι είναι τα σκευάσματα που έστειλαν 3 μαθητές στο νοσοκομείο [βίντεο]

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, είπε πως τα στικ νικοτίνης είναι καπνικά είδη και όχι υποκατάστατα νικοτίνης και δεν χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του τσιγάρου.

30 Νοε 2023 | 17:35

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Η Gilead Sciences περιορίζει τις δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης λόγω των αυξημένων επιστροφών (clawback)

Κάθε χρόνο, η Gilead Sciences Ελλάδας, αναλαμβάνει την υλοποίηση πληθώρας δράσεων σχετικά με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού

14 ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΩΝ 29 Νοε 2023 | 15:03

Τι είναι τα "στικάκια" νικοτίνης που χρησιμοποίησαν οι 3 μαθητές στο Ηράκλειο- Αισθάνθηκαν αδιαθεσία, σχεδόν λιποθύμησαν

Τα εν λόγω στικάκια τα είχε προμηθευτεί ένα άλλο παιδί, ο οποίος τα έδωσε στους 3 μαθητές, για να ... σταματήσουν και εκείνα το κάπνισμα.

27 Νοε 2023 | 15:00

Sobi: Ισχυρό χαρτοφυλάκιο θεραπευτικών επιλογών στην ανοσολογία

H Sobi χαρίζει "σπάνια δύναμη" σε "σπάνιους ανθρώπους" και στον τομέα της ανοσολογίας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ 24 Νοε 2023 | 18:36

ECDC: Προειδοποιεί για το επικίνδυνο μικρόβιο Κλεμπσιέλλα - Εντοπίστηκε σε 15 ελληνικά νοσοκομεία

Η Klebsiella μπορεί να προκαλέσει νοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, βακτηριαιμία και μηνιγγίτιδα.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 23 Νοε 2023 | 17:56

ΕΟΦ: Προειδοποιήσεις για φάρμακα για κώφωση και αιμορροΐδες που κυκλοφορούν χωρίς άδεια στην Ελλάδα

Τα 2 φάρμακα, για την κώφωση και τις αιμορροΐδες, αντίστοιχα, κυκλοφορούν χωρίς άδεια του ΕΟΦ και μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία

ΣΕ ΔΕΙΓΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ 570.000 ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ 23 Νοε 2023 | 10:09

Η παχυσαρκία και το αυξημένο βάρος μεγαλώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ο δείκτης μάζας σώματος άνω του 25 αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου.