Follow us

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου: Έλλειψη οργανωμένων κέντρων έγκαιρης διάγνωσης - Ο Γολγοθάς του ογκολογικού ασθενή

Ο ασθενής, πέρα από το ισχυρό σοκ που έχει να αντιμετωπίσει, είναι τελείως μόνος ως προς τα προβλήματα για τα οποία απαιτείται να λάβει πολύ σύντομα αποφάσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο καρκίνος είναι και θα παραμείνει ένα από τα σημαντικότερα θέματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Η μεγάλη πρόοδος που έχει συντελεστεί σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους που εφαρμόζονται και στην μελέτη της νόσου, έχει επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη διάγνωση και θεραπεία της. Άγνωστες μέχρι πριν μερικά χρόνια μοριακές και γενετικές ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και τις δυνατότητες του ανθρώπινου ανοσοποιητικού (αμυντικού) συστήματος έχουν αναδείξει την πολυπλοκότητα της νόσου και έχουν μετατρέψει τις θεραπευτικές πρακτικές από αδρότερες μορφές σε πλέον ευέλικτες και επιλεκτικές στις ιδιαιτερότητες της κάθε ξεχωριστής μορφής καρκίνου, οδηγώντας την επιστημονική κοινότητα σε μία νέα μορφή θεραπειών, τις εξατομικευμένες θεραπείες.

Θεραπείες που αφορούν τόσο την επίδραση σε μοριακούς μηχανισμούς, μονοπάτια, όσο και στην καλύτερη αναγνώριση των καρκινικών κυττάρων από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Με αυτές τις εξελίξεις τείνουν πλέον αρκετές μορφές καρκίνου να έχουν πάψει να συνδέονται με μία πρόωρη απώλεια ζωής και να συνιστούν πλέον χρόνια νοσηρότητα, που εκτός της επιμήκυνσης της επιβίωσης προσφέρουν και καλύτερη ποιότητα ζωής, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου.

Διαβάστε Επίσης

Λάθος να αμελήσουμε το παρόν

"Παρ' όλες αυτές τις προόδους θα ήταν λάθος να αμελήσουμε το παρόν μας, στηριζόμενοι στην ελπίδα ότι ο καθένας μας προσωπικά θα είναι τυχερός να μην εμφανίσει καρκίνο ή όταν αυτή έρθει να έχουν εμφανιστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για να τον κάνουν καλά", τονίζει ο κ. Φιλόπουλος.

Είναι βέβαιο ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η νόσος θα εξακολουθεί να απειλεί τον άνθρωπο και την κοινωνία και μάλιστα σε μεγαλύτερη συχνότητα. Από την άλλη έχει διαπιστωθεί και ισχύει απόλυτα στις ημέρες μας ότι ένα μεγάλο ποσοστό νέων περιστατικών μπορεί να αποφευχθεί με την πρωτογενή πρόληψη (όπως την αποφυγή του καπνίσματος, των οινοπνευματωδών ποτών, της κακής διατροφής, της καθιστικής ζωής κοκ) και με την ανίχνευση της νόσου στα πρώιμα στάδια της, τότε που οι δυνατότητες αντιμετώπισης της είναι πολύ πιο εύκολες και αποτελεσματικές.

Έλλειψη οργανωμένων κέντρων έγκαιρης διάγνωσης

"Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οργανωμένα κέντρα έγκαιρης διάγνωσης για πληθυσμιακό έλεγχο, γεγονός που οφείλεται τόσο στις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν λόγω του τόπου κατοικίας των πολιτών, της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης τους, των άνισα κατανεμημένων υγειονομικών δομών και των προκαταλήψεων που συνεχίζουν να υπάρχουν για τον καρκίνο", αναφέρει ο κ. Φιλόπουλος.

Διαβάστε Επίσης

Ο Γολγοθάς του ασθενή

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στην Kαίτη Αποστολίδου - πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ.

Ο ασθενής ο οποίος λαμβάνει μια διάγνωση καρκίνου, καθώς και η οικογένειά του, πέρα από το ισχυρό σοκ για το άγνωστο και απειλητικό για τη ζωή του που έχει να αντιμετωπίσει, είναι τελείως μόνος ως προς τα πολλά προβλήματα για τα οποία απαιτείται να λάβει πολύ σύντομα αποφάσεις. "Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός τον οποίο θα πρέπει να συμβουλευθεί; Σε ποιο νοσοκομείο υπάρχει κλινική για τον καρκίνο του; Τι θεραπείες προβλέπονται για την περίπτωσή του; Παρέχονται σε ένα ή σε περισσότερα νοσοκομεία; Πώς θα πηγαίνει στο νοσοκομείο αν είναι σε άλλη πόλη; Τι θα κάνει με την εργασία του ή την επιχείρηση του; Πόσο καιρό θα χρειασθεί να λείψει; Ποιες είναι οι παροχές της πολιτείας για ασθενείς με καρκίνο; Πώς θα βρει νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό για τα παιδιά όσο καιρό θα είναι σε θεραπεία; Ποιος θα φροντίζει την οικογένεια; Πώς θα αντιμετωπίσει τα έξοδα εφόσον δεν θα μπορεί να εργασθεί;".

Τα ανωτέρω, όπως αναφέρει η κ. Αποστολίδου, είναι ένας ελάχιστος αριθμός προβλημάτων για τα οποία ο νεοδιαγνωσθείς ασθενής και η οικογένεια του πρέπει να βρουν απαντήσεις μόνοι τους. Οι σαράντα σύλλογοι ασθενών με καρκίνο στη χώρα είναι πηγή πληροφόρησης και υποστήριξης, αλλά ο νέος ασθενής ίσως και να μη γνωρίζει την ύπαρξη τους. Σε επίπεδο υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει πληροφόρηση για τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ο πολίτης που μόλις διαγνώσθηκε με καρκίνο, ώστε να πάρει άμεση και έγκυρη πληροφόρηση, όχι μόνον για την έναρξη της θεραπείας του στο κατάλληλο για την περίπτωση του νοσοκομείο, αλλά ούτε για τις διαδικασίες στο σύστημα υγείας και τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής με καρκίνο, δεδομένου ότι η θεραπεία του μπορεί να διαρκέσει δύο ή και περισσότερα χρόνια.

Διαβάστε Επίσης

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Την κατάσταση των ογκολογικών ασθενών επιδείνωσε η έλευση της πανδημίας, όπου εκτός των αντικαρκινικών νοσοκομείων, οι υπόλοιπες υγειονομικές μονάδες αφιερώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στην πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική δοκιμασία, αναφέρει ο κ. Φιλόπουλος.

Τόσο διεθνείς μελέτες, όσο και ελληνικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η πανδημία προκάλεσε σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των πολιτών που προσφεύγουν σε προληπτικές εξετάσεις, ενώ ακόμα και όσοι είχαν εμφανίσει κάποια ασυνήθιστα γι' αυτούς συμπτώματα απέφευγαν να επισκεφτούν νοσοκομεία ή διαγνωστικά κέντρα.

Μία μελέτη με διεθνή δεδομένα έδειξε πως η πανδημία διέκοψε τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου έτσι ώστε, κατά τη διάρκεια της, αναφέρθηκαν μειωμένα ποσοστά καρκίνου από όλα τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου .

Έτσι είναι αναμενόμενη εκτός από την αύξηση τού αριθμού των καρκίνων που θα διαγνωστούν μετά την πανδημία, ένα σημαντικό ποσοστό θα διαγνωστεί σε πιο προχωρημένα στάδια, αναφέρει ο κ. Φιλόπουλος.

Διαβάστε Επίσης

"Με ευκαιρία λοιπόν την 4η Φεβρουαρίου, είναι ευκαιρία να κινητοποιηθούμε όλοι και να απαιτήσουμε από τους εαυτούς μας, τους δικούς μας ανθρώπους, την κοινωνία αλλά, βεβαίως, και από το κράτος, να μειωθούν οι άνισες δυνατότητες που υπάρχουν στην πρόσβαση σε υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας εξαιτίας γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων (μεγάλες πόλεις - ύπαιθρος), κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των πολιτών, μεγάλης ηλικίας και πολιτιστικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων", καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ Η ΖΩΗ ΤΗΣ, ΕΙΧΕ ΧΑΜΗΛΟ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ 21 Μαρ 2023 | 15:51

Αγωνία στο Aργος: Παραλίγο να πεθάνει η Ασπα που την είχε πυροβολήσει ο πατέρας της για να εκδικηθεί τη μητέρα της

Νέα μεγάλη περιπέτεια για την Άσπα που κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της. Την είχε πυροβολήσει ο πατέρας της για να εκδικηθεί τη μητέρα της.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ 18 Μαρ 2023 | 16:09

Κώστας Γεωργιάδης: Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο γνωστός δημοσιογράφος - Ίδρυσε το πρώτο αθλητικό σάιτ στην Ελλάδα

Ο δημοσιογράφος Κώστας Γεωργιάδης πέθανε σε ηλικία 66 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 18 Μαρ 2023 | 08:18

Πειραματικό χάπι επιτυγχάνει πλήρη ύφεση του καρκίνου σε 18 ασθενείς με επιθετική λευχαιμία

Το νέο φάρμακο (revumenib) φαίνεται πως εξάλειψε πλήρως τον καρκίνο στο ένα τρίτο των συμμετεχόντων σε μια κλινική μελέτη που πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες

ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 16 Μαρ 2023 | 17:22

Στηβ Κακέτσης: Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από εγκεφαλικό - Η θρυλική "Νεράιδα", το ριφιφί και ο έρωτας με την Αντζελα Δημητρίου

Δύσκολες ώρες για τον Στηβ Κακέτση που υπέστη βαρύ εγκεφαλικό και χρειάστηκε η διακομιδή και η νοσηλεία του

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ 14 Μαρ 2023 | 22:54

Αλόννησος: Σκάφος που μετέφερε στον Βόλο άρρωστο μωρό έμεινε μεσοπέλαγα - Εκτός ήταν και το πλωτό ασθενοφόρο

Τελικά τους παρέλαβε το λιμενικό και από τις 23:00 το βράδυ που πήγαν το μωράκι στο περιφερειακό ιατρείο, έφτασαν στον Βόλο στις 05:00 το πρωί.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 14 Μαρ 2023 | 16:48

Γιώργος Δασκαλάκης για τον καρκίνο: Είχα απογοητευτεί, έλεγα στη σύντροφο και τη μητέρα μου "ετοιμάστε με"

"Παιδιά παλέψτε το. Μπορούμε με δύναμη να τον νικήσουμε τον καρκίνο" το μήνυμα του τραγουδιστή, Γιώργου Δασκαλάκη

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ 14 Μαρ 2023 | 10:16

Κραυγή απόγνωσης των κατοίκων στην Κω: Χωρίς παθολόγο εδώ και 10 μήνες το νοσοκομείο - Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

Στην "εντατική" βρίσκεται τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, το σύστημα υγείας στην Κω.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ 13 Μαρ 2023 | 07:42

Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας - Ποιες ηλικίες αφορά

Οι δωρεάν εξετάσεις θα περιλαμβάνουν τεστ Παπ, HPV τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, και σε περίπτωση ευρημάτων κολποσκόπηση και βιοψία εφόσον χρειαστεί.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ 12 Μαρ 2023 | 10:38

Με καρκίνο ο διάσημος συγγραφέας Πολ Οστερ - Το ανακοίνωσε η σύζυγός του

"Ο σύζυγός μου διαγνώστηκε πως έχει καρκίνο τον Δεκέμβριο, ήταν άρρωστος τους προηγούμενους μήνες", έγραψε.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΚΕ 10 Μαρ 2023 | 18:35

Καίτη Φίνου: Πολύωρη νοσηλεία με αλλεργικό σοκ στο νοσοκομείο - "Ούτε στον εχθρό μου"

Η Καίτη Φίνου, όπως ενημέρωσε μέσα από το Twitter της νοσηλεύτηκε για αρκετές ώρες στο νοσοκομείο "Ελπίς".

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕ 09 Μαρ 2023 | 19:02

Στο νοσοκομείο ο Μιχάλης Χατζηγιάνννης - Το πρόβλημα στο χέρι και η επέμβαση στην οποία υπεβλήθη [βίντεο]

Πότε επιστρέφει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στα νέα του καθήκοντα ως υφυπουργός Πολιτισμού στην Κύπρο.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 08 Μαρ 2023 | 20:05
ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 07 Μαρ 2023 | 12:22

Ρένα Κουμιώτη: Στο νοσοκομείο με εγκαύματα η γνωστή τραγουδίστρια - Από τσιγάρο που κρατούσε

Η οικογένεια της Ρένας Κουμιώτη ελπίζει σε ένα θαύμα για την τραγουδίστρια που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση με εγκαύματα